Pak even de centimeter…en meer over buikvet

Wist je dat je twee soorten buikvet hebt? Bruin vet, wat gezond is, en wit vet wat ongezond is. Het witte vet is vaak zichtbaar als zwembandje, bierbuik of love handels. Maar het kan zich ook rond je organen nestelen en dat is de gevaarlijkste variant.

Wit vet en bruin vet

Het ongezonde witte vet hoopt zich op in je lichaam door een verkeerde manier van eten, waarover zo meteen meer. Bij bruin vet is er geen verband met wat je eet, maar wel met je leefstijl. Je kunt alleen meer bruin vet kweken door de kou te trotseren, zoals Wim “The Iceman” Hof doet of door meer te gaan sporten.

Door de kou maakt je lichaam meer bruin vet aan en door te sporten zet je lichaam wit vet om in bruin vet. Slanke sportieve mensen hebben relatief veel bruin vet, terwijl mensen met overgewicht voornamelijk wit vet hebben.

In dit artikel ga ik verder in op het ongezonde, witte vet. Met name wanneer zich dit rond je organen nestelt is het schadelijk voor je gezondheid, zelfs als je slank oogt. Lees nog even door…

Inhoudsopgave

1. Onderhuids vet geeft je rondingen

Onderhuids vet is de laag vet die direct onder je huid zit. Dit is het vet dat je lichaam rondingen geeft en wat je een zogeheten zwembandje bezorgt als je niet oppast.

Je lichaam gebruikt dit vet als brandstof of als bescherming van je spieren in koudere tijden. Het is het vet dat je als eerste kwijt raakt als je gezond gaat eten en bewegen. Dit is ook het vet dat bij liposuctie wordt verwijderd. Niet dat we daar een voorstander van zijn.

Je houdt er littekens aan over en je krijgt vetophopingen op andere plaatsen. Je kunt beter een gezonde lifestyle aanleren.

Begin vandaag nog met  het Blije Darmen Voedingsplan.

2. Visceraal vet rondom je organen is schadelijker

Naast het onderhuids vet heeft je lichaam ook het zogeheten visceraal vet. Dit type vet nestelt zich onder je spieren rondom je vitale organen . Visceraal vet is zeer schadelijk voor je gezondheid, daarover verderop meer.

Je kunt visceraal vet van buitenaf niet altijd zien en daarom is het mogelijk dat relatief dunne mensen toch te veel vet hebben. Je kent misschien wel mensen die heel veel suiker eten en op het oog niet aankomen.

Ook krijg ik vaak emails van mensen die aangeven dat ze op zich niet te dik zijn, maar alleen wat buikvet kwijt willen. Dat duidt op skinny fat. Als je een bolle buik hebt (‘een bierbuik’) en verder vrij slank bent zit je vrijwel zeker in de gevarenzone. Maar ook als je vrij slank oogt kun je een veel te hoog vetpercentage hebben en net zo ongezond zijn als iemand met zwaar overgewicht. Dat heet skinny fat.

Dit visceraal vet is volgens wetenschappers zeer schadelijk, vooral het vet rond je lever. Het bevordert onstekingen en remt de werking van de organen. Te veel visceraal vet kan leiden tot hartkwalen en diabetes-2. Als ik mensen met een dikke bierbuik zie schrik ik, omdat ik weet hoe slecht dit is voor je gezondheid.

Vaak zie ik het ook aan de rode huidskleur en de totale futloze uitstraling van iemand. Herken je je hierin, neem dan maatregelen, niet alleen voor je uiterlijk, maar ook voor je gezondheid en doe dat voordat het te laat is…

Meer informatie over Clean Eating

Niet alleen je uiterlijk, ook je gezondheid…

Zoals je weet ben ik er altijd op uit mensen te helpen een gezonde leefstijl op te zetten. Ik merk dat veel mensen zich vooral druk maken over hun uiterlijk (‘Ik wil graag afvallen om er weer leuk uit te zien voor mijn partner, familie, vrienden, omgeving’), maar niet over hun gezondheid. Dat is je kop in het zand steken. Als je een bierbuik hebt loop je een verhoogd risico op hartkwalen, hersenbloedingen, vormen van kanker en diabetes 2, dat heet het metabool syndroom.

Een verhoogd risico op hartkwalen en diabetes 2 zegt de meeste mensen niet zo veel merk ik. Net zoals de boodschap dat roken slecht is voor je gezondheid. Op een of andere manier komt de boodschap pas aan als het bijna te laat is. Ik heb nu al heel veel mensen gesproken voor wie het te laat is en die hun leven lang medicijnen moeten slikken en allerlei gezondheidsproblemen hebben. Laat het niet zo ver komen, je kunt nu nog makkelijk je levensstijl aanpassen.

