Hoe kun je een traag werkende schildklier herkennen?

Waarschijnlijk weet je wel dat je schildklier belangrijk is voor je stofwisseling. Als je schildklier traag werkt kun je overgewicht krijgen. Hoe weet je of je een traag werkende schildklier hebt? En wat kun je er aan doen? In dit artikel geef ik je een aantal symptomen en 7 tips om zo goed mogelijk voor je schildklier te zorgen…

Inhoudsopgave

1 op de 8 vrouwen krijgt een schildklierprobleem

Schildklierproblemen komen steeds vaker voor. Volgens de ATA, de Amerikaanse Schildklier Associatie, krijgt 1 op de 8 Amerikaanse vrouwen te maken met een schildklierprobleem en 1 op de 40 mannen. Ik heb deze cijfers niet voor Nederland, maar ik denk dat we in Nederland ongeveer in dezelfde situatie zitten.

Daarom is het belangrijk aandacht aan je schildklier te besteden. Vooral omdat je niet snel merkt dat er iets met je schildklier is.

Je schildklier kan op meerdere manieren uit balans raken en bijvoorbeeld ook overactief worden. Dan val je vaak af. In dit artikel ga ik verder in op de traag werkende schildklier.

Diagnose van traag werkende schildklier vaak niet gesteld

De Amerikaanse Dr. Oz zegt dat een traag werkende schildklier één van de slechts gediagnosticeerde aandoeningen van deze tijd is. Zelf heb ik ook meerdere cliënten gehad die een traag werkende schildklier bleken te hebben zonder dat ze dat wisten. Je wordt dan dik en krijgt allerlei andere verschijnselen zonder dat je precies weet hoe dat komt.

Hoe werkt je schildklier?

Schildklier
Je schildklier is een vlindervormig orgaan in het midden van je hals onder je adamsappel, per kant zo’n 4 tot 6 centimeter in doorsnee. Als je schildklier is opgezet, voel je een zwelling aan de zijkant van je hals. Je schildklier produceert schildklierhormoon uit jodium en tyrosine.

Het schildklierhormoon speelt een rol bij de volgende processen in je lichaam:

 • Het reguleren van je stofwisseling en daarmee je vetverbranding
 • Het reguleren van je lichaamstemperatuur
 • Het reguleren van je hartslag, als je te weinig schildklierhormoon aanmaakt gaat je hartslag naar beneden.

Als je schildklier uit balans raakt —te traag of overactief— kunnen je vetverbranding, je hartslag en je spijsvertering van slag raken en krijg je allerlei vage symptomen.

Hoe merk je dat je een trage schildklier hebt?

De diagnose van een trage schildklier is niet makkelijk te stellen. De verschijnselen die bij een trage schildklier horen zijn nogal vaag en kunnen op allerlei ziektes duiden. Bijgaand geef ik je een overzicht van de meest voorkomende symptomen:

 • Blijvend gevoel van lusteloosheid en vermoeidheid
 • Snelle gewichtstoename
 • Obstipatie
 • Depressie
 • Droge huid
 • Koude neus en koude handen
 • Afbrekende nagels
 • Haaruitval, ook je wenkbrauwen
 • Moeite met concentratie
 • Vochtzakjes onder je ogen

Zoals je ziet is het rijtje behoorlijk divers en vaag. Alle klachten kunnen ook een andere oorzaak hebben, dat maakt het lastig. Herken je bij jezelf deze verschijnselen? En heb je er al langere tijd last van? Dan zou het kunnen dat je een traag werkende schildklier hebt. Ik licht verderop toe welke stappen je kunt zetten. Eerst sta ik even stil bij de mogelijke oorzaken van een ontregelde schildklier.

Wat zijn mogelijke oorzaken van een traag werkende schildklier?

Over de oorzaken van een traag werkende schildklier zijn wetenschappers het nog niet eens. Wel zijn er sterke aanwijzingen dat de volgende omstandigheden een rol spelen:

Oorzaak 1: Een ongezonde leefstijl

Eet je veel suikers, brood, pasta, kant-en-klaarmaaltijden en eten uit pakjes? Deze producten zorgen voor pieken in je bloedsuikerspiegel en de onbalans in je bloedsuiker verstoort de werking van je schildklier.

