Hoe kun je een traag werkende schildklier herkennen?

Waarschijnlijk weet je wel dat je schildklier belangrijk is voor je stofwisseling. Als je schildklier traag werkt kun je overgewicht krijgen. Hoe weet je of je een traag werkende schildklier hebt? En wat kun je er aan doen? In dit artikel geef ik je een aantal symptomen en 7 tips om zo goed mogelijk voor je schildklier te zorgen…

Inhoudsopgave

1 op de 8 vrouwen krijgt een schildklierprobleem

Schildklierproblemen komen steeds vaker voor. Volgens de ATA, de Amerikaanse Schildklier Associatie, krijgt 1 op de 8 Amerikaanse vrouwen te maken met een schildklierprobleem en 1 op de 40 mannen. Ik heb deze cijfers niet voor Nederland, maar ik denk dat we in Nederland ongeveer in dezelfde situatie zitten.

Daarom is het belangrijk aandacht aan je schildklier te besteden. Vooral omdat je niet snel merkt dat er iets met je schildklier is.

Je schildklier kan op meerdere manieren uit balans raken en bijvoorbeeld ook overactief worden. Dan val je vaak af. In dit artikel ga ik verder in op de traag werkende schildklier.

Diagnose van traag werkende schildklier vaak niet gesteld

De Amerikaanse Dr. Oz zegt dat een traag werkende schildklier één van de slechts gediagnosticeerde aandoeningen van deze tijd is. Zelf heb ik ook meerdere cliënten gehad die een traag werkende schildklier bleken te hebben zonder dat ze dat wisten. Je wordt dan dik en krijgt allerlei andere verschijnselen zonder dat je precies weet hoe dat komt.

Hoe werkt je schildklier?

Schildklier
Je schildklier is een vlindervormig orgaan in het midden van je hals onder je adamsappel, per kant zo’n 4 tot 6 centimeter in doorsnee. Als je schildklier is opgezet, voel je een zwelling aan de zijkant van je hals. Je schildklier produceert schildklierhormoon uit jodium en tyrosine.

Het schildklierhormoon speelt een rol bij de volgende processen in je lichaam:

 • Het reguleren van je stofwisseling en daarmee je vetverbranding
 • Het reguleren van je lichaamstemperatuur
 • Het reguleren van je hartslag, als je te weinig schildklierhormoon aanmaakt gaat je hartslag naar beneden.

Als je schildklier uit balans raakt —te traag of overactief— kunnen je vetverbranding, je hartslag en je spijsvertering van slag raken en krijg je allerlei vage symptomen.

Hoe merk je dat je een trage schildklier hebt?

De diagnose van een trage schildklier is niet makkelijk te stellen. De verschijnselen die bij een trage schildklier horen zijn nogal vaag en kunnen op allerlei ziektes duiden. Bijgaand geef ik je een overzicht van de meest voorkomende symptomen:

 • Blijvend gevoel van lusteloosheid en vermoeidheid
 • Snelle gewichtstoename
 • Obstipatie
 • Depressie
 • Droge huid
 • Koude neus en koude handen
 • Afbrekende nagels
 • Haaruitval, ook je wenkbrauwen
 • Moeite met concentratie
 • Vochtzakjes onder je ogen

Zoals je ziet is het rijtje behoorlijk divers en vaag. Alle klachten kunnen ook een andere oorzaak hebben, dat maakt het lastig. Herken je bij jezelf deze verschijnselen? En heb je er al langere tijd last van? Dan zou het kunnen dat je een traag werkende schildklier hebt. Ik licht verderop toe welke stappen je kunt zetten. Eerst sta ik even stil bij de mogelijke oorzaken van een ontregelde schildklier.

Wat zijn mogelijke oorzaken van een traag werkende schildklier?

Over de oorzaken van een traag werkende schildklier zijn wetenschappers het nog niet eens. Wel zijn er sterke aanwijzingen dat de volgende omstandigheden een rol spelen:

Oorzaak 1: Een ongezonde leefstijl

Eet je veel suikers, brood, pasta, kant-en-klaarmaaltijden en eten uit pakjes? Deze producten zorgen voor pieken in je bloedsuikerspiegel en de onbalans in je bloedsuiker verstoort de werking van je schildklier.

