facebook_pixel

Altijd trek in zoet – Hoe los ik dat op?

Home>Gezond Afvallen>Altijd trek in zoet – Hoe los ik dat op?

Altijd trek in zoet – Hoe los ik dat op?

Vraag van Lilian:

“Ik heb altijd trek in iets zoets, het is ook voor mij een gevecht. Ondanks dat ik heel goed bezig ben wat betreft gezond en goed eten blijft het stemmetje in mijn hoofd vragen om iets zoets. Wat kan je daar meer aan doen dan alleen het negeren? Ik ben benieuwd naar jullie tip.”

Vriendelijke groeten, Lilian

Antwoord:

Velen van ons zijn opgevoed met snoepjes, koekjes en zoete toetjes. Het inzicht dat dat ongezond is begint nu wel door te dringen, maar nog steeds krijgen kinderen Danoontjes, vruchtensappen en snoep.

Dus voorlopig zijn we nog niet van dit probleem af, want suiker  heeft een verslavende werking. Als je er eenmaal aan begint wil je steeds meer…

Verslaafd aan zoet

Hoe werkt suikerverslaving? Telkens als je “snelle” koolhydraten eet zoals in koek, snoep, brood, cruesli, spaghetti en pizza stijgt je bloedsuikerspiegel heel snel. Je lichaam neemt maatregelen om de bloedsuikerspiegel weer in balans te brengen.

Hoe hoger de bloedsuikerpiek, hoe sterker de maatregelen, waardoor je bloedsuikerspiegel daalt en op een te laag niveau komt.

Je hersenen komen nu in een alarmfase: “Te weinig suiker!”. Dit is zo’n sterk signaal uit de oertijd dat je dat bijna niet rationeel kunt tegenhouden. De verleiding om dan opnieuw iets zoets te eten is zeer sterk.

Je eet bijvoorbeeld een paar koekjes en je bloedsuikerspiegel piekt weer, waarna je lichaam weer maatregelen neemt enzovoort. Door dit mechanisme  kom je in een patroon terecht van steeds weer iets zoets nodig hebben. Dit is de constante zin in zoet waar Lilian het over heeft en die jij misschien ook wel herkent.

Lees ook: Hoe kom je van suikerverslaving af…

Uit gewoonte snoepen

En er is nog iets, snoepen kan ook een gewoonte zijn. Ik heb klanten die alleen al bij het zien van een bepaald snoepgoed een onweerstaanbare trek krijgen. Voor de één is het drop, voor de ander chocola of zuurtjes. Dat kan ook het “stemmetje in je hoofd” zijn, zoals Lilian het beschrijft.

Vaak heeft het te maken met een bepaalde herinnering aan je jeugd. Soms vind je het niet eens echt lekker meer, maar eet je het toch.

Wat ook veel voorkomt is dat je het snoepen koppelt aan een bepaald moment van de dag. Bijvoorbeeld  ‘s avonds op de bank, ‘s middag rond een uur of vier of als je van je werk komt als een beloning.

En tot slot natuurlijk het emo-eten: snoepen op momenten dat je stress voelt of emoties of omdat je iets moet doen waar je tegenop ziet.

Allemaal redenen om naar iets zoets te grijpen. Maar wist je dat je er niet alleen dik van wordt? Het trekt ook je energie weg en zorgt er voor dat je je minder goed kunt concentreren.

Er is trouwens nog een situatie realiseer ik me nu: vlak voor en tijdens je menstruatie. Veel vrouwen hebben dan een onweerstaanbare trek in chocola. Mogelijk heeft dit te maken met de veranderingen in je hormoonspiegel, maar waarschijnlijk is ook dit aangeleerd gedrag. Kun je echt niet zonder chocola? Kies dan voor biologische pure chocola, minimaal 86% cacao.

Laag energieniveau, draaierig en trillerig

Als je eenmaal in die cyclus van bloedsuikerpieken en -dalen zit is het lastig hier uit te komen. Je kunt bijna geen weerstand bieden aan de behoefte aan zoet als je bloedsuikerspiegel in een dal zit. Sterker nog, je gaat denken dat je suiker of brood nodig hebt omdat je je anders niet goed voelt.

Ik hoor mensen vaak zeggen dat ze iets zoets moeten eten omdat ze zich slap voelen, draaierig of trillerig en geen energie hebben. Ook krijg ik mails van mensen die zeggen dat ze bijvoorbeeld brood moeten eten, omdat ze zich anders niet goed voelen.