Lees ook: Hoe kom je van suikerverslaving af?

Lees ook: Wel of geen brood eten?

Oorzaak 2: Gluten

De laatste tijd komen er ook vermoedens bij wetenschappers dat gluten mede de oorzaak zijn van schildklierproblemen. De gluten tasten je darmwand aan, waardoor onverteerde voedingsresten in je bloedbaan komen en je lichaam antistoffen produceert die je schildklier beinvloeden.

Lees hier meer over gluten

Oorzaak 3: Te weinig gezonde vetten

Veel mensen eten vet-arm, dat kan riskant zijn omdat je lichaam dan de in vet oplosbare vitamines A, D, E en K niet goed kan opnemen. Deze vitamines zijn nodig voor de aanmaak van schildklierhormoon.

Oorzaak 4: Veel stress

Bij veel stress maakt je lichaam cortisol aan en cortisol kan ervoor zorgen dat je cellen het schildklierhormoon minder goed opnemen.

Oorzaak 5: Toxische stoffen

Je schildklier kan beschadigd raken door onder meer kwik uit amalgaamvullingen, zware metalen uit blik en toxische stoffen uit schoonmaakmiddelen en make up.

Oorzaak 6: Medicijngebruik

Langdurig gebruik van bepaalde medicijnen kan van invloed zijn op je schildklier. Dat geldt bijvoorbeeld voor middeltjes tegen hoest en verkoudheid en een hele rij andere medicijnen. Kijk goed op de verpakking en overleg met je arts als je langdurig medicijnen gebruikt.

Wat kun je doen als je denkt dat je een trage schildklier hebt?

Allereerst: ga naar je huisarts en laat je goed testen. Ik ben geen arts, maar ik heb van een bevriende arts Dr. Kristy begrepen dat de standaard Nederlandse test niet volledig is, waardoor de diagnose van schildklierproblemen soms wordt gemist.

In Nederland krijg je voor zover ik weet standaard alleen een bloedtest voor het meten van de zogeheten TSH-waarde en soms T4. De grenswaarden voor deze test zijn zo ruim, dat een afwijking niet snel wordt gediagnosticeerd.

Eigenlijk zou je een speekseltest moeten doen om de belangrijkste waarde T3, het actieve hormoon, te meten. De meeste verzekeraars vergoeden deze duurdere test niet. Op eigen kosten kun je deze spekseltest wel aanvragen. Bespreek dit met je huisarts als je twijfelt over de diagnose.

7 Leefstijl tips om je schildklier in balans te brengen

Raadpleeg allereerst je arts, want als je een schildklierprobleem hebt kun je niet zomaar alles eten. Verder kun je heel doen met je voeding en goed sporten. Dit zijn 7 tips om je schildklier in balans te brengen:

TIP 1: Vermijd suiker, frisdranken, brood, pasta en alle andere graanproducten

Ga glutenvrij eten, zodat je darmwand zich kan herstellen. InJe Body In Balans vind je heerlijke, gezonde glutenvrije recepten voor ontbijt, lunch en avondmaaltijd.

Lees ook: Wat kan je eten in plaats van brood?

TIP 2: Maak een start met Clean Eating

Ga volledig clean eten volgens de Clean Eating Methode uit Je Body In Balans op basis van verse, natuurlijke voeding. Vermijd kant-en-klaarmaaltijden, ongefermenteerde soja, alcohol en koffie.

Heb je last van je schildklier, vermijd dan ook zwarte bonen, adzukibonen, amandelen en tempé. En eet kikkererwten met mate.

Wil je serieus een stap maken met je gezondheid en je leefstijl? Kijk dan eens naar het Buikvet Burner Programma. Hiervoor hebben we een schildkliervriendelijke versie ontwikkeld met schildkliervriendelijke eetschema’s.

TIP 3: Ga lekker sporten

Ga 3 tot 4 keer per week sporten. Doe vooral hoge intensiteitstrainingen zodat je hartslag flink omhoog gaat. Door de toenemende bloedcirculatie en verhoogde zuurstofopname zullen de toxische stoffen eerder uit je lichaam verdwijnen.

Bekijk hier de beste intensiteitstraining voor je conditie.

