facebook_pixel

Hoeveel alcohol kan ik drinken en toch afvallen?

Home>Gezond Afvallen>Hoeveel alcohol kan ik drinken en toch afvallen?

Hoeveel alcohol kan ik drinken en toch afvallen?

Vraag:

“Ik probeer af te vallen, maar hou wel van een glaasje. Hoeveel alcohol mag ik drinken?”

Antwoord:

In deze feestmaand is het bijna onmogelijk om geen wijn, bier en champagne te drinken. Tenzij je geheelonthouder bent of er gewoonweg niet van houdt natuurlijk. Nu krijg ik vaak de vraag hoeveel alcohol je kunt drinken en toch nog afvallen…

Mijn antwoord is: geen…

Alcohol Remt De Vetverbranding…

Als je serieus wilt afvallen is alcohol de grootste rem op het afvalproces. Alcohol onttrekt essentiele mineralen aan je lichaam die je ook nodig hebt voor de vetverbranding. Daarnaast bevat alcohol veel loze calorieen dus het effect van dikker worden is dubbel op!

Wil je dus echt serieus aan de slag met je gewicht en conditie, dan zou je wijn, bier en sterke drank nu meteen uit je menu moeten schrappen…

Maar ik snap ook wel dat december daar niet de beste maand voor is! En als je jezelf een onmogelijk doel stelt wordt het toch niks. Dus, wat kun je dan doen om de schade in deze feestmaand zo veel mogelijk te beperken? Ik geef je hier wat tips.

Tips voor alcohol tijdens de feestmaand

 • Als je ergens komt, begin dan eerst met een glas water en neem pas na een half uur je eerste alcoholische drankje.
 • Zorg dat je tussendoor veel water drinkt.
 • Voor vrouwen ligt het maximum op 1 glas alcohol per dag (en niet elke dag) en voor mannen op 2 glazen ook met het oog op je gezondheid.
 • Wen er in gedachten aan dat het niet normaal is om veel te drinken. Het is vooral een kwestie van je mindset aanpassen…
 • Zorg voor afleiding en beweging, ga in gesprek met mensen en kom van je stoel af!
 • Neem bij voorkeur wijn en liever geen bier, likeur of cocktails, dat zijn echte dikmakers.
 • Neem geen hapjes, of kies de meeste gezonde hapjes, met vis en zoveel mogelijk groente….

Ik ben benieuwd wat je met deze tips doet, vergeet niet te reageren hier onder. Verder wens ik je natuurlijk een hele fijne decembermaand!

Groetjes,
Inge

Pas weer lekker in je zomerkleren

Wil je een paar kilo afvallen en weer lekker in je kleren passen? Doe thuis de Bikini Body Kuur...

JA, GEEF MIJ MEER INFORMATIE
2017-01-31T09:47:09+00:00

38 Comments

 1. Susanne 3 January 2012 at 16:19 - Reply

  Ik heb pas geleden deze site ondekt en meteen het on- line boek besteld. Ik vind gezonde voeding belangrijk en interessant. Ik heb echter niet zoveel de behoefte om af te vallen. Wat er niet aankomt, hoeft er ook niet af! Ik vind alcohol echt superlekker en ik ben ook nog student. Het liefste drink ik wijn en ik voel me altijd erg prettig als ik gedronken heb. Ik ga het dus ook voorlopig nog niet laten staan! Veel succes allemaal!

 2. petra 9 June 2010 at 21:42 - Reply

  Ik krijg de havermout en de humus niet weg.
  Ik las dat je de havermout mag vervangen door een ander ontbijt.
  Maar wat doe ik met de humus in fase 3

 3. annie 26 December 2009 at 08:35 - Reply

  Hallo bedankt voor de goeie tips , ook ik wil de wijn laten staan en neem dan wel glaasje thee .
  Wens verder U alle fijne jaarwisseling

 4. Lia 10 December 2009 at 12:49 - Reply

  Ik heb wat reacties gelezen. Jammer dat mensen reageren met ‘ik ga weer streng diëten’. Is het niet zo, dat je juist daardoor in gewicht aankomt? Na de periode waarin het strenge dieet wordt toegepast, komen de ‘troostspijzen’ weer uit de kast. Wat troost zoek je op de korte of lange termijn. Sorry. Met alle respect. Ik heb geen zin om mijzelf lichamelijk en geestelijk te kwellen. Dat heb ik in het verleden genoeg gedaan. Resultaat: 12 kg overgewicht en hoge bloeddruk.

  Eén lekker rood wijntje lust ik best en moet voor een zaterdagavond ook kunnen. Daarnaast clean food en lichamelijke beweging!
  Iedereen hele fijne feestdagen en een goed en gezond 2010 toegewenst!

