Hoe kun je een traag werkende schildklier herkennen?

Waarschijnlijk weet je wel dat je schildklier belangrijk is voor je stofwisseling. Als je schildklier traag werkt kun je overgewicht krijgen. Hoe weet je of je een traag werkende schildklier hebt? En wat kun je er aan doen? In dit artikel geef ik je een aantal symptomen en 7 tips om zo goed mogelijk voor je schildklier te zorgen…

Inhoudsopgave

1 op de 8 vrouwen krijgt een schildklierprobleem

Schildklierproblemen komen steeds vaker voor. Volgens de ATA, de Amerikaanse Schildklier Associatie, krijgt 1 op de 8 Amerikaanse vrouwen te maken met een schildklierprobleem en 1 op de 40 mannen. Ik heb deze cijfers niet voor Nederland, maar ik denk dat we in Nederland ongeveer in dezelfde situatie zitten.

Daarom is het belangrijk aandacht aan je schildklier te besteden. Vooral omdat je niet snel merkt dat er iets met je schildklier is.

Je schildklier kan op meerdere manieren uit balans raken en bijvoorbeeld ook overactief worden. Dan val je vaak af. In dit artikel ga ik verder in op de traag werkende schildklier.

Diagnose van traag werkende schildklier vaak niet gesteld

De Amerikaanse Dr. Oz zegt dat een traag werkende schildklier één van de slechts gediagnosticeerde aandoeningen van deze tijd is. Zelf heb ik ook meerdere cliënten gehad die een traag werkende schildklier bleken te hebben zonder dat ze dat wisten. Je wordt dan dik en krijgt allerlei andere verschijnselen zonder dat je precies weet hoe dat komt.

Hoe werkt je schildklier?

Schildklier
Je schildklier is een vlindervormig orgaan in het midden van je hals onder je adamsappel, per kant zo’n 4 tot 6 centimeter in doorsnee. Als je schildklier is opgezet, voel je een zwelling aan de zijkant van je hals. Je schildklier produceert schildklierhormoon uit jodium en tyrosine.

Het schildklierhormoon speelt een rol bij de volgende processen in je lichaam:

 • Het reguleren van je stofwisseling en daarmee je vetverbranding
 • Het reguleren van je lichaamstemperatuur
 • Het reguleren van je hartslag, als je te weinig schildklierhormoon aanmaakt gaat je hartslag naar beneden.

Als je schildklier uit balans raakt —te traag of overactief— kunnen je vetverbranding, je hartslag en je spijsvertering van slag raken en krijg je allerlei vage symptomen.

Hoe merk je dat je een trage schildklier hebt?

De diagnose van een trage schildklier is niet makkelijk te stellen. De verschijnselen die bij een trage schildklier horen zijn nogal vaag en kunnen op allerlei ziektes duiden. Bijgaand geef ik je een overzicht van de meest voorkomende symptomen:

 • Blijvend gevoel van lusteloosheid en vermoeidheid
 • Snelle gewichtstoename
 • Obstipatie
 • Depressie
 • Droge huid
 • Koude neus en koude handen
 • Afbrekende nagels
 • Haaruitval, ook je wenkbrauwen
 • Moeite met concentratie
 • Vochtzakjes onder je ogen

Zoals je ziet is het rijtje behoorlijk divers en vaag. Alle klachten kunnen ook een andere oorzaak hebben, dat maakt het lastig. Herken je bij jezelf deze verschijnselen? En heb je er al langere tijd last van? Dan zou het kunnen dat je een traag werkende schildklier hebt. Ik licht verderop toe welke stappen je kunt zetten. Eerst sta ik even stil bij de mogelijke oorzaken van een ontregelde schildklier.

Wat zijn mogelijke oorzaken van een traag werkende schildklier?

Over de oorzaken van een traag werkende schildklier zijn wetenschappers het nog niet eens. Wel zijn er sterke aanwijzingen dat de volgende omstandigheden een rol spelen:

Oorzaak 1: Een ongezonde leefstijl

Eet je veel suikers, brood, pasta, kant-en-klaarmaaltijden en eten uit pakjes? Deze producten zorgen voor pieken in je bloedsuikerspiegel en de onbalans in je bloedsuiker verstoort de werking van je schildklier.