TIP 4: Pak je stress aan

Analyseer waardoor je stress hebt en pak je stress aan. Doe yoga, meditatie of mindfulness om je daarbij te ondersteunen. Zorg er bijvoorbeeld ook voor dat je rustig gaat eten en goed kauwt.

TIP 5: Eet gestoomde of gewokte groente

Neem vooral veel gestoomde of gewokte groente en beperk het eten van rauwe groente. Eet sowieso niet teveel kool, broccoli, bloemkool, spinazie, radijsjes en waterkers.

Het is niet bewezen, maar mogelijk bevatten deze zogeheten kruisbloemige groenten stoffen die de werking van je schildklier kunnen beïnvloeden als je er grote hoeveelheden van eet. Dus vermoed je een schildklierprobleem wees dan ook voorzichtig met groentesappen en smoothies.

TIP 6: Eet voldoende gezonde vetten

Zorg ervoor dat je voldoende gezonde vetten eet uit haring, makreel, wilde zalm, sardines, avocado en noten. Bak en braad in kokosolie.

Lees ook: Waarom kokosolie gezond is

TIP 7: Let op je jodium

Zorg voor voldoende jodium in je voeding uit onder meer uit kelpnoodles, wakame, nori, venkel, bladpeterselie en Himalaya zout. Let op: slik je al schildkliermedicijnen? Overleg dan eerst met je arts over het eten van jodiumrijke voeding, dit zou juist het evenwicht kunnen verstoren.

Lees ook:

Zorg goed voor je schildklier

Begin vandaag nog deze tips in de praktijk te brengen en maak stap voor stap je leefstijl steeds gezonder. Dat is niet alleen goed voor je schildklier, maar voor je hele lichaam! Ik hoop dat ik je hiermee weer een stap verder help naar de gezonde lifestyle.

Wil je meer gezonde “Clean Eating” tips ontvangen? Vraag dan gratis de Gezonde Lifestyle Voedingsspecial aan! Er zal een wereld voor je open gaan…

Groetjes,

PS: Heb jij ervaring met een traag werkende schildklier? Laat hieronder je reactie achter, dat is ook weer interessant voor anderen. Alvast bedankt!

55 Reacties

 1. ELLIE DEN BAKKER 12 mei 2014 bij 00:40 - Reageer

  Hallo
  In 2005 werd bij mij een snelwerkende schildklier geconstateerd na de nodige onderzoken bleek ik ook de ziekte van graves te hebben werd met spoed doorgestuurd naar AMC
  ook bleek ik fibromyalgie en artose in nek schouders en rug rug te hebben
  start medicatie ontzettende bijwerking van de medicatie
  In 2006 verwijdering schildklier 2007 operaties aan ogen
  start thyrax100mg medicatie slaat slecht
  aan moeilijk in te stellen
  Nu een langzaam werkende schildklier constant vechten tegen gewichttoename moeheid en pijn in spieren en gewrichten
  Geen feestje dus wie herkend dit en heeft hier ervaring mee?

 2. [email protected] 11 mei 2014 bij 21:27 - Reageer

  Son. nl komt op een verzekeringssite uit.

 3. lisette 11 mei 2014 bij 21:08 - Reageer

  Inge ik heb waarschijnlijk antwoordt gegeven op facebook wil je even nakijken.

  bedankt lisette

 4. Diny Schram 11 mei 2014 bij 20:11 - Reageer

  Hallo Inge. Heb al vele jaren een te traag werkende schildklier, slik
  hier thyrax voor. Heel veel last van spieren en gewrichten. Heb anderhalfjaar geleden een baarmoederoperatie gehad, nog steeds heel veel last van buik en rug. Soms ben je het wel eens helemaal zat, altijd pijn te hebben. Groetjes Diny Schram

