Hoe blijf je op gewicht tijdens deze feestmaand?

 (Bekijk de video, klik op CC voor ondertiteling)

Als je niet oppast, word je in december ongemerkt dikker dan je zou willen... 

Iedereen die ik spreek maakt het thuis extra gezellig nu er door corona geen kerstborrels en feestjes zijn. Je verwent jezelf wat vaker met iets lekkers, je drinkt wat vaker een glaasje wijn en je zet een gezellig kaasplankje op tafel. 

Hoe houd je je gewicht toch een beetje onder controle?
Bekijk de video hierboven voor mijn advies.

Schrikken op de weegschaal

De vraag is: “Wát kun je NU al doen om te zorgen dat je straks in januari niet schrikt op de weegschaal? Met andere woorden: hoe krijg je je gewicht onder controle?

Dit is de eerste in een serie van vier, waarin ik je leer hoe je een gezond gewicht bereikt en meer energie krijgt; op elke leeftijd en onder alle omstandigheden. Dus ook nu in december en straks in januari.

Hoe pas je lekker in je kerstkleren en voel je je fit?

Het doel van deze serie is jou de belangrijkste dingen te leren die je moet weten om je gewicht onder controle te krijgen, zodat je lekker in je kerstkleren past, je fit voelt en in januari niet schrikt op de weegschaal.

Duizenden mensen geholpen

Ik ben Inge van Haselen, Health Coach en Personal Trainer. In mijn praktijk heb ik de afgelopen jaren duizenden mensen geholpen om af te vallen, gezonder te worden en meer energie te krijgen. Daar kan ik ook jou mee helpen.

Ik heb zelf ook moeten leren hoe je fit en op gewicht blijft in uitdagende omstandigheden. Twintig jaar lang reisde ik als inkoper voor grote modeconcerns de wereld over. Het was een druk en stressvol leven, waarbij ik vaak in hotels, restaurants en vliegtuigen zat. Dat betekende: overvloedig veel eten, meestal niet zo gezond, veel te veel zitten en te weinig bewegen.

Op een bepaalde manier zou je dit kunnen vergelijken met hoe de meeste mensen de maand december ervaren :-).

En er was meer, want rond mijn dertigste kreeg ik epilepsie. De neuroloog adviseerde me om medicijnen te slikken. Maar dat heb ik altijd geweigerd vanwege de bijwerkingen.

Intuïtief voelde ik dat ik de epilepsie op een andere manier onder controle kon krijgen. Ik ontdekte dat de trigger suiker was. Ik at veel te veel brood, pasta en toetjes.

Mijn zoektocht en ontdekking kan ook jou helpen

Toen begon mijn zoektocht en ontwikkelde ik de Clean Eating methode. Ik volgde studies voor Integrative Nutrition, orthomoleculaire voedingsleer en functional training. En sinds 14 jaar help ik zowel in mijn praktijk als online, mensen om af te vallen, hun gezondheid te verbeteren en meer energie te krijgen.

Laten we meteen een belangrijk onderwerp pakken. In deze eerste video gaan we focussen op hoe je het beste kunt eten om gezond af te vallen. Want daarover bestaan veel misverstanden, die jouw succes in de weg kunnen staan.

Het grootste misverstand…

Het grootste misverstand is dat het goed is om je dag te beginnen met yoghurt met cruesli. Dit kom ik heel vaak tegen in de voedingsdagboeken. Maar wist je dat dit meteen al een bom van suikers is? Daarmee activeer je je vetopslag en krijg je snel weer honger, want je creëert een piek in je bloedsuikerspiegel.

Ga ook niet hongeren

Het tweede grote misverstand heeft te maken met calorieën tellen en “hongeren”. Ik krijg vaak mensen in mijn praktijk die heel weinig eten, die op de “calorieën” letten en toch aankomen. Ze zijn vaak wanhopig en begrijpen niet waarom ze niet afvallen, terwijl ze zo weinig eten. Misschien herken jij dat ook wel.

Als ik ze dan help met Clean Eating krijg ik al snel het bericht: “Wat mag ik veel eten!” “Wat is het lekker!” en “Tot mijn eigen verbazing ben ik afgevallen.”

Het grote misverstand wat hier achter schuilt is, dat veel mensen denken dat calorie-arm eten en hongeren gezond is en dat je ervan afvalt.

