Vraag van Daniela (2)

Ik ben een vrouw van 49 jaar, 165 cm. Ik ben al afgevallen van 89 kilo naar 79 kilo. Nu ben ik nog steeds 10 kilo te zwaar. Hoe raak ik die laatste 10 kilo kwijt?

Ik train 3x per week, 25 tot 30 minuten wisselend op de cross trainer en de fiets. Ook doe ik aan fitness.

Antwoord

Allereerst gefeliciteerd met het kwijtraken van de eerste 10 kilo. Super! Dat toont aan dat je de wilskracht en het doorzettingsvermogen hebt. Het gaat je ook lukken de volgende tien kilo kwijt te raken. Ik geef je wat trainingstips:

Tip 1: Ga touwtje springen

Als je wilt afvallen is het goed om touwtje te springen, bijvoorbeeld 3 x 1 minuut. Je traint daarmee je benen en versterkt je botstructuur. Ook is touwtje springen ontzettend goed voor je conditie.

Tip 2: Doe Interval Trainingen

Waarschijnlijk is je lichaam gewend geraakt aan de training. Om de volgende 10 kilo kwijt te raken zul je anders en intensiever moeten gaan trainen. Ik adviseer je intervaltrainingen te gaan doen:

  • Als je op dit moment 3 maal 30 minuten traint dan raad ik je aan om dit te gaan verlengen naar 45 minuten tot een uur.
  • Binnen deze tijd zou je met een hartslagmeter kunnen gaan trainen. De hartslagzone om vet te verbranden ligt gemiddeld tussen 75 en 85 procent van de maximale hartslag. Je maximale hartslag is grofweg 220 – leeftijd.
  • Ik raad je aan om elke 10 minuten even 2 minuten te versnellen tot een hartslag van 90 procent. Dit heet een interval. En dan weer terug naar 80 procent.

Op een aantal sportscholen kan de instucteur een intervalprogramma in de computer programmeren, die je dan met en sleutel in het desgewenste cardio apparaat overzet. Zoniet dan gebruik je zelf een hartslagmeter. Het effect van een interval programma is dat je veel meer calorieën gaat verbranden.

Tip 3: Train In Circuit-vorm

Doe spierversterkende oefeningen voor je hele lichaam. Ik raad je aan voor alle grote spiergroepen, dat wil zeggen borst, schouders, rug en benen 1 oefeningen te nemen en die in circuitvorm af te werken:

  • Neem een gewicht waarbij je maximaal 15 herhalingen kan doen en doe van elke oefening achter elkaar 1 serie van 15 herhalingen. Herhaal het hele circuit 2 of 3 keer.
  • Het voordeel is dat je geen rust hoeft te nemen omdat je elke keer weer een andere spiergroep neemt. Het rendement qua calorie-verbranding zal veel hoger zijn dan wanneer je per oefening 3 sets achter elkaar doet.
  • Doe dit programma minstens 2 x per week, met altijd twee dagen rust.
  • Cardio-training kun je als je dat wil elke dag doen.

Het vereist wel focus en discipline, maar no pain no gain. Heel veel succes!

Wil je reageren op dit bericht of heb je vragen? Geef hieronder je reactie!

Lekker Gezond Eten?

Ontdek hoe je lekker gezond eet met de heerlijke recepten uit het Gezonde Lifestyle Receptenboek...

Je lichaam zal je dankbaar zijn 🙂