  • Roza 12 mei 2014 bij 13:14 - Reageer

   Beste Diny,

   Herkenbaar! Altijd maar gewrichts- en spierpijn. Ik ben zelf op zoek gegaan naar beter in balans te komen middels voeding, beweging en de juiste ontspanning. Ik ben erachter dat dit voor iedereen verschillend is, dus probeer uit wat jou bevalt en aansluit bij je leefstijl / wensen en portemonnee!
   Mijn ervaringen:
   *Gluten stoppen: Geen enkel effect op stofwisseling , gewicht of schildklierfunctie
   *Extra Vitamine D: Ik had tekort, was 25 met voldoende goede vetten en buitenkomen (3 keer per dag met de hond wandelen), zou volgens Amerikaanse endocrinologen >100 moeten zijn. Ik slik nu een jaar tussen de 75-125 mcg (2000-5000IU) en nu is mijn vitamine D 95 >> Mijn gewrichtspijnen en spierpijnen verbeterden hier aanzienlijk mee.
   *magnesium: 400mg toegevoegd om de balans te bewaren met extra vit D inname. Sommige onderzoeken zeggen juist dat het tekort aan magnesium klachten veroorzaakt en verantwoordelijk is voor inadequate opname van vit D…
   *Eiwit: Ik zorg ervoor dat ik 2 gr per kilo lichaamsgewicht gemiddeld binnen krijg. Het lukt me niet om dit uitsluitend uit voeding te halen, dus ik drink 1 eiwitshake per dag, 2 op de dagen dat ik sport. verder alle yoghurt vervangen door kwark, gekookt eitje, eiwitrijke groente (peulvruchten) enz >> Hiermee ben ik fitter geworden en zijn spierpijn en gewrichtspijn VOLLEDIG verdwenen, ook mijn lage rugpijn.

   Tenslotte: Overleg met je arts om cytomel (T3) toe te voegen. In andere landen al vaker gedaan. Cytomel heeft bij mij voornamelijk mijn energieniveau verbeterd en mijn stemming.

   Hoop dat je er wat aan hebt 😉

   Algemeen: Duursporten zijn juist minder geschikt voor trage stofwisseling, koop een paar kettlebells / gewichtjes en zoek op internet / bij Inge naar 10 minuten workouts die je dagelijks doet. Hoge intensiteit, veel herhaling en langzaam uitbreiden naar meer als je wil. Verder lekker veel fietsen / wandelen en iedere 2-3 uur wat eten. Niet vergeten om 1,5 liter water te drinken.

  • Nina (Team Inge van Haselen) 14 mei 2014 bij 11:05 - Reageer

   Hallo Diny,
   Het kan een echte uitdaging zijn om te gaan met schildklierproblemen. Als je last hebt van je spieren en gewrichten kan dit worden versterkt door stress. Sport je ook? Het kan helpen om yoga te doen en hoge instensiteitstrainingen. Dit zorgt ervoor dat je afvalstoffen kwijtraakt en kan een ondersteuning zijn bij het verlichten van pijn. Luister goed naar je lichaam en kijk wat je aankan. Ook je voeding heeft veel invloed op hoe je je voelt. Hoe ziet je voeding er uit?
   Groetjes,
   Nina – Team Inge van Haselen.

   • Annick 22 mei 2016 bij 18:46 - Reageer

    Hallo Rosa ja ik heb nu juist gelezen wat en ik heb een probleem met trage schildklier ik neem thyroxine 75mg maar als ik sport weeg ik meer in kg ik ben zo kwaad en kan er niets aan doen ik doe wat oefeningen thuis met een zit bal voor rug spieren zit ook met rug en schouders artrose scoliose en nek operatie en weet niet meer goed wat ik moet doen en eten wil meer weten hoe ik van dat overgewicht kan af geraken ?

    • Cynthia 25 mei 2016 bij 13:35 - Reageer

     Hoi Annick,

     Als je sport kun je inderdaad aankomen, doordat je lichaam spieren aanmaakt. Focus je daarom niet te veel op je gewicht. Dit is maar een klein aspect van je totale gezondheid! Je taille-omvang geeft bijvoorbeeld een veel betrouwbaarder beeld dan je gewicht. Lees ook Inge’s blogbericht: Lees hier meer over buikvet… Wil je precies weten wat je het beste kunt eten om van je overgewicht af te komen? Kijk dan eens naar de Buikvet Burner. Voor mensen met schildklier klachten heeft Inge in de Buikvet Burner een speciaal menu met recepten die goed zijn voor je schildklier.