Maar het tegendeel is waar. Want vrijwel alle bewerkte fabrieksproducten bevórderen juist je vetopslag, ook als er “0% vet” of “zonder toegevoegde suiker” op staat. En ze zijn ook nog eens slecht voor je gezondheid.

6 tot 7 klontjes suiker

Magere yoghurt bijvoorbeeld, bevat relatief veel suiker en is zodanig bewerkt, dat de meeste gezonde voedingsstoffen er uit zijn. Een schaaltje yoghurt bevat al snel 2 tot 3 klontjes suiker. Doe je er dan nog cruesli bij dan zit je zo aan 6 tot 7 klontjes suiker.

Daardoor is je ontbijt direct al een aanslag op je lichaam en begin je je dag al met je vetopslag te activeren. En je krijgt er geen energie van en je krijgt snel weer honger.

Ook van frisdranken “zonder suiker”, zoals Coke Zero word je indirect juist dik, blijkt uit steeds meer onderzoek. Deze frisdranken bevatten chemische zoetstoffen die je stofwisseling verstoren en je zoete smaak in stand houden.

Met andere woorden, de “calorie-arme” fabrieksproducten zijn vaak veel minder goed voor je, dan je op basis van de marketing zou denken.

Aan de andere kant is bepaalde voeding met relatief veel calorieën juist heel goed voor je. Dat geldt bijvoorbeeld voor noten en avocado.

Ik zie vaak mensen in mijn praktijk die geen noten en avocado’s durven te eten omdat ze bang zijn dat ze daar dik van worden. Maar je lichaam heeft deze gezonde vetten juist nodig om vet te verbranden. En natuurlijk ook voor je huid, je hersenen en je organen.

Want… niet alle calorieën zijn gelijk

Dat brengt mij op het derde grote misverstand. Want niet alle calorieën zijn gelijk. Vroeger werd gedacht dat het niet uitmaakt hoe je je calorieën binnen krijgt en op welk tijdstip. Als je maar niet meer dan een bepaalde hoeveelheid at.

Veel diëten zijn nog steeds op dit principe gebaseerd en veel mensen denken nog steeds zo.

Ook tijdens deze decembermaand zie ik dit principe overal om me heen toegepast. Mensen eten bijvoorbeeld de hele dag weinig, zodat ze ‘s avonds meer hapjes en drankjes kunnen nemen bij een borrel of feestje. Maar zo werkt het niet….

Als je wilt afvallen…

Ons lichaam is geen simpele motor waar je benzine in gooit. Het blijkt veel complexer in elkaar te zitten. En de wetenschap komt nog regelmatig met nieuwe inzichten. Als je ‘s avonds bijvoorbeeld rijst of aardappelen eet word je daar dikker van, dan als je dat als lunch zou eten.

Als je wilt afvallen kun je trouwens beter helemaal geen rijst en aardappelen eten. Je kunt je koolhydraten veel beter uit groenten halen, of uit bonen en linzen.

Ok, maar het is december…

Ok, maar het is nu wel december en waarschijnlijk heb je toch iets meer speciale etentjes dan anders, ondanks corona. Of wil je het thuis wat vaker gezellig maken.

Wat kan jij nu het beste doen met deze tips tijdens deze feestmaand en daarna? Volg deze richtlijnen:

1: Begin je dag niet met yoghurt of brood, maar iets wat je bloedsuikerspiegel neutraal houdt

Allereerst: begin je dag niet meer met yoghurt of brood, maar kies iets waardoor je bloedsuikerspiegel neutraal blijft. Bijvoorbeeld een avocado-spinazie smoothie, roerei met spinazie of havermout gekookt in water.

2. Ga niet hongeren, ook niet op de dag van het kerstdiner

Ten tweede: ga niet hongeren. Ook niet op de dagen dat je ‘s avonds een feestje, diner of borrel hebt. Zorg ervoor, dat je overdag voldoende eet en dat je je lichaam voedt in plaats van vult.

Dat wil zeggen: eet vezelrijk met de nadruk op plantaardig. Dat wil zeggen veel gevarieerde groente, noten, zaden, eieren, avocado, olijfolie, kokosolie, af en toe een stukje vis of biologische kip. Verder kruiden en specerijen, zoals kurkuma, gember, peterselie en als je vegetarisch bent: bonen en linzen. En denk eraan dat je ook veel water drinkt natuurlijk.

