Hoe komt het dat ik niet meer af val?

Vaak krijg ik in mijn mailbox vragen over afvallen, of eigenlijk over niet afvallen. Zoals van Sandra.

Sandra schreef mij: “Mijn gewicht blijft na 5 kilo afvallen staan op 67 kilo. Hoe komt het dat ik niet meer af val?” In dit artikel beantwoord ik deze vraag en geef ik je advies hoe je je vetverbranding weer kunt activeren. Lees hier mijn advies.

Inhoud

Waardoor stopt het afvallen? 10 Mogelijke oorzaken…

Ik denk dat veel mensen zich in het verhaal van Sandra herkennen. Eerst ben je lekker aan het afvallen en op een gegeven moment blijft de weegschaal steken op een bepaald gewicht. Terwijl je voor je gevoel niets anders doet.

De meest voorkomende oorzaak is dat mensen aan het crashdiëten zijn, met pakjes, poeders, shakes en maaltijdvervangers. Dat is echt funest voor je stofwisseling en na een tijdje stopt inderdaad het afvallen en kom je weer aan. Maar het kan ook andere oorzaken hebben. Ik zet hier tien mogelijke oorzaken voor je op een rijtje. Kijk wat op jou van toepassing is en hoe je je vetverbranding weer kunt activeren.

Oorzaak 1: Vochtverlies in plaats van vetverbranding

Een eerste mogelijke oorzaak van minder snel afvallen is dat je in het begin mogelijk meer vocht verliest en daardoor minder weegt. Door een gezondere manier van eten gaat je lichaam minder vocht vasthouden. Dat is supergoed. En na een tijdje stabiliseert zich dat.

Daardoor lijkt het misschien dat je minder snel afvalt, maar het kan heel goed zijn dat je wél bezig bent je vet te verbranden. Dat duurt gewoon wat langer.

Lees ook: Overgewicht door vocht vasthouden? 7 Tips…

Oorzaak 2: Je volgt een crashdieet of dieet met eiwitshakes

Een veel ernstiger oorzaak is het als je een crashdieet volgt, zoals Herbalife, Cambridge of een dieet met eiwitshakes. Dat kom ik nog steeds tegen, terwijl bekend is dat je daar op termijn steeds dikker van wordt en je hele stofwisseling verstoort.

Bij dit soort diëten honger je jezelf uit. Dat lijkt misschien een goede methode om af te vallen, maar het tegendeel is waar. Je stofwisseling raakt verstoord en je traint je lichaam als het ware om vet langer vast te houden. Ook voel je je steeds vermoeider.  Je gaat je spieren afbreken, waardoor je slapper wordt en je verbranding nog meer vertraagt.

Op een gegeven moment grijpt je lichaam in en ga je weer meer eten. Wilskracht is dan niet meer genoeg om het afvallen op deze ongezonde manier vol te houden. Dat is het moment waarop je niet meer afvalt en snel weer aan gaat komen.

Dit soort diëten bevat vaak producten met chemische toevoegingen die je stofwisseling verstoren, dat geldt bijvoorbeeld ook voor de Herbalife-producten, maar ook Activia, Optimel, crackers en lightproducten.

Door deze diëten komt je lichaam essentiële voedingsstoffen tekort en je krijgt veel ongezonde chemische stoffen binnen. Dat is heel slecht voor je lichaam en zoals je merkt neemt je lichaam maatregelen en stopt het afvallen.

Uiteindelijk zul je weer op hetzelfde gewicht zijn als voorheen of misschien nog wat zwaarder. Ook maak je je lichaam zo ongezonder. Stop daarom met diëten en pillen, poeders en shakes en ga in plaats daarvan stap voor stap je gewoontes gezonder maken op een natuurlijke manier. Daarover zometeen meer.

Lees ook: 7 Tips om je lichaam op een natuurlijke manier te detoxen

Oorzaak 3: Je kijkt teveel naar de weegschaal en te weinig naar je taille

Wat ik alle deelnemers aan mijn programma’s adviseer is om je taille en heupomvang te meten. En je niet blind te staren op de weegschaal. Want als je op een gezonde manier afvalt, merk je dat in je taille het meest.

Het kan zelfs zo zijn, zeker als je er goed bij beweegt, dat je meer spieren aanmaakt en die zijn zwaarder dan vet. Dus dan geeft de weegschaal aan dat je niet afvalt, maar als je je taille en heupomvang meet zie je dat je wel afvalt. Een andere belangrijke graadmeter is dat je je fit voelt, gezond leeft en er goed uit ziet. Dan komt het afvallen vanzelf en hoef je je over de weegschaal geen zorgen maken.

