Overgewicht door vocht vasthouden? – 7 Tips voor je vochtbalans

In mijn praktijk als Voedingscoach krijg ik nogal eens cliënten die duidelijk teveel vocht vasthouden. Je ziet het aan een opgeblazen gezicht, opgezette vingers, bolle ogen, dikke enkels en overgewicht. Soms zijn mensen plotseling kilo’s zwaarder geworden in een korte tijd. Ook kun je een opgeblazen gevoel ervaren.

Vocht vasthouden kan duiden op ontstekingen door een verborgen voedselallergie of andere problemen waar je zelf heel veel aan kunt doen. Lees hier mijn advies, inclusief 7 tips om je vochtbalans te herstellen.

Wat is vocht vasthouden?

Je lichaam bestaat voor meer dan de helft uit water. Het is belangrijk dat de juiste hoeveelheid water overal in je cellen komt en weer wordt afgevoerd. Hiervoor zorgt een complex systeem van bloedvaten en je lymfestelsel.

Als dit systeem voor je vochthuishouding uit balans raakt blijft er teveel vocht in het weefsel rond de cellen achter. Hierdoor ontstaan de verschijnselen zoals een opgeblazen uiterlijk, overgewicht, dikke enkels en stijve gewrichten.

Lees ook:   Hoe kom je van een opgezette buik af?

Wat kunnen oorzaken zijn dat je vocht vasthoudt?

Vocht vasthouden kan op alle leeftijden voorkomen en verschillende oorzaken hebben. Ik noem de belangrijkste oorzaken:

1. Ontstekingen door verborgen voedselallergieën

Verborgen voedselallergieën veroorzaken ontstekingen in je lichaam en dat kan leiden tot vocht vasthouden en overgewicht. Bij voedselallergieën denken de meeste mensen aan een acute aanval na het eten van een pinda, waarbij iemand direct naar het ziekenhuis moet. Dat is ernstig, maar komt relatief weinig voor.

Veel meer voorkomend is een vertraagde allergische reactie op voeding die je elke dag eet. Je merkt niet direct dat je lichaam er niet goed tegen kan. Dat is niet direct levensbedreigend, maar op termijn wel.

De symptomen van zo’n vertraagde allergische reactie kunnen optreden uren tot dagen nadat je het hebt gegeten. Denk aan dikker worden, vermoeidheid, gewrichtspijn en vocht vasthouden.

Als je zo blijft eten, kunnen deze verborgen allergische reacties volgens Dr. Mark Hyman leiden tot vocht vasthouden. En tot allerlei andere chronische aandoeningen zoals hart- en vaatziektes, kanker, darmproblemen en dementie. Verderop in dit artikel geef ik je een aantal tips voor een “anti-allergie dieet”.

2. Hoge bloeddruk zorgt voor meer vocht

Een te hoge bloeddruk is één van de meest voorkomende oorzaken van vocht vasthouden. Die hoge bloeddruk perst vocht uit je bloedvaten in het omliggende weefsel.

Dit weefsel in bijvoorbeeld je enkels of vingers, blaast hierdoor een beetje op. Aan een hoge bloeddruk kun je zelf heel veel doen. Ik geef je verderop in dit artikel een aantal tips die ook helpen je bloeddruk te verlagen.

3. Trage Schildklier leidt tot meer vocht vasthouden

Een traag werkende schildklier zorgt voor een lagere lichaamstemperatuur. Daardoor ga je ook meer vocht vasthouden.

Lees hier:  Hoe kun je een traag werkende schildklier herkennen?

4. Hormonale veranderingen: menstruatie, zwangerschap, overgang

In de weken voor je menstruatie kun je wat meer vocht vasthouden, onder invloed van hormonen. Dit verdwijnt weer tijdens de menstruatie. Ook rondom de overgang, in de laatste weken van je zwangerschap of als je hormonen slikt kan je lichaam extra vocht vasthouden.

5. Te weinig beweging

Beweging is belangrijk voor de bloedcirculatie en daarmee ook voor je vochthuishouding. Meer sporten en meer bewegen kan helpen om overtollig vocht kwijt te raken.

Dit zijn de 5 meest voorkomende oorzaken van vocht vasthouden. Daarnaast kan je vochthuishouding ook uit balans raken door onder meer hartproblemen, nierklachten en medicijnen.