In de gevarenzone?

Wanneer zit je in de gevarenzone? Je buikomvang is een goede indicator, dus pak even een centimeter. Leg de centimeter om je middel, niet te strak maar wel aansluitend op je huid. Adem uit en meet het slankste deel van je taille, dit ligt tussen de onderkant van je ribbenkast en de bovenkant van je heupbot:

Omtrek VrouwenOmtrek MannenUitslag
Minder dan 80 cmMinder dan 94 cmJe middelomtrek is goed
80 tot 88 cm94 tot 102 cmJe nadert de gevarenzone; ga stap voor stap een gezonde lifestyle opzetten
Meer dan 88 cmMeer dan 102 cmJe zit in de gevarenzone; begin direct met gezonder te leven.

Meestgemaakte Fouten

Als je in de gevarenzone komt of al zit ben je misschien geneigd om af en toe een flink dieet te gaan volgen. Doe dat niet, met een crash-dieet raak je het gevaarlijke vet niet kwijt. Juist niet. Onderzoekers geven aan dat je lichaam door een crashdieet beter wordt in het opslaan van visceraal vet!

Het gewichtsverlies van een crashdieet is vooral te danken aan vochtverlies, verbranding van spieren en verbranding van onderhuids vet. Je houdt jezelf dan dus voor de gek en brengt je gezondheid nog meer in gevaar. Het is dus belangrijk dat je uitgebalanceerd eet.

Hoe raak je het gevaarlijke vet dan wel kwijt?

Hoe raak je het gevaarlijke, viscerale vet dan wel kwijt? Er is eigenlijk maar één goede aanpak: door natuurlijk, vers, seizoensgebonden te gaan eten op een uitgebalanceerde manier, oftewel Clean Eating, en door op de juiste manier te gaan bewegen.

De beste manier om van candidose af te komen is gezond en clean te gaan eten. Begin met het protocol uit  het Blije Darmen Voedingsplan.

Zorg in ieder geval dat je dat buikvet kwijtraakt. Niet alleen om weer lekker in je kleding te passen, maar ook voor je gezondheid. Elke centimeter telt!

Groetjes,
Inge

Inge van Haselen
Voedingscoach & Personal Trainer

PS: Wat is jouw taille-omvang? Zit je goed of is het tijd voor maatregelen? 🙂 Pak even de centimeter en laat me het resultaat hieronder weten. Alvast bedankt!

332 gedachten over “Pak even de centimeter…en meer over buikvet”

  1. 49 jr,woog 2014 64kg . Nu 88.5kg buik omvang 105cm. Heb pds,depressie,Ass, Loop bij ggz,sinds 2012.
    Medicatie, pre-overgang. Loop bij diëtist. Eet gezond.1.5 mnd buikomvang 111cm en woog 90.2 kg. En wil sporten sportschool maar moet goed keuring gemeente krijgen om aan spraak op potje voor sporten te krijgen.leef op bijstands niveau

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Informeer mij via email over reacties op dit bericht (optioneel, je kunt je altijd weer uitschrijven).

Ja, stuur mij
Voedingstips
🔒 Je kunt je op elk moment weer uitschrijven
gratis
de
Gezond Afvallen
7 Gouden
voor
Ja, stuur mij
🔒 Je kunt je op elk moment weer uitschrijven
gratis
de
Gezond Afvallen
7 Gouden Voedingstips
voor
Bedankt!
Je hebt nu toegang tot de
Gezonde Lifestyle Voedingsspecial.
Klaar om te beginnen?
Bedankt!
Je hebt nu toegang tot de
Gezonde Lifestyle Voedingsspecial.
Klaar om te beginnen?
🔒 Je kunt je op elk moment weer uitschrijven
Gratis Voedingsspecial
Hoe je Buikvet Verdwijnt...
Ja, stuur mij
🔒 Je kunt je op elk moment weer uitschrijven
gratis
de
Gezond Afvallen
7 Gouden Voedingstips
voor
Bedankt!
Je hebt nu toegang tot de
Gezonde Lifestyle Voedingsspecial.
Klaar om te beginnen?
Bedankt!
Je hebt nu toegang tot de
Gezonde Lifestyle Voedingsspecial.
Klaar om te beginnen?
Send this to a friend