Word je van noten dik? Hoeveel mag je er van eten?

Vaak krijg ik de vraag of je van noten dik wordt. Veel mensen durven om die reden geen noten te eten. Het is een hardnekkig misverstand. Hoe zit het nu echt met noten? Lees hier mijn advies.

Lees ook: Pindakaas, is dat gezond of word je er dik van?

Inhoudsopgave

Misverstand over noten

Waar komt het misverstand over noten vandaan? Waarom durven veel mensen geen noten te eten? De belangrijkste verklaring is dat vroeger werd geadviseerd om zoveel mogelijk vetarm te eten, dus zo min mogelijk vetten. Dat misverstand is hardnekkig, ik krijg nog dagelijks emails van mensen die benadrukken dat ze mager eten en die niet snappen waarom ze toch aankomen.

Als ik dan hun voedingsdagboeken bekijk zie ik vrijwel altijd veel te weinig gezonde vetten, groente, eiwitten en veel te veel brood, crackers, fruitsappen, cruesli, magere yoghurt en andere producten met te veel suikers. Geen wonder dat je niet afvalt, maar dat ligt niet aan de noten…

Lees ook: 7 Manieren om af te vallen die wél werken…

Gezonde vetten helpen juist bij afvallen

De gezonde vetten en andere voedingsstoffen uit noten helpen je lichaam juist bij het afvallen. Je wordt dus niet dik van deze vetten. Waar word je wel dik van? Van brood, crackers, cola light, fruitsappen en heel veel kant-en-klaar eten uit pakjes en zakjes met te veel suikers en koolhydraten.

Lees ook: Van zoetjes word je dik…het bewijs

Mager eten is juist helemaal niet goed voor je. Neem bijvoorbeeld magere yoghurt. Dat zie ik heel vaak in voedingsdagboeken. Hier zit weinig of geen vet in maar wel veel te veel suiker. Bovendien tast zuivel mogelijk je darmen aan, waardoor je je spijsvertering verstoort en je juist aankomt of je gezondheid aantast.

Wat zijn de goede vetten?

Steeds meer onderzoeken wijzen uit dat het eten van vrij veel vetten juist supergoed is voor je gezondheid en gewicht, als je maar de goede bronnen kiest.

Goede bronnen van vetten zijn onder meer ongebrande, ongezouten noten, avocado’s, zaden, pitten, haring, wilde zalm, kabeljauw, kokosolie, olijfolie extra vierge.

Je hebt ook vetten die je beter kunt vermijden, zoals alles wat gefrituurd is, gebrande noten, gebraden rood vlees, alles waar zonnebloemolie in zit. In het Blije Darmen Voedingsplan ontdek je welke goede vetten je allemaal kunt eten en welke je beter kunt vermijden.

Waarom heeft je lichaam vetten nodig?

Je lichaam heeft gezonde vetten nodig voor onder meer:

 • De elasticiteit van je huid, zonder de juiste vetten krijg je een droge huid en rimpels.
 • Bescherming van je organen
 • Balans van je hormoonsysteem
 • Je immuunsysteem
 • Het functioneren van je hersenen
 • …En zelfs voor je vetverbranding.

Door te weinig vetten te eten val je om te beginnen al niet af, maar je verslechtert er ook je gezondheid mee.

Pas op voor bewerkte noten

Het is dus goed om noten en andere gezonde vetten te eten. En als je in balans eet zoals in het Blije Darmen Voedingsplan word je er niet dik van, integendeel.

Maar pas wel op voor bewerkte noten, zoals gebrande cashewnoten met zout, partynootjes, tijgernoten, zoute pinda’s en dergelijke. Dat soort noten zijn ongezond door alle toevoegingen en bewerkingsprocessen.

Wist je dat noten “gebrand” worden door ze in olie te frituren of bakken. Hierdoor zijn ze extra vet en bevatten ze het gevaarlijke acrylamide. Vermijd dus gebrande noten. Ook “dry-roasted” noten zou ik niet nemen. Door het roosteren worden de gezonde vetten omgezet in schadelijke stoffen.

Kijk dus altijd goed op de verpakking en kies alleen ongebrande, ongezouten noten, bij voorkeur biologisch.

Lees ook: Een opgeblazen gevoel door noten? Dit kun je doen…

Boordevol omega 3

Noten zijn een uitstekende bron van gezonde vetten. Walnoten bevatten bijvoorbeeld 57% onverzadigde vetten. Daarnaast bevatten noten anti-oxidanten, vitaminen en mineralen. Amandelen bevatten bijvoorbeeld magnesium, kalium, mangaan, koper, calcium en vitamine E.

