facebook_pixel

Altijd trek in zoet – Hoe los ik dat op?

Home>Gezond Afvallen>Altijd trek in zoet – Hoe los ik dat op?

Altijd trek in zoet – Hoe los ik dat op?

Vraag van Lilian:

“Ik heb altijd trek in iets zoets, het is ook voor mij een gevecht. Ondanks dat ik heel goed bezig ben wat betreft gezond en goed eten blijft het stemmetje in mijn hoofd vragen om iets zoets. Wat kan je daar meer aan doen dan alleen het negeren? Ik ben benieuwd naar jullie tip.”

Vriendelijke groeten, Lilian

Antwoord:

Velen van ons zijn opgevoed met snoepjes, koekjes en zoete toetjes. Het inzicht dat dat ongezond is begint nu wel door te dringen, maar nog steeds krijgen kinderen Danoontjes, vruchtensappen en snoep.

Dus voorlopig zijn we nog niet van dit probleem af, want suiker  heeft een verslavende werking. Als je er eenmaal aan begint wil je steeds meer…

Verslaafd aan zoet

Hoe werkt suikerverslaving? Telkens als je “snelle” koolhydraten eet zoals in koek, snoep, brood, cruesli, spaghetti en pizza stijgt je bloedsuikerspiegel heel snel. Je lichaam neemt maatregelen om de bloedsuikerspiegel weer in balans te brengen.

Hoe hoger de bloedsuikerpiek, hoe sterker de maatregelen, waardoor je bloedsuikerspiegel daalt en op een te laag niveau komt.

Je hersenen komen nu in een alarmfase: “Te weinig suiker!”. Dit is zo’n sterk signaal uit de oertijd dat je dat bijna niet rationeel kunt tegenhouden. De verleiding om dan opnieuw iets zoets te eten is zeer sterk.

Je eet bijvoorbeeld een paar koekjes en je bloedsuikerspiegel piekt weer, waarna je lichaam weer maatregelen neemt enzovoort. Door dit mechanisme  kom je in een patroon terecht van steeds weer iets zoets nodig hebben. Dit is de constante zin in zoet waar Lilian het over heeft en die jij misschien ook wel herkent.

Lees ook: Hoe kom je van suikerverslaving af…

Uit gewoonte snoepen

En er is nog iets, snoepen kan ook een gewoonte zijn. Ik heb klanten die alleen al bij het zien van een bepaald snoepgoed een onweerstaanbare trek krijgen. Voor de één is het drop, voor de ander chocola of zuurtjes. Dat kan ook het “stemmetje in je hoofd” zijn, zoals Lilian het beschrijft.

Vaak heeft het te maken met een bepaalde herinnering aan je jeugd. Soms vind je het niet eens echt lekker meer, maar eet je het toch.

Wat ook veel voorkomt is dat je het snoepen koppelt aan een bepaald moment van de dag. Bijvoorbeeld  ‘s avonds op de bank, ‘s middag rond een uur of vier of als je van je werk komt als een beloning.

En tot slot natuurlijk het emo-eten: snoepen op momenten dat je stress voelt of emoties of omdat je iets moet doen waar je tegenop ziet.

Allemaal redenen om naar iets zoets te grijpen. Maar wist je dat je er niet alleen dik van wordt? Het trekt ook je energie weg en zorgt er voor dat je je minder goed kunt concentreren.

Er is trouwens nog een situatie realiseer ik me nu: vlak voor en tijdens je menstruatie. Veel vrouwen hebben dan een onweerstaanbare trek in chocola. Mogelijk heeft dit te maken met de veranderingen in je hormoonspiegel, maar waarschijnlijk is ook dit aangeleerd gedrag. Kun je echt niet zonder chocola? Kies dan voor biologische pure chocola, minimaal 86% cacao.

Laag energieniveau, draaierig en trillerig

Als je eenmaal in die cyclus van bloedsuikerpieken en -dalen zit is het lastig hier uit te komen. Je kunt bijna geen weerstand bieden aan de behoefte aan zoet als je bloedsuikerspiegel in een dal zit. Sterker nog, je gaat denken dat je suiker of brood nodig hebt omdat je je anders niet goed voelt.

Ik hoor mensen vaak zeggen dat ze iets zoets moeten eten omdat ze zich slap voelen, draaierig of trillerig en geen energie hebben. Ook krijg ik mails van mensen die zeggen dat ze bijvoorbeeld brood moeten eten, omdat ze zich anders niet goed voelen.