Lees ook: Hoe kom je van suikerverslaving af?

Lees ook: Wel of geen brood eten?

Oorzaak 2: Gluten

De laatste tijd komen er ook vermoedens bij wetenschappers dat gluten mede de oorzaak zijn van schildklierproblemen. De gluten tasten je darmwand aan, waardoor onverteerde voedingsresten in je bloedbaan komen en je lichaam antistoffen produceert die je schildklier beinvloeden.

Lees hier meer over gluten

Oorzaak 3: Te weinig gezonde vetten

Veel mensen eten vet-arm, dat kan riskant zijn omdat je lichaam dan de in vet oplosbare vitamines A, D, E en K niet goed kan opnemen. Deze vitamines zijn nodig voor de aanmaak van schildklierhormoon.

Oorzaak 4: Veel stress

Bij veel stress maakt je lichaam cortisol aan en cortisol kan ervoor zorgen dat je cellen het schildklierhormoon minder goed opnemen.

Oorzaak 5: Toxische stoffen

Je schildklier kan beschadigd raken door onder meer kwik uit amalgaamvullingen, zware metalen uit blik en toxische stoffen uit schoonmaakmiddelen en make up.

Oorzaak 6: Medicijngebruik

Langdurig gebruik van bepaalde medicijnen kan van invloed zijn op je schildklier. Dat geldt bijvoorbeeld voor middeltjes tegen hoest en verkoudheid en een hele rij andere medicijnen. Kijk goed op de verpakking en overleg met je arts als je langdurig medicijnen gebruikt.

Wat kun je doen als je denkt dat je een trage schildklier hebt?

Allereerst: ga naar je huisarts en laat je goed testen. Ik ben geen arts, maar ik heb van een bevriende arts Dr. Kristy begrepen dat de standaard Nederlandse test niet volledig is, waardoor de diagnose van schildklierproblemen soms wordt gemist.

In Nederland krijg je voor zover ik weet standaard alleen een bloedtest voor het meten van de zogeheten TSH-waarde en soms T4. De grenswaarden voor deze test zijn zo ruim, dat een afwijking niet snel wordt gediagnosticeerd.

Eigenlijk zou je een speekseltest moeten doen om de belangrijkste waarde T3, het actieve hormoon, te meten. De meeste verzekeraars vergoeden deze duurdere test niet. Op eigen kosten kun je deze spekseltest wel aanvragen. Bespreek dit met je huisarts als je twijfelt over de diagnose.

7 Leefstijl tips om je schildklier in balans te brengen

Raadpleeg allereerst je arts, want als je een schildklierprobleem hebt kun je niet zomaar alles eten. Verder kun je heel doen met je voeding en goed sporten. Dit zijn 7 tips om je schildklier in balans te brengen:

TIP 1: Vermijd suiker, frisdranken, brood, pasta en alle andere graanproducten

Ga glutenvrij eten, zodat je darmwand zich kan herstellen. InJe Body In Balans vind je heerlijke, gezonde glutenvrije recepten voor ontbijt, lunch en avondmaaltijd.

Lees ook: Wat kan je eten in plaats van brood?

TIP 2: Maak een start met Clean Eating

Ga volledig clean eten volgens de Clean Eating Methode uit Je Body In Balans op basis van verse, natuurlijke voeding. Vermijd kant-en-klaarmaaltijden, ongefermenteerde soja, alcohol en koffie.

Heb je last van je schildklier, vermijd dan ook zwarte bonen, adzukibonen, amandelen en tempé. En eet kikkererwten met mate.

Wil je serieus een stap maken met je gezondheid en je leefstijl? Kijk dan eens naar het Buikvet Burner Programma. Hiervoor hebben we een schildkliervriendelijke versie ontwikkeld met schildkliervriendelijke eetschema’s.

TIP 3: Ga lekker sporten

Ga 3 tot 4 keer per week sporten. Doe vooral hoge intensiteitstrainingen zodat je hartslag flink omhoog gaat. Door de toenemende bloedcirculatie en verhoogde zuurstofopname zullen de toxische stoffen eerder uit je lichaam verdwijnen.