     Groetjes,
     Cynthia
     Team Inge van Haselen

   • Pinar 5 juni 2021 bij 22:40 - Reageer

    Beste ik heb ook al jaren last van trage schildklieren en ben erg op zoek nr juiste voeding. Welk groénte en fruitsoorte eten we dan wel best?
    Rauwe groenten liefst niet zo veel.wdt gezegd maar wat met slatjes?
    En welke olie best gebruiken? Ook wegblijven van boter en kazen?
    Wat met geitenkaas…..
    Kheb het echt moeilijk hierme. Bedankt

    • Inge 7 juni 2021 bij 11:41 - Reageer

     Hoi Pinar, goed dat je op zoek bent naar de beste voeding als je last hebt van een trage schildklier. Door op de juiste manier te eten, kun je je schildklier weer een stuk gezonder maken. Schildklierklachten hangen vrijwel altijd samen met een langdurig ongezond eetpatroon. Daarom is het goed te leren hoe je gezonde keuzes maakt.

     Ik heb hiervoor speciaal de Schildkliervriendelijke versie van het Buikvet Burner Programma ontwikkeld.Daarin krijg je kant-en-klare voedingsschema’s die goed zijn voor je schildklier, je gezondheid en gewicht. En je krijgt voedingsles, zodat je zelf ontdekt hoe je de goede keuzes maakt: Meer informatie over het Buikvet Burner Programma…

 5. Marianne 11 mei 2014 bij 19:30 - Reageer

  Mijn immuunsysteem is niet helemaal optimaal. Ik heb de ziekte van Besnier Boeck, Hashimoto en ik heb Coeliakie. De eerste 2 al heel lang, Coeliakie is ongeveer 7 jaar gelden geconstateerd. Sinds ik glutenvrij ben gaan ete heb ik mijn thyrax-medicatie terug weten te brengen van 200 naar 150 microgram, Door nog gezonder te gaan eten en veel groeten, fruit toe te voegen en koolhydraten te verminderen ben ik nog een keer 25 microgram gedaald in medicatie. Ik neem wel groene smoothies en groente/fruit sappen en voel me daar erg goed bij. Ik merk altijd aan mijn hartslag dat ik weer verder terug kan in medicatie. De bloedtesten wijzen dan idd uit dat mijn schildklier te snel wordt. Het is leuk te merken hoeveel invloed voeding hierop heeft. Wie weet: misschien kan ik straks wel weer wat afbouwen met mijn medicijnen. Het is een leuke uitdaging

  • Nina (Team Inge van Haselen) 14 mei 2014 bij 10:57 - Reageer

   Hallo Marianne,
   Wat goed dat het steeds beter gaat met je schildklier. Mooi te lezen dat je zo bewust bezig bent met je voeding en dat dit je helpt.
   Het schijnt dat het eten van bepaalde rauwe groenten de werking van je schildklier kan beïnvloeden. Merk je dit ook als je smoothies en groentesappen neemt?
   Succes!
   Groetjes,
   Nina – Team Inge van Haselen.

   • Marianne 14 mei 2014 bij 12:51 - Reageer

    Hoi Nina,

    Dankjewel voor je bericht.
    Ik kan niet echt bepalen van welke rauwe groente mijn schildklier sneller wordt, maar weglaten van groene smoothies/sapjes heeft in ieder geval tot gevolg dat mijn TSH weer stijgt en ik meer thyrax moet slikken. Terwijl met regelmatig een rauw sapje ik telkens een beetje kan afbouwen. Ik durf echter niet te experimenteren met kelpnoodles etc. omdat ik regelmatig heb gelezen dat dit voor schilklierpatienten echt de hele boel kan ontregelen. Wel neem ik af en toe wat zeekraal en zorg ik voor gejodeerd zout als ik mijn glutenvrije broodje bak. En veel vis natuurlijk. Verder is de enige superfood waar ik slecht op reageer chiazaad. Ik merk elke keer weer dat mijn bloed erg dun wordt van chiazaad doordat ik bloedingen krijg als ik het 2 dagen achte elkaar toevoeg aan mijn smoothies of haverontbijt. Erg vervelend als dat bijv. tijdens het sporten gebeurt. Verder kan ik gelukkig alles eten. En zoals Inge al ergens aangaf: ook glutenvrij eten is geen enkel probleem en kan erg lekker zijn:-)

Geef hier je reactie

Informeer mij via email over reacties op dit bericht (optioneel, je kunt je altijd weer uitschrijven).

Meest Gelezen