Opgeblazen gevoel? Misschien ben je gevoelig voor gluten

Heb je vaak een opgeblazen gevoel en ben je onverklaarbaar moe? Misschien ben je overgevoelig voor gluten zonder dat je het zelf weet. Ook vetopslag rond je buik kan hiermee te maken hebben.

Hoe kun je testen of je overgevoelig bent voor gluten en wat kun je dan het beste eten? Lees hier mijn advies.

Inhoud

Wat zijn gluten?

Gluten zijn eiwitten die van nature voorkomen in graanproducten, zoals tarwe, spelt en rogge. Ze zorgen ervoor dat brood stevig is en dat pasta niet uit elkaar valt. Tarwe zit ook vaak in producten waar je het niet direct verwacht, zoals snoep, soep, ketchup, chocolade en soms zelfs in thee.

Als je niet goed tegen gluten kunt heeft je lichaam niet de juiste enzymen om de gluten uit onder meer brood om te zetten. De gluten blijven dan onverteerd achter in je darmen. Dat kan onder meer leiden tot beschadigingen aan je darmslijmvlies.

Overgevoelig of intolerant – wat is het verschil?

Er is een verschil tussen overgevoeligheid voor gluten en intolerantie. Dit artikel gaat verder over overgevoeligheid, maar ik benoem hier ook nog even de intolerantie. Als je glutenintolerant bent mag je absoluut geen gluten meer eten omdat je darmen er niet tegen kunnen en je er erg ziek van wordt. Deze ziekte heet Coeliakie. 1 op 300 mensen heeft er last van, het is de meest voorkomende voedselintolerantie in de westerse wereld.

Een mildere vorm hiervan is overgevoeligheid voor gluten en die komt veel meer voor. Naar schatting 1 op de 15 mensen is overgevoelig voor gluten en de aantallen stijgen. Onderzoekers weten niet exact waarom glutenintolerantie en overgevoeligheid voor gluten steeds meer voorkomt. Een mogelijke oorzaak is gemanipuleerde voeding en voeding met chemische toevoegingen.

Als je overgevoelig bent voor gluten word je er niet direct doodziek van, maar je voelt je wel minder gezond. Daar gaat dit artikel verder over. Want hoe kun je weten of je overgevoelig bent voor gluten?

Wat zijn de symptomen van overgevoeligheid voor gluten?

Met een overgevoeligheid voor gluten kun je jarenlang rondlopen zonder dat je duidelijke signalen krijgt. Terwijl er een grote schade kan worden opgebouwd in je lichaam. Wees daarom alert op de signalen van je lichaam. Dit zijn de belangrijkste symptomen van een mogelijke overgevoeligheid voor gluten:

 • Diarree, verstopping, darmproblemen
 • Buikvet en overgewicht
 • Huiduitslag
 • Hardnekkige roos
 • Wazig in je hoofd, moeite om je te concentreren
 • Dreunende hoofdpijn of migraine
 • Tintelingen
 • Depressie, angst, snel geirriteerd zijn
 • Onvruchtbaarheid of moeite om zwanger te worden

Herken je één of meerdere van deze signalen? Dan ben jij misschien ook overgevoelig voor gluten. Verderop in het artikel leg ik uit hoe je dit zelf kunt testen.

Hoe onstaat een overgevoeligheid voor gluten?

De wetenschap over overgevoeligheid en allergieën is volop in beweging en de oorzaak is niet eenduidig. Bij sommige overgevoelighede, zoals voor tarwe of zuivel, heeft je lichaam niet de juiste enzymen in huis om de voeding goed te verteren. Onverteerde delen blijven in je darmen achter en veroorzaken bijvoorbeeld een opgeblazen gevoel en ontstekingen. Maar ook ademnood, vermoeidheid, migraine en huiduitslag kunnen voorkomen.

Bij andere overgevoeligheden bijvoorbeeld voor pollen in de lucht of voor pinda’s en noten reageert je lichaam extra heftig op normaal gesproken onschuldige ingrediënten. Je lichaam maakt antistoffen aan en er komt histamine vrij, dat leidt tot allergische reacties zoals astma, ademnood en huiduitslag.

In dit artikel behandel ik overgevoeligheid voor gluten, hoe je het bij jezelf kunt testen en hoe je het beste kunt eten.

Hoe kun je testen of je overgevoelig bent voor gluten?

Herken je één of meerdere signalen en vermoed je dat je overgevoelig bent voor gluten? Test dit dan door gedurende zes weken alles met gluten uit je menu te halen. Dat is trouwens ook goed voor je gewicht.

Eet zes weken lang absoluut niets met gluten. Dus geen brood, pasta, koekjes, crackers en dergelijke. Pas ook op met kant-en-klaar maaltijden en eten uit pakjes, want daar zit vaak tarwe in verwerkt. Zelfs in thee kunnen gluten zitten, dus lees goed de etiketten.