Lees ook: De sleutel tot automatisch afvallen…

Oorzaak 4: Je eet ongemerkt meer en beweegt minder

Na een periode van afvallen zie ik vaak dat mensen toch weer meer en vooral ongezonder gaan eten en minder gaan bewegen. Dat gebeurt vooral bij mensen die niet echt hun gewoontes hebben veranderd, maar alleen een tijdelijk dieet hebben gevolgd. Zou dat ook voor jou kunnen gelden?

Als je gezond wilt afvallen werkt dat eigenlijk alleen goed als je je gewoontes gaat aanpassen. Dus niet even kort hongeren en daarna weer op de oude manier verder, hoe verleidelijk dat ook is. Het kan een reden zijn waarom het afvallen minder hard gaat of zelfs stopt.

Kijk eens goed naar je leefstijl en wees eerlijk tegen jezelf. Sla je de zoetigheid, brood, pasta en zuivel echt over en ga je een keertje extra sporten? Eet je lekker clean en geen fabrieksproducten en kant-en-klaarmaaltijden meer? Kijk anders eens naar de 10 Dagen Detox Kuur voor nieuwe inspiratie en recepten.

5: Alleen cardiotraining doen en te weinig krachttraining

Als je wilt afvallen kun je beter méér krachttraining gaan doen en niet alleen maar cardiotraining, zoals hardlopen. Veel mensen denken dat je van hardlopen afvalt, maar krachttraining is veel effectiever. En dan hoef je echt geen bodybuilder te zijn. Maar als je meer spieren hebt gaat je vetverbranding omhoog.

Lees ook: Waarom is krachttraining beter dan hardlopen als je wilt afvallen?

6: Continue veel stress waardoor je vetstofwisseling vertraagt

Als je langdurig veel stress ervaart maakt je lichaam te veel cortisol aan. Dit hormoon vertraagt je vetstofwisseling. Het zou een reden kunnen zijn waarom je niet meer afvalt. Is dit op jou van toepassing? Ga dan op zoek naar manieren om je stress op te lossen. Praat er met mensen over, doe een mindfulness-training en zorg dat je je problemen aanpakt. Dit is ook belangrijk voor je gezondheid

7: Vaak buiten de deur eten

Als je vaak buiten de deur eet of kant-en-klaar maaltijden bestelt is het heel moeilijk om af te vallen, zelfs als je gezonde opties kiest. In vrijwel alle kant-en-klaarmaaltijden en in alle restaurant-eten zitten onnodig veel suikers en verkeerde vetten.Vaak neem je er een extra stukje brood bij en een extra glaasje wijn…

Tegelijkertijd bevatten deze maaltijden vrijwel altijd te weinig groente. Zelfs als je een kant-en-klare salade eet, moet je goed op het etiket kijken, want er zit vaak veel suiker in. De oplossing? Wat vaker zelf je eten klaar maken :-).

8: Je kunt té veel noten en avocado’s eten, ook al zijn ze gezond

Hoe gek het ook klinkt: ook van gezonde dingen kun je té veel nemen, waardoor je niet meer afvalt. Dit geldt onder meer voor noten en avocado’s. Zelf eet ik dagelijks een handje noten en een halve avocado. Dat is supergoed vanwege de gezonde vetten. Maar overdrijf het niet, want noten en avocado zijn wel calorierijk.

9. Ook van “gezonde” mueslirepen, dadels en haverkoeken word je dik

Mensen die beginnen met gezond afvallen beginnen vaak toch verkeerd. Met bijvoorbeeld mueslirepen, dadels en haverkoeken. Ik krijg dan vaak te horen: “Het komt uit de biologische winkel”.

Zelf ben ik er ook dol op, maar zie dit soort zoete producten puur als traktatie voor af en toe, en niet als gezonde voeding. Want van mueslirepen, dadels en haverkoeken word je dik, ook als ze uit de biologische winkel komen :-).

Oorzaak 10: Je stofwisseling en hormoonhuishouding zijn verstoord en je verbrandt geen vetten meer

Als je al vaker hebt gedieet of meer dan 3 dagen hebt gevast dan kan het zijn dat je stofwisseling en hormoonhuishouding echt ernstig verstoord zijn. Ook kan dit komen door medicijngebruik of een overmaat van toxische stoffen in je lichaam. Bijvoorbeeld uit uitlaatgassen, ongezond eten.

Je lichaam verbrandt geen vetten meer en staat volledig op de koolhydratenverbranding. Ook kan het zijn dat je darmen door infecties, candida of glutenintolerantie niet meer goed werken. Of dat je schildklierwerking is verstoord.

Dit zijn ernstige signalen en als je ze herkent dan adviseer ik je om nu echt serieus met je lichaam om te gaan en geen hongerdiëten meer te volgen, want het is vijf voor twaalf.