Lees ook: Hoe kom je van suikerverslaving af?

Lees ook: Wel of geen brood eten?

Oorzaak 2: Gluten

De laatste tijd komen er ook vermoedens bij wetenschappers dat gluten mede de oorzaak zijn van schildklierproblemen. De gluten tasten je darmwand aan, waardoor onverteerde voedingsresten in je bloedbaan komen en je lichaam antistoffen produceert die je schildklier beinvloeden.

Lees hier meer over gluten

Oorzaak 3: Te weinig gezonde vetten

Veel mensen eten vet-arm, dat kan riskant zijn omdat je lichaam dan de in vet oplosbare vitamines A, D, E en K niet goed kan opnemen. Deze vitamines zijn nodig voor de aanmaak van schildklierhormoon.

Oorzaak 4: Veel stress

Bij veel stress maakt je lichaam cortisol aan en cortisol kan ervoor zorgen dat je cellen het schildklierhormoon minder goed opnemen.

Oorzaak 5: Toxische stoffen

Je schildklier kan beschadigd raken door onder meer kwik uit amalgaamvullingen, zware metalen uit blik en toxische stoffen uit schoonmaakmiddelen en make up.

Oorzaak 6: Medicijngebruik

Langdurig gebruik van bepaalde medicijnen kan van invloed zijn op je schildklier. Dat geldt bijvoorbeeld voor middeltjes tegen hoest en verkoudheid en een hele rij andere medicijnen. Kijk goed op de verpakking en overleg met je arts als je langdurig medicijnen gebruikt.

Wat kun je doen als je denkt dat je een trage schildklier hebt?

Allereerst: ga naar je huisarts en laat je goed testen. Ik ben geen arts, maar ik heb van een bevriende arts Dr. Kristy begrepen dat de standaard Nederlandse test niet volledig is, waardoor de diagnose van schildklierproblemen soms wordt gemist.

In Nederland krijg je voor zover ik weet standaard alleen een bloedtest voor het meten van de zogeheten TSH-waarde en soms T4. De grenswaarden voor deze test zijn zo ruim, dat een afwijking niet snel wordt gediagnosticeerd.

Eigenlijk zou je een speekseltest moeten doen om de belangrijkste waarde T3, het actieve hormoon, te meten. De meeste verzekeraars vergoeden deze duurdere test niet. Op eigen kosten kun je deze spekseltest wel aanvragen. Bespreek dit met je huisarts als je twijfelt over de diagnose.

7 Leefstijl tips om je schildklier in balans te brengen

Raadpleeg allereerst je arts, want als je een schildklierprobleem hebt kun je niet zomaar alles eten. Verder kun je heel doen met je voeding en goed sporten. Dit zijn 7 tips om je schildklier in balans te brengen:

TIP 1: Vermijd suiker, frisdranken, brood, pasta en alle andere graanproducten

Ga glutenvrij eten, zodat je darmwand zich kan herstellen. InJe Body In Balans vind je heerlijke, gezonde glutenvrije recepten voor ontbijt, lunch en avondmaaltijd.

Lees ook: Wat kan je eten in plaats van brood?

TIP 2: Maak een start met Clean Eating

Ga volledig clean eten volgens de Clean Eating Methode uit Je Body In Balans op basis van verse, natuurlijke voeding. Vermijd kant-en-klaarmaaltijden, ongefermenteerde soja, alcohol en koffie.

Heb je last van je schildklier, vermijd dan ook zwarte bonen, adzukibonen, amandelen en tempé. En eet kikkererwten met mate.

Wil je serieus een stap maken met je gezondheid en je leefstijl? Kijk dan eens naar het Buikvet Burner Programma. Hiervoor hebben we een schildkliervriendelijke versie ontwikkeld met schildkliervriendelijke eetschema’s.

