7 Tips om je lichaam op een natuurlijke manier te detoxen en af te vallen

Laatste update:

Mijn klant Marianne was gefrustreerd omdat ze niet kon afvallen. Voor haar zou het goed zijn om op een natuurlijke manier te gaan detoxen.

“Inge”, zei ze, “Ik hoop dat je me écht kunt helpen. Ik voel me moe, ben vaak ziek en ik krijg een buikje. Ik heb allerlei diëten geprobeerd, maar val steeds terug. Kan jij me helpen?”

Het verhaal van Marianne komt mij bekend voor. Als Voedingscoach en Personal Trainer krijg ik vaak deze vraag. Misschien herken jij het ook wel. Het is gewoon ontzettend moeilijk om jezelf gezonder te maken en je gewoontes te veranderen.

In zo’n situatie kan een natuurlijke detox helpen om het afvallen weer op gang te brengen. Ik geef je 7 tips.

Inhoud

Wat is een natuurlijke detox en hoe helpt dat bij het afvallen?

Als ik het over een natuurlijke detox heb, bedoel ik een gezonde snelstart voor je lichaam. Zodat je optimaal afvalt en weer optimaal energie voelt.

Het is een korte periode waarin je extra gezond leeft. Dat kun je zelf zo ver doorvoeren als je wilt. De beste vorm is als je ook even geen alcohol, koffie, brood en dergelijke neemt, maar uiteraard wél alle noodzakelijke voedingsstoffen.

Als je een goede gezonde detox doet krijg je weer meer energie, je gezondheid verbetert en je gaat afvallen [1]. Na zo’n gezonde detox ben je vaak ook weer gemotiveerd om gezond te blijven leven, zodat je er lang profijt van hebt.

Precies met dat doel heb ik de 10 Dagen Detox Kuur ontwikkeld.

Want ik zie ook nog veel fout gaan op dit gebied, bijvoorbeeld met sapkuren. Daarover verderop meer. In dit artikel geef ik je 7 tips voor als je zelf wilt detoxen en afvallen.

Verschillende inzichten over detoxen

Over detoxen bestaan veel verschillende inzichten. Sommigen vinden het moderne detoxen klinkklare onzin. De centrale vraag is: “Kun je wel detoxen? Zo ja, waarvan ontgift je dan je lichaam precies?” Dit is een terechte vraag, want er is nog veel onduidelijk over het effect van gifstoffen op ons lichaam.

In de medische wereld duidt detoxen in de eerste plaats op het herstellen van een acute vergiftiging, bijvoorbeeld door alcohol of drugs. Dan staat het dus los van afvallen.

Daarnaast zien steeds meer artsen vanuit gezondheidsperspectief een andere reden om te detoxen van een meer sluipende vergiftiging. Ik zet de visies op een rijtje.

Acute vergiftiging

Van oorsprong is detoxen medisch gezien een term voor het oplossen van een acute vergiftiging. Bijvoorbeeld als iemand in het ziekenhuis belandt met een alcohol- of drugs vergiftiging [2].

Het gaat dan om situaties waaraan je dood kunt gaan als je niet direct ingrijpt. Over deze acute vorm van vergiftiging gaat deze blogpost niet. In zulke gevallen moet je zo snel mogelijk naar een arts.

Sluipende vergiftiging

Maar daarnaast onderkennen steeds meer wetenschappers en artsen, zoals Dr. Mark Hyman een sluipende vorm van vergiftiging. Deze vergiftiging kan ontstaan door een stapeling van gifstoffen in je lichaam.

Je merkt hier niet direct iets van, maar je krijgt wel lichte ontstekingen in je lichaam. De zogeheten laaggradige ontstekingen.


Laaggradige ontstekingen

De ontstekingen worden mogelijk veroorzaakt door bepaalde chemische toevoegingen in je eten, kleine plasticdeeltjes in drinkwater, zware metalen uit vis of fijnstof uit de lucht [3].

De lichte ontstekingen kunnen je immuunsysteem aantasten, waardoor je je steeds minder fit gaat voelen. Als je dan niet ingrijpt kan dit zich ontwikkelen tot een chronische ziekte, zoals diabetes en hartklachten. Daarom is het goed om af en toe te detoxen en een gezond gewicht bereiken.

Stapeling van toxische stoffen

Wetenschappelijk gezien is er nog veel onduidelijkheid over deze stapeling van toxische stoffen. De exacte verbanden met ziektes zijn moeilijk aan te tonen, omdat dit onderzoek tijdrovend en complex is.

Het is al moeilijk genoeg om het effect van één enkele toxische stof op je lichaam te onderzoeken, laat staan op combinaties van stoffen. Maar waarom zou je wachten op deze onderzoeken?

Als je je niet fit voelt zou ik niet wachten op wetenschappelijk bewijs. Begin gewoon jezelf op een verantwoorde manier te “detoxen”. Dat is goed voor je gezondheid, je gewicht en je energie.