7 Tips voor je vochtbalans

Gelukkig is het opgehoopte vocht in je lichaamsweefsel tijdelijk. Je kunt het dus kwijtraken. Er zijn verschillende manieren om je lichaam te helpen het overmatig vocht af te voeren. Ik geef je hier 7 praktische tips om overmatig vocht kwijt te raken:

Tip 1: Begin met een “anti-allergie dieet”

Merk je dat je vocht vasthoudt schakel dan zo snel mogelijk over op een “anti-allergie-dieet” van pure, natuurlijke voeding. Zodat je de ontstekingen door vertraagde allergische reacties oplost. Dit is de ALLERBELANGRIJKSTE stap die je kunt nemen. Niet alleen voor je vochthuishouding, maar voor je totale gezondheid en energie.

Een anti-allergie dieet is hetzelfde als clean eating, zoals in Je Body In Balans. Je vervangt ongezonde fabrieksvoeding door gezonde, pure producten in de juiste verhoudingen. Je laat gluten (brood, pasta, koekjes) en zuivel weg en voelt je na een week al een stuk beter.

Clean en gezond gaan eten zoals in Je Body In Balans is goed voor je vochthuishouding. Daarnaast kan het ook helpen bij hoge bloeddruk en een trage schildklier en je valt op een natuurlijke manier af.

Wil je nog een stap verder gaan, probeer dan het eliminitie-dieet om te achterhalen waar je allergie zit.

Lees ook:   Hoe kun je je lichaam detoxen op een natuurlijke manier?

Tip 2: Drink meer water

Begin je dag met een paar glazen water en drink de hele dag door water, zodat je aan 1,5 tot 2 liter komt. Het is mijn ervaring dat de meeste mensen “vergeten” water te drinken, of het niet lekker vinden. Drink je te weinig water? Begin dat dan vanaf vandaag te veranderen.

Water drinken om vocht te verliezen klinkt misschien tegenstrijdig, maar zonder voldoende water in je lichaamscellen gaat je lichaam in een vocht-spaarstand. Een vocht-spaarstand betekent dat je lichaam voor de zekerheid een voorraadje vocht vasthoudt voor later.

Je lichaam wil hiermee voorkomen dat er een vochttekort gaat ontstaan omdat je te weinig drinkt. Zorg daarom dat je elke dag 1,5 tot 2 liter water of kruidenthee drinkt om vocht uit je weefsel af te voeren.

Tip 3: Vermijd frisdranken en vruchtensappen

Drink geen frisdranken en vruchtensappen. Deze suikerrijke dranken stimuleren het vasthouden van vocht in je lichaamscellen. Kies in plaats daarvan voor water of kruidenthee.

Tip 4: Gebruik weinig of geen zout

Een andere oorzaak van vocht vasthouden is (te) zout eten. Soms zie ik in restaurants mensen kwistig met zout strooien op hun eten. Vaak duidt dat op een verarmde smaak en op een ongezond eetpatroon in het algemeen. Het natrium uit geraffineerd keukenzout kan je bloeddruk verhogen en een hoge bloeddruk is één van de belangrijkste oorzaken van vocht vasthouden.

Neem daarom weinig of geen extra zout in je eten, want in je dagelijkse voeding zit al voldoende zout. Wil je toch een snufje zout? Kies dan voor een ongeraffineerde zout, waar de mineralen nog in zitten, zoals Keltisch Zeezout of Himalayazout.

Tip 5: Venkel, komkommer, peterselie (plus groente-smoothie recept!)

Sommige groenten hebben een vochtafdrijvende werking. Verwacht geen wonderen, maar je helpt je lichaam hier wel mee. Dit zijn producten zoals venkel, bleekselderij, tomaat, knoflook, wortel, komkommer en peterselie. Ook appelazijn heeft een vochtafdrijvende werking.

Om je op weg te helpen geef ik je hier een recept voor een gezonde, vochtafdrijvende smoothie:

Vocht afdrijvende venkel/komkommer/peterselie smoothie

1 venkel
1 komkommer
4 takjes peterselie
200 ml water

Doe alles in een blender of sapcentrifuge en mix de ingrediënten tot een gladde smoothie.

Tip 6: Lijnzaad, paprika, broccoli tegen hormonaal vocht vasthouden

Houd je vocht vast door een hormonale veranderingen? Dan zou het eten van onder meer lijnzaad, paprika en broccoli kunnen helpen. Deze voedingsmiddelen bevatten veel fyto-oestrogenen, die de hormoonbalans en je vochtbalans kunnen herstellen.