Maar het omgekeerde is waar… je voelt je juist niet goed doordat je suikers  en snelle koolhydraten eet. Je krijgt er een laag energieniveau van en het verslechtert je concentratie. Verder word je er dik van, maar dat weten de meeste mensen inmiddels wel.

Dus moet je nog werken? Of studeren? Of iets anders doen waar je je hoofd bij nodig hebt? Vermijd dan het eten van suikers en snelle koolhydraten. Begin je dag met havermout gekookt in water en niet met cruesli, yoghurt en jus d’orange. Neem als snack een handje noten en niet een Mars of een andere reep (ook niet uit de biologische winkel, daar zitten net zo goed suikers in).

Wil je meer suggesties voor wat je kunt eten om de trek in zoet te doorbreken, kijk dan eens in Je Body In Balans.

Hoe doorbreek je het patroon van altijd trek in zoet?

De vraag is nu, hoe je die cirkel doorbreekt. Want zonder maatregelen blijft de zin in zoet altijd in je achterhoofd zitten. Zelfs als je gezond bezig bent kan de zin in iets zoets ineens opduiken. Dat gebeurt bijvoorbeeld omdat het een bepaaald moment van de dag is, of omdat je iets lekkers ziet liggen in de winkel of omdat je bepaalde emoties voelt.

De trek is dan bijna niet te weerstaan en als je er aan toegeeft zit je binnen de korste keren weer in de cyclus van bloedsuikerpieken en -dalen. Waarschijnlijk herken je dit wel. Maar wat is nu de oplossing?

Is kunstmatig zoet de oplossing?

De oplossing die de industrie biedt is het vervangen van suikers door kunstmatige zoetstoffen. Door die verandering zou je toch nog zoet door kunnen eten en drinken, zonder de nadelige gevolgen.

Op verpakkingen van producten met kunstmatige zoetstof staat dan 0% suiker of iets dergelijks, maar wat er niet bij staat is dat je hele stofwisseling hierdoor van slag raakt en je indirect toch dik wordt.

De zoetstoffen bevatten zelf geen calorieën, maar onderzoekers vermoeden dat je hersenen dit merken en dan alsnog op zoek gaan naar suikers.

Ook houd je door het eten en drinken van producten met zoetstoffen je zoete smaak in stand, waardoor je op andere momenten weer  meer dingen met suiker gaat eten.

Wetenschappers van ondermeer Harvard adviseren ook om kunstmatige zoetstoffen te vermijden, zeker voor kinderen, omdat de gevolgen voor je gezondheid nog onbekend zijn. Mogelijk veroorzaken kunstmatige zoetstoffen kanker. Al met al denk ik dat kunstmatige zoetstoffen niet de oplossing zijn en ik adviseer je hier ver vandaan te blijven.

Lees hier: Van zoetjes word je dik

De enige oplossing

De enige oplossing om echt van je suikerverslaving af te komen is radicaal af te kicken en te zorgen dat je bloedsuikerspiegel niet meer piekt, maar zo gelijkmatig mogelijk is. Het duurt 3 tot 4 weken om aan een nieuw eetpatroon te wennen en van je suikerverslaving af te komen.

Hoe doe je dat?

1. De eerste stap is natuurlijk dat je een bewuste keuze maakt om minder suikers en snelle koolhydraten te eten. Zodat je niet bij de eerste de beste verleiding zwicht en goed weet waarom je van je suikerverslaving af wil.

Zonder deze cruciale stap wordt het niks. In mijn programma’s besteed ik daarom ook altijd aandacht aan hoe je jezelf gemotiveerd houdt.

2. De tweede stap is je manier van eten aanpassen zodat je geen pieken in je bloedsuikerspiegel meer krijgt. Dat betekent andere keuzes maken voor je ontbijt, lunch, tussendoortjes en avondeten. Niet zo zeer minder eten (waarschijnlijk juist meer eten), maar vooral betere keuzes maken. Hier kan Je Body In Balans je bij helpen.

In het geval van Lilian zou ik hierbij ook nog adviseren om vooral voldoende te eten, ook gezonde koolhydraten. Dus niet gaan hongeren, maar bijvoorbeeld je dag beginnen met havermout, fruit en noten. Zorg dat je voldoende voedingsstoffen binnen krijgt en natuurlijk ook voldoende gezonde vetten als brandstof.

