Vraag:

Ik heb altijd trek in iets zoets, het is ook voor mij een gevecht. Ondanks dat ik heel goed bezig ben wat betreft gezond en goed eten blijft het stemmetje in mijn hoofd vragen om iets zoets. Wat kan je daar meer aan doen dan alleen het negeren? Ik ben benieuwd naar jullie tip. Vriendelijke groeten, Lilian

Antwoord:

Velen van ons zijn opgevoed met snoepjes, koekjes en zoete toetjes. Het inzicht dat dat ongezond is begint nu wel door te dringen, maar nog steeds krijgen kinderen marsen en gevulde koeken mee naar school. Dus voorlopig zijn we nog niet van dit probleem af, want suiker is inderdaad verslavend…

Verslaafd Aan Zoet

Hoe werkt de suikerverslaving? Telkens als je ongezonde, snelle koolhydraten eet zoals in koek, snoep, witte past of witte rijst stijgt je bloedsuikerspiegel heel snel. Je lichaam neemt maatregelen om de bloedsuikerspiegel weer in balans te brengen. Hoe hoger de bloedsuikerpiek, hoe sterker de maatregelen, waardoor je bloedsuikerspiegel daalt en op een te laag niveau komt.

Je hersenen komen nu in een andere alarmfase: “Te weinig suiker!”. Dit is zo’n sterk signaal uit de oertijd dat je dat bijna niet rationeel kunt tegenhouden. De verleiding om dan opnieuw iets zoets te eten is zeer sterk. Je eet bijvoorbeeld een paar koekjes en je bloedsuikerspiegel piekt weer, waarna je lichaam weer maatregelen neemt enzovoort. Door dit mechanisme  kom je in een patroon terecht van steeds weer iets zoets nodig hebben. Dit is de suikerverslaving…

Laag Energieniveau

Ik hoef je denk ik niet uit te leggen dat suiker en andere producten met snelle koolhydraten, zoals witte pasta, witte rijst en wit brood, ongezond zijn en dat je er dik van wordt. Wat veel mensen niet weten is dat te veel suiker ook zorgt voor een laag energieniveau en een slechte concentratie.

Hoe Kom Je Van Je Suikerverslaving Af?

De vraag is nu, hoe kun je van je suikerverslaving afkomen? Zin in zoet blijft inderdaad altijd in je achterhoofd zitten en hoe gezond je ook bezig bent, de zin in iets zoets duikt ineens op en is bijna niet te weerstaan. Waarschijnlijk herken je dit wel. Maar wat is nu de oplossing?

Kunstmatig Zoet De Oplossing?

De oplossing die de industrie biedt is kunstmatige zoetstoffen. Deze vervangen dan suiker en zo zou je toch nog zoet kunnen door eten. Op verpakkingen van producten met kunstmatige zoetstof staat dan 0% suiker of iets dergelijks, maar wat er niet bij staat is dat je hele stofwisseling hierdoor van slag raakt en je indirect toch dik wordt. Deze stoffen dragen juist bij aan de suikerverslaving. Kunstmatige zoetstof is niet de oplossing en ik adviseer je hier ver vandaan te blijven.

De Enige Oplossing

De enige oplossing om echt van je suikerverslaving af te komen is radicaal af te kicken en te zorgen dat je bloedsuikerspiegel niet meer piekt, maar zo gelijkmatig mogelijk is. Het duurt 3 tot 4 weken om aan een nieuw eetpatroon te wennen en van je suikerverslaving af te komen.

Hoe doe je dat? Dit zijn een aantal stappen die we je in ons Buikvet Burner Programma uitleggen en waarbij we je begeleiden.

  1. De eerste stap is natuurlijk je mindset goed zetten, zodat je niet bij de eerste de beste verleiding zwicht en goed weet waarom je van je suikerverslaving af wil. Zonder deze cruciale stap wordt het niks….
  2. De tweede stap is je voeding optimaliseren zodat je geen pieken in je bloedsuikerspiegel meer krijgt. Om te beginnen betekent dat elke 2,5 a 3 uur iets gezonds eten en daarnaast kiezen voor koolhydraten met een laag-glycemische index. Wat dat is leggen we je uit in het programma.

Ik hoop dat ik je hier weer een stukje verder mee heb geholpen en ik ben benieuwd welke ervaringen jij hebt met suikerverslaving.

Groetjes en een fijne dag,
Inge

PS: Heb jij ervaring met suikerverslaving of een vraag hierover? Laat hieronder je reactie of vraag achter… Ik heb me voorgenomen actiever op reacties op de site te reageren omdat er altijd ontzettend goede tips en vragen in staan, dus dit is je kans 😉 en hou de site in de gaten. Dat kun je bijvoorbeeld doen door je rechtsboven op deze pagina te abonneren. Alvast bedankt!

Lekker Gezond Eten?

Ontdek hoe je lekker gezond eet met de heerlijke recepten uit het Gezonde Lifestyle Receptenboek...

Je lichaam zal je dankbaar zijn 🙂