Bekijk hier de beste intensiteitstraining voor je conditie.

TIP 4: Pak je stress aan

Analyseer waardoor je stress hebt en pak je stress aan. Doe yoga, meditatie of mindfulness om je daarbij te ondersteunen. Zorg er bijvoorbeeld ook voor dat je rustig gaat eten en goed kauwt.

TIP 5: Eet gestoomde of gewokte groente

Neem vooral veel gestoomde of gewokte groente en beperk het eten van rauwe groente. Eet sowieso niet teveel kool, broccoli, bloemkool, spinazie, radijsjes en waterkers.

Het is niet bewezen, maar mogelijk bevatten deze zogeheten kruisbloemige groenten stoffen die de werking van je schildklier kunnen beïnvloeden als je er grote hoeveelheden van eet. Dus vermoed je een schildklierprobleem wees dan ook voorzichtig met groentesappen en smoothies.

TIP 6: Eet voldoende gezonde vetten

Zorg ervoor dat je voldoende gezonde vetten eet uit haring, makreel, wilde zalm, sardines, avocado en noten. Bak en braad in kokosolie.

Lees ook: Waarom kokosolie gezond is

TIP 7: Let op je jodium

Zorg voor voldoende jodium in je voeding uit onder meer uit kelpnoodles, wakame, nori, venkel, bladpeterselie en Himalaya zout. Let op: slik je al schildkliermedicijnen? Overleg dan eerst met je arts over het eten van jodiumrijke voeding, dit zou juist het evenwicht kunnen verstoren.

Lees ook:

Zorg goed voor je schildklier

Begin vandaag nog deze tips in de praktijk te brengen en maak stap voor stap je leefstijl steeds gezonder. Dat is niet alleen goed voor je schildklier, maar voor je hele lichaam! Ik hoop dat ik je hiermee weer een stap verder help naar de gezonde lifestyle.

Wil je meer gezonde “Clean Eating” tips ontvangen? Vraag dan gratis de Gezonde Lifestyle Voedingsspecial aan! Er zal een wereld voor je open gaan…

Groetjes,

Inge van Haselen, Voedingscoach en Personal Trainer

PS: Heb jij ervaring met een traag werkende schildklier? Laat hieronder je reactie achter, dat is ook weer interessant voor anderen. Alvast bedankt!

53 Reacties

 1. Willeke Timmerman 19 juni 2018 bij 17:27 - Reageer

  Hoi Inge en team,
  Ik denk dat ik ook een trage schildklier heb. Een huidspecialiste wees mij hierop en stelde voor om de temperatuur methode te doen. Dat is inderdaad heel erg laag. Ik ga volgende week wel de waardes laten checken bij mn huisarts, maar dat is meer om te kijken wat daar uitkomt. Via de huidspecialiste, die zelf ook een trage schildklier heeft, ben ik terechtgekomen op deze website:

  https://www.vgns.info/

  Hier staat een heleboel info op. Via hen kun je bij een arts terecht die met natuurlijke hormonen werkt. Ik heb me inmiddels bij deze vereniging aangemeld. Het kost eur 25 per jaar.

  groet,
  Willeke

  • Inge 20 juni 2018 bij 15:17 - Reageer

   Hoi Willeke, bedankt voor deze bijdrage. Medicijnen en natuurlijke hormonen hebben wel weer bijwerkingen. Daarom kun je wat mij betreft beter eerst kijken naar je leefstijl en die gezonder maken. Dat kan al veel schildklierproblemen oplossen of verminderen. Dus als je een trage schildklier hebt, begin dan met het Buikvet Burner Programma.

   • willeke 17 juli 2018 bij 14:23 - Reageer

    Hoi Inge, ik heb dit geplaatst omdat de diagnose bij de (huis)arts meestal niet gesteld wordt. Als je TSH een normale waarde aangeeft, wordt het verder niet eens onderzocht. Dus weet je nog niets.
    Dat kan bij een arts die bij deze vereniging aangesloten is wel onderzocht worden. Je weet dan iig of je inderdaad een trage schildklier hebt of niet. Vervolgens kun je zelf kiezen of je natuurlijke medicijnen wilt gaan slikken. Persoonlijk ga ik eerst voor de voeding/lifestyle verandering.