Signalen van je lichaam om te gaan detoxen en afvallen

Als je je opgeblazen voelt en minder energie hebt dan je zou willen, dan zijn dit signalen van je lichaam. Leer te luisteren naar deze subtiele signalen van je lichaam en wacht niet tot je ziek wordt. Je kunt beter nu actie nemen.

Een gezonde detox kan dan een geweldige stap zijn om je lichaam te resetten en wat af te vallen. Zie het als een onderhoudsbeurt voor je lichaam. Daarbij gaat het trouwens niet alleen over wat je eet en drinkt, maar ook over wat je inademt, hoe je beweegt en hoeveel stress je hebt.

Heb je voldoende schone lucht, ruimte, een opgeruimd huis? Ben je iemand die de hele tijd op een smartphone kijkt? Die voortdurend meerdere dingen tegelijk doet en veel stress heeft? Dan zou het goed zijn ook daarvan te detoxen.

Een nieuw begin

Beschouw zo’n ontgiftingsperiode als een nieuw begin, een reset van je lichaam. Daarmee kunnen ook een dringende behoefte aan suiker, cafeïne en kijken op je telefoon verdwijnen en ga je weer beter in je vel zitten. Ook remt deze gezonde detox de veroudering, zodat je er jonger uit blijft zien en je fitter voelt.

Ga gezond en clean eten. Zoals in het Blije Darmen Plan.

De verkeerde manier om te detoxen en af te vallen

Je kunt trouwens ook op een verkeerde manier detoxen en afvallen. Dat zie ik veel gebeuren en daar wil ik je voor waarschuwen. Als je bijvoorbeeld langer dan drie dagen niet eet, of alleen sapjes neemt zonder supplementen, dan kan dat risicovol zijn [4].

Je gaat je spieren “opeten”, je stofwisseling vertraagt en je komt voedingsstoffen tekort. Hierdoor verzwak je jezelf, je activeert je vetopslag en wordt meer vatbaar voor ziektes.

Ook stijgt je cortisol level, zegt Dokter Sara Gottfried, auteur van The Hormone Cure. Je hormoonhuishouding raakt dus verstoord. Daardoor bevorder je juist ontstekingen.

Pas op met “sapkuren”

Dit geldt ook voor de populaire sapkuren, pas daarmee op. Want alleen sappen drinken is veel te eenzijdig, je verzwakt je spieren en verstoort je stofwisseling en hormoonhuishouding [5].

Vaak bevatten de sappen ook nog eens veel te veel suiker. Daardoor krijg je pieken in je bloedsuikerspiegel en dat is de grootste oorzaak van hart- en vaatziektes. Op die manier vormen de sapkuren op termijn echt een bedreiging voor je gezondheid vormen. Ik adviseer je deze niet meer te nemen.

Vermijd “kuren uit een doosje” van de drogist

Ik hoor ook over andere detoxkuren, bijvoorbeeld uit een doosje van de drogist. Pas daarmee op, want wondermiddelen bestaan niet. Je weet vaak niet welke ingrediënten er in deze pillen en poeders zitten. Meestal teveel suikers of chemische zoetstoffen en andere chemicaliën.

Met dit soort middelen doe je je lichaam geweld aan. Het lijkt alsof je afvalt en je hoopt dat je je fitter gaat voelen. Maar na zo’n kuur voel je je al snel weer minder fit, je lichaam raakt steeds meer uit balans.

7 Tips om goed te detoxen en af te vallen

Ik geef je hier de 7 basisprincipes van de gezonde detox. In het programma “de 10 Dagen Detox” dat binnenkort uitkomt ga ik hier dieper op in. Maar je kunt zelf al een paar stappen zetten. Dit zijn de basisprincipes om jezelf te ontgiften:

Tip 1: Stop bloedsuikerpieken en begin met afvallen

Stop de pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel en zorg dat je bloedsuikerspiegel mooi neutraal blijft. Hierdoor verdwijnen hongeraanvallen en eetbuien. Ook krijg je lichaam zo de kans om te herstellen.

Pieken in je bloedsuikerspiegel zijn waarschijnlijk de grootste veroorzaken van hart- en vaatziekten, overgewicht, ontstekingen en chronische ziektes. Vermijd daarom een aantal dagen álle suiker- en zetmeelrijke voeding.

Tip 2: Verlaag cortisol en activeer je vetverbranding

Verlaag de hoeveelheid cortisol in je bloed. Als je veel stress hebt stijgt het cortisolniveau in je bloed. Dit bevordert het ontstaan van ontstekingen. Ook wordt een te hoog cortisolniveau in verband gebracht met overgewicht, depressies, hartklachten en osteoporose.

Daarom is het belangrijk stress te verminderen. Heb je ergens stress van? Heb je misschien ruzie met iemand of te veel werk? Zoek vandaag nog een oplossing en neem actie, zodat je de stress kunt oplossen. Vraag eventueel hulp van een vriend, vriendin, partner, collega of huisarts.

