Top 5 redenen om geen calorieën meer te tellen

Laatste update:

In mijn praktijk voor Health Coaching krijg ik regelmatig mensen die keurig calorieën tellen en toch aankomen. “Hoe kan dat?” Ze begrijpen niet waarom ze niet afvallen, terwijl ze weinig eten. Geldt dit ook voor jou? Lees dan nog even door.

Over calorieen tellen bestaan veel misverstanden. Als je zo’n getal goed gebruikt, kan het best handig zijn als indicatie. Maar alleen onder bepaalde voorwaarden en puur als richtlijn. Ik geef je eerst de top 5 redenen waarom calorieen tellen niet werkt. En daarna mijn advies over een betere aanpak.

Top 5: Waarom calorieën tellen niet werkt

5. Waarschijnlijk zit je er compleet naast

Het is een bekend verschijnsel dat mensen heel slecht inschatten hoeveel calorieën ze eten. Hoe meer overgewicht iemand heeft, hoe slechter de inschatting.

Gemiddeld zit iemand er 30% naast. Dus stel dat je denkt dat je 1500 calorieën eet, dan zit je waarschijnlijk dichter bij de 1900 calorieën. Er zijn zelfs onderzoeken bekend waaruit blijkt dat mensen met overgewicht 47% minder rapporteerden dan ze daadwerkelijk namen.  Als je er zo ver naast zit, heeft calorieën tellen geen zin.

4. Etiketten en tabellen kloppen niet altijd

Zelfs als je precies zou bijhouden hoeveel calorieën je binnen krijgt op basis van etiketten en tabellen, kan je er nog steeds naast zitten omdat de cijfers niet altijd kloppen. De cijfers zijn gemiddelden en volgens wetenschappers kan je er met een gemiddeld eetpatroon al 150 calorieën op een dag naast zitten.

Combineer dat met afwijkingen in portiegroottes en nauwkeurigheid van tellen en je caloriemeting is totaal niet meer betrouwbaar. Het zou het verschil kunnen zijn tussen afvallen en aankomen als je op deze manier te werk gaat. Maar er is een betere manier. Daarover zometeen meer.

3. Je krijgt er honger van

Door te focussen op calorie-restrictie en vooral op wat je allemaal niet mag, krijg je extra honger. Dat weet je waarschijnlijk wel uit eigen ervaring :-), maar het is ook wetenschappelijk aangetoond.

Het is getest op een groep vrouwen, waarvan de helft op dieet was en de helft niet. De proefpersonen kregen calorie-rijke en calorie-arme drankjes, waarbij de labels waren verwisseld.

De vrouwen die al op dieet waren voelden zich hongeriger na een drankje met het “lage calorieën”-etiket dan de vrouwen die niet op dieet waren, onafhankelijk van de werkelijke voedingswaarde. Met andere woorden, als je “op dieet” bent krijg je direct meer honger als je denkt dat iets weinig calorieën bevat.

Als je het zo bekijkt is calorieën tellen een slechte strategie om af te vallen. Je denkt dat je 1500 calorieën eet, maar in werkelijkheid zijn het er 1900. Terwijl je je wel hongerig voelt omdat je denkt dat je te weinig eet.

Dat is de reden dat de meeste mensen een crashdieet niet langer dan 3 of 4 maanden volhouden en dan weer aankomen. Voor de lange termijn gaat dit niet werken.

2. Je gaat denken dat “calorie-arm” hetzelfde is als “gezond”

Nog een veel groter gevaar is dat je gaat denken dat calorie-arme voeding per definitie gezond is. Dat kom ik heel vaak tegen. Mensen kiezen bijvoorbeeld voor magere yoghurt of frisdrank met minder suiker (maar meer chemische zoetstoffen) en denken dat dat gezond is. Hierover krijg ik bijna dagelijks vragen en ik zie dit gevaarlijke misverstand overal om me heen.

Want vrijwel al dit soort bewerkte fabrieksproducten zijn juist ongezond voor je en ze bevorderen de vetopslag. Yoghurt bevat relatief veel suiker en is zodanig bewerkt dat de meeste gezonde voedingsstoffen er uit zijn, waardoor yoghurt helemaal niet zo goed voor je is, ook al is het mager.