 5. greet schaafsma 8 December 2009 at 11:42 - Reply

  ik ben ook gestopt met elke dag wijn te drinken ,werkt echt ,drink nu heel beperkt een wijntje
  ben mede daar door 11 kilo kwijt

  • Nanny Stevens 12 March 2011 at 09:40 - Reply

   Ik zoek al jaren Greetje Schaafsma die nu ongeveer 65 jaar moet zijn
   Ze zat samen met mij op de Bazelschool in Amsterdam noord

   • Niet-greet schaafsma 5 June 2014 at 16:02 - Reply

    Wie weet is dit degene wel, nou ik ben het in ieder geval niet!

 6. yvonne 8 December 2009 at 09:41 - Reply

  Beste Inge en Yvon,

  Ik lees uit veel reacties dat het voor velen toch lastig is . Niet drinken. Ik drink ook al jaren iedere dag 1 of twee wijntjes, ben wel aan het minderen, nu 1 glas per dag, wil naar niet drinken door de week
  Ben nu een paar maanden bezig,ik denk dat ik wel ben afgevallen , maar de weegschaal is kapot, Ik sport goed , 2xfitness, buikspieren, conditietraining, 1x zumba en hardlopen,
  Heb nu een heel hardnekkige achillesblessure,dus zoek nu alternatieven voor het contditionele onderdeel. Hebben jullie nog tips?
  IK merk bij mezelf dat ik meer begin te sjoemelen. De kruidnootjes doen me de das om.

  Hele fijne feestdagen en bedankt voor al jullie tips en adviezen

 7. lidy 7 December 2009 at 22:53 - Reply

  7 december

  Ben aan het minderen met mijn glaasje wijn. Probeer niet meer iedere dag een glaasje te drinken. Wel lastig hoor want ik hou niet van frisdrank. En alleen water is ook zo wat. Vanaf 1 januari ga ik proberen om alleen met een feestje of een etentje een glaasje wijn te drinken. Dat is mijn goede voornemen want gezond eten en veel vewegen doe ik al. Fijne feestdagen en allemaal heel veel succes gewnest de komende tijd en in het nieuwe jaar. Vooral een tevreden 2010 gewenst!

 8. sassie 7 December 2009 at 19:47 - Reply

  ben sinds 2 weken bezig met bewuster drinken. Probeer in ieder geval een aantal avonden niet te drinken. Drink eigenlijk altijd 1 a 2 glazen rode wijn. Rond deze periode ga ik ook altijd bewuster eten en ben ik extra streng voor mezelf omdat ik niet aan het einde van het oude en het begin van het nieuwe jaar me super opgeblazen wil voelen. Ik vind het daarentegen wel moeilijk om dat wijntje over te slaan. Ik vind het makkelijker om de hapjes en chocolaatjes en taartjes en ijsjes te laten staan dan dat wijntje. Ik weet ook dat als ik mezelf dat ga ontzeggen dat het alleen maar de andere kant opslaat.

 9. Hendrik Marsman 7 December 2009 at 19:23 - Reply

  In het weekend drink ik toch regelmatig 2 a 3 glazen rode- of witte wijn. De obverige dagen drink ik normaliter geen alcohol.
  Op deze dagen zakt mijn gewicht ca. een 0,5 kilo / week.
  Dit met gezond eten, 3 maaltijden en 3x tussendoor en ca. 1 uur bewegen per dag. Als ik in het weekend drink is het gewicht er weer bij. Dus als ik wil afvallen moet ik geen alcohol drinken.

  Groeten, Hendrik

 10. truus1123 7 December 2009 at 16:01 - Reply

  Ik heb een vraag; ik wil heel graag stoppen met roken. Ik ben al eens gestopt met roken en kwam gelijk 5 kilo aan. Hoe kun je dit nu voorkomen ?? Ik baal er zelf behoorlijk van en ben maar weer gaan roken. Dit schiet ook niet op op deze manier. Heeft iemand een tip voor mij ?? groetjes van Wanda

  • Inge 7 December 2009 at 17:01 - Reply

   Hoi Wanda,

   Bedankt voor je bericht. Ja, stoppen met roken is inderdaad lastig, maar ik zou het toch zo snel mogelijk weer doen! Begin dan tegelijkertijd met Clean Eating en goed bewegen, dan zul je niet aankomen. Wil je wat meer begeleiding daarbij? Kijk dan even naar ons online afslankprogramma [email protected] Je ontwikkelt dan je eigen voedingspatroon op basis van Clean Eating. Samen met de trainingen ga je echt niet meer aankomen als je stopt met roken, integendeel! Kijk maar even op Volg Inge’s Top Programma Online!