3. De derde stap: telkens als je toch iets zoets hebt gegeten of iets met snelle koolhydraten, zul je merken dat je een paar uur later en zelfs de volgende dag opnieuw trek krijgt in in iets zoets of iets met snelle koolhydraten. Zelf herken ik dit ook, bijvoorbeeld na een feestje, zakenlunch of diner.Voor je het weet zit je weer in de cyclus van bloedsuikerpieken.

Op dat moment helpt het hier alert op te zijn en je even te beheersen. Eet dan juist extra clean (en zeker niet te weinig, hongeren helpt niet), drink veel water en ga sporten. Je lichaam herstelt zich en je bloedsuikerspiegel wordt weer mooi neutraal.

Ik hoop dat ik je hier weer een stukje verder mee heb geholpen en ik ben benieuwd of jij ook last hebt van de “zoete trek” :-).

Groetjes,

Inge van Haselen, Voedingscoach en Personal Trainer

PS: Heb jij ook last van “zoete trek” of het gevoel dat je soms iets zoets moet eten? Laat hieronder je reactie achter, dat is ook weer interessant voor anderen. Alvast bedankt!

BUIKVET WEGWERKEN?

Wil je AFVALLEN en je GEZONDHEID verbeteren? Drie tot tien kilo lichter zijn en weer lekker in je vel zitten? Dan is de Buikvet Burner Nazomeractie iets voor jou! Meld je vrijblijvend aan voor de actieaanbieding:

JA, GEEF MIJ DE AANBIEDING >>

“Bij mij is er veel af van mijn middel, hier ben ik echt blij mee.”
Ilonka

“Wat heb ik veel geleerd van dit programma ! Ik ga er zeker mee door. De recepten zijn erg lekker en worden ook door mijn man gewaardeerd.”
Gonny

“Heb meer energie en er zijn nu ruim 5 kilo af. We gaan gewoon door !!!”
Willemijn

21 Reacties

 1. Ans 25 mei 2017 om 12:02- Antwoorden

  Hallo Inge, ik lees met heelveel plezier jou goeie berichtjes ,ik heb er echt baat bij. Ik leef en eet gezond,ga 4x in de week een uur sporten ,kracht en cardio, voor die 4uur sporten moet ik ook 4uur fietsen om daar te komen, verder eet ik heelveel groente met vis, nu is mijn vraag ik doe elke dag vers gesneden peterselie,selderij,munt,bassilicum,rozemarijn,gember,enz.in ‘n glas water laten trekken,en dat drink ik elke morgen op een lege maag,Wat vind je daarvan is dat zinvol op deze manier of heb jij een ader idee. Alvast bedankt voor je reactie.

 2. Gea Voerman 23 mei 2017 om 23:26- Antwoorden

  3 of 4 weken en je bent van je suikerverslaving af? Vergeet het!
  Ik heb van juni 2016 tot Paasfeest 2017 geen suiker, geen alcohol, geen fruit genomen. 15 kg kwijt geraakt, maar dat eerste paaseitje deed het: ik ben nog altijd een chocoladejunk! Het eitje heeft gejonkt, en dat jonkie weegt alweer 6kg (buikvet).
  20 jaar geleden heb ik ruim een jaar zonder suiker etc. geleefd, en ik was terug op het gewicht van voor de kinderen. Maar na dat jaar begon het jojo-en pas goed.
  Van verslavingen kom je niet af, je leert er hoogstens mee omgaan.
  (Zorg dat je niet in huis hebt waar je niet af kunt blijven…’

  • Loes (Team Inge van Haselen) 24 mei 2017 om 14:31- Antwoorden

   Beste Gea,
   Bedankt voor je bericht. Je hebt helemaal gelijk dat je beter niet de producten in huis kunt halen waar je niet van af kunt blijven. Wat knap dat je eerder zoveel bent afgevallen. Wil je het niets eens proberen met Inge’s methode? Haar clean eating recepten zijn zo lekker en vullen dat het je echt helpt de suikers niet te missen. Na een tijdje heb je er echt geen behoefte meer aan merken we zelf en bij onze klanten 🙂
   Groetjes,
   Loes
   Team Inge van Haselen

Laat een reactie achter

Informeer mij via email over reacties op dit bericht