Maar het omgekeerde is waar… je voelt je juist niet goed doordat je suikers  en snelle koolhydraten eet. Je krijgt er een laag energieniveau van en het verslechtert je concentratie. Verder word je er dik van, maar dat weten de meeste mensen inmiddels wel.

Dus moet je nog werken? Of studeren? Of iets anders doen waar je je hoofd bij nodig hebt? Vermijd dan het eten van suikers en snelle koolhydraten. Begin je dag met havermout gekookt in water en niet met cruesli, yoghurt en jus d’orange. Neem als snack een handje noten en niet een Mars of een andere reep (ook niet uit de biologische winkel, daar zitten net zo goed suikers in).

Wil je meer suggesties voor wat je kunt eten om de trek in zoet te doorbreken, kijk dan eens in Je Body In Balans.

Hoe doorbreek je het patroon van altijd trek in zoet?

De vraag is nu, hoe je die cirkel doorbreekt. Want zonder maatregelen blijft de zin in zoet altijd in je achterhoofd zitten. Zelfs als je gezond bezig bent kan de zin in iets zoets ineens opduiken. Dat gebeurt bijvoorbeeld omdat het een bepaaald moment van de dag is, of omdat je iets lekkers ziet liggen in de winkel of omdat je bepaalde emoties voelt.

De trek is dan bijna niet te weerstaan en als je er aan toegeeft zit je binnen de korste keren weer in de cyclus van bloedsuikerpieken en -dalen. Waarschijnlijk herken je dit wel. Maar wat is nu de oplossing?

Is kunstmatig zoet de oplossing?

De oplossing die de industrie biedt is het vervangen van suikers door kunstmatige zoetstoffen. Door die verandering zou je toch nog zoet door kunnen eten en drinken, zonder de nadelige gevolgen.

Op verpakkingen van producten met kunstmatige zoetstof staat dan 0% suiker of iets dergelijks, maar wat er niet bij staat is dat je hele stofwisseling hierdoor van slag raakt en je indirect toch dik wordt.

De zoetstoffen bevatten zelf geen calorieën, maar onderzoekers vermoeden dat je hersenen dit merken en dan alsnog op zoek gaan naar suikers.

Ook houd je door het eten en drinken van producten met zoetstoffen je zoete smaak in stand, waardoor je op andere momenten weer  meer dingen met suiker gaat eten.

Wetenschappers van ondermeer Harvard adviseren ook om kunstmatige zoetstoffen te vermijden, zeker voor kinderen, omdat de gevolgen voor je gezondheid nog onbekend zijn. Mogelijk veroorzaken kunstmatige zoetstoffen kanker. Al met al denk ik dat kunstmatige zoetstoffen niet de oplossing zijn en ik adviseer je hier ver vandaan te blijven.

Lees hier: Van zoetjes word je dik

De enige oplossing

De enige oplossing om echt van je suikerverslaving af te komen is radicaal af te kicken en te zorgen dat je bloedsuikerspiegel niet meer piekt, maar zo gelijkmatig mogelijk is. Het duurt 3 tot 4 weken om aan een nieuw eetpatroon te wennen en van je suikerverslaving af te komen.

Hoe doe je dat?

1. De eerste stap is natuurlijk dat je een bewuste keuze maakt om minder suikers en snelle koolhydraten te eten. Zodat je niet bij de eerste de beste verleiding zwicht en goed weet waarom je van je suikerverslaving af wil.

Zonder deze cruciale stap wordt het niks. In mijn programma’s besteed ik daarom ook altijd aandacht aan hoe je jezelf gemotiveerd houdt.

2. De tweede stap is je manier van eten aanpassen zodat je geen pieken in je bloedsuikerspiegel meer krijgt. Dat betekent andere keuzes maken voor je ontbijt, lunch, tussendoortjes en avondeten. Niet zo zeer minder eten (waarschijnlijk juist meer eten), maar vooral betere keuzes maken. Hier kan Je Body In Balans je bij helpen.

In het geval van Lilian zou ik hierbij ook nog adviseren om vooral voldoende te eten, ook gezonde koolhydraten. Dus niet gaan hongeren, maar bijvoorbeeld je dag beginnen met havermout, fruit en noten. Zorg dat je voldoende voedingsstoffen binnen krijgt en natuurlijk ook voldoende gezonde vetten als brandstof.

