Ik ontving een bericht van Jeannette. Ze neemt normaal gesproken nooit suiker of zoetstof, maar nu voelde ze zich grieperig en zocht een zoetstof voor in een grog:

“Ik ben op zoek gegaan in de biologische winkel en daar vond ik een zoetstof 99% organisch. Het heet Super Sweet en is van Jacob Hooy.”

De vraag is of deze zoetstof gezond is. Als je mij al wat langer volgt weet je dat ik met argusogen kijk naar kunstmatige zoetstoffen en dat ik afraad ze te nemen. Hoe zit dat met deze organische zoetstof Super Sweet?

Is Zoetstof Uit De Biologische Winkel Wel Goed?

Sommige mensen denken dat alles uit de biologische winkel gezond is. Dat is niet zo. Ook in de biologische winkel vind je fabrieksproducten met allerlei toevoegingen en daarnaast ook altijd veel snoep en koek. Blijf daarom kritisch en kies zo gezond en vers mogelijk.

99% Organisch Is Toch Ok?

Op de verpakking van Super Sweet staat “99% organisch”. Dat lijkt ok. Ik heb Jeannette gevraagd de ingrediënten even te mailen. Dit staat nog meer op de verpakking:

“Het product bestaat uit een mengsel van niet traditioneel chemisch, maar organisch gewonnen Acesulfamekalium, maltodextrine en een geringe hoeveelheid silicate. Op zich een alledaags mengsel, echter het bijzondere zit in het gepatenteerde productie-mengproces,waarbij een zodanige hechte melange ontstaat die uiteindelijk specifieke producteigenschappen ontwikkelt. Deze bijzondere producteigenschappen maken het de gebruikers mogelijk om producten te ontwikkelen die de smaak van suiker hebben op basis van een bijzondere zoetstof die beduidend minder calorieën bezit.”

Onbekende Ingrediënten? Zoek Ze Op!

Ik gebruik in dit soort gevallen de gids “Wat zit er in mijn Eten?” om e-nummers te controleren. Voor Iphone-bezitters is er nu ook een App waarin je de e-nummers heel makkelijk opzoekt. Daar gaan we:

  • Acesulfamekalium E950: – synthetische smaakversterker, vaak gebruikt in snoep, desserts etc. Mogeijk kankerverwekkend, echt vermijden!
  • Silicaat E552 – E559: De verpakking vermeldt niet welk silicaat, je hebt magenesium, calcium-silicaat en nog een aantal andere varianten. Alle silicaten staan in het boekje op rood. Canadese wetenschappers ontdekten dat silicaten vaak met asbest worden gemengd en dat is kankerverwekkend.

Probeer Van Je Zoete Smaak Af Te Komen

Ook de zoetstof Super Sweet valt dus af vanwege de toegevoegde e-nummers. Jeannette nam het alleen maar een keer in haar grog, dan kan het waarschijnlijk niet zo veel kwaad. Maar probeer verder zo snel mogelijk van je zoete smaak af te komen en kies eerlijke gezonde producten!

Ik hoop dat ik je hier weer verder mee heb geholpen naar een Gezonde Lifestyle.

Groetjes,
Inge

PS: Gebruik jij zoetjes? Of juist niet? Laat hieronder je reactie achter dat is ook weer leuk voor anderen. Alvast bedankt!

Bikini Body Kuur

Wil je snel maar wel op een natuurlijke manier afvallen? Volg dan de 4-fasen methode van de Bikini Body Kuur...

SNEL AFVALLEN
"Ben al bijna 4 kg kwijt! In 9 dagen! Ben helemaal blij"
~ Emmie
"Ik voel me super! Alle zomerjurken passen weer. :-)”"
~ Neeltje
"Inmiddels ben ik 5.4 kilo kwijt en m’n vetpercentage is ruim 3% minder. Maar nog belangrijker is dat mijn taille een stuk smaller is geworden. Ik ga op deze voet verder, dit patroon bevalt mij wel. Ik vond de motivatie tips iedere dag in m’n mail ook erg handig!"
~ Claudia