In dit geval helpt alleen een echt rigoreuze overstap naar Clean Eating en de gezonde lifestyle. Ik adviseer je in dat geval om te beginnen met de 10 Dagen Detox Kuur te volgen en echt je gewoontes te gaan veranderen. Zodat je stofwisseling en je darmen weer goed gaan functioneren en je op een gezonde manier afvalt.

Lees hier meer over de 10 Dagen Detox Kuur

Hoe kun je weer doorgaan met afvallen?

Welke van bovengenoemde oorzaken zijn van toepassing op jou? Heb je één of meerdere crashdieten gedaan? Of ben je daar nog mee bezig? Neem je veel dieetproducten, zoals Herbalife, Optimel, Activia, Crackers en Light-producten?

In dat geval adviseer ik je direct met deze producten te stoppen. Zodat je stofwisseling zich kan herstellen en je je energie terugkrijgt.Beloof jezelf dat je vanaf nu nooit meer een crashdieet of dieet met maaltijdvervangers volgt, en laat alle dieetproducten in de schappen van de supermarkt liggen.

Ga in plaats daarvan stap voor stap je gewoontes gezonder maken, door pure, verse producten te gaan eten en drinken en goed te bewegen. Dat is echt de enige oplossing die werkt en waarmee je ongemerkt en in een verantwoord tempo je ideale gewicht bereikt. Ook houd je daarna je resultaat vast, zodat alle moeite niet voor niets is.

Maak om te beginnen je koelkast en voorraadkast schoon en gooi alles weg wat ongezond is. Ga daarna stap voor stap over op de gezonde lifestyle met de aanwijzingen en recepten uit de 10 Dagen Detox Kuur.

Kijk of je elke week een gewoonte gezonder kunt maken, of elke dag als je echt gemotiveerd bent. Koop lekkere verse producten en probeer eens een gezond recept te maken, het is makkelijker dan je denkt en ook nog eens heel leuk om te doen!

Denk aan gezonde gewoontes in plaats van aan diëten

Mijn laatste tip vandaag aan jou is om je gedachten over afvallen te veranderen als dat nodig is. Denk niet langer aan diëten en afvallen en laat de weegschaal een maandje in de kast staan. Ga in plaats daarvan je aandacht richten op het gezonder maken van je gewoontes.

Dat is veel leuker om te doen en je bereikt er veel meer mee. Je gedachten komen uit de dieetstand en je gaat weer genieten van lekker eten en lekker bewegen.

Je zult merken dat je taille-omvang vanzelf weer afneemt en dat je veel meer energie gaat voelen. Je lichaam zal je dankbaar zijn 🙂

Groetjes,

Inge van Haselen, Voedingscoach en Personal Trainer

Inge van Haselen
Health Coach & Personal Trainer

PS: Heb jij je ook wel eens afgevraagd waarom je niet meer afvalt? Laat hieronder je reactie achter, dat is ook weer interessant voor de anderen. Alvast bedankt!

44 Reacties

 1. A. rijnders 21 januari 2018 bij 12:07 - Reageer

  Dag Inge , Ik lees dat je Herbalife noemt als crassdieet, dat vind ik wel kwalijk dat je dat doet. Dan zou je je daar toch echt even beter naar moeten kijken. Vergeet niet hoeveel topsporters onze producten gebruiken omdat ze veilig zijn zoals de doping controles. Herbalife is een zeer goede aanvulling op een gezonde actieve leefstijl, en kan een zeer goede ondersteuning zijn in het afslanken. Daarnaast wordt er door de coaches een hele goede begeleiding gegeven naar het aanleren van gezonde keuzes maken. Zo heb ik dat ervaren en ben ik door de voedingsshake fantastisch hersteld na mijn zwanger schappen en ben ik en mijn hele gezin super gezond!

  • Matthijs 30 maart 2018 bij 16:36 - Reageer

   Oooohh neee.. een Herbalife verkoper..
   Mensen aansporen tot zo’n rommel is nooit goed! Puur natuur leven.
   Geen pillen, zalfjes, poeders enz van die zever.. mijn tip voor de mensen die willen afvallen: ga fitnesse! Sport heeft voor mij vet meeste gedaan en beste van al je voelt je zalig na een goeie training! Moeilijkste is naar de fitness gaan.. maar gewoon verstand op 0 en vertrekken! Neem muziek mee en luister na motivatie speeches op YouTube ???? En koop gene rommel waar ze in beloven da je afvalt! Werkt nooit! Heb alles al geprobeerd! Wat ze ook beloven! Gewoon geld wolven

