Hoe val je af met Intermittent Fasting

(Bekijk de korte video. Wil je liever lezen? Je vindt de transcript van de video hieronder)

Hoe val je af met Intermittent Fasting?

Welkom bij deze serie over “Hoe je met Intermittent Fasting een doorbraak bereikt in je gewicht, zonder te gaan jojo-en”. Dit is de tweede video in deze serie. Als je ongemerkt steeds dikker wordt of als je op een plateau zit – terwijl je eigenlijk wilt afvallen – dan ben je hier op de goede plaats.

Want dan kan het helpen om je lichaam even wakker te schudden met een korte vastenkuur.

Duizenden mensen geholpen met afvallen

Ik ben Inge van Haselen, Health Coach, Personal Trainer en Sportvastencoach. In mijn praktijk heb ik de afgelopen veertien jaar duizenden mensen geholpen om af te vallen, gezonder te worden en meer energie te krijgen. Ik ontwikkelde de Clean Eating methode en heb hierover meerdere boeken geschreven en programma’s ontwikkeld.

De laatste tijd krijg ik meer vrouwen in mijn praktijk die één of andere vastenkuur hebben gedaan, vaak sapvasten. Zij merken dat ze daarna weer dikker worden en raken in paniek.

Zo’n verkeerde vastenkuur is zonde van de tijd. En je verstoort er je hele stofwisseling en hormoonhuishouding mee. Daarom heb ik besloten deze videoserie te maken over “Hoe je verantwoord vast om af te vallen”.

Heb je de eerste video in deze serie gemist? Bekijk deze dan nu eerst hier, voordat je doorgaat met de tweede video.

Hoe bereik je een doorbraak in je gewicht?

Hoe werkt Intermittent Fasting?

In deze video ga ik dieper in op de