Overgewicht door vocht vasthouden? – 7 Tips voor je vochtbalans

Laatste update:

In mijn praktijk als Voedingscoach krijg ik nogal eens cliënten die duidelijk teveel vocht vasthouden. Je ziet het aan een opgeblazen gezicht, opgezette vingers, bolle ogen, dikke enkels en overgewicht. Soms zijn mensen plotseling kilo’s zwaarder geworden in een korte tijd. Ook kun je een opgeblazen gevoel ervaren.

Vocht vasthouden kan duiden op ontstekingen door een verborgen voedselallergie of andere problemen waar je zelf heel veel aan kunt doen. Lees hier mijn advies, inclusief 7 tips om je vochtbalans te herstellen.

Wat is vocht vasthouden?

Je lichaam bestaat voor meer dan de helft uit water. Het is belangrijk dat de juiste hoeveelheid water overal in je cellen komt en weer wordt afgevoerd. Hiervoor zorgt een complex systeem van bloedvaten en je lymfestelsel.

Als dit systeem voor je vochthuishouding uit balans raakt blijft er teveel vocht in het weefsel rond de cellen achter. Hierdoor ontstaan de verschijnselen zoals een opgeblazen uiterlijk, overgewicht, dikke enkels en stijve gewrichten.

Lees ook:   Hoe kom je van een opgezette buik af?

Wat kunnen oorzaken zijn dat je vocht vasthoudt?

Vocht vasthouden kan op alle leeftijden voorkomen en verschillende oorzaken hebben. Ik noem de belangrijkste oorzaken:

1. Ontstekingen door verborgen voedselallergieën

Verborgen voedselallergieën veroorzaken ontstekingen in je lichaam en dat kan leiden tot vocht vasthouden en overgewicht. Bij voedselallergieën denken de meeste mensen aan een acute aanval na het eten van een pinda, waarbij iemand direct naar het ziekenhuis moet. Dat is ernstig, maar komt relatief weinig voor.

Veel meer voorkomend is een vertraagde allergische reactie op voeding die je elke dag eet. Je merkt niet direct dat je lichaam er niet goed tegen kan. Dat is niet direct levensbedreigend, maar op termijn wel.

De symptomen van zo’n vertraagde allergische reactie kunnen optreden uren tot dagen nadat je het hebt gegeten. Denk aan dikker worden, vermoeidheid, gewrichtspijn en vocht vasthouden.

Als je zo blijft eten, kunnen deze verborgen allergische reacties volgens Dr. Mark Hyman leiden tot vocht vasthouden. En tot allerlei andere chronische aandoeningen zoals hart- en vaatziektes, kanker, darmproblemen en dementie. Verderop in dit artikel geef ik je een aantal tips voor een “anti-allergie dieet”.

2. Hoge bloeddruk zorgt voor meer vocht

Een te hoge bloeddruk is één van de meest voorkomende oorzaken van vocht vasthouden. Die hoge bloeddruk perst vocht uit je bloedvaten in het omliggende weefsel.

Dit weefsel in bijvoorbeeld je enkels of vingers, blaast hierdoor een beetje op. Aan een hoge bloeddruk kun je zelf heel veel doen. Ik geef je verderop in dit artikel een aantal tips die ook helpen je bloeddruk te verlagen.

3. Trage Schildklier leidt tot meer vocht vasthouden

Een traag werkende schildklier zorgt voor een lagere lichaamstemperatuur. Daardoor ga je ook meer vocht vasthouden.

Lees hier:  Hoe kun je een traag werkende schildklier herkennen?

4. Hormonale veranderingen: menstruatie, zwangerschap, overgang

In de weken voor je menstruatie kun je wat meer vocht vasthouden, onder invloed van hormonen. Dit verdwijnt weer tijdens de menstruatie. Ook rondom de overgang, in de laatste weken van je zwangerschap of als je hormonen slikt kan je lichaam extra vocht vasthouden.

5. Te weinig beweging

Beweging is belangrijk voor de bloedcirculatie en daarmee ook voor je vochthuishouding. Meer sporten en meer bewegen kan helpen om overtollig vocht kwijt te raken.

Dit zijn de 5 meest voorkomende oorzaken van vocht vasthouden. Daarnaast kan je vochthuishouding ook uit balans raken door onder meer hartproblemen, nierklachten en medicijnen.

7 Tips voor je vochtbalans

Gelukkig is het opgehoopte vocht in je lichaamsweefsel tijdelijk. Je kunt het dus kwijtraken. Er zijn verschillende manieren om je lichaam te helpen het overmatig vocht af te voeren. Ik geef je hier 7 praktische tips om overmatig vocht kwijt te raken:

Tip 1: Begin met een “anti-allergie dieet”

Merk je dat je vocht vasthoudt schakel dan zo snel mogelijk over op een “anti-allergie-dieet” van pure, natuurlijke voeding. Zodat je de ontstekingen door vertraagde allergische reacties oplost. Dit is de ALLERBELANGRIJKSTE stap die je kunt nemen. Niet alleen voor je vochthuishouding, maar voor je totale gezondheid en energie.