   Groetjes, Inge

 11. Soel 7 December 2009 at 14:00 - Reply

  Inge & Yvon,

  Ik drink geen alcohol, maar als tijdens het feest toch aangeboden… dan moet ik zich goed in de gaten houden om een druppel in de mond nemen.
  Zo klaar.

  Bedankt voor goed type,

  Tot gauw,

 12. Vacide 7 December 2009 at 12:08 - Reply

  Hoi Inge
  Ik wens je een heel fijne kers en jaarwisseling.
  E ik wil je bij deze bedanken voor je goede tips.
  Ik ben pas begonen en heb niet veel te vertelen dat komt nog.
  Groetjes Vacide

 13. Corrie. 7 December 2009 at 10:39 - Reply

  Dat je van alcohol dikker wordt,wist ik wel.Daarom drink ik alleen in het weekend een glaasje sherry.Toch ben ik weer aan het [groeien],maar dat kan misschien ook aan de leeftijd liggen.[81]Dus maak ik er niet zo’n punt van. Corrie.

 14. Mieke 7 December 2009 at 10:20 - Reply

  Hoi Inge en Yvon,

  Heel leuk dat ik nog regelmatig tips krijg van jullie. Ik ga er zeker weer wat mee doen. Mijn programma is al een tijdje geleden afgelopen, maar ik blijf nog steeds heel goed opletten met wat ik eet. Het gaat heel goed. Ik ben op gewicht, maar blijf nog steeds afvallen. Daar moet ik wel mee oppassen, anders wordt ik te licht.
  Als ik wel eens wat “fouts” eet dan merk ik het meteen aan mijn maag. Vette dingen en zoetigheid kan ik niet goed meer verdragen, dus je wordt meteen weer teruggefloten.

  Hebben jullie misschien nog leuke, nieuwe recepten voor de feestdagen?
  Ik wil jullie beide een heel prettige kerst en jaarwisseling wensen en bedanken voor alle goede tips die ik de afgelopen maanden heb gekregen en hopelijk ook volgend jaar weer krijg.

  Groetjes van Mieke

 15. Marion 7 December 2009 at 07:41 - Reply

  Moeilijk hoor lijkt mij, maar ik besef dat ik ook moet stoppen met elke dag wijn drinken. Dat doe ik al jaren. Na de feestdagen gooi ik het roer om en stop doordeweeks met drinken. Ik zie er wel tegenop……….

 16. RD 7 December 2009 at 00:45 - Reply

  Hoihoi,
  Ik drink zelden, maar als ik al een keer drink, dan drink ik minimaal twee keer zoveel water als wijn. Niet alleen beperkt het de hoeveelheid alcohol die je drinkt, maar het voorkomt ook een katerig gevoel de volgende dag.
  Kijk trouwens uit met ‘bijschenken’ Men wil dat nog wel eens doen met alles behalve bier. Ongemerkt drink je dan meer dan je eigenlijk van plan was.
  Ook schenken we vooral wijnglazen vaak veel te vol. 1 glas bevat dan al snel de hoeveelheid alcohol waarmee je nog net achter het stuur zou mogen. (= dus eigenlijk 2 glazen)
  Drink liever helemaal niet als je nog moet rijden, scheelt lekker veel calorieën ;))
  Wat ik trouwens doe voor feesten en partijen is van te voren de calorieën uit te sparen die ik denk te nuttigen en niet achteraf. Dus flink meer bewegen en heel slank eten. Voor de kerst betekent dat ik vanaf nu 3 tot 4 kilo zal afvallen. En dan is het gewoon zonde om dat er allemaal weer aan te eten, dus eet ik alsnog met mate en geniet ik er volop van. Het betekent in ieder geval dat ik januari lichter begin dan december en daar is het per sot van rekening om te doen.

  Fijne feestdagen

 17. Yvonne Mostert 6 December 2009 at 23:46 - Reply

  Hoi Inge,ben 62 jaar m’n leven lang al aan het jojo-en,wil toch proberen gezonder te eten,niet dat ik snoep of snack,maar eet te weinig,ben altijd druk,ben weduwen en die kunnen ze altijd gebruiken,je hebt toch tijd zat,maar vuldt ook m’n leven wel weer,heb twee dochters ,twee kleindochtertjes en een kleinzoon.
  Mijn grootste manco is denk ik dat ik het gezellig wil maken voor me zelf en s’avonds twee glaasjes drink,voor het slapen gaan,maar daar krijg ik trek van,dus maar een boterham met kaas,en daar ga je weer.
  Vind dat beetje support toch wel leuk,heb alles gelezen en ga m’n best doen.Groetjes en fijne feestdagen,Yvonne Mostert.

