Hoe komt het dat ik niet meer af val?

Laatste update:

Sandra was zelf begonnen met afvallen. De eerste kilo’s vlogen eraf…

Maar daarna kwam ze op een plateau…

Sandra schreef mij: “Mijn gewicht blijft na 5 kilo afvallen staan op 67 kilo. Hoe komt het dat ik niet meer af val?”

Als Voedingscoach en Personal Trainer krijg ik deze vraag vaker. Misschien zit jij hier ook wel mee. Lees hier mijn advies:

Inhoud

Waardoor stopt het afvallen? 10 Mogelijke oorzaken…

Ik denk dat veel mensen zich in het verhaal van Sandra herkennen. Eerst ben je lekker aan het afvallen en op een gegeven moment blijft de weegschaal steken op een bepaald gewicht. Terwijl je voor je gevoel niets anders doet.

De meest voorkomende oorzaak is dat mensen aan het crashdiëten zijn, met pakjes, poeders, shakes en maaltijdvervangers. Dat is echt funest voor je stofwisseling en na een tijdje stopt inderdaad het afvallen en kom je weer aan. Maar het kan ook andere oorzaken hebben. Ik zet hier tien mogelijke oorzaken voor je op een rijtje. Kijk wat op jou van toepassing is en hoe je je vetverbranding weer kunt activeren.

Oorzaak 1: Vochtverlies in plaats van vetverbranding

Een eerste mogelijke oorzaak van minder snel afvallen is dat je in het begin mogelijk meer vocht verliest en daardoor minder weegt. Door een gezondere manier van eten gaat je lichaam minder vocht vasthouden. Dat is supergoed. En na een tijdje stabiliseert zich dat.

Daardoor lijkt het misschien dat je minder snel afvalt, maar het kan heel goed zijn dat je wél bezig bent je vet te verbranden. Dat duurt gewoon wat langer.

Oorzaak 2: Je volgt een crashdieet of dieet met eiwitshakes

Een veel ernstiger oorzaak is het als je een crashdieet volgt, zoals Herbalife, Cambridge of een dieet met eiwitshakes. Dat kom ik nog steeds tegen, terwijl bekend is dat je daar op termijn steeds dikker van wordt en je hele stofwisseling verstoort.

Bij dit soort diëten honger je jezelf uit. Dat lijkt misschien een goede methode om af te vallen, maar het tegendeel is waar. Je stofwisseling raakt verstoord en je traint je lichaam als het ware om vet langer vast te houden. Ook voel je je steeds vermoeider.  Je gaat je spieren afbreken, waardoor je slapper wordt en je verbranding nog meer vertraagt.

Op een gegeven moment grijpt je lichaam in en ga je weer meer eten. Wilskracht is dan niet meer genoeg om het afvallen op deze ongezonde manier vol te houden. Dat is het moment waarop je niet meer afvalt en snel weer aan gaat komen.

Dit soort diëten bevat vaak producten met chemische toevoegingen die je stofwisseling verstoren, dat geldt bijvoorbeeld ook voor de Herbalife-producten, maar ook Activia, Optimel, crackers en lightproducten.

Door deze diëten komt je lichaam essentiële voedingsstoffen tekort en je krijgt veel ongezonde chemische stoffen binnen. Dat is heel slecht voor je lichaam en zoals je merkt neemt je lichaam maatregelen en stopt het afvallen.

Uiteindelijk zul je weer op hetzelfde gewicht zijn als voorheen of misschien nog wat zwaarder. Ook maak je je lichaam zo ongezonder. Stop daarom met diëten en pillen, poeders en shakes en ga in plaats daarvan stap voor stap je gewoontes gezonder maken op een natuurlijke manier. Daarover zometeen meer.

Oorzaak 3: Je kijkt teveel naar de weegschaal en te weinig naar je taille

Wat ik alle deelnemers aan mijn programma’s adviseer is om je taille en heupomvang te meten. En je niet blind te staren op de weegschaal. Want als je op een gezonde manier afvalt, merk je dat in je taille het meest.

Het kan zelfs zo zijn, zeker als je er goed bij beweegt, dat je meer spieren aanmaakt en die zijn zwaarder dan vet. Dus dan geeft de weegschaal aan dat je niet afvalt, maar als je je taille en heupomvang meet zie je dat je wel afvalt. Een andere belangrijke graadmeter is dat je je fit voelt, gezond leeft en er goed uit ziet. Dan komt het afvallen vanzelf en hoef je je over de weegschaal geen zorgen maken.