Wees heel strikt tijdens deze zes weken, anders werkt de test niet goed. Dus echt geen brood eten en ook niet af en toe een koekje. Kijk dan hoe je je na 6 weken voelt. Is het opgeblazen gevoel weg? Heb je geen last meer van je darmen? Heb je meer energie? Ga bij twijfel naar je huisarts en laat je daar testen op Coeliakie.

Lees ook: “Wat kun je eten in plaats van brood?”

Wat is een “leaky gut” (lekkende darm)?

Wanneer je niet op tijd ingrijpt en brood blijft eten terwijl je overgevoelig bent voor gluten raakt je darmwand ontstoken. Door ontstekingen komen er gaatjes in je darmwand waardoor onverteerd voedsel in je bloedbaan komt. Hierdoor vergiftig je als het ware jezelf en belast je je immuunsysteem.

Dit heet het leaky gut syndroom. Hier voel je niets van, maar artsen en onderzoekers brengen de leaky gut in verband met onder meer darmontstekingen, diarree, obstipatie en vermoeidheid.

Het syndroom van de leaky gut of lekkende darm is in de medische wetenschap nog omstreden omdat er geen duidelijke diagnose is. Het is meer een beschrijving van onderliggende patronen. Nader onderzoek vindt nog plaats.

Maar als je last hebt van een opgeblazen gevoel, pijnlijke darmen, migraine of andere van de genoemde verschijnselen dan zou ik niet wachten op de officiële verklaring en zelf alvast een paar gezonde maatregelen nemen.

“Wat moet ik dan eten als ik geen gluten meer mag?”

Het kan lastig zijn om je voeding aan te passen als je geen gluten meer mag eten. Voor veel mensen is het een grote omschakeling. Maar als je er eenmaal aan bent gewend is het makkelijk en lekker! En je zult je al snel veel fitter voelen en je buikvet zien verdwijnen. Kijk bijvoorbeeld eens naar Je Body In Balans. Alle recepten voor ontbijt, lunch en diner hierin zijn glutenvrij.

“Kan ik wel speltbrood of roggebrood eten?”

Vaak krijg ik de vraag of speltbrood en roggebrood dan wel goed zijn. Spelt en rogge zijn waarschijnlijk beter voor je lichaam dan tarwe omdat die granen minder zijn gemanipuleerd dan tarwe. Maar ook spelt en rogge zijn granen en de gluten in spelt en rogge zijn vrij zwaar te verteren.

Verder is het zo dat de meeste speltbroden en speltpasta voor het grootste deel uit tarwe bestaan, vraag het maar eens na. Anders zou een speltbrood onbetaalbaar zijn. Dus ben je overgevoelig voor gluten? Laat dan ook het speltbrood staan. Hetzelfde geldt voor roggebrood.

Er is nog een andere reden waarom ik geen fan ben van brood eten, of het nou tarwebrood, roggebrood of speltbrood is. Brood veroorzaakt pieken in je bloedsuikerspiegel en dat bevordert de vetopslag. Eet daarom liever bijvoorbeeld een avocado-banaan-smoothie als ontbijt en een lekkere bieten-quinoa-salade als lunch. Gezonde glutenvrije recepten vind je in Je Body In Balans. Je zult je al snel veel beter voelen.

“Kan ik wel havermout nemen?”

Havermout is een twijfelgeval. Zoals je weet ben ik een groot fan van het gezonde havermoutontbijt, gekookt in water en aangevuld met fruit, kaneel, hennepzaad of chiazaad en geweekte noten. Dit is een superontbijt, maar havermout bevat wel een lichte vorm van gluten.

De meeste mensen met glutenintolerantie kunnen havermout wel verdragen. Maar hou je dat opgeblazen gevoel of twijfel je? Neem dan de glutenvrije havermout die je tegenwoordig in natuurwinkels kunt kopen.

Lees ook: Candida in je darmen – hoe weet je of je het hebt en wat kun je doen?

Advies als je vaak een opgeblazen gevoel hebt

Steeds meer mensen eten glutenvrij, ook als ze misschien geen glutenintolerantie hebben. Zelf eet ik ook nog nauwelijks brood en pasta, omdat ik me daar veel lekkerder bij voel. Ik heb veel meer energie, meer zuurstof en geen opgeblazen gevoel of opgezette buik.

Dat zie ik ook bij al mijn klanten die brood en pasta vervangen door bijvoorbeeld ontbijtsmoothies, gevulde salades, quinoa en zoete aardappel. Zodra je stopt met brood en pasta eten, begint je buikvet te verbranden en ga je je fitter voelen.

Wil jij ook die omschakeling maken? En kan je daar wel wat hulp bij gebruiken? Kijk dan ook eens naar Je Body In Balans.

Zeker als je vaak een opgeblazen gevoel hebt of last van je darmen zou ik een tijd volgens deze clean eating glutenvrije recepten gaan eten. Het is goed voor je darmen, je buikvet begint te verdwijnen en je voelt weer meer energie. Het is even een omschakeling maar je lichaam zal je dankbaar zijn.

