Hoe komt het dat ik niet meer af val?

Vaak krijg ik in mijn mailbox vragen over afvallen, of eigenlijk over niet afvallen. Zoals van Sandra.

Sandra schreef mij: “Mijn gewicht blijft na 5 kilo afvallen staan op 67 kilo. Hoe komt het dat ik niet meer af val?” In dit artikel beantwoord ik deze vraag en geef ik je advies hoe je je vetverbranding weer kunt activeren. Lees hier mijn advies.

Inhoud

Waardoor stopt het afvallen? 10 Mogelijke oorzaken…

Ik denk dat veel mensen zich in het verhaal van Sandra herkennen. Eerst ben je lekker aan het afvallen en op een gegeven moment blijft de weegschaal steken op een bepaald gewicht. Terwijl je voor je gevoel niets anders doet.

De meest voorkomende oorzaak is dat mensen aan het crashdiëten zijn, met pakjes, poeders, shakes en maaltijdvervangers. Dat is echt funest voor je stofwisseling en na een tijdje stopt inderdaad het afvallen en kom je weer aan. Maar het kan ook andere oorzaken hebben. Ik zet hier tien mogelijke oorzaken voor je op een rijtje. Kijk wat op jou van toepassing is en hoe je je vetverbranding weer kunt activeren.

Oorzaak 1: Vochtverlies in plaats van vetverbranding

Een eerste mogelijke oorzaak van minder snel afvallen is dat je in het begin mogelijk meer vocht verliest en daardoor minder weegt. Door een gezondere manier van eten gaat je lichaam minder vocht vasthouden. Dat is supergoed. En na een tijdje stabiliseert zich dat.

Daardoor lijkt het misschien dat je minder snel afvalt, maar het kan heel goed zijn dat je wél bezig bent je vet te verbranden. Dat duurt gewoon wat langer.

Lees ook: Overgewicht door vocht vasthouden? 7 Tips…

Oorzaak 2: Je volgt een crashdieet of dieet met eiwitshakes

Een veel ernstiger oorzaak is het als je een crashdieet volgt, zoals Herbalife, Cambridge of een dieet met eiwitshakes. Dat kom ik nog steeds tegen, terwijl bekend is dat je daar op termijn steeds dikker van wordt en je hele stofwisseling verstoort.

Bij dit soort diëten honger je jezelf uit. Dat lijkt misschien een goede methode om af te vallen, maar het tegendeel is waar. Je stofwisseling raakt verstoord en je traint je lichaam als het ware om vet langer vast te houden. Ook voel je je steeds vermoeider.  Je gaat je spieren afbreken, waardoor je slapper wordt en je verbranding nog meer vertraagt.

Op een gegeven moment grijpt je lichaam in en ga je weer meer eten. Wilskracht is dan niet meer genoeg om het afvallen op deze ongezonde manier vol te houden. Dat is het moment waarop je niet meer afvalt en snel weer aan gaat komen.

Dit soort diëten bevat vaak producten met chemische toevoegingen die je stofwisseling verstoren, dat geldt bijvoorbeeld ook voor de Herbalife-producten, maar ook Activia, Optimel, crackers en lightproducten.

Door deze diëten komt je lichaam essentiële voedingsstoffen tekort en je krijgt veel ongezonde chemische stoffen binnen. Dat is heel slecht voor je lichaam en zoals je merkt neemt je lichaam maatregelen en stopt het afvallen.

Uiteindelijk zul je weer op hetzelfde gewicht zijn als voorheen of misschien nog wat zwaarder. Ook maak je je lichaam zo ongezonder. Stop daarom met diëten en pillen, poeders en shakes en ga in plaats daarvan stap voor stap je gewoontes gezonder maken op een natuurlijke manier. Daarover zometeen meer.

Lees ook: 7 Tips om je lichaam op een natuurlijke manier te detoxen

Oorzaak 3: Je kijkt teveel naar de weegschaal en te weinig naar je taille

Wat ik alle deelnemers aan mijn programma’s adviseer is om je taille en heupomvang te meten. En je niet blind te staren op de weegschaal. Want als je op een gezonde manier afvalt, merk je dat in je taille het meest.