TIP 3: Ga lekker sporten

Ga 3 tot 4 keer per week sporten. Doe vooral hoge intensiteitstrainingen zodat je hartslag flink omhoog gaat. Door de toenemende bloedcirculatie en verhoogde zuurstofopname zullen de toxische stoffen eerder uit je lichaam verdwijnen.

Bekijk hier de beste intensiteitstraining voor je conditie.

TIP 4: Pak je stress aan

Analyseer waardoor je stress hebt en pak je stress aan. Doe yoga, meditatie of mindfulness om je daarbij te ondersteunen. Zorg er bijvoorbeeld ook voor dat je rustig gaat eten en goed kauwt.

TIP 5: Eet gestoomde of gewokte groente

Neem vooral veel gestoomde of gewokte groente en beperk het eten van rauwe groente. Eet sowieso niet teveel kool, broccoli, bloemkool, spinazie, radijsjes en waterkers.

Het is niet bewezen, maar mogelijk bevatten deze zogeheten kruisbloemige groenten stoffen die de werking van je schildklier kunnen beïnvloeden als je er grote hoeveelheden van eet. Dus vermoed je een schildklierprobleem wees dan ook voorzichtig met groentesappen en smoothies.

TIP 6: Eet voldoende gezonde vetten

Zorg ervoor dat je voldoende gezonde vetten eet uit haring, makreel, wilde zalm, sardines, avocado en noten. Bak en braad in kokosolie.

Lees ook: Waarom kokosolie gezond is

TIP 7: Let op je jodium

Zorg voor voldoende jodium in je voeding uit onder meer uit kelpnoodles, wakame, nori, venkel, bladpeterselie en Himalaya zout. Let op: slik je al schildkliermedicijnen? Overleg dan eerst met je arts over het eten van jodiumrijke voeding, dit zou juist het evenwicht kunnen verstoren.

Lees ook:

Zorg goed voor je schildklier

Begin vandaag nog deze tips in de praktijk te brengen en maak stap voor stap je leefstijl steeds gezonder. Dat is niet alleen goed voor je schildklier, maar voor je hele lichaam! Ik hoop dat ik je hiermee weer een stap verder help naar de gezonde lifestyle.

Wil je meer gezonde “Clean Eating” tips ontvangen? Vraag dan gratis de Gezonde Lifestyle Voedingsspecial aan! Er zal een wereld voor je open gaan…

Groetjes,

Inge van Haselen, Voedingscoach en Personal Trainer

PS: Heb jij ervaring met een traag werkende schildklier? Laat hieronder je reactie achter, dat is ook weer interessant voor anderen. Alvast bedankt!

53 Reacties

 1. Ria 25 juli 2017 bij 21:31 - Reageer

  Met mijn verhaal wil ik graag aangeven wat een traagwerkende schildklier voor ernstige gevolgen kan hebben.
  Mijn te traag werkende schildklier werd pas ontdekt toen ik daardoor spierreuma had gekregen. Dit ging gepaard met zoveel pijn en bewegingsbeperking dat ik tijdelijk in een rolstoel terect kwam. Na bijna een jaar prednison kon ik zonder medicatie leven. Ik ben nu zeven jaar verder, slik sinds die tijd euthyrox, voel me weer goed en de enige beperking die ik nu nog heb is dat ik niet meer kan rennen. Al ruim voor 2010 had ik alle bekende klachten: weinig energie, haaruitval, gewichtstoename, slechte huid en nagels, in “slow motion” leven, lage stem en met dubbele tong praten….ik dacht dat het de overgang was.
  Wat mij betreft wordt ieders schildklier een aantal keer in zijn/haar leven getest. Vooral omdat de signalen lastig te herkennen zijn en ook bij andere aandoeningen voor kunnen komen, vooral bij vrouwen rond of in de overgang. Ik had het geluk dat mijn huisarts direct aan een traagwerkende schildklier dacht waardoor waarschijnlijk nog meer leed is voorkomen.

