Moet je dubbel koken of kan je gezin ook mee eten?

Vaak krijg ik deze vraag: “Moet ik dubbel koken of kan mijn gezin ook mee eten?” Deze vraag komt meestal van vrouwen die gezond willen afvallen, maar hun gezin daar niet mee lastig willen vallen. Hoe los je dat nou op? Lees hier mijn advies.

“Mijn man en kinderen lusten dit niet”

Vooral vrouwen die gezond willen afvallen zijn bang dat hun gezin niet mee wil doen omdat ze de gerechten niet lusten. In de praktijk blijkt dit trouwens altijd reuze mee te vallen, heb ik gemerkt. Welke verborgen overtuiging zit daar achter? En wat is het effect? Lees nog even door.

Je verborgen overtuigingen…

Vrouwen die denken dat hun man en kinderen niet mee willen eten, zitten vaak in een ingewikkeld denkproces. Het begint ermee dat je zelf kennelijk denkt dat gezond eten met pure, verse ingrediënten vreemd is. En niet goed voor je gezin. En dat je gezin niet houdt van gezond eten. En dat ze jouw wens om je buikvet kwijt te raken en meer energie te krijgen niet zullen steunen. Wat zijn dat voor gedachten?

Verder denk je waarschijnlijk dat gezond, clean eten hetzelfde is als het hongerdiëten van vroeger. Dus dat je je buikvet kwijt raakt door te gaan hongeren op een blaadje sla. En dat je gezin dan niet genoeg te eten krijgt. Zijn dat ook jouw overtuigingen? Lees nog even door.

Lees ook: 5 Redenen waarom je nooit meer calorieën hoeft te tellen

Ik loop deze blokkerende overtuigingen even langs:

1. Is gezond eten van verse, pure producten alleen goed voor jou als moeder? En niet voor je man en kinderen?
Als je er langer over nadenkt weet je dat het onzin is dat jij alleen gezond gaat eten en de rest van je gezin niet… Natuurlijk wil je ook dat je man en kinderen gezond eten. Hoe gezonder ze eten, hoe meer energie ze hebben, hoe minder ze ziek zijn en hoe beter ze er uit zien. Waarom wil je zelf je buikvet wegwerken en ondertussen toekijken hoe je man en kinderen steeds ongezonder worden?

2. Kun je alleen buikvet wegwerken door te hongeren op een blaadje sla? Is gezond eten veel te weinig voor je man en kinderen?
Als je hier langer over nadenkt weet je dat dat ook onzin is. Je verbrandt buikvet door gezonde producten te eten op het juiste moment. Voor je man en kinderen kun je de porties zo groot maken als nodig. Zodat zij geen honger hebben en maximaal hun voedingsstoffen binnen krijgen. Maar maak dan wel gezonde keuzes en laat het wit brood, snoep, de toetjes en de frites met kroket weg.

3. “Mijn man en kinderen lusten dit niet”, is dat waar?
Uit ervaring met heel veel van mijn klanten weet ik inmiddels dat ook mannen en kinderen van gezond, vers eten houden. Omdat ze zich snel beter voelen en veel meer energie hebben. En tussen ons gezegd, veel mannen en ook steeds meer kinderen hebben inmiddels ook te veel buikvet en te weinig energie.

Het belangrijkste is jouw aanpak. Dus ga niet apart koken, daarmee maak je gezond eten een uitzondering. Zoek naar gerechten die iedereen lekker vindt. Begin bijvoorbeeld met iets met quinoa, kipfilet en broccoli. Dat vinden bijna iedereen lekker. Of neem de Avocado-banaan smoothie als ontbijt, dat vinden alle kinderen lekker.

4. Wat geef ik mijn man en kinderen mee als lunch?
Steeds meer vrouwen en mannen nemen gezonde salades en snacks mee naar hun werk en school. Maar ik kan me voorstellen dat deze stap eerst te groot is voor jouw partner en kinderen. Je wilt geen uitzondering zijn op kantoor of school.

Wat je het beste kunt doen is eerst thuis beginnen met de lekkere gezonde recepten. Dus maak gezonde ontbijten en avondmaaltijden die je vetverbranding activeren en die voor iedereen maximale energie geven. Laat de lunch voorlopig zoals vroeger. Je zult merken dat je man en kinderen op een gegeven moment zelf vragen om gezondere dingen.

Geef het wat tijd en wees niet te fanatiek. Een eerste stap zou ook kunnen zijn dat je ei, tomaat of amandelpasta op brood doet in plaats van hagelslag en jam. Bouw het op.

Maak het bespreekbaar en betrek je man en kinderen erbij

In mijn ogen hangt de reactie van je man en kinderen op lekkere, pure, verse maaltijden helemaal van af jouw aanpak. Zorg dat je gezin gaat begrijpen wat gezond eten is en waarom je gezonder wilt gaan leven. Experimenteer samen met de gerechten en begin met recepten die bijna iedereen lekker vindt zoals bijvoorbeeld de gerechten in Je Body In Balans.

Vaak blijkt dat de partner ook wel graag gezonder wil leven, zet even door en maak het thuis bespreekbaar. Ook kinderen zijn enthousiast te krijgen, als je ze betrekt bij de boodschappen en het koken. Laat je kinderen het recept uitzoeken, laat ze helpen bij het doen van de boodschappen en bij de bereiding.

“Maar krijgen ze dan wel genoeg?”

Veel mensen denken bij afvallen nog steeds aan uithongeren… Dat zie ik ook vaak terug in de voedingsdagboeken. Dat willen mensen zichzelf nog wel aan doen, maar hun gezin niet. En terecht. Uithongeren is zinloos. Je valt eerst af en komt daarna nog harder weer aan. Doe dat jezelf niet aan en je gezin ook niet. Maak de porties zo groot als nodig en blijf gezonde keuzes maken.

Lees ook: Wat ik al mijn klanten uitleg over hoe je goed afvalt

Ik adviseer je juist behoorlijk veel te eten, maar dan wel gezonde dingen op het juiste moment. Zo voel je je zo fit mogelijk en bereik je stap voor stap je ideale gewicht. Dat geldt voor jou en ook voor je gezin.

Zorg juist dat je partner en kinderen voldoende gezonde voedingstoffen binnen krijgen, niemand hoeft te hongeren als je overgaat op Clean Eating. Deze manier eten is niet alleen goed als je buikvet wilt verbranden, maar ook als je lekker fit en in shape wilt blijven. Je gezin is het waard :-).

Groetjes,
Inge

Inge van Haselen
Voedingscoach & Personal Trainer

PS: Wat is jouw ervaring hiermee? Eet jouw gezin mee of kook je dubbel? Hoe los jij het op? Laat hieronder je reactie achter, dat is ook weer interessant voor anderen. Alvast bedankt!

Geef hier je reactie

Informeer mij via email over reacties op dit bericht (optioneel, je kunt je altijd weer uitschrijven).

Meest Gelezen