Hoeveel noten per dag?

Noten zijn gezond, maar ik zou ze ook weer niet de hele dag eten. Het gaat om balans in je eten, zoals je ontdekt in het Blije Darmen Voedingsplan.  Hoeveel noten kun je per dag eten? Mijn advies is om s ochtends een handje noten bij je ontbijt te nemen, bijvorbeeld walnoten. En ‘s middags als snack nog een handje gemengde noten. Wissel dit eens af met bijvoorbeeld een handje amandelen of pistachenootjes.

Sommige mensen zijn allergisch voor noten, kies dan andere bronnen van gezonde vetten, zoals avocado, chiazaad, hennepzaad en pompoenpitten. Het gaat om de totale balans van de juiste koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten en daar past een handje noten heel goed in. Je lichaam zal je dankbaar zijn. Wil je meer weten over de Clean Eating methode? Vraag dan de gratis Gezonde Lifestyle Voedingsspecial aan! Er zal een wereld voor je open gaan…

Groetjes,

PS: Denk jij ook dat je van noten dik wordt? Hoeveel noten eet jij per dag en wat eet je dan? Laat hieronder je reactie achter dat is ook weer interessant voor anderen. Alvast bedankt!

76 Reacties

 1. Rich 21 januari 2013 bij 15:42 - Reageer

  Ik koop op de markt amandelmeel, waar ik lekkere pannenkoekjes van bak (in de kokosolie uiteraard!).
  Hoeveel gram amandelmeel mag ik per keer totaal eten wanneer ik pannenkoekjes maak?
  Ik wil ook weer niet teveel binnen krijgen.

 2. wilma 14 september 2012 bij 14:25 - Reageer

  ik ben onlangs veel afgevallen,maar ben er nog niet,wil nog graag wat afvallen,maar sta al een aantal weken stil,heb jij tips,om het afvallen weer te laten gebeuren?
  vr groet,wilma

  • Inge 14 september 2012 bij 15:04 - Reageer

   Hallo Wilma, ik ga kijken hoe ik jou het beste kan helpen! Eerst even wat vragen: hoeveel ben je afgevallen en met welke methode? In hoeverre volg je al de Clean Eating Lifestyle? Laat het me weten!

   Groetjes,
   Inge

   • wilma 14 september 2012 bij 17:02 - Reageer

    dank voor je snelle reactie
    ik ben 23 kilo afgevallen,eerst 6 weken prodimed gedaan,en daarna door gezond te eten,ben sinds 2 weken 5 x per week een uur aan het fitnessen/cardio
    wil heel erg graag nog 20 kilo afvallen,maar of dat haalbaar en realitsich is,weet ik niet,met jou methode ben ik niet bekend,graag zou ik er meer van willen weten,heb er alles voor over,om nog 20 kilo kwijt te raken
    heb diabetes,en spoot 4 x per dag insuline,door mijn gewichtsverlies,hoef ik nu nog maar 2x daag 1 tabletje te slikken,dat heb ik sowiezo al gewonnen!
    vriendelijke groet,wilma

    • wilma 17 september 2012 bij 11:55 - Reageer

     ik doe een cursus van 10 maand,en daarin leren wij gezond eten,om juist na de prodimed periode niet aan te komen,het welbekende jojo-effect te voorkomen,ik volg dit nog tot half dec,en dan zit dit er op
     helaas heb ik geen geld om me voor jou dieetadviezen te laten inschrijven,jammer!
     nogmaals bedankt,voor je reactie’s,vriendelijke groet,wilma

 3. Ilse 23 januari 2012 bij 15:47 - Reageer

  Amandelen en amandelmeel zitten tjokvol met fytinezuur. En dat spul is niet zo goed voor onze gezondheid )
  Maar goed, voor elk product zijn wel voor en nadelen te noemen!
  Klopt het trouwens dat je binnen 3uur niet meer dan 30gr eiwiten moet eten, dat dit anders teveel zou zijn voor je lever en deze dus genoodzaakt is de overige eiwitten op te slaan als vet??

  Bedankt!

  • Inge 25 januari 2012 bij 10:33 - Reageer

   Hallo Ilse, 30 gram in 3 uur lijkt me inderdaad veel! Hoe krijg je dat opgegeten in 3 uur?
   Fytinezuur is inderdaad een aandachtspunt, maar voor zover ik kan nagaan zijn kleine hoeveelheden geen probleem voor je lichaam. Amandelen zijn een van de gezondste noten, dus met mate wel eten wat mij betreft!