Oorzaak 4: Je eet ongemerkt meer en beweegt minder

Na een periode van afvallen zie ik vaak dat mensen toch weer meer en vooral ongezonder gaan eten en minder gaan bewegen. Dat gebeurt vooral bij mensen die niet echt hun gewoontes hebben veranderd, maar alleen een tijdelijk dieet hebben gevolgd. Zou dat ook voor jou kunnen gelden?

Als je gezond wilt afvallen werkt dat eigenlijk alleen goed als je je gewoontes gaat aanpassen. Dus niet even kort hongeren en daarna weer op de oude manier verder, hoe verleidelijk dat ook is. Het kan een reden zijn waarom het afvallen minder hard gaat of zelfs stopt.

Kijk eens goed naar je leefstijl en wees eerlijk tegen jezelf. Sla je de zoetigheid, brood, pasta en zuivel echt over en ga je een keertje extra sporten? Eet je lekker clean en geen fabrieksproducten en kant-en-klaarmaaltijden meer?

De beste manier om van candidose af te komen is gezond en clean te gaan eten. Begin met het protocol uit  het Blije Darmen Voedingsplan.

5: Alleen cardiotraining doen en te weinig krachttraining

Als je wilt afvallen kun je beter méér krachttraining gaan doen en niet alleen maar cardiotraining, zoals hardlopen. Veel mensen denken dat je van hardlopen afvalt, maar krachttraining is veel effectiever. En dan hoef je echt geen bodybuilder te zijn. Maar als je meer spieren hebt gaat je vetverbranding omhoog.

6: Continue veel stress waardoor je vetstofwisseling vertraagt

Als je langdurig veel stress ervaart maakt je lichaam te veel cortisol aan. Dit hormoon vertraagt je vetstofwisseling. Het zou een reden kunnen zijn waarom je niet meer afvalt. Is dit op jou van toepassing? Ga dan op zoek naar manieren om je stress op te lossen. Praat er met mensen over, doe een mindfulness-training en zorg dat je je problemen aanpakt. Dit is ook belangrijk voor je gezondheid

7: Vaak buiten de deur eten

Als je vaak buiten de deur eet of kant-en-klaar maaltijden bestelt is het heel moeilijk om af te vallen, zelfs als je gezonde opties kiest. In vrijwel alle kant-en-klaarmaaltijden en in alle restaurant-eten zitten onnodig veel suikers en verkeerde vetten.Vaak neem je er een extra stukje brood bij en een extra glaasje wijn…

Tegelijkertijd bevatten deze maaltijden vrijwel altijd te weinig groente. Zelfs als je een kant-en-klare salade eet, moet je goed op het etiket kijken, want er zit vaak veel suiker in. De oplossing? Wat vaker zelf je eten klaar maken :-).

8: Je kunt té veel noten en avocado’s eten, ook al zijn ze gezond

Hoe gek het ook klinkt: ook van gezonde dingen kun je té veel nemen, waardoor je niet meer afvalt. Dit geldt onder meer voor noten en avocado’s. Zelf eet ik dagelijks een handje noten en een halve avocado. Dat is supergoed vanwege de gezonde vetten. Maar overdrijf het niet, want noten en avocado zijn wel calorierijk.

9. Ook van “gezonde” mueslirepen, dadels en haverkoeken word je dik

Mensen die beginnen met gezond afvallen beginnen vaak toch verkeerd. Met bijvoorbeeld mueslirepen, dadels en haverkoeken. Ik krijg dan vaak te horen: “Het komt uit de biologische winkel”.

Zelf ben ik er ook dol op, maar zie dit soort zoete producten puur als traktatie voor af en toe, en niet als gezonde voeding. Want van mueslirepen, dadels en haverkoeken word je dik, ook als ze uit de biologische winkel komen :-).

Oorzaak 10: Je stofwisseling en hormoonhuishouding zijn verstoord en je verbrandt geen vetten meer

Als je al vaker hebt gedieet of meer dan 3 dagen hebt gevast dan kan het zijn dat je stofwisseling en hormoonhuishouding echt ernstig verstoord zijn. Ook kan dit komen door medicijngebruik of een overmaat van toxische stoffen in je lichaam. Bijvoorbeeld uit uitlaatgassen, ongezond eten.