    • Thecla 19 juli 2018 bij 11:20 - Reageer

     Hallo Willeke,

     Het klopt inderdaad dat je een trage schildklier kunt hebben ondanks dat je TSH waardes goed zijn er wordt dan vaak niet verder onderzocht. Een trage schildklier heeft ook met een hormonale disbalans te maken en door clean eating kun je je hormonen weer enigszins in balans brengen en daarmee ook je schildklier. Eet je op dit moment clean?

     Inge heeft het Buikvet Burner Programma ontwikkeld en daarmee een speciale versie voor mensen met een trage schildklier. Je leert gezonde keuzes te maken, ontvangt weekmenu’s, trainingsvideo’s en mindsetoefeningen:

     Meer informatie over het Buikvet Burner Programma…

     Groetjes,
     Thecla

 2. Fleur 6 februari 2018 bij 12:34 - Reageer

  Ik heb ook een traag werkende schildklier ik moest medicijnen gaan slikken want als je die niet gebruik kan je miskraam krijgen als je zwanger bent en je slik ze niet ik heb daar ervaring mee bij mijn is dat gebeurd

  • Loes (Team Inge van Haselen) 6 februari 2018 bij 17:41 - Reageer

   Bedankt voor je bericht, Fleur. We willen iedereen aanraden om in overleg met de huisarts te handelen indien er sprake is van schildklierproblemen of andere ziektes en gezondheidsklachten, zwangerschap, etc. Veel sterkte voor jou!
   Groetjes,
   Loes
   Team Inge van Haselen

 3. Janet 11 september 2017 bij 17:26 - Reageer

  Wat ik een beetje mis in dit artikel dat de oorzaak van een traag werkende schildklier vaak de ziekte van Hashimoto is. Dit ziekteproces is niet te stoppen of terug te draaien met een dieet maar vraagt om levenslang gebruik van levothyroxine. Dit proces ondersteunen met goede voeding en lichaamsbeweging is natuurlijk altijd goex

 4. Grace 29 augustus 2017 bij 21:06 - Reageer

  Beste Inge,

  Ik wil mijn verhaal ook graag kwijt, misschien dat mensen dingen herkennen en kan ik hen ermee helpen.

  Ik leef jaren onder stress en ben in vicieuze cirkel terecht gekomen waar moeilijk uit te komen is. Ik had veel “vage klachten” wat er steeds meer werden. En die mijn huisarts ook niet herkende als symptomen van trage schildklier.

  Bijvoorbeeld:
  Moe
  Depri
  Veelnhaaruitval (laatste deel v wenkbrauw)
  Last v spierpijn
  Last v gewrichtspijn
  Acne
  Eczeem beiden in gezicht
  Hartkloppingen
  Geheugen en concentratieverlies
  Vocht vasthouden
  Splijtende en snel afbrekende nagels
  Geirriteerd
  Ontstekingen in het lichaam

  Door een dermatoloog die bloed liet prikken wees hij mij op een trage schildklier. Ik ben erover gaan lezen en gebruik nu een schildkliermedicijn,levothyroxine. Ik gebruik het 3mnd en duurt lang voordat het goed werkt.

  Mijn leven is weer begonnen want wat voelde ik mij moe en ongelukkig. Ik dacht bij veel klachten dat het tussen mijn oren zat, niet dus!!!!. Ik ga nu naar een biologische arts die heeft wat test gedaan. Het blijkt dat ik, zoals al genoemd niet tegen gluten kan. Probeer gluten helemaal te vernijden maar om darmwand weer te helen werd ook geadviseerd probiotica te nemen. Ook voerde ik afvalstoffen niet goed af, heb ik nu druppels voor.