Tip 7: Vocht afvoeren met trainen

Tot slot: Zorg dat je voldoende beweegt! Veel mensen die bij mij komen met klachten van overgewicht en vocht vasthouden, zijn ook min of meer gestopt met goed bewegen. Omdat een arts vaak adviseert om het rustig aan te doen, of omdat sporten te vermoeiend lijkt als je je al niet goed voelt. Maar je moet juist bewegen om beter te worden. Sporten stimuleert je bloedsomloop waardoor je vochtbalans verbetert, en dat niet alleen…

Wist je dat je spierkracht al afneemt als je twee weken niet sport? En dat ook je hersenfunctie dan al achteruit gaat? Daarom bevatten mijn programma’s, zoals het Buikvet Burner Programma ook video’s met oefeningen voor thuis, die iedereen op elk niveau mee kan doen. Heb je het idee dat je te weinig beweegt? Pak dat dan zo snel mogelijk aan, bijvoorbeeld met de oefeningen uit het Buikvet Burner Programma .

Zorg goed voor jezelf

Als je teveel vocht vasthoudt en misschien iets herkent in dit artikel, wacht dan niet langer en ga goed voor jezelf zorgen. Je kunt zelf heel veel doen om te zorgen dat je lichaam minder vocht vast houdt. Het zijn dezelfde stappen die je ook zet om andere klachten, zoals vermoeidheid, een hoge bloeddruk en heel veel andere welvaartsziektes te voorkomen of verlichten. En dat is niet toevallig…

Want goed voor jezelf en je lichaam zorgen begint met puur, natuurlijk eten in de juiste verhoudingen. En goed bewegen. Daar knapt iedereen van op. Dus kijk nog eens goed in je koelkast. Staan daar gezonde dingen in of kan het beter? Je lichaam zal je dankbaar zijn.

Groetjes,

Inge van Haselen
Voedingscoach & Personal Trainer

PS: Heb jij ervaring met vocht vasthouden? Laat hieronder je reactie achter, dat is ook weer interessant voor anderen. Alvast bedankt!

16 gedachten over “Overgewicht door vocht vasthouden? – 7 Tips voor je vochtbalans”

 1. Beste,

  Ik hou al zo´n vijf á zes jaar lang vocht vast. De doktoren in het ziekenhuis en mijn huisarts zien dit niet. Maar mijn diëtiste en psycholoog zeggen beide dat ik wel vocht vast houd. Ik eet echt gezond, al jarenlang. Beweeg ook veel. Maar afgelopen jaar ben ik 10 kilo aangekomen! En het lukt mij gewoon niet om af te vallen. Ik neem nu korianderzaad en appel cider azijn om van het vocht proberen af te komen. Kan ik verder nog iets doen? Ik ben nu zelfs ziek (chronisch functioneel pijnsyndroom) en ik durf te wedden dat dit deels vanwege het vocht komt. Soms is mijn rug echt slank en dan een uur later is het echt dik en bol, dit is met mijn hele lichaam zo.

  Beantwoorden
  • Hallo Felicity,

   Bedankt voor je bericht. Ik ben benieuwd hoe je voedingspatroon erop dit moment uitziet? Ik hoor het graag.

   Groetjes,
   Thecla
   Team Inge van Haselen

   Beantwoorden
 2. Goedendag, mijn grootste probleem is , dat ik na het eten ,van wat, doet er niet toe, in slaap val. Ben volkomen bewusteloos. Werd jaren terug al na het eten van s’morgens 1 afgebakken broodje doodmoe. Denk je gezellig met het gezin ontbijten, was ik na het eten gevloerd. De laatste jaren na de avondmaaltijd. Met de huisarts besproken. Kreeg ik als antwoord: Oude mensen vallen altijd na het eten in slaap”Daar kon ik het mee doen. Ben 73 . Nu is het ook na ontbijt. Doet er niet toe wat voor, Of het nu yochurt met creüsli , amandelmelk met Bio geroosterde havermout met blauwe bessen en cocosvlokken is. s’midddags rond 15.30 uur, soms plakje kaas of ontbijtkoek en omdat ik het zo ontzettenkoud heb soms een klein beetje warme chocolade melk. Prompt ben ik weg. dat varieert van 15 min. tot 3 kwartier.Ben echt volledig weg. Hoor de telefoon niet ,ook t.v. Ben al jaar bij diëtiste , zij zegt dit heb ik nog nooit mee gemaakt. Heb na chemo nooit meer honger gevoel. Ben al nooit een grote eter geweest, maar is nu helemaal erg. Zomers rond 21.00 uur denk ik ö verhip ik moet nog eten” s’winters is het eerder donker ,denk ik er wel eerder aan.Maar heb totaal geen trek. Val soms wel 8-9 keer per dag in slaap. Heb geen slaap apneus meer. Gebruik Tpap apperaat. Gaat nu al jaren goed. Mankeer wel heel veel. Reuma, fibromyalgie, artrose, hart en long problemen en nu 5 jr. clean van kanker. Ben bezig met imuno therapie.zit nu in het jaren traject. Had een allergie voor alles en nog wat. Nu met puffen en de therapie hoop ik het voorjaar beter door te komen. Heb ook chronische blaasontsteking, Al vanaf 2004. Specialisten weten er geen raad mee. Zit nu op nieuw medicijn te wachten, hoop dat dat enige verlichting geeft. Het vocht probleem is ook enorm. Kan plastabletten gebruiken, maar resultaat nihil. Ben niet zo een drinker. Na voor mij doen veel drinken, heb ik het gevoel dat het vocht uit m’n oren komt. Zo dat was een hele waslijst. Ben 20 kg.aangekomen na chemo en door chemo tabletten, die ik 10 jaar moet slikken. Krijg die kilo’s er met geen mogelijkheid af. Echt balen. Misschien hebben jullie een advies voor mij?