Je lichaam verbrandt geen vetten meer en staat volledig op de koolhydratenverbranding. Ook kan het zijn dat je darmen door infecties, candida of glutenintolerantie niet meer goed werken. Of dat je schildklierwerking is verstoord.

Dit zijn ernstige signalen en als je ze herkent dan adviseer ik je om nu echt serieus met je lichaam om te gaan en geen hongerdiëten meer te volgen, want het is vijf voor twaalf.

In dit geval helpt alleen een echt rigoreuze overstap naar Clean Eating en de gezonde lifestyle. Ik adviseer je in dat geval om te beginnen met echt je gewoontes te gaan veranderen. Zodat je stofwisseling en je darmen weer goed gaan functioneren en je op een gezonde manier afvalt.

Ga gezond en clean eten. Zoals in het Blije Darmen Plan.

Hoe kun je weer doorgaan met afvallen?

Welke van bovengenoemde oorzaken zijn van toepassing op jou? Heb je één of meerdere crashdieten gedaan? Of ben je daar nog mee bezig? Neem je veel dieetproducten, zoals Herbalife, Optimel, Activia, Crackers en Light-producten?

In dat geval adviseer ik je direct met deze producten te stoppen. Zodat je stofwisseling zich kan herstellen en je je energie terugkrijgt.Beloof jezelf dat je vanaf nu nooit meer een crashdieet of dieet met maaltijdvervangers volgt, en laat alle dieetproducten in de schappen van de supermarkt liggen.

Ga in plaats daarvan stap voor stap je gewoontes gezonder maken, door pure, verse producten te gaan eten en drinken en goed te bewegen. Dat is echt de enige oplossing die werkt en waarmee je ongemerkt en in een verantwoord tempo je ideale gewicht bereikt. Ook houd je daarna je resultaat vast, zodat alle moeite niet voor niets is.

Maak om te beginnen je koelkast en voorraadkast schoon en gooi alles weg wat ongezond is. Ga daarna stap voor stap over op de gezonde lifestyle.

De beste manier om van candidose af te komen is gezond en clean te gaan eten. Begin met het protocol uit  het Blije Darmen Voedingsplan.

Kijk of je elke week een gewoonte gezonder kunt maken, of elke dag als je echt gemotiveerd bent. Koop lekkere verse producten en probeer eens een gezond recept te maken, het is makkelijker dan je denkt en ook nog eens heel leuk om te doen!

Denk aan gezonde gewoontes in plaats van aan diëten

Mijn laatste tip vandaag aan jou is om je gedachten over afvallen te veranderen als dat nodig is. Denk niet langer aan diëten en afvallen en laat de weegschaal een maandje in de kast staan. Ga in plaats daarvan je aandacht richten op het gezonder maken van je gewoontes.

Dat is veel leuker om te doen en je bereikt er veel meer mee. Je gedachten komen uit de dieetstand en je gaat weer genieten van lekker eten en lekker bewegen.

Je zult merken dat je taille-omvang vanzelf weer afneemt en dat je veel meer energie gaat voelen. Je lichaam zal je dankbaar zijn 🙂

Groetjes,

Inge van Haselen
Health Coach & Personal Trainer

PS: Heb jij je ook wel eens afgevraagd waarom je niet meer afvalt? Laat hieronder je reactie achter, dat is ook weer interessant voor de anderen. Alvast bedankt!

51 gedachten over “Hoe komt het dat ik niet meer af val?”

 1. Hoi Inge,

  Je schrijft interessante dingen. Meeste weet je al wel, maar toch…
  Een opfrisbeurt is altijd goed.

  Zelf ben ik nu bijna 20 kilo kwijt. Hoe? Ik eet als ontbijt mijn warme maaltijd. Dus gewoon groente, aardappel, “vlees” (ik ben vegetariër en eet niet altijd een vleesvervanger, wel bootjes, extra champignons oid. Mijn bloedwaarden zijn uitstekend) of iets met rijst of pasta, zoals lasagne. Lunch meestal een gekookt ei en als “diner” dan kwark met fruit. Eiwitten zijn erg belangrijk. Ik heb nooit meer trek in tussendoortjes. Je hebt immers de hele dag een verzadigd gevoel.
  Daarnaast ben ik weer gaan sporten, maar echt geen drie keer in de week. Dat red ik qua tijd niet. Bovendien heb ik ook geleerd dat op tijd je rust pakken ook heel goed voor je is.
  Nog een kilo of 10 te gaan. Maar dat komt goed. Deze leefstijl is namelijk prima vol te houden. O, en uit eten? Uiteraard zo nu en dan. Dan eet ik de volgende ochtend iets lichter (wel warm). Ik heb niet eens het idee dat ik lijn. Ideaal!

