Word je van noten dik? Hoeveel mag je er van eten?

Vaak krijg ik de vraag of je van noten dik wordt. Veel mensen durven om die reden geen noten te eten. Het is een hardnekkig misverstand. Hoe zit het nu echt met noten? Lees hier mijn advies.

Lees ook: Pindakaas, is dat gezond of word je er dik van?

Inhoudsopgave

Misverstand over noten

Waar komt het misverstand over noten vandaan? Waarom durven veel mensen geen noten te eten? De belangrijkste verklaring is dat vroeger werd geadviseerd om zoveel mogelijk vetarm te eten, dus zo min mogelijk vetten. Dat misverstand is hardnekkig, ik krijg nog dagelijks emails van mensen die benadrukken dat ze mager eten en die niet snappen waarom ze toch aankomen.

Als ik dan hun voedingsdagboeken bekijk zie ik vrijwel altijd veel te weinig gezonde vetten, groente, eiwitten en veel te veel brood, crackers, fruitsappen, cruesli, magere yoghurt en andere producten met te veel suikers. Geen wonder dat je niet afvalt, maar dat ligt niet aan de noten…

Lees ook: 7 Manieren om af te vallen die wél werken…

Gezonde vetten helpen juist bij afvallen

De gezonde vetten en andere voedingsstoffen uit noten helpen je lichaam juist bij het afvallen. Je wordt dus niet dik van deze vetten. Waar word je wel dik van? Van brood, crackers, cola light, fruitsappen en heel veel kant-en-klaar eten uit pakjes en zakjes met te veel suikers en koolhydraten.

Lees ook: Van zoetjes word je dik…het bewijs

Mager eten is juist helemaal niet goed voor je. Neem bijvoorbeeld magere yoghurt. Dat zie ik heel vaak in voedingsdagboeken. Hier zit weinig of geen vet in maar wel veel te veel suiker. Bovendien tast zuivel mogelijk je darmen aan, waardoor je je spijsvertering verstoort en je juist aankomt of je gezondheid aantast.

Wat zijn de goede vetten?

Steeds meer onderzoeken wijzen uit dat het eten van vrij veel vetten juist supergoed is voor je gezondheid en gewicht, als je maar de goede bronnen kiest.

Goede bronnen van vetten zijn onder meer ongebrande, ongezouten noten, avocado’s, zaden, pitten, haring, wilde zalm, kabeljauw, kokosolie, olijfolie extra vierge.

Je hebt ook vetten die je beter kunt vermijden, zoals alles wat gefrituurd is, gebrande noten, gebraden rood vlees, alles waar zonnebloemolie in zit. In het Blije Darmen Voedingsplan ontdek je welke goede vetten je allemaal kunt eten en welke je beter kunt vermijden.

Waarom heeft je lichaam vetten nodig?

Je lichaam heeft gezonde vetten nodig voor onder meer:

 • De elasticiteit van je huid, zonder de juiste vetten krijg je een droge huid en rimpels.
 • Bescherming van je organen
 • Balans van je hormoonsysteem
 • Je immuunsysteem
 • Het functioneren van je hersenen
 • …En zelfs voor je vetverbranding.

Door te weinig vetten te eten val je om te beginnen al niet af, maar je verslechtert er ook je gezondheid mee.

Pas op voor bewerkte noten

Het is dus goed om noten en andere gezonde vetten te eten. En als je in balans eet zoals in het Blije Darmen Voedingsplan word je er niet dik van, integendeel.

Maar pas wel op voor bewerkte noten, zoals gebrande cashewnoten met zout, partynootjes, tijgernoten, zoute pinda’s en dergelijke. Dat soort noten zijn ongezond door alle toevoegingen en bewerkingsprocessen.

Wist je dat noten “gebrand” worden door ze in olie te frituren of bakken. Hierdoor zijn ze extra vet en bevatten ze het gevaarlijke acrylamide. Vermijd dus gebrande noten. Ook “dry-roasted” noten zou ik niet nemen. Door het roosteren worden de gezonde vetten omgezet in schadelijke stoffen.

Kijk dus altijd goed op de verpakking en kies alleen ongebrande, ongezouten noten, bij voorkeur biologisch.