 18. Carla Schenkel 6 December 2009 at 23:11 - Reply

  Heel gezonde tip waar ik me goed mee kan verenigen. Alleen zie ik al de vreemde gezichten wanneer ik een half uur tevoren een glas water wil drinken. Echter dit doe ik op weg naar mijn kerst invitatie toe, wanneer ik in de auto op de heenweg naar ze toe rijd. Ik heb meestal een flesje water bij me.
  bedankt voor de tip
  met vriendelijke groeten
  Carla Schenkel

  • Inge 7 December 2009 at 14:45 - Reply

   Hoi Carla,
   Bedankt voor je tip. Gek eigenlijk he dat ongezond nog de norm is in Nederland. Niets van aantrekken gewoon doen wat goed voor jou is !
   Groet, Inge

 19. Tiny 6 December 2009 at 22:58 - Reply

  Lieve Inge bedankt voor al je goede bruikbare tips. Ik drink gelukkig niet,vindt het echt niet lekker, en daarbij ben ik altijd de “bob”.
  Ook ik wil jou en yvonne hele fijne kerstdagen toe wensen en alle goeds voor 2010.
  P.s. inmiddels ben ik 11 kilo afgevallen, het gaat wel heel langzaam, maar toch naar beneden. Groetjes

 20. Monique 6 December 2009 at 22:00 - Reply

  Ik las een tijdje geleden in Menshealth dat als je een kwartier van tevoren wat nootjes eet dat dit de caloriegehalte van de wijn ongedaan maakt of opheft in het lichaam.

  Ik weet niet of ook de calorieen van de nootjes worden opgeheven in het lichaam.

  Maar dit werd gepubliseerd en vraag me af of dit ook echt zo is.
  Volgens het artikel wel.

 21. Theeke 6 December 2009 at 21:19 - Reply

  maandag 7 dec is de dag dat ik weer eens streng ga lijnen,en zonder alcohol.Is niet zo’n probleem.
  We gaan er voor.
  groetjes thea

 22. margrit 6 December 2009 at 20:41 - Reply

  Ik hou ook wel van een glaasje wijn,dus geen andere drankjes,
  in de december maand vind het wel moeilijk om matig te zijn ,
  maar ik zal mijn best doen

  • Inge 6 December 2009 at 20:53 - Reply

   Ok, goed voornemen, heel veel succes!

 23. Hans 6 December 2009 at 20:39 - Reply

  7 kilo in 4 weken. Nog 10 kilo te gaan.
  Hans (63 jaar)

  • Inge 6 December 2009 at 20:53 - Reply

   Woehaa, geweldig!

 24. Hans 6 December 2009 at 20:38 - Reply

  Klopt. Behalve verstandig en minder te eten heb ik ook het bier en de wijn uit mjn pakket geschrapt en ik val nu prima af.

 25. Hanna 6 December 2009 at 20:30 - Reply

  Ik dronk tot voor 4 maanden iedere dag wel 2, soms meer, glazen wijn.
  Daar ben ik radicaal mee gestopt en drink nu alleen nog maar op vrijdag en zaterdag. En dan zeer beperkt. Ik ben inderdaad8 kilo afgevallen maar ook let ik erg op wat ik eet.
  Het gekke is dat alcohol me vaak helemaal niet meer smaakt en dat ik er weinig tot geen behoefte meer aan heb.
  Dus ik ga zo door.

  Groeten,
  Hanna.

  • Inge 6 December 2009 at 20:36 - Reply

   Hoi Hanna,

   Wow, een supervoorbeeld dat het echt mogelijk is dit soort veranderingen door te voeren, super Hanna!

 26. bas 6 December 2009 at 20:29 - Reply

  wil jullie beide een heel prettige kerst en jaarwisseling wensen en ik wil je bij deze bedanken voor je goede tips
  p.s. ben nu in half jaar tijd 12 kg kwijt bedankt

  • Inge 6 December 2009 at 20:35 - Reply

   Hoi Bas,

   Bedankt! En wat een super resultaat, we zijn trots op je!

 27. Regine 6 December 2009 at 20:19 - Reply

  Top tips! heel bruikbaar, dank je wel!

 28. Linda 6 December 2009 at 20:16 - Reply

  Goede tip ! Stond er al erg van te kijken dat mensen als Sonja Bakker ijskoud in hun boek een glas rode wijn ‘voorschrijven’.

  Ben een lekker drinker, maar kan het ook makkelijk laten.

  • Jolanda 20 January 2011 at 18:25 - Reply

   Ik dronk tot 4 maanden geleden 2 flessen witte wijn of rose per dag…..Viel de eerste maand 5 kilo af en daarna niets meer. Maar ik hou ook vol, voel me veel en veel beter!

   • Yvon 24 January 2011 at 12:06 - Reply

    Goed zo Jolanda, gewoon volhouden!

Leave A Comment

Informeer mij via email over reacties op dit bericht