  Beantwoorden
 2. heyy inge

  ik ben nu in 5 weken 10 kilo afgevallen

  echter gaat het nu totaal niet meer zo snel als eerst terwijl ik nogsteeds hetzelfde dieet volg… ik weet niet goed wat ik moet doen.

  Beantwoorden
 3. Inderdaad gezonde voeding en misschien een keertje wat anders
  Ben in 6 weken 9 kilo gewicht kwijt
  alsvolgt week 1 2,5 week 2 2, 5 de rest 1kg per week.
  probeer deze week nog 1 kg af te vallen dan ben ik 90 kg
  verder denk ik dat de volgende 10 kg langzamer zullen gaan
  Ik denk 1 kg in de 2 weken. dan zou ik 80 kg zijn aan het eind van het jaar
  dat is mijn streven. Ja ga elke dag o de weegschaal staan
  Inge bedankt voor de voorlichting ik sluit mij aan bij jouw 10 adviezen

  Beantwoorden
 4. Hoi Inge, ik ben/ was van plan om een protiplan dieet te volgen. Ik heb een weekbox besteld en ontvangen. Niet opengemaakt. Kan het nog terugsturen. Wat is jou advies in deze??

  Beantwoorden
  • Hoi Nicolette, bedankt voor je bericht. Ik zou geen protiplan doen! Beter terugsturen. Ik zie chocopasta, brood, cornflakes. Dat zijn geen gezonde producten. Het ergste zijn de kunstmatige zoetstoffen die overal inzitten. Ik heb bv een lijstje ingredienten genomen Zoetstof: erytritol, hazelnoten 16%, zonnebloemolie, erwteneiwit, melkeiwitten, magere cacaopoeder 7,4%, geïsoleerde soja-eiwitten, collageen, karitéboter, maïsvezels, sojalecithine, extra vierge olijfolie, maïsdextrine, antioxidant: L-ascorbinezuur.

   Zoetstoffen zijn mogelijk kankerverwekkend en ze houden je zoete smaak in stand. Op den duur word je er dikker van en je stofwisseling raakt verstoord.

   Beantwoorden
 5. Hallo Inge,
  Ik volg sedert november een koolhydraatarm dieet met succes (-12kg) . Echter sedert een paar weken blijft mijn gewicht hangen. Graag zou ik nog een 2-tal kg afvallen. Waar zit het probleem?

  grtjs
  Sonja

  Beantwoorden
  • Hoi Sonja, goed dat je al 12 kg bent afgevallen! Het is voor mij wel lastig op afstand te zeggen waar het probleem zit. Zou je eens een dag kunnen beschrijven hoe je eet en drinkt en dat aan mij mailen? mijn mail is [email protected].

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Informeer mij via email over reacties op dit bericht (optioneel, je kunt je altijd weer uitschrijven).

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ja, stuur mij nu
Voedingstips
🔒 Je kunt je op elk moment weer uitschrijven
gratis
de
Gezond Afvallen
7 Gouden
voor
Ja, stuur mij
🔒 Je kunt je op elk moment weer uitschrijven
gratis
de
Gezond Afvallen
7 Gouden Voedingstips
voor
Bedankt!
Je hebt nu toegang tot de
Gezonde Lifestyle Voedingsspecial.
Klaar om te beginnen?
Bedankt!
Je hebt nu toegang tot de
Gezonde Lifestyle Voedingsspecial.
Klaar om te beginnen?
Conny
“Ben al 12 kilo afgevallen. Ik heb gemerkt dat het echt werkt.”
7 Gouden Voedingstips
Clean Eating Voedingsgids voor Gezond Afvallen. Vul je voornaam en email in:
Gratis
Je kunt je elk moment weer uitschrijven
Conny
“Ben al 12 kilo afgevallen. Ik heb gemerkt dat het echt werkt.”
Clean Eating Voedingsgids voor Gezond Afvallen. Vul je voornaam en email in:
Gratis
Je kunt je elk moment weer uitschrijven
Send this to a friend