Het kan zelfs zo zijn, zeker als je er goed bij beweegt, dat je meer spieren aanmaakt en die zijn zwaarder dan vet. Dus dan geeft de weegschaal aan dat je niet afvalt, maar als je je taille en heupomvang meet zie je dat je wel afvalt. Een andere belangrijke graadmeter is dat je je fit voelt, gezond leeft en er goed uit ziet. Dan komt het afvallen vanzelf en hoef je je over de weegschaal geen zorgen maken.

Lees ook: De sleutel tot automatisch afvallen…

Oorzaak 4: Je eet ongemerkt meer en beweegt minder

Na een periode van afvallen zie ik vaak dat mensen toch weer meer en vooral ongezonder gaan eten en minder gaan bewegen. Dat gebeurt vooral bij mensen die niet echt hun gewoontes hebben veranderd, maar alleen een tijdelijk dieet hebben gevolgd. Zou dat ook voor jou kunnen gelden?

Als je gezond wilt afvallen werkt dat eigenlijk alleen goed als je je gewoontes gaat aanpassen. Dus niet even kort hongeren en daarna weer op de oude manier verder, hoe verleidelijk dat ook is. Het kan een reden zijn waarom het afvallen minder hard gaat of zelfs stopt.

Kijk eens goed naar je leefstijl en wees eerlijk tegen jezelf. Sla je de zoetigheid, brood, pasta en zuivel echt over en ga je een keertje extra sporten? Eet je lekker clean en geen fabrieksproducten en kant-en-klaarmaaltijden meer? Kijk anders eens naar de 10 Dagen Detox Kuur voor nieuwe inspiratie en recepten.

5: Alleen cardiotraining doen en te weinig krachttraining

Als je wilt afvallen kun je beter méér krachttraining gaan doen en niet alleen maar cardiotraining, zoals hardlopen. Veel mensen denken dat je van hardlopen afvalt, maar krachttraining is veel effectiever. En dan hoef je echt geen bodybuilder te zijn. Maar als je meer spieren hebt gaat je vetverbranding omhoog.

Lees ook: Waarom is krachttraining beter dan hardlopen als je wilt afvallen?

6: Continue veel stress waardoor je vetstofwisseling vertraagt

Als je langdurig veel stress ervaart maakt je lichaam te veel cortisol aan. Dit hormoon vertraagt je vetstofwisseling. Het zou een reden kunnen zijn waarom je niet meer afvalt. Is dit op jou van toepassing? Ga dan op zoek naar manieren om je stress op te lossen. Praat er met mensen over, doe een mindfulness-training en zorg dat je je problemen aanpakt. Dit is ook belangrijk voor je gezondheid

7: Vaak buiten de deur eten

Als je vaak buiten de deur eet of kant-en-klaar maaltijden bestelt is het heel moeilijk om af te vallen, zelfs als je gezonde opties kiest. In vrijwel alle kant-en-klaarmaaltijden en in alle restaurant-eten zitten onnodig veel suikers en verkeerde vetten.Vaak neem je er een extra stukje brood bij en een extra glaasje wijn…

Tegelijkertijd bevatten deze maaltijden vrijwel altijd te weinig groente. Zelfs als je een kant-en-klare salade eet, moet je goed op het etiket kijken, want er zit vaak veel suiker in. De oplossing? Wat vaker zelf je eten klaar maken :-).

8: Je kunt té veel noten en avocado’s eten, ook al zijn ze gezond

Hoe gek het ook klinkt: ook van gezonde dingen kun je té veel nemen, waardoor je niet meer afvalt. Dit geldt onder meer voor noten en avocado’s. Zelf eet ik dagelijks een handje noten en een halve avocado. Dat is supergoed vanwege de gezonde vetten. Maar overdrijf het niet, want noten en avocado zijn wel calorierijk.

9. Ook van “gezonde” mueslirepen, dadels en haverkoeken word je dik

Mensen die beginnen met gezond afvallen beginnen vaak toch verkeerd. Met bijvoorbeeld mueslirepen, dadels en haverkoeken. Ik krijg dan vaak te horen: “Het komt uit de biologische winkel”.

Zelf ben ik er ook dol op, maar zie dit soort zoete producten puur als traktatie voor af en toe, en niet als gezonde voeding. Want van mueslirepen, dadels en haverkoeken word je dik, ook als ze uit de biologische winkel komen :-).