  Beantwoorden
  • Hallo Riane,

   Bedankt voor je bericht. Ik kan me voorstellen dat dit niet prettig is voor je.
   Het kan zijn dat jouw lichaam heel heftig op koolhydraten reageert en als ik zo naar je voeding kijk dan zie ik voornamelijk voeding welke je bloedsuikerspiegel laten schommelen. Hier kun je ontzettend moe van worden.

   Brood, yoghurt, chocomelk en cruelsi maken je lichaam juist moe. In jouw geval is het verstandig om goede vetten en eiwitten te eten. Denk hierbij een een omelet met veel groenten en kruiden of een lekkere salade met avocado en noten. Probeer dat eens uit! Als je leuke recepten wilt welke de juiste voedingscombinaties bevatten zodat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft heeft Inge ook een leuk kookboek:

   Meer informatie over Je Body In Balans…

   Groetjes,
   Thecla
   Team Inge van Haselen

   Beantwoorden
 3. Ik heb precies de zelfde vraag.
  Wat kun je er tegen doen. Helaas moet ik nog wachten om te mogen diëten van de dokter tot dat ik goed ben ingesteld. Dit vind ik overigens erg vervelend. Mag ook niet duursporter of krachttraining doen. Doe nu elke dag een heerlijke wandeling met wat oefening. Maar kunne er iets geen doen als je vocht vast houd door een trage werkende schildklier ( hypotheriodie)

  Beantwoorden
  • Hallo Anna,
   Voor jou ook ontzettend vervelend. Is er weleens naar je voeding gekeken? Wat eet je nu zoals op een dag? Vaak helpt het om clean te gaan eten. Dit kan klachten verminderen of ze kunnen zelfs weg gaan. Als je hulp wilt bij clean eten kun je Inge haar programma volgen, het Buikvet Burner Programma. Hierin begeleiden we je vier weken lang naar een gezonde en clean levensstijl.
   Meer informatie kun je hier vinden:
   Meer informatie over het Buikvet Burner Programma…
   Groetje Thecla
   Team Inge van Haselen