3. De derde stap: telkens als je toch iets zoets hebt gegeten of iets met snelle koolhydraten, zul je merken dat je een paar uur later en zelfs de volgende dag opnieuw trek krijgt in in iets zoets of iets met snelle koolhydraten. Zelf herken ik dit ook, bijvoorbeeld na een feestje, zakenlunch of diner.Voor je het weet zit je weer in de cyclus van bloedsuikerpieken.

Op dat moment helpt het hier alert op te zijn en je even te beheersen. Eet dan juist extra clean (en zeker niet te weinig, hongeren helpt niet), drink veel water en ga sporten. Je lichaam herstelt zich en je bloedsuikerspiegel wordt weer mooi neutraal.

Ik hoop dat ik je hier weer een stukje verder mee heb geholpen en ik ben benieuwd of jij ook last hebt van de “zoete trek” :-).

Groetjes,

PS: Heb jij ook last van “zoete trek” of het gevoel dat je soms iets zoets moet eten? Laat hieronder je reactie achter, dat is ook weer interessant voor anderen. Alvast bedankt!

Pas weer lekker in je zomerkleren

Wil je een paar kilo afvallen en weer lekker in je kleren passen? Doe thuis de Bikini Body Kuur...

JA, GEEF MIJ MEER INFORMATIE
2017-05-21T18:32:32+00:00

15 Comments

 1. Catja 22 May 2017 at 17:43 - Reply

  Dank je wel voor je aanmoedigende woorden, Inge. Ik schaamde me al dat ik het had opgeschreven. Maar schaamte helpt me niet. Vandaag kon ik weer in een broek die ik 2 weken geleden niet meer dicht kreeg. Dat stimuleert ook om stap voor stap door te gaan.

 2. Irene 22 May 2017 at 15:51 - Reply

  Dank je wel voor je tip Marian, dat ga ik ook proberen!

  Gr. Irene

 3. Marianne 22 May 2017 at 12:25 - Reply

  Ik had/heb dat ook, meestal na het (toch gezond) eten kan ik als een verslaafde aan niks anders meer denken, dat gevoel word pas bevredigd als ik naar de supermarkt of tankstation ga om te scoren (want zo voelde het echt) 3 weken afkicken lukte me gewoon niet…
  Nu heb ik sinds vorige week, na wat googelen, de vitamines magnesium en chromium/chroom in huis gehaald, die je samen met de hoofdmaaltijd moet slikken.
  Ik ben nu een week van de hunkering af! Het is pas een week ik kan niet meteen zeggen dat dit nu “de” oplossing is. Maar voor nu ben ik heel blij 😀 en kan ik ook de chocolade op tafel gewoon laten staan!

 4. Irene 22 May 2017 at 10:05 - Reply

  Hallo Inge,
  Ook ik heb regelmatig zin in een paar dropjes, als ik moe ben, (overblijfsel van chemo) tegen de slaap aan zit en niet wil toegeven, moet ik even na de kast lopen soms 2 keer en dan moet ik toch aan de slaap toegeven.
  Van snoepen krijg écht geen energie, je wordt er eerder moe van!
  Verder ben ik goed op weg om zoveel mogelijk clean te eten en dat voelt goed!
  Ben mijn buike kwijt, hoera!
  De weekenden vind ik moeilijk, als we visite hebben eet ik ook wel lekker een gebakje.

  Hartelijk dank voor alle tips
  Groetjes Irene

 5. Harma 22 May 2017 at 09:47 - Reply

  Nou ik voel mij heerlijk , geen zin aan zoetig en val nog steeds af gaat niet zo erg hard maar ik zie nu op 7kilo en voel mij ook veel beter , ben dus ook heel blij met het dieet Gr Harma

  • Inge 22 May 2017 at 09:58 - Reply

   Hoi Harma, geweldig! Dit is DE manier!

 6. Cathy 22 May 2017 at 09:25 - Reply

  Toen we begonnen zijn met clean eating en dat heel consequent volhielden verdween de trek in iets zoets na een aantal weken. Dat gaf een gevoel van bevrijding. Als je denkt : als we ergens zijn doen we heel gematigd toch mee, kan het ook weer fout gaan omdat die momenten er soms vrij vaak achter elkaar zijn. Dan moet je opnieuw de knop omzetten en volhouden. Ik zeg dan tegen mezelf : suiker is vergif voor je lijf. Soms helpt dat. Soms denk ik ook dat ik suiker nodig heb voor mijn spieren, zeker als ik weer krampen heb gehad.