Oorzaak 10: Je stofwisseling en hormoonhuishouding zijn verstoord en je verbrandt geen vetten meer

Als je al vaker hebt gedieet of meer dan 3 dagen hebt gevast dan kan het zijn dat je stofwisseling en hormoonhuishouding echt ernstig verstoord zijn. Ook kan dit komen door medicijngebruik of een overmaat van toxische stoffen in je lichaam. Bijvoorbeeld uit uitlaatgassen, ongezond eten.

Je lichaam verbrandt geen vetten meer en staat volledig op de koolhydratenverbranding. Ook kan het zijn dat je darmen door infecties, candida of glutenintolerantie niet meer goed werken. Of dat je schildklierwerking is verstoord.

Dit zijn ernstige signalen en als je ze herkent dan adviseer ik je om nu echt serieus met je lichaam om te gaan en geen hongerdiëten meer te volgen, want het is vijf voor twaalf.

In dit geval helpt alleen een echt rigoreuze overstap naar Clean Eating en de gezonde lifestyle. Ik adviseer je in dat geval om te beginnen met de 10 Dagen Detox Kuur te volgen en echt je gewoontes te gaan veranderen. Zodat je stofwisseling en je darmen weer goed gaan functioneren en je op een gezonde manier afvalt.

Lees hier meer over de 10 Dagen Detox Kuur

Hoe kun je weer doorgaan met afvallen?

Welke van bovengenoemde oorzaken zijn van toepassing op jou? Heb je één of meerdere crashdieten gedaan? Of ben je daar nog mee bezig? Neem je veel dieetproducten, zoals Herbalife, Optimel, Activia, Crackers en Light-producten?

In dat geval adviseer ik je direct met deze producten te stoppen. Zodat je stofwisseling zich kan herstellen en je je energie terugkrijgt.Beloof jezelf dat je vanaf nu nooit meer een crashdieet of dieet met maaltijdvervangers volgt, en laat alle dieetproducten in de schappen van de supermarkt liggen.

Ga in plaats daarvan stap voor stap je gewoontes gezonder maken, door pure, verse producten te gaan eten en drinken en goed te bewegen. Dat is echt de enige oplossing die werkt en waarmee je ongemerkt en in een verantwoord tempo je ideale gewicht bereikt. Ook houd je daarna je resultaat vast, zodat alle moeite niet voor niets is.

Maak om te beginnen je koelkast en voorraadkast schoon en gooi alles weg wat ongezond is. Ga daarna stap voor stap over op de gezonde lifestyle met de aanwijzingen en recepten uit de 10 Dagen Detox Kuur.

Kijk of je elke week een gewoonte gezonder kunt maken, of elke dag als je echt gemotiveerd bent. Koop lekkere verse producten en probeer eens een gezond recept te maken, het is makkelijker dan je denkt en ook nog eens heel leuk om te doen!

Denk aan gezonde gewoontes in plaats van aan diëten

Mijn laatste tip vandaag aan jou is om je gedachten over afvallen te veranderen als dat nodig is. Denk niet langer aan diëten en afvallen en laat de weegschaal een maandje in de kast staan. Ga in plaats daarvan je aandacht richten op het gezonder maken van je gewoontes.

Dat is veel leuker om te doen en je bereikt er veel meer mee. Je gedachten komen uit de dieetstand en je gaat weer genieten van lekker eten en lekker bewegen.

Je zult merken dat je taille-omvang vanzelf weer afneemt en dat je veel meer energie gaat voelen. Je lichaam zal je dankbaar zijn 🙂

Groetjes,

Inge van Haselen, Voedingscoach en Personal Trainer

Inge van Haselen
Health Coach & Personal Trainer

PS: Heb jij je ook wel eens afgevraagd waarom je niet meer afvalt? Laat hieronder je reactie achter, dat is ook weer interessant voor de anderen. Alvast bedankt!