Een anti-allergie dieet is hetzelfde als clean eating, zoals in Je Body In Balans. Je vervangt ongezonde fabrieksvoeding door gezonde, pure producten in de juiste verhoudingen. Je laat gluten (brood, pasta, koekjes) en zuivel weg en voelt je na een week al een stuk beter.

Clean en gezond gaan eten zoals in Je Body In Balans is goed voor je vochthuishouding. Daarnaast kan het ook helpen bij hoge bloeddruk en een trage schildklier en je valt op een natuurlijke manier af.

Wil je nog een stap verder gaan, probeer dan het eliminitie-dieet om te achterhalen waar je allergie zit.

Lees ook:   Hoe kun je je lichaam detoxen op een natuurlijke manier?

Tip 2: Drink meer water

Begin je dag met een paar glazen water en drink de hele dag door water, zodat je aan 1,5 tot 2 liter komt. Het is mijn ervaring dat de meeste mensen “vergeten” water te drinken, of het niet lekker vinden. Drink je te weinig water? Begin dat dan vanaf vandaag te veranderen.

Water drinken om vocht te verliezen klinkt misschien tegenstrijdig, maar zonder voldoende water in je lichaamscellen gaat je lichaam in een vocht-spaarstand. Een vocht-spaarstand betekent dat je lichaam voor de zekerheid een voorraadje vocht vasthoudt voor later.

Je lichaam wil hiermee voorkomen dat er een vochttekort gaat ontstaan omdat je te weinig drinkt. Zorg daarom dat je elke dag 1,5 tot 2 liter water of kruidenthee drinkt om vocht uit je weefsel af te voeren.

Tip 3: Vermijd frisdranken en vruchtensappen

Drink geen frisdranken en vruchtensappen. Deze suikerrijke dranken stimuleren het vasthouden van vocht in je lichaamscellen. Kies in plaats daarvan voor water of kruidenthee.

Tip 4: Gebruik weinig of geen zout

Een andere oorzaak van vocht vasthouden is (te) zout eten. Soms zie ik in restaurants mensen kwistig met zout strooien op hun eten. Vaak duidt dat op een verarmde smaak en op een ongezond eetpatroon in het algemeen. Het natrium uit geraffineerd keukenzout kan je bloeddruk verhogen en een hoge bloeddruk is één van de belangrijkste oorzaken van vocht vasthouden.

Neem daarom weinig of geen extra zout in je eten, want in je dagelijkse voeding zit al voldoende zout. Wil je toch een snufje zout? Kies dan voor een ongeraffineerde zout, waar de mineralen nog in zitten, zoals Keltisch Zeezout of Himalayazout.

Tip 5: Venkel, komkommer, peterselie (plus groente-smoothie recept!)

Sommige groenten hebben een vochtafdrijvende werking. Verwacht geen wonderen, maar je helpt je lichaam hier wel mee. Dit zijn producten zoals venkel, bleekselderij, tomaat, knoflook, wortel, komkommer en peterselie. Ook appelazijn heeft een vochtafdrijvende werking.

Om je op weg te helpen geef ik je hier een recept voor een gezonde, vochtafdrijvende smoothie:

Vocht afdrijvende venkel/komkommer/peterselie smoothie

1 venkel
1 komkommer
4 takjes peterselie
200 ml water

Doe alles in een blender of sapcentrifuge en mix de ingrediënten tot een gladde smoothie.

Tip 6: Lijnzaad, paprika, broccoli tegen hormonaal vocht vasthouden

Houd je vocht vast door een hormonale veranderingen? Dan zou het eten van onder meer lijnzaad, paprika en broccoli kunnen helpen. Deze voedingsmiddelen bevatten veel fyto-oestrogenen, die de hormoonbalans en je vochtbalans kunnen herstellen.

Tip 7: Vocht afvoeren met trainen

Tot slot: Zorg dat je voldoende beweegt! Veel mensen die bij mij komen met klachten van overgewicht en vocht vasthouden, zijn ook min of meer gestopt met goed bewegen. Omdat een arts vaak adviseert om het rustig aan te doen, of omdat sporten te vermoeiend lijkt als je je al niet goed voelt. Maar je moet juist bewegen om beter te worden. Sporten stimuleert je bloedsomloop waardoor je vochtbalans verbetert, en dat niet alleen…

Wist je dat je spierkracht al afneemt als je twee weken niet sport? En dat ook je hersenfunctie dan al achteruit gaat? Daarom bevatten mijn programma’s, zoals het Buikvet Burner Programma ook video’s met oefeningen voor thuis, die iedereen op elk niveau mee kan doen. Heb je het idee dat je te weinig beweegt? Pak dat dan zo snel mogelijk aan, bijvoorbeeld met de oefeningen uit het Buikvet Burner Programma .