   Beantwoorden
 4. Hoi beste Inge
  Dank je wel voor je emails met goede tips ik ben daar erg blij mee!
  Ik ben enorm geintreseerd in voeding gezondheid en sport!
  Dit is enorm toegenomen omdat ik altijd heel erg last had van allerlei allergieen uiteindelijk na jaren ziekenhuis enz. Ik ben overal alergisch voor wat je maar kunt bedenken hooikoorts (grassen bomen huistofmijd, bloemen,dieren enz) ( ook altijd darmklachten) in het ziekenhuis rade ze mij aan om een imunothetapie te doen! Eerst 3 mnd 1x per week 3 prikken en vervolgens 3 jaar 1x per maand 3 prikken uiteindelijk heb ik daar enorm over getwijfeld het hele traject omdat je toch gif krijgt maar niemand wist hier een goed antw op zelfs mijn alternatieve arts niet! Uiteindelijk toch maar gedaan omdat je despert bent sloot me binnen op met deuren dicht kon ook mijn hobby golfen niet meer doen ivm klachten! Zelfs je sociale leven word gewoon minder bv een afscheid van collega op het werk leuk op tarras volgende dag als een wrak)dus toch maar gekozen om het te doen en uiteindelijk ben ik daar 3 mnd voor dat ik op 3 jaar zat mee gestopt want het was april/mei mijn ergste periode en het was nog steeds niet beter! Ik kon tijdens deze jaren ook bijna niets eten of kreeg lichamelijke klachten maar het ergste was mijn (enorme Wallen) zo erg dat ik soms gewoon de deur niet uit durfde! Ik kon zoiezo al jaren geen appels eten natuurlijk mijn favorite fruit, omdat na het eten hiervan mijn ogen zo enorm opzwollen en jeukte dat ik ze gewoon een half uur dicht moest houden en het vocht ergewoon uitliep! En mijn keel en oren jeukte ook vreselijk eerst wist ik niet eens waar het van kwam maar het herhaalde zich dus dacht he ik krijg het na het eten van een appel! Ik heb 7 jaar lang geen appels gegeten tot ik iets las over de appel op de hoogste stand in magnetron voor een minuut dat dood de allergenen dus dat deed ik maar soms kon het niet was ik onderweg en ging het goed nu eet ik altijd dezelfde appels en dacht dat het over was maar vorige week kreeg ik van iemand toevallig een appel ander merk en ineens hup weer raak! Het ergste was rond mijn 30 ste vanaf toen ben ik ook astmatisch geworden! Tijdens de immunothearapie nu ongeveer 4 jaar geleden ben toen gaan skippen met allerlei troep kleurstoffen enz een lang traject van 3jaar omdat ik las dat dat slecht was en wallen kon veroorzaken ook ben op advies van altern arts zelfs leverzuiveringen gaan doen wat erg heftig is ik zat al op
  27xen nog steeds niet klaar toen moest ik stoppen en mijn nieren gaan zuiveren met chlorella enz enz en nog steeds geen Resultaat! Ik word er moedeloos van momenteel erg goede zachte winter (dus hele jaar klachten)zelfs weekend weg naar het strand andere omgeving bomen enz dus klachten ik heb inmiddels nog steeds traan ogen enz en wallen vraag me af of ik hier ooit nog van af kom? Is dit toch resultaat van imunothetapie? Was mijn getwijfel toch steeds niet voor niets? ( maar dacht je mag toch verwachten dat een all.ergoloog in het ziekenhuis weet wat ze doet?) ik was echt niet de enige met deze klachten en er kwamen veel mensen voor deze therapie! Maar in inmiddels ben ik 49 en toch zeker al vanaf mijn 12 met jeuk ogen en rond mijn +_25 is het erger geworden! Ik ben gelukkig niet ernstig ZIEK maar het zijn wel erge klachten en vermoeidheid! Inge heb jij dit wel eerder gehoord en heb jij enig ide hoe of wat met dit probleem, heb jij hier een tip voor??? Graag alvast bedankt vr Gr jose

  Beantwoorden
  • Hallo Jose,
   Bedankt voor je bericht. Wat vervelend voor je, ik kan me voorstellen dat je er moedeloos van wordt.
   Is er al eens naar je voeding gekeken? Wat eet je op een dag? Allergische reacties hebben vaak met je voeding te maken. Clean eten kan mensen met allergische reacties enorm helpen. Ik zou je graag willen adviseren om clean te gaan eten.
   Mocht je hierbij hulp van Inge willen dan kun je haar Buikvet Burner Programma volgen:
   Meer informatie over het Buikvet Burner Programma…
   Groetjes Thecla
   Team Inge van Haselen

   Beantwoorden
 5. Af en toe toe heb ik stalbenen, hou ik vocht vast in mijn benen.
  De dokter zegt dat dat ouderdom is. ( 68 )
  Ik heb een klein kussentje onder mijn voeten in bed, en dat helpt.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Informeer mij via email over reacties op dit bericht (optioneel, je kunt je altijd weer uitschrijven).

Ja, stuur mij gratis de 7 Gouden Voedingstips voor Gezond Afvallen

Gezonde
close-link

Ja, stuur mij gratis de 7 Gouden Voedingstips voor Gezond Afvallen

Gezonde
close-link

Ontdek hoe je buikvet verdwijnt...

Gezonde
Vraag gratis de Gezonde Lifestyle Voedingsspecial aan
Je kunt je elk moment weer uitschrijven.
close-link
Gezond afvallen?

Gezonde
Ontdek hoe je buikvet verdwijnt

Vraag de gratis Voedingsspecial aan:
Je kunt je elk moment weer uitschrijven.
close-link
Gezond afvallen?
Send this to a friend