44 Reacties

 1. heidi 10 februari 2013 bij 19:17 - Reageer

  beste inge en yvone,

  je hebt het telkens over de recepten van je body in balans bedoel je daarmee de receptenboek van clean eating? want daar staat nog in dat je volkoren brood mag en yoghurt heb je een nieuwe versie??
  laat me iets weten
  groetjes heidi

  • Inge 10 februari 2013 bij 20:24 - Reageer

   Hallo Heidi, er is inderdaad een nieuwe versie, brood en zuivel heb ik al een tijd geleden uit mijn adviezen gehaald, omdat steeds meer onderzoek uitwijst dat brood mogelijk de grooste veroorzaker is van overgewicht en ziektes en dat zuivel je darmen kan beschadigen. Ik zorg dat je via email de nieuwe versie van het Gezonde Lifestyle Recepten ebook ontvangt. Daarnaast heb ik inderdaad eind vorig jaar een nieuw ebook uitgebracht Je Body in Balans, met nieuwe recepten en helemaal zoals ik nu zelf eet, ook mijn inzichten ontwikkelen zich. Dat nieuwe ebook heb ik gepresenteerd op het Clean Eating seminar. Je vindt hier meer informatie: Meer informatie over Je Body In Balans…

   Groetjes,
   Inge

 2. ylonda 3 april 2010 bij 23:02 - Reageer

  Hi Janny,
  Als je niet meer eet, accepteer gewoon dat je momenteel niet afvalt. Vooral niet meer gaan eten, omdat je teleurgesteld bent. Wel in beweging blijven en vooral van het leven genieten.
  succes toegewenst en zonnige paasdagen!
  groet, ylonda

  • liesbeth 13 april 2010 bij 09:02 - Reageer

   Hey,

   ben pas op deze site terecht gekomen en heb nu al meer geleerd dan ik ooit voor mogelijk had gehouden. Ik heb de e books online en al helemaal uit. Ik was met een dieet bezig: het south beach dieet. Werkte prima, ben in 5 weken 6 kilo afgevallen. Maar daarna bleef ik zeker 4 weken op hetzelfde hangen, terwijl ik toch zo mijn best deed. iedere keer op de crosstrainer, begonnen met hardlopen, steeds minder grote porties. totdat ik het zat werd dat ik al weken zo bleef hangen en de laatste 3 kilo’s niet wilden verdwijnen.

   Ik las dat ik te weinig kon eten!!!!! En dat je lichaam zich daar aan aanpast. Nu ik dacht, probeer het waarom niet, iedere dag even op de weegschaal en heel goed in de gaten houden hoe dit afloopt. Kom ik een paar onsen aan dan stop ik gelijk. Mijn 3 grote maaltijden werden wat kleiner door de voedzame tussendoortjes die ik at: yoghurt, soms stukje roggebrood met 30+ kaas, dan weer eitje, dan handje amandelen, dan radijsjes en niet te vergeten die heerlijke tomaatjes! En af en toe als een traktatie een dadel!

   En wat denk je? Kon ik daar voor niet anders dan aan eten denken (en vooral zoet) nu ben ik toch weer 1,5 kilo kwijt! terwijl ik echt meer eet. Alleen anders. En dan mijn darmfunctie. ik heb altijd moeite met mijn ontlasting. Soms 1 keer in de week.. Nu kan iedere morgen na mijn ontbijt gewoon naar het toilet! Daar ben ik nog blijer mee dan die 1,5 kilo.

   Voor iedereen kan ik dit aanraden en lees de tips; gegerandeerd dat het ook bij jou werkt!

   Gr Liesbeth

   • Inge 14 april 2010 bij 11:29 - Reageer

    Hoi Liesbeth,
    Dat is super, gefeliciteerd met dit resultaat! Als je inderdaad serieus aan de slag gaat met je eetpatroon zoals wij adviseren dan merk je gegarandeerd dat je gaat afvallen terwijl je meer eet. En als je er eenmaal in slaagt je behoefte aan zoet onder controle te krijgen, wat heel goed kan met deze methode, dan blijf je ook makkelijker op gewicht. Nou, heel veel succes en hou ons op de hoogte!
    Inge

 3. Lia 1 april 2010 bij 11:16 - Reageer

  Hallo Yvon en Inge,

  Wel positief nieuws, als ik het zo lees! Mijn complimenten!! Wilde dat ik aan kon sluiten, maar helaas. Nu niet.
  Tob even met de overgang. Opvliegers, vocht vasthouden, soms stemmingswisselingen. Klinkt weer als een (verveeld) excuus, maar is wel zo. Ik sport weer 3 keer in de week. Lekker hardlopen buiten. Wat dat betreft blij dat de sneeuw weg is.
  Het gewicht blijft hetzelfde. Moet nog 8 kg afvallen, wat niet lukt. Op het werk (super-)druk en gun mij geen tijd om pauze te nemen.