 4. Elianne 21 januari 2012 bij 11:01 - Reageer

  Wat ik me afvraag, is het volgende. Ik haal noten bij een kaasboer, die de noten zelf roostert. Is dus eigenlijk gebrande noten, toch? Waarom zou dat slechter zijn dan rauwe noten? Hooguit dat ze door het branden/roosteren wat minder vet bevatten. Ik vind deze geroosterde noten vele malen lekkerder dan rauwe noten. Ookal koop ik ze bij de natuurwinkel, er zit doorgaans een muffe smaak aan.

  • Inge 21 januari 2012 bij 15:23 - Reageer

   Hallo Elianne, gebrande noten betekent in feite dat de noten zijn gefrituurd in vet. Daarom kun je beter de rauwe noten eten.
   Groetjes, Inge

   • Elianne 24 januari 2012 bij 23:31 - Reageer

    Dankjewel Inge en Ria. Ik zal bij mijn notenboer eens vragen hoe hij ze roostert. Als hij geen vet toevoegt, zie ik er nog steeds geen kwaad in. Als ik bijv. rundertartaar eet, voeg ik ook geen vet toe bij het roerbakken, ik zie dit dan een beetje als ‘t zelfde. Maar ik zal erop letten.

  • Ria 22 januari 2012 bij 14:58 - Reageer

   Hallo Elianne,
   Mijn ervaring: noten kopen bij de natuurvoedings winkel
   is nooit vers. Ik koop ze op de markt bij Marius Notenshop, ongebrand. Super vers, als je eenmaal gewend bent aan ongebrande noten wil je geen gebrande meer. Dan proef je pas hoe vet ze zijn. Misschien is deze Marius ook een dag in de week bij jou in de buurt.
   Succes! Ria

 5. Estelle 20 januari 2012 bij 18:06 - Reageer

  Noten vind ik heerlijk en sinds kort eet ik ze rauw, dat is wel even wennen. Als ik het goed lees Inge geef je aan dat je verspreid over de dag ongeveer 2 handjes kan eten. Sinds kort heb ik rauwe noten met rauwe cacao ontdekt, ik vind deze verslavend lekker, maar ik kom zelden aan 1 handje, gewoon omdat ik bang ben dat ook dit niet goed is. Gek he dat je bang bent dat iets lekkers niet gezond kan zijn. Kun jij me aangeven of de rauwe chocolade en rauwe noten echt gezond zijn, als ik er dagelijks een handje van eet. (ik smul ervan, het is echt een nieuwe verslaving)

  • Inge 21 januari 2012 bij 15:52 - Reageer

   Hallo Estelle, een handje walnoten bij je ontbijt en een handje rauwe noten als snack is prima! Kun je rustig eten, neem inderdaad wel ongebrand en ongezouten.
   Wat versta je precies onder rauwe cacao? Zelf neem ik een lepel cacaopoeder in mijn proteineshake na een zware krachttraining. En ‘s avonds af en toe een klein stukje chocola 85% puur bij m’n thee.

   Qua chocola is er de laatste tijd zeer veel aanbod in de “raw” hoek. Het lijkt gezond en cacao heeft inderdaad goede eigenschappen maar ik zou het zeker niet elke dag eten.

   • Estelle 25 januari 2012 bij 10:22 - Reageer

    Hoi Inge,
    Het lastige is dat iedereen iets anders zegt, rauwe cacao is 1 van de superfoods en zou je dus iedere dag kunnen eten. Het nadeel is dat het nog niet in de winkels ligt, dus je moet het via internet bestellen. Het is niet gesuikerd e.d. Maar met alles, je moet het met mate eten, iedere dag dezelfde noten gaat vervelen, iedere dag cacao is ook saai, maar gemixt met goii bessen of amandelen of incabessen is het heerlijk. Natuurlijk ook met mate, hier zitten wel natuurlijke suikers in, maar het is mmmmm. Dit zijn dus geen m&m’s maar rauwe noten of ongesuikerde bessen en rauwe cacao.

    • Daan 5 juni 2012 bij 11:31 - Reageer

     Ben zeer benieuwd waar je noten met rauwe cacao kan kopen… ik heb vanmorgen nog havermout met een halve banaan, kaneel en rauwe cacao gegeten… mjammie… was lekker! Ik hoop dat je mij kunt doorgeven waar je de noten met rauwe cacao hebt gekocht..

Geef hier je reactie

Informeer mij via email over reacties op dit bericht (optioneel, je kunt je altijd weer uitschrijven).

Meest Gelezen