 2. martin 26 december 2014 bij 20:56 - Reageer

  Mn zusje is 17 en iets kleiner dan mij ik ben 1,81 ze eet voldoende naar ze valt erg snel af terwijl ze dat niet wil ze is altijd al slank geweest maar nu zien we haar botten door komen we weten niet wat zij zou kunnen hebben se heeft al een voledige bloed onderzoek gehad maar was niks in te zien morgen moet ze naar doktersdienst en waarschijnlijk door geatuurd gister eerste kerstdag woog ze 47 en nu 45 in 24 uur is er 2 kilo af en ik denk dat ze iets ernstig heeft iets wat verborgen zit dat het daarom niet te zien is op bloedonderzoek weet iemand miaschien wat het kan zijn of dit herkent goed eten maar zomaar teveel kilos verliezen ik maak me echt heel erg zorgen

 3. Mercedes 7 oktober 2014 bij 09:12 - Reageer

  Hoi! Na twee jaar tijd was ik een goede 15 kilo afgevallen. Ik woog uiteindelijk 69 kilo, en ik wilde graag 65 wegen. Ik ben afgevallen door veel te sporten, te stoppen met frisdrank, en nee zeggen tegen slechte dingen. Nu ben ik in de zomervakantie tot een gewicht van 74 gekomen, en het wil er maar niet af. Ik sport 5 dagen in de week volgens een krachtschema, drink minstens twee liter water per dag, en eet ongeveer 7x per dag kleinere gezonde maaltijden om mijn stofwisseling op gang te houden. Ik heb werkelijk geen idee wat ik verkeerd doe, en dit is echt frustrerend. Kunnen jullie mij misschien helpen?

 4. Maria 6 maart 2013 bij 10:55 - Reageer

  Beste Inge,
  Ik zit al een tijdje met het probleem dat ik steeds maar aankom, terwijl ik niet weet waar het aan ligt. 5 jaar geleden begon ik met hardlopen en begon ik daarnaast met gezond en bewust eten (met behulp van boek Annemarie Postma). Ik viel in een paar maanden tijd 5 kilo af en was 60 kilo bij een lengte van 1,74. Maar je raadt het al: daarna is het er langzaam weer bijgekomen en nu ben ik weer 65 kilo. Ik heb van alles geprobeerd de laatste maanden, maar ben nu sinds 2 maanden bezig met clean eating. Ik at al nooit meer uit potjes en pakjes, maar nu eet ik ook geen witte pasta meer, geen brood, geen aardappelen, alleen gezonde vetten, geen geraffineerde suikers, etc.. Maar ik zie dus 0,0 resultaat, heb nog steeds vervelende vetrolletjes rond mijn buik.
  Ik begin een beetje wanhopig te worden, weet niet meer wat ik moet doen. Ik sport veel, loop 3 keer per week hard, doe bijna alles op de fiets, probeer in ieder geval 1 keer per dag een uurtje te wandelen of wat dan ook, puur om in beweging te blijven. Ik heb jarenlang veel cardio gedaan en sportte dan echt tot het uiterste, maar daar ben ik van afgestapt. Echter, nu word ik weer steeds zwaarder.

  Wat moet ik doen???? Alvast bedankt voor je reactie.
  groetjes,
  Maria

  • Celine 7 maart 2013 bij 15:03 - Reageer

   Hoi Maria,
   Jouw probleem herken ik. Ik eet inmiddels ook clean, drink ca. 2 liter water per dag en sport dagelijks (gedurende de week wissel ik interval-cardiotraining af met lichte gewichtstraining) maar mijn buik en vetrolletjes willen maar niet verdwijnen. Mijn gewicht blijft wel stabiel (maar ik zou er wel iets af willen). Ik vind dat ik genoeg eet op een dag, genoeg in beweging ben en voldoende slaap. Geen idee wat ik nu nog verder moet doen.
   Groetjes, Celine.

 5. Joep 10 februari 2013 bij 20:28 - Reageer

  Hoi Inge ,
  Ik fitness 4x per week. Hoe voorkom ik dat in teveel ga afvallen?

  • Inge 10 februari 2013 bij 20:32 - Reageer

   Hallo Joep, super dat je vier keer per week sport! Doe je elke keer iets anders, dus genoeg variatie en zowel kracht als uithoudingsvermogen? Als je zoveel sport is het extra belangrijk om goed clean te eten en gezonde keuzes te maken. Volg mijn gezonde lifestyle methode en neem voldoende grote porties, dan val je niet af! In deze methode eet je elke 2,5 a 3 uur iets gezonds en je hebt geen honger. Dus juist geen koolhydraten en suikers gaan eten, maar meer groente, voldoende eiwitten en gezonde vetten. Ik zou beginnen met de recepten uit Je Body in Balans: Meer informatie over Je Body In Balans….

   Groetjes en veel succes met trainen!
   Inge

Geef hier je reactie

Informeer mij via email over reacties op dit bericht (optioneel, je kunt je altijd weer uitschrijven).

Meest Gelezen