Je zult merken dat je geen honger meer hebt, maar je verzadigd voelt. Je hebt meer energie en je bloedsuikerspiegel blijft gelijkmatig. Hierdoor heb je ook minder last van het extra eten en drinken bij de feestjes, borrels en diners omdat je stofwisseling beter werkt. Ook aan je darmen zul je dit merken.

Het werkt ook tegen emo-eten en snoepaanvallen

En… een belangrijk bijkomend voordeel van Clean Eating is dat je ook meer controle krijgt over emotie-eten en snoep-buien. Omdat je je bloedsuikerspiegel zo neutraal mogelijk houdt. En dat is ook handig in deze feestmaand, omdat snoepgoed en snacks overal extra veel beschikbaar zijn.

Ga deze tips toepassen en je zult merken dat je de decembermaand goed door komt en dat je straks in januari niet schrikt op de weegschaal. Je lichaam zal je dankbaar zijn.

Meer tips in de volgende video…

In mijn volgende video in deze serie laat ik je zien wat je nog meer kunt doen om fit en in vorm te blijven tijdens de feestdagen.

En dan heb ik nog een vraag aan jou: Wat doe jij in deze feestmaand om niet te veel aan te komen en fit te blijven? Of laat je het juist helemaal gaan? Ik zou het leuk vinden als je me dit laat weten hieronder bij de reacties. Ik ben benieuwd!

Alvast bedankt en ik zie je over enkele dagen in de volgende video.

Groetjes,
Inge

Inge van Haselen, Voedingscoach en Personal Trainer

Inge van Haselen
Voedingscoach & Personal Trainer

PS: Wat doe jij in deze feestmaand om niet te veel aan te komen en fit te blijven? Laat het me hieronder bij de reacties weten. Ik ben benieuwd! Alvast bedankt en ik zie je over enkele dagen in de volgende video. Sta je nog niet op mijn lijst? Schrijf je dan hier in.

7 Reacties

 1. Pieter van Schaick 13 december 2020 bij 20:02 - Reageer

  Geen drank. Alleen water thee en koffie drinken. Autolaten staan en alleen maar lopen en fietsen. Letten op koolhydraten.

 2. Wmanders 12 december 2020 bij 21:20 - Reageer

  Ik eet elke morgen shoothie s met of spinazie rode bieten ananas noten pijnboompitten yoghert
  kurkuma of sinasappel druiven blauwe bessen en havermouth

 3. Maria de Boer 12 december 2020 bij 17:13 - Reageer

  Dank voor je heldere informatie!
  Ik blijf doen wat ik altijd al doe, clean eating en merk dat ik minder behoefte heb aan van alles wat er aangeboden wordt. Omdat ik het “ mag” van mezelf hoeft t eigenlijk al niet meer. Ik heb er geen trek in of heb aan een half hapje genoeg. Zo blijf ik stabiel en voel ik me top. Ook let ik op voldoende beweging.
  Hartelijke groet, Maria

 4. Renee Wanst 10 december 2020 bij 10:52 - Reageer

  Ik probeer zeker voor de kerstdagen zo clean mogelijk te eten. Met de feestdagen probeer zo veel mogelijk suikers te vermeiden. En in ieder geval 1 van de feestdagen een grote wandeling te maken

  • Antonia 10 december 2020 bij 14:10 - Reageer

   Hi Renee,
   Wat ontzettend goed! Ik wens je alvast heel veel (wandel)plezier!

 5. Carla 9 december 2020 bij 12:15 - Reageer

  Hoi Inge,
  Ik blijf clean eten. Ook met kerst.
  Dat bevalt me prima.
  Wel wat nootjes.
  Ik voel me er goed bij. Vooral na de feestdagen als de weegschaal het zelfde aan geeft.
  Fijn en gezonde feestdagen.
  Gr. Carla

  • Antonia 10 december 2020 bij 14:12 - Reageer

   Hi Carla,

   Wat goed dat je voor nootjes kiest! Dat begrijp ik heel goed, dat je je daar zo goed bij voelt! Alvast heel veel plezier gewenst.

   Groetjes,
   Antonia
   Team Inge van Haselen

Geef hier je reactie

Informeer mij via email over reacties op dit bericht (optioneel, je kunt je altijd weer uitschrijven).

Meest Gelezen