  • Thecla 26 juli 2017 bij 11:15 - Reageer

   Hallo Ria,

   Goed dat je je verhaal doet, hier help je weer anderen mee. Hoe gaat het nu met je schildklier, hoe voel je je? Eet je nu clean? Merk je dat je je daardoor weer beter voelt?

   Groetjes Thecla
   Team Inge van Haselen

 2. Eveline 12 juni 2017 bij 10:31 - Reageer

  Hallo Inge en lezers ook ik heb een trage schildklier en moest ook over stappen van tyrax naar levoteroxide van huisarts omdat tyrax een tijd niet leverbaar was.
  Ook ik heb veel meer last van vermoeidheid terwijl de bloeduitslag goed was!!

 3. ineke 25 april 2017 bij 18:45 - Reageer

  een paar weken geleden het gezond eten boek ontvangen. er is veel té lezen en ik heb daar naast nog een paar vragen.
  Aller eerst, lijd ik aan artrose, loop en bewegen slecht, bovendien Ben ik het laatste half jaar 10 kg zwaarder geworden. dat is ook waardeloos als je je al zo slecht kan bewegen. ik zit in een cirkel, gisteren las ik iets over een diet van 8 uur niet en 6 uur twee maal goed en gezond eten!
  Dat leek me wel wat! Maar nu kan ik dat artikel nergens meer vinden???Kunnen jullie me helpen met al deze vragen??? bovendien hoe neem ik Dan 4 x per dag mijn medicijnen in?

  • Loes (Team Inge van Haselen) 3 mei 2017 bij 17:36 - Reageer

   Beste Ineke,
   Bedankt voor je bericht. Het blog over Intermittent Fasting kun je teruglezen: Periodiek Vasten
   IF is geschikt voor iemand die geen specifieke gezondheidsklachten heeft. Heb je dit wel en slik je medicijnen? Dan raad ik je aan om eerst even contact op te nemen met je huisarts voor persoonlijk advies.
   Groetjes,
   Loes
   Team Inge van Haselen

 4. fred meursing 12 maart 2017 bij 12:53 - Reageer

  Dag Inge.Mist in het hoofd!!!!En wel aangekomen, vocht probleem volgens mijn enkels niet aanwezig.Maar die mist!!afschuwelijk, zolang ik lig geen probleem, maar overeind dan begint het. Schildklier probleem? Mijn vrouw en ik eten verstandig volgens ons, genoeg groente- matig-gedifferentieerd.1 1/2 jaar geleden vergaand geopereerd aan mijn hart wegens ontsteking aan de metalen aortaklep van10 jaar daar voor. Ik hoopte weer een normaal leven in te gaan maar blijf hangen in- ja wat zal het zijn. Hierboven staat mist in het hoofd, helderheid in denken en geheugen, evenwicht, helder zien, dingen die naar de avond toe verbeteren, maar de volgende ochtend opnieuw starten. Wat maak jij er van.Met vriendelijke groeten Fred.

  • Inge 13 maart 2017 bij 13:59 - Reageer

   Hoi Fred, bedankt voor je bericht. Het is lastig zo op afstand te zeggen. Wat ik wel weet is dat je met voeding heel veel kunt doen. En dat veel mensen denken dat ze gezond eten, maar dat het in de praktijk nog veel beter kan :-). Ik weet natuurlijk niet hoe jullie precies eten. Je zou het beste een Voedingsadvies bij mij kunnen afnemen, zodat ik je een goed en persoonlijk advies kan geven. Groetjes, Inge

 5. lizzie 18 oktober 2016 bij 17:07 - Reageer

  Je schrijft dat kruisbloemige groenten stoffen bevatten die de werking van de schildklier kunnen beinvloeden.
  Ik vermoed dat het hier om goitrines gaat? Ik heb gelezen dat dit vooral in rauwe groenten zit; als je ze goed doorkookt is het geen probleem meer. Is je daar meer van bekend?

Geef hier je reactie

Informeer mij via email over reacties op dit bericht (optioneel, je kunt je altijd weer uitschrijven).

Meest Gelezen