Gezond eten als “medicijn” (plus een heerlijk recept!)

Ik werk nu meer dan tien jaar als Voedingscoach en Personal Trainer en ik merk dat steeds meer mensen bij mij komen omdat ze maar niet van hun lichamelijke klachten afkomen. Zij slikken medicijnen en lopen bij verschillende artsen zonder resultaat. Vaak lukt het ook niet om af te vallen. Zij leggen uiteindelijk de link met hun voeding…

Lees ook: Als je lichaam signalen afgeeft…

Eye-opener

Ik ben geen dokter en ik stel geen diagnoses, maar als Integrative Nutrition Health Coach kan ik mensen wel helpen gezonder te gaan eten. Vaak voelen mijn klanten zich zij al na een paar dagen Clean eten véél beter. Je voelt je fitter, krijgt meer energie en je bereikt een gezond gewicht. Het is echt een eye-opener.

Gewend aan medicijnen

Wij zijn in Nederland gewend geraakt aan medicijnen en aan de autoriteit van artsen. Als je je niet goed voelt, ga je naar een dokter en je verwacht je dat hij of zij je beter maakt met medicijnen. Ook al is bekend dat 50-70% van de medicijnen niet werken.

De meeste artsen zijn niet opgeleid om voedingsadvies te geven en zij betrekken de voeding vaak niet in de diagnose. In de protocollen staan bepaalde medicijnen en die krijg je, zelfs als je zichtbaar te dik bent, ongezond eet en te weinig beweegt.

Maar de tijden veranderen en ik hoop dat artsen in de toekomst veel meer kennis krijgen van gezonde voeding en een gezonde leefstijl en ook veel vaker een patiënt hiermee gaan helpen. Op zich hoef je daar niet op te wachten. Je kunt zelf het heft in handen nemen en gezonder gaan leven, bijvoorbeeld met Je Body In Balans. Door op een bepaalde manier te gaan eten en leven kun je je zoveel beter gaan voelen, afvallen en je weer fit voelen.

Je leefstijl gezonder maken

Ik heb de Amerikaanse opleiding voor Integrative Nutrition Health Coach gevolgd. In Amerika zijn er al huisartsenpraktijken en klinieken die een Health Coach inzetten als schakel tussen patient en huisarts. Je leert als patiënt dan eerst je leefstijl gezonder te maken voordat je eventueel nog aan de medicijnen gaat. Vaak is dat dan niet eens meer nodig.

Met voeding en leefstijl kun je zoveel problemen oplossen, voorkomen of verlichten. Ziektes en klachten zoals hoge bloeddruk, hoog cholesterol, overgewicht, schildklieraandoeningen, darmziektes, diabetes, maagzuur, hart- en vaatziekten en zelfs Alzheimer en bepaalde vormen van kanker zijn door wetenschappers in verband gebracht met ongezonde voeding en een ongezonde leefstijl.

Lees ook: Hoe kun je een traag werkende schildklier herkennen?

Gezond = lekker

Om jou te inspireren, geef ik je vandaag een lekker recept uit mijn vegetarische receptenboek Voorbij de Weegschaal. Veel mensen denken dat “gezond” gelijk staat aan “niet lekker“, maar het tegenovergestelde is waar.

Dit heerlijke eenpansgerecht zal het bewijzen :-). Mooi in balans en supergezond, met zoete aardappel, avocado en ei. Het is geen “blaadje sla” zoals veel mensen denken bij gezond eten. Probeer het deze week en geniet ervan!

Groetjes,

Inge van Haselen, Voedingscoach en Personal Trainer

Voor 4 personen

Ingrediënten

1 eetlepel kokosolie

1 theelepel komijnpoeder

1 theelepel korianderpoeder

1/2 theelepel chilivlokken of 1 verse rode peper

2 uien, fijn gesneden

500 gr zoete aardappel, in blokjes gesneden

150 ml groentebouillon

4 eieren

2 handjes koriander, grof gehakt

1 avocado, in repen gesneden

citroenpartjes

zeezout

versgemalen zwarte peper

Bereiding

1. Verwarm 1 eetlepel kokosolie op mediumhoog vuur in een grote koekenpan. Voeg kruiden en chilivlokken of rode peper toe en bak 1 minuut totdat de geuren vrijkomen.

2. Voeg ui toe. Zet het vuur wat lager en bak 20 minuten totdat de ui gaat karameliseren. Af en toe roeren.

4. Voeg zoete aardappelblokjes en groentebouillon toe. Leg een deksel op de pan en laat 15 minuten sudderen zodat de zoete aardappel kan stomen. Als er vocht overblijft, haal de deksel dan van de pan en laat het vocht verdampen.

6. Maak in het aardappelmengsel een paar holletjes en breek in ieder holletje een ei. Leg het deksel weer op de pan en laat nog 4 minuten sudderen, tot het eiwit is gestold maar de dooiers nog zacht zijn. Breng eventueel op smaak met zout en vers gemalen zwarte peper.

7. Serveer met avocado, een partje citroen en koriander.

16 Reacties

  1. Karin 19 maart 2017 bij 12:11 - Reageer

    Hallo Inge, ik had een vraagje ik wil graag stoppen met roken maar ik zit met een gigantisch probleem 6 jaar geleden is bij mij me volledige schildklier verwijderd! Ivm een struma in me hals, ik ben een lange tijd bezig om goed ingesteld te worden op me thyrax/ wat nu euthyrox is geworden! Ik eet geen vet geen suikers en toch blijf ik aankomen omdat me TSH waarden te hoog is dus houd in een traag werkende schildklier functie! Ik doe er echt alles aan om zo goed mogelijk alle slechte te vermijden qwa eten en drinken, maar ik word als maar flinker, ik ben met me medicijnen van 137,5 naar 150 gegaan maar niks werkt ik ben 1m60 en weegt 76 is te veel me huisarts en zelfs me internist vindt het maar normaal terwijl ik niet zo groot bent, voor deze aandoening woog ik altijd tussen de 55/ 60 kilo, ik word totaal niet serieus genomen weet u misschien wat ik zou kunnen doen!!!! MVG Karin

  2. Ellen Rademaker 13 maart 2017 bij 11:04 - Reageer

    Dit gerecht is echt heerlijk. Mijn man is een ‘moeilijke eter’, maar als ik dit maak is hij altijd enthousiast!

    • Inge 13 maart 2017 bij 13:56 - Reageer

      Hoi Ellen, leuk dat je dat hier laat weten. Zelfs “moeilijke eters” vinden dit lekker 🙂

  3. Linda 12 maart 2017 bij 12:20 - Reageer

    Hallo Inge, vraagje; waarom zoete aardappels? Gewone aardappels hebben evenveel KhD dus er moet iets zijn waarom zoete beter zijn…….

    • Inge 13 maart 2017 bij 14:02 - Reageer

      Hoi Linda, zoete aardappel is van een totaal andere plantenfamilie dan de witte aardappel (“gewone aardappel”). Het aantal calorieen is min of meer gelijk. Het gaat niet om calorieen tellen maar om voedingswaarde en het effect op je bloedsuikerspiegel. Dan is zoete aardappel een stuk gezonder dan gewone aardappel.

      • Linda 14 maart 2017 bij 08:35 - Reageer

        Aha, in gedachten denk je bij het woord “aardappel” automatisch aan veel koolhydraten die je beter kunt mijden. Bedankt voor je antwoord 🙂

Geef hier je reactie

Informeer mij via email over reacties op dit bericht (optioneel, je kunt je altijd weer uitschrijven).

Meest Gelezen