  Is er ook een alternatief voor water, thee en/of koffie die je onbeperkt kan drinken? Doordat het behoorlijk ging vervelen, heb ik mij op de biologische karnemelk gestort, maar of dit goed is als je te veel ervan drinkt, weet ik niet. Kan ik hierover feedback krijgen?

  Alvast bedankt!!

  Groetjes en fijne paasdagen allemaal!

  Lia

  • Astrid 1 april 2010 bij 14:31 - Reageer

   Hallo Lia, een goed alternatief is de Crystal Clear. Minder dan 1 Kcal. per 100 ml. Ook nog erg lekker om te drinken.

   Succes.

   Gr. Astrid

  • Inge 14 april 2010 bij 11:33 - Reageer

   Hoi Lia,
   De overgang is inderdaad een lastige periode. We gaan hier een apart programma voor ontwikkelen omdat ik hier zelf inmiddels ervaring mee heb en toch slank en fit blijf. Dus het geheim van clean eating en goed bewegen werkt ook als je in de overgang bent, maar wel met wat extra’s. Kom ik op terug!
   Voor wat betreft je vraag over het alternatief voor water en thee… het allerbeste blijft het om water te drinken of groene thee. Karnemelk kan ook, maar ik zou hier niet onbeperkt van nemen omdat hier toch nog suikers en vetten inzitten.

   Inge

 4. Rob 31 maart 2010 bij 13:41 - Reageer

  Hoi allemaal, het ligt niet uitsluitend aan hetgeen je eet, je zult ook meer lichaamsoefeningen moeten doen.Dit is voor een ieder het probleem. Veel succes, Rob

 5. Gwen 31 maart 2010 bij 11:31 - Reageer

  Hoi hoi,

  Vraag mezelf echt af wat ik verkeerd doe !!!! Ik ben 1.65m weeg 75 kg. Ben nooit dik geweest zelfs niet na mijn bevallingen. Nu is het wel zo dat ik sinds 1,5 jaar na 25 jaar roken, gestopt ben en ben op gewicht gebleven dwz het gewicht van rond de 75 kg.Ik doe sinds ongeveer een 9 maanden mee met jullie voedingspatroon. Doe waarschijnlijk dingen fout want ben nog niets of nihil afgevallen. zou willen vragen of jullie mijn eetgedrag even willen bekijken. ik eet nl ong. het volgende per dag.

  6.00 een kommetje biologische muesli gemengd met haver/speltvlokken en gebroken lijnzaad met sojamelk
  9.00 een stuk fruit
  11.00 een cracker met 20+ smeerkaas en konkommer
  12.30 roggeboterham of donkerbruine boterham met magere vleeswaren en een verse salade bestaande uit paprika/tomaat/sla/konkommer/radijs/pijnboompitten/wortel.
  15.00 een stuk fruit.
  18.00 1 grote aardappel of Zilvervliesrijst veel groente en klein stukje vlees.
  s’avonds meestal niets soms een handje nootje of stukje zalm of kaas.

  Ik eet zelden snoep en/of koek. eet veelal biologisch. becel boter op brood/ weinig tot geen dierlijk vet/ gebruik geen suiker alleen 1 zoetje in de koffie.Weinig tot geen alcohol.

  Ik loop elke morgen een half uur naar het werk. Heb wel een zitbaan maar loop tussen de middag ook 3 kwartier. s’avonds altijd bezig. 1 avond in de week Yoga en ben nu ook maar sinds kort begonnen om 2 avonden naar de sportschool te gaan.

  Ik zou zo graag 10 kg eraf willen hebben. Hebben jullie nog ideeen? IK hoor heel graag of ik dingen fout doe.

  Alvast dank!!!!!

  Liefs Gwen

Geef hier je reactie

Informeer mij via email over reacties op dit bericht (optioneel, je kunt je altijd weer uitschrijven).

Meest Gelezen