Lees ook: Een opgeblazen gevoel door noten? Dit kun je doen…

Boordevol omega 3

Noten zijn een uitstekende bron van gezonde vetten. Walnoten bevatten bijvoorbeeld 57% onverzadigde vetten. Daarnaast bevatten noten anti-oxidanten, vitaminen en mineralen. Amandelen bevatten bijvoorbeeld magnesium, kalium, mangaan, koper, calcium en vitamine E.

Hoeveel noten per dag?

Noten zijn gezond, maar ik zou ze ook weer niet de hele dag eten. Het gaat om balans in je eten, zoals je ontdekt in het Blije Darmen Voedingsplan.  Hoeveel noten kun je per dag eten? Mijn advies is om s ochtends een handje noten bij je ontbijt te nemen, bijvorbeeld walnoten. En ‘s middags als snack nog een handje gemengde noten. Wissel dit eens af met bijvoorbeeld een handje amandelen of pistachenootjes.

Sommige mensen zijn allergisch voor noten, kies dan andere bronnen van gezonde vetten, zoals avocado, chiazaad, hennepzaad en pompoenpitten. Het gaat om de totale balans van de juiste koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten en daar past een handje noten heel goed in. Je lichaam zal je dankbaar zijn. Wil je meer weten over de Clean Eating methode? Vraag dan de gratis Gezonde Lifestyle Voedingsspecial aan! Er zal een wereld voor je open gaan…

Groetjes,

PS: Denk jij ook dat je van noten dik wordt? Hoeveel noten eet jij per dag en wat eet je dan? Laat hieronder je reactie achter dat is ook weer interessant voor anderen. Alvast bedankt!

76 Reacties

 1. isaura 20 maart 2014 bij 13:32 - Reageer

  Ik heb heeft een zeer belangrijk vraagje,
  ik ben student voedings en dieetleer aan ehb brussel en ik vroeg me af of de cashewnootjes van de aldi ook gezond zijn? dit zijn de gegrilde ongezoute versie en bedragen voor 100g 673 kcal als vetten: 51.9g waarvan verzadigd 11.8 g zijn deze dan ongezond of gezond want ik eet zo een hele pot van 150g op een dag? kan ik hier van dik worden want nu zit ik met de schrik dat ik hier zeer dik van kan worden en dat dit zeer slecht is wat ik doe ? ik eet wel geen vlees. en of chips , geen frieten…

  • Dorenda 30 september 2014 bij 12:34 - Reageer

   Hoi Isaura,

   Dat zegt de weegschaal je toch vanzelf?

 2. Lisette 4 januari 2014 bij 10:23 - Reageer

  moet je die noten een nachtje laten weken in water alvorens je ze opeet?

 3. hilja 10 november 2013 bij 19:24 - Reageer

  hallo inge
  vallen doppinda’s ook onder gezonde noten?

 4. Dorine 1 november 2013 bij 17:25 - Reageer

  Hoi Inge,

  Ook ik eet graag gezond met noten, zaden, kokosolie en dergelijke producten. In het verleden heb ook ik een haat-liefde verhouding gehad met vetten (zoals je schrijft ‘dit was in de mode’. Dom dom dom). Hierdoor heb ik te veel koolhydraten in vergelijking met de gezonde vetten gegeten. Nu probeer ik van deze koolhydratenverslaving af te komen. Ik merk dan ook dat ik om me goed gevuld te voelen aardig wat noten en dergelijk eet. Dat kunnen misschien zomaar wel drie handjes zijn op sommige dagen… Ik ben nog altijd slank, vraag me af in hoeverre dat handje (of twee handjes wat jij zegt) echt belangrijk zijn?

  • Inge 5 november 2013 bij 15:19 - Reageer

   Hallo Dorine,

   Drie handjes is wel veel. Je kunt inderdaad beter gezonde vetten eten dan koolhydraten, maar alles met mate.

   Groetjes,
   Inge

Geef hier je reactie

Informeer mij via email over reacties op dit bericht (optioneel, je kunt je altijd weer uitschrijven).

Meest Gelezen