  Ik wil mensen aanraden je temperatuur te meten onder de oksel als je gelijk wakker word. Het moet tussen 36,5-36,8 zijn. Zit het eronder is je schildklier traag. Dit is een goede methode om te meten, met bloedtests kan het niet goed worden gemeten. Zie het boek: “de trage schildklierwerking q, de niet herkende ziekte” van broda o barnes, een al overleden Amerikaanse arts. Hij heeft duizenden patienten gezien met symptomen die werden doorgestuurd naar psychiaters, diagnose ME kregen, longkanker kregen etc etc allemaal van een trage schildklier wat vrij eenvoudig op te lossen is. Alleen als je het hebt kun je nog zo gezond leven maar je hebt toch ook het schildklierhormoon nodig anders gebeurt er niets.

  Het was een heel verhaal maar ik hoop dat ik er mensen mee kan helpen. Dit heeft mijn leven veranderd!!

  • Thecla 30 augustus 2017 bij 08:31 - Reageer

   Hallo Grace,

   Bedankt dat je je verhaal wilt delen! Fijn dat ze er bij je achter zijn gekomen waarom je je zo beroerd voelde. Goed dat je naar een biologische arts gaat en deze ook je voeding aan pakt. Hormonale afwijkingen hebben veel te maken met verkeerde voeding. Als je vers en onbewerkt gaat eten komen je hormonen weer in balans en kan je schildklierafwijking ook weer weggaan. Hopelijk gaat dit bij jou ook lukken!

   Nogmaals bedankt voor het delen van je verhaal.

   Groetjes,
   Thecla
   Team Inge van Haselen

 5. Diny van der Hop 27 augustus 2017 bij 12:42 - Reageer

  Beste Inge,

  op de eerste plaats slik ik al jaren lang euthyrox 75 mg. met een lengte van 1.55 m woog ik 77 kg. ik wist dat dit te zwaar is, maar ik at niet abnormaal. de huisarts maakte een opmerking over dit gewicht, ze gaf echter geen enkele tip om af te vallen. hart en bloedvaten ziektes komen erfelijk in de familie voor. met enige kennis van zaken gebruik ik al jaren lang een dieet voor verlaging van het te hoge cholesterol gehalte, laatste meting 2 totaal 6.5. zelf heb ik sinds ruw weg een jaar een dieet samengesteld. meer groenten en steeds minder aardappelen.
  momenteel ben ik afgevallen tot 67,8. hiermee ga ik door, verminder de aardappelen en wil afvallen tot minimaal 65 kg.
  een chronisch probleem is ernstige spastische en motorische loopproblemen. Na veel misère is pas op 33 jarige leeftijd de oorzaak ontdekt. tweemaal per week heb ik fysiotherapie, massage en veel oefeningen, gemiddeld fiets ik 25 km per week.
  nu willen ze mij Mindfulness geven, de kern van deze therapie is dat je je bewust wordt van je lichaam en spieren en voelen aanleert.
  door jarenlang beweging op de juiste wijze te leren en te onderhouden, fietsen enz. heb ik daar totaal geen behoefte aan. ik moest voor deze therapie een dure mobiel voor apps aanschaffen, € 260. van deze therapie krijg ik een complex, ongemerkt en bewust ben ik al veel bezig met mijn spieren om steeds en voortdurend goed te kunnen en te blijven bewegen.
  ik ga acuut stoppen met deze therapie en neem er geen genoegen mee. ik wil verder met de oude fysiotherapie.
  voor nuttige adviezen sta ik open.
  Bedankt voor de aandacht.

  • Thecla 30 augustus 2017 bij 08:21 - Reageer

   Hallo Diny,

   Bedankt voor je bericht en wat goed dat je aan je gezondheid wilt werken. Al zijn sommige aandoeningen erfelijke bepaald, met voeding kun je dit echt positief beïnvloeden. Met de juiste voeding kun je zoveel doen om je gezondheid weer beter te maken.

   Mag ik vragen wat je nu zoal eet op een dag?

   Ik hoor het graag.

   Groetjes,
   Thecla
   Team Inge van Haselen

Geef hier je reactie

Informeer mij via email over reacties op dit bericht (optioneel, je kunt je altijd weer uitschrijven).

Meest Gelezen