Groetjes,

Inge van Haselen, Voedingscoach en Personal Trainer

PS: Heb jij ervaring met gevoeligheid voor gluten? Laat hieronder je reactie achter, dat is ook weer interessant voor anderen. Alvast bedankt!

24 Reacties

 1. Dinie 12 februari 2018 bij 11:37 - Reageer

  Zelf heb ik al last vanaf mijn jeugd van mijn darmen. En last van vermoeidheid. Ik weeg niet te zwaar en eet gezond. Ik heb wel een te hoog cholesterolgehalte. Erfelijk bepaald. Ik eet gezond. Zonder pakjes enz. Ik gebruik het laatse jaar weinig zuivelproducten en dat helpt wel, mijn klacht en n zijn wel minder geworden. En ben minder moe. Maar klachten zijn niet weg, nu zag ik het artikel over het boek blije darmen. Maar zie ook dat er kokosyoghurt gebruikt wordt, maar voor hoog cholesterol is dat weer niet goed. Ik eet ook vegetarisch. Dus het is best moeilijk om dan toch genoeg goede voedingsstoffen binnen te krijgen. Ik eet wel een x in de week wilde zalm, speciaal voor de goede vetten. Heeft u misschien voor mij ook goede tips hier voor? B.v.b. dank,

  Dinie

  • Thecla 12 februari 2018 bij 11:42 - Reageer

   Hallo Dinie,

   Bedankt voor je bericht. Eet je wel voldoende gezonde vetten? Het is een fabel dat je geen gezonde vetten mag eten als je een te hoog cholesterol hebt, dat moet juist wel!

   Om je een goed advies te kunnen geven ben ik benieuwd wat je zoal op een dag eet.
   Ik hoor het graag van je.

   Groetjes,
   Thecla
   Team Inge van Haselen

 2. Lobke 28 oktober 2017 bij 11:10 - Reageer

  Ik heb een dochtertje van 6 jaar. Ze heeft de symptonen buikvet, altijd moe en bultjes op de achterkant van haar bovenarmen.
  Wij eten al grotendeels koolhydraatarm, maar wat kan ik haar geven ipv brood? Is er een speciaal menu voor wat kinderen eten?
  groetjes Lobke

  • Thecla 28 oktober 2017 bij 12:53 - Reageer

   Hallo Lobke,

   Bedankt voor je bericht. Ik kan me voorstellen dat dit niet prettig is voor jou en je dochter. Bultjes op de armen is een symptoon van een hormonale disbalans. Mag ik vragen hoe jullie voedingspatroon er op dit moment uit ziet?

   Ik hoor het graag.

   Groetjes,
   Thecla
   Team Inge van Haselen

 3. W 29 februari 2016 bij 15:56 - Reageer

  Als je couliakie hebt is het een levenslang dieet en zul je op alle gluten moeten letten, wist je dat er zelf gluten zitten in bepaalde thee soorten met smaakjes. Als je glutengevoeligheid hebt kan het zijn dat je minder streng hoeft te zijn maar dit is heel verschillend van persoon tot persoon.

 4. Brigitte 28 februari 2016 bij 17:28 - Reageer

  Ik herken dit allemaal en ben op eigen initiatief gaan testen met het FODMaP dieet. Google maar eens. Mijn homeopathische huisarts vond het een heel goed idee. Ik heb hier heel veel baat bij, want alleen geen tarwe weglaten uit mijneetpatroon was het ook niet. De FODMaP-rijke voedingsmiddelen zorgen bij afbraak voor schadelijke bijwerkingen,..de -arme niet. Er is gewoon een lijst te vinden op google met deze producten. Probeer maar eens, het kan misschien voor jou ook de oplossing zijn!

 5. l.e.hanrath 1 maart 2015 bij 11:18 - Reageer

  Verijk je niet op mijns inziens een te eenzijdige benadering van geliefkoosde onderwerp over de “gluten”. Is een van de mogelijke oorzaken, maar let ook op gebruik van medicatie, dus lees de bijsluiters en overleg met je huisarts Heb toevallig een die best wel aandacht besteed aan alternatieve middelen. Onderzoek is mijns inziens een van de vereisten. Ga dus nooit zo maar een dieet volgen. Louise

  • Inge 1 maart 2015 bij 14:58 - Reageer

   Hallo Louise, bedankt voor je bijdrage. Medicijnen kunnen inderdaad ook nare bijverschijnselen hebben. Neem deze nooit zomaar klakkeloos, zoals ik bij veel mensen zie. Probeer juist eerst je leefstijl gezond te maken, daarmee kun je al heel veel ziekteverschijnselen beperken en voorkomen. Clean Eating is geen dieet! Dat is een misverstand, het is puur gezond eten met natuurlijke voeding en zo min mogelijk fabrieksvoeding met ongezonde toevoegingen. Daarvoor hoef je juist niet eerst naar de dokter :-), daar kun je direct mee beginnen, hoe eerder hoe beter.

Geef hier je reactie

Informeer mij via email over reacties op dit bericht (optioneel, je kunt je altijd weer uitschrijven).

Meest Gelezen