En frisdranken “zonder suiker” zitten boordevol chemische zoetstoffen. Daar word je indirect juist dik van, je krijgt weinig gezonde voedingsstoffen binnen en deze chemische zoetstoffen worden in verband gebracht met een hoger risico op kanker. Hieronder vind je twee verwijzingen naar artikelen hierover:

Aan de andere kant is bepaalde calorierijke voeding juist supergezond voor je, zoals noten en avocado. Noten en avocado geven je gezonde vetten en andere voedingstoffen die onmisbaar zijn voor je lichaam. Noten houden je bloedsuikerspiegel mooi neutraal en je wordt er juist niet dik van. Hetzelfde geldt voor avocado.

1. Niet alle calorieën zijn gelijk (de belangrijkste reden)

Denken dat alle calorieën hetzelfde zijn is een verouderd concept. Vroeger werd wel gezegd: “Eén glas bier staat gelijk aan twee bruine boterhammen met kaas“. De aanname was dat elke calorie hetzelfde effect heeft op je lichaam. Ook veel crashdiëten zijn op dit principe gebaseerd en veel mensen denken nog steeds zo.

Maar ons lichaam is geen simpele motor waar je benzine in gooit. Het blijkt veel complexer in elkaar te zitten en de wetenschap komt nog regelmatig met nieuwe inzichten (“Een koekje ‘s nachts maakt dikker dan en koekje overdag”). Het belangrijkste wat je nu moet weten, om te beginnen met afvallen, is dat het van groot belang is met wat je eet op welk tijdstip.

De beste aanpak om af te vallen

Ik hoop dat het je nu duidelijk is, waarom calorieën tellen geen goede strategie is om af te vallen. Je houdt jezelf voor de gek en gaat je richten op de verkeerde dingen. Begin daarom nooit aan een crashdieet.

Je kunt je veel beter gaan richten op echt lekker en gezond eten op basis van Clean Eating. Dan hoef je geen etiketten meer te lezen, want je kiest voor verse, pure producten. En je hoeft niet meer te tellen, want met gezond eten regelt je lichaam de hoeveelheden vanzelf.

Door de juiste dingen op het juiste moment te eten houd je je bloedsuikerspiegel mooi neutraal en krijg je geen honger. Je zult al snel merken dat je smaak verandert en dat je je veel fitter gaat voelen. Dan volgt het afvallen vanzelf en vaak sneller dan je denkt.

De gezonde manier van eten, Clean Eating kan iedereen aanleren. Je zult merken dat je geen honger meer hebt maar je verzadigd voelt. Je bloedsuikerspiegel blijft mooi gelijkmatig en je hebt veel energie. Je kunt rustig elke dag een halve avocado eten en een handje noten zonder aan te komen. Je voelt juist energie en haalt zo alles uit je dag. Je lichaam zal je dankbaar zijn.

Groetjes,

Inge van Haselen
Voedingscoach & Personal Trainer

PS: Wil je 3 tot 10 kilo afvallen en je buikvet wegwerken? Doe dan het Buikvet Burner Programma…

18 gedachten over “Top 5 redenen om geen calorieën meer te tellen”

Plaats een reactie

Informeer mij via email over reacties op dit bericht (optioneel, je kunt je altijd weer uitschrijven).

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ja, stuur mij nu
Voedingstips
🔒 Je kunt je op elk moment weer uitschrijven
gratis
de
Gezond Afvallen
7 Gouden
voor
Ja, stuur mij
🔒 Je kunt je op elk moment weer uitschrijven
gratis
de
Gezond Afvallen
7 Gouden Voedingstips
voor
Bedankt!
Je hebt nu toegang tot de
Gezonde Lifestyle Voedingsspecial.
Klaar om te beginnen?
Bedankt!
Je hebt nu toegang tot de
Gezonde Lifestyle Voedingsspecial.
Klaar om te beginnen?
Conny
“Ben al 12 kilo afgevallen. Ik heb gemerkt dat het echt werkt.”
7 Gouden Voedingstips
Clean Eating Voedingsgids voor Gezond Afvallen. Vul je voornaam en email in:
Gratis
Je kunt je elk moment weer uitschrijven
Conny
“Ben al 12 kilo afgevallen. Ik heb gemerkt dat het echt werkt.”
Clean Eating Voedingsgids voor Gezond Afvallen. Vul je voornaam en email in:
Gratis
Je kunt je elk moment weer uitschrijven
Send this to a friend