Tip 3: Herstel je smaak

Zorg dat je weer pure, gezonde smaken kunt waarderen en herstel je smaak. Als je relatief veel junkfood en eten uit pakjes van de supermarkt neemt, verslechtert je smaak. Je hebt steeds meer sojasaus, zout, peper, ketchup, suiker nodig om iets nog lekker te vinden. Ik noem dat harde, vaak chemische smaken. Zorg daarom dat je je smaak weer terugkrijgt door een aantal dagen alleen pure voeding te eten, dus veel verse groente, vers fruit en andere elementen uit de Clean Eating methode.

Tip 4: Geef je lever rust

Je lever is het grootste ontgiftende orgaan in je lichaam. Probeer daarom eens een aantal dagen zonder alcohol en koffie te leven, zodat je lever zich kan herstellen en beter afvalstoffen kan afvoeren. Je moet misschien even afkicken, maar daarna ga je je fitter voelen.

Tip 5: Eén ding tegelijk voor je brein

Let eens op je telefoon- en computergedrag. Check je elke vijf minuten je telefoon? Zit je steeds op Facebook? Doe je ondertussen ook nog andere dingen? Dit zogeheten multi-tasken is een grote belasting voor je hersenen. Het zorgt ervoor dat je IQ met 10 punten zakt, omdat we niet gemaakt zijn om meerdere dingen tegelijk te doen.

Probeer de komende dagen deze “verslavingen” te onderbreken en breng je hoofd tot rust. Zet overdag je telefoon regelmatig op de vliegtuigstand en leg je telefoon ’s avonds na acht uur weg.

Tip 6: Ga beter ademen

Let eens op je ademhaling. Hoe adem je op dit moment? De meeste mensen ademen heel hoog in de borst en oppervlakkig. Terwijl goed en lekker diep ademen je een gevoel van welbehagen kan geven. Ook krijg je er meer energie van en je voert afvalgassen beter af.

Ga meteen even rechtop zitten, sluit je ogen en haal heel diep adem: 4 tellen in, 4 tellen uit. Herhaal dit drie keer. Probeer de komende dagen vaker op je ademhaling te letten. Dat gaat je meer energie bezig en het helpt je bij je andere detox-acties.

Tip 7: Ga meer bewegen

Heb je het gevoel dat je minder fit bent, wat sneller moe, misschien te zwaar, een ongezond gevoel? Misschien zit je teveel en beweeg je te weinig. Als je gaat detoxen is het een goed idee om ook meer te bewegen, dat helpt bij het afvoeren van afvalstoffen.

Sta bijvoorbeeld een half uur eerder op en maak een stevige wandeling. Of begin je dag met oefeningen. Bewegen stimuleert je bloedsomloop en ondersteunt zo het afvoeren van afvalstoffen.

Jouw volgende stap

Met deze 7 detox tips kun je op een gezonde manier afvallen, zodat je er goed uit ziet en je fit voelt. Begin met één van de 7 tips. Of misschien wel alle 7 tegelijk :-). En wil je nog een stap verder gaan, dan is de de 10 Dagen Detox Kuur iets voor jou. Je lichaam zal je dankbaar zijn.

Met deze 7 detox tips kun je op een gezonde manier afvallen, zodat je er goed uit ziet en je fit voelt. Begin met één van de 7 tips. Of misschien wel alle 7 tegelijk. En wil je nog een stap verder gaan, dan is de

de 10 Dagen Detox Kuur

iets voor jou. Je lichaam zal je dankbaar zijn.

Groetjes,
Inge

Inge van Haselen, Voedingscoach en Personal Trainer

Inge van Haselen
Voedingscoach & Personal Trainer

PS: Begin vandaag nog met één van de 7 tips. Of misschien wel met alle 7 tegelijk. Wil je nog een stap verder gaan? Doe dan de 10 Dagen Detox Kuur.

Plaats een reactie

Informeer mij via email over reacties op dit bericht (optioneel, je kunt je altijd weer uitschrijven).

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ja, stuur mij
Voedingstips
🔒 Je kunt je op elk moment weer uitschrijven
gratis
de
Gezond Afvallen
7 Gouden
voor
Ja, stuur mij
🔒 Je kunt je op elk moment weer uitschrijven
gratis
de
Gezond Afvallen
7 Gouden Voedingstips
voor
Bedankt!
Je hebt nu toegang tot de
Gezonde Lifestyle Voedingsspecial.
Klaar om te beginnen?
Bedankt!
Je hebt nu toegang tot de
Gezonde Lifestyle Voedingsspecial.
Klaar om te beginnen?
Hi! Welkom bij de Klantenservice van Ingevanhaselen.nl. Stel hier je vraag en je ontvangt snel antwoord:
Hi! Welkom bij de Klantenservice van Ingevanhaselen.nl. Stel hier je vraag en je ontvangt snel antwoord:
Bedankt!
We hebben je vraag ontvangen. Je krijgt binnen 1 werkdag antwoord in je email. Kijk ondertussen vast rond op mijn website. Groetjes, Inge
We hebben je vraag ontvangen. Je krijgt binnen 1 werkdag antwoord in je email. Kijk ondertussen vast rond op mijn website. Groetjes, Inge
Bedankt!
Send this to a friend