Zorg goed voor jezelf

Als je teveel vocht vasthoudt en misschien iets herkent in dit artikel, wacht dan niet langer en ga goed voor jezelf zorgen. Je kunt zelf heel veel doen om te zorgen dat je lichaam minder vocht vast houdt. Het zijn dezelfde stappen die je ook zet om andere klachten, zoals vermoeidheid, een hoge bloeddruk en heel veel andere welvaartsziektes te voorkomen of verlichten. En dat is niet toevallig…

Want goed voor jezelf en je lichaam zorgen begint met puur, natuurlijk eten in de juiste verhoudingen. En goed bewegen. Daar knapt iedereen van op. Dus kijk nog eens goed in je koelkast. Staan daar gezonde dingen in of kan het beter? Je lichaam zal je dankbaar zijn.

Groetjes,

Inge van Haselen
Voedingscoach & Personal Trainer

PS: Heb jij ervaring met vocht vasthouden? Laat hieronder je reactie achter, dat is ook weer interessant voor anderen. Alvast bedankt!

16 gedachten over “Overgewicht door vocht vasthouden? – 7 Tips voor je vochtbalans”

 1. goedendag Inge , Door te gaan zoeken op vocht vasthouden en enorm aankomen daardoor , kwam ik op deze website , Ik eet al zeer gezond vegan , en bleekselderij etc etc en alles wat detoxed . Ik loop 10 km per dag maar val niets af > heb enorme last van mijn benen en voel me opgeblazen . Ga nu starten met vegan keto maar vraag me af waarom ik niet afval??? Heb al zoveel geprobeerd . Dus ik eet al zeer clean alles biologisch en veel heel veel groenten . Zou het kunnen zijn dat het te maken heeft met schildklier of mijn hart ( binnenkort onderzoek) ben benieuwd welke extra tip je mij kan geven . Vr Gr Jose

  Beantwoorden
  • Hoi Jose, dit is een herkenbaar probleem. Je doet al heel veel goed en toch val je niet af. Vaak zitten er toch nog verborgen gewoontes in je dagelijkse patroon. Dingen waarvan je denkt dat ze goed zijn, zoals yoghurt, muesli, te veel fruit en tientallen andere dingen. Ik weet natuurlijk niet hoe jij eet. Het allerbeste zou je mijn Buikvet Burner Programma kunnen doen. Dan krijg je voedingsles op video en krijg je terugkoppeling op je voedingsdagboek. Dan hebben we het probleem meestal snel gevonden.

   https://www.ingevanhaselen.nl/buikvet-burner-programma/

   Wat natuurlijk ook mogelijk is, is een persoonlijk consult bij mij of een kort coaching traject. Laat me weten waar je voorkeur naar uit gaat!

   Beantwoorden
 2. Een jonge vriend van 30 jaar ging op mijn advies lijnzaad gebruiken. Later vertelde hij dat lijnzaad voor mannen niet goed is voor de hormoonhuishouding. Wat kan hier aan de hand zijn?

  Beantwoorden
  • Hi Jacomien,

   Lijnzaad is niet goed voor mannen omdat het testosteron verlagend is en dus de hormoonbalans kan verstoren. Daarnaast wijzen onderzoeken uit dat er een verband tussen lijnzaad en prostaatkanker zou kunnen zijn. Dit risico willen wij niet lopen en daarom raden wij lijnzaad voor mannen af.

   Groetjes,
   Antonia
   Team Inge van Haselen

   Beantwoorden
 3. Hoe lang duurt het voordat je merkt dat je minder vocht gaat vasthouden . Ik ben erg slank maar doordat de dag vorderd hou ik steeds meer vocht vast en tegen de avond zijn ook mijn bovenbenen aangedaan , van onderbenen .

  Beantwoorden
  • Hoi Mies, het hangt ervan af hoe je je leefstijl hebt aangepast. Als je goed Clean gaat eten en goed bewegen dan kun je al na een paar dagen effect gaan merken. Zou je me anders een email kunnen sturen met hoe je nu op een dag eet, drinkt en beweegt? Stuur dit naar [email protected] dan kan ik er meer over zeggen!

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Informeer mij via email over reacties op dit bericht (optioneel, je kunt je altijd weer uitschrijven).

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ja, stuur mij
Voedingstips
🔒 Je kunt je op elk moment weer uitschrijven
gratis
de
Gezond Afvallen
7 Gouden
voor
Ja, stuur mij
🔒 Je kunt je op elk moment weer uitschrijven
gratis
de
Gezond Afvallen
7 Gouden Voedingstips
voor
Bedankt!
Je hebt nu toegang tot de
Gezonde Lifestyle Voedingsspecial.
Klaar om te beginnen?
Bedankt!
Je hebt nu toegang tot de
Gezonde Lifestyle Voedingsspecial.
Klaar om te beginnen?
Hi! Welkom bij de Klantenservice van Ingevanhaselen.nl. Stel hier je vraag en je ontvangt snel antwoord:
Hi! Welkom bij de Klantenservice van Ingevanhaselen.nl. Stel hier je vraag en je ontvangt snel antwoord:
Bedankt!
We hebben je vraag ontvangen. Je krijgt binnen 1 werkdag antwoord in je email. Kijk ondertussen vast rond op mijn website. Groetjes, Inge
We hebben je vraag ontvangen. Je krijgt binnen 1 werkdag antwoord in je email. Kijk ondertussen vast rond op mijn website. Groetjes, Inge
Bedankt!
Send this to a friend