  • Inge 22 May 2017 at 09:59 - Reply

   Hoi Cathy, bedankt dat je dit hier laat weten. De trek in iets zoets verdwijnt inderdaad als je lekker clean gaat eten. En als je dan toch iets zoets hebt gegeten, is het goed om daarna even de knop om te zetten. De pijn in je spieren zou te maken kunnen hebben met een tekort aan magnesium. Stuur me even een email met wat meer details.

 7. erik 22 May 2017 at 00:06 - Reply

  …ik snoep graag mango of van die zoutloze pistache noten…dat lijkt me niet zo schadelijk als die soft ijsjes en mars en nuts en raider en andere chocolade troep….

  • Inge 22 May 2017 at 10:00 - Reply

   Hoi Erik, klopt helemaal. Vooral pistache noten zijn prima. Mango is een erg zoete vrucht, maar voor af en toe natuurlijk een stuk beter dan snoep 🙂

 8. Catja Cappon 21 May 2017 at 21:42 - Reply

  Herkenbvaar. Ik kan in de winkel de Oreokoekjes met chocoladeomhulsel niet of nauwelijks weerstaan. Of die Milkakoekjes met dikke laag chocolade. Hiervoor was ik zo ongeveer ook verslaafd aan de ijsjes vh IJscuypje. 2x per week nam ik 2 flinkje bollen, maar ik had ineens gehad met mijn lijf dat ik maar vul en vul met suiker en dat langzaamaan steeds een kg zwaarder wordt. Ik heb nu 2 wk geen ijsje aangeraakt en ik mis het niet. Nu die Oreokoekjes nog. Ik eet nu 1 ipv 2 pakjes per keer, ca. 2x p/wk. Maar is natuurlijk nog niet goed. Verder ben ik op zkt wat werkt voor mij

  • Inge 22 May 2017 at 10:05 - Reply

   Hoi Catja, wat een mooi voorbeeld! Kijken naar jezelf en nagaan wat je kunt veranderen, stap voor stap. Het Ijscuypje is heel verleidelijk en voor je het weet heb je weer een ijsje naar binnen gewerkt. Het helpt echt als je je voorneemt dat je het niet meer neemt en je ook realiseert waarom. Heel goed 🙂 Voor wat betreft de Oreo-koekjes, zelfde aanpak kiezen, je bent al op de goede weg!

 9. ettje de vries-dekker. 21 May 2017 at 21:10 - Reply

  Lieve Inge, Ik ben 82 jaar en vroeger waren we zo arm dat we zondags alleen een stukje koek kregen . Dus ik heb geen relatie met vroeger wat suiker betreft.
  En als ik aan het werk ben heb ik ook geen trek in suiker. Ik eet gezond of ik neem net als vroeger een stuk winter wortel of een appel als ik trek heb. ook ben ik steeds in beweging . Toch ben ik gedotterd en heb ik een stent gekregen . En ik ga 2 X per week naar fysiotherapie. En ook heb ik een buikje. Lieve Inge vind je niet dat stress ook debet aan sommige kwalen is ??ik denk het wel.
  Een lieve groet van Ettje

 10. Hidde 8 March 2017 at 18:27 - Reply

  Ik heb contstant de neiging om te eten, zelfs als ik geen honger heb. Soms dan verveel ik me en dan ga ik maar eten. Ik weet dat ik dan gewoon moet zoeken naar iets om te doen alleen als ik dat dan doe blijft die gedachte om iets ongezonds te pakken toch in mijn hoofd rondspoken. Wat moet ik hieraan doen?

  • Inge 9 March 2017 at 15:38 - Reply

   Hoi Hidde, als je steeds maar wilt eten, duidt dit op een vestoorde stofwisseling. Waarschijnlijk veroorzaakt door een ongezonde leefstijl over een langere periode. Eet je veel eten uit pakjes? Het allerbeste kun je op een gezonde manier gaan afkicken en stap voor stap je gewoontes veranderen. Als je er in slaagt om je bloedsuikerspiegel neutraal te houden, verdwijnen de eetbuien op een gegeven moment. Als je er zin in hebt zou het Buikvet Burner Programma echt iets voor jou zijn. Je pakt het probleem dan goed aan en voelt je over vier weken een ander mens :-). Je vindt hier meer informatie: Buikvet Burner Programma..

Leave A Comment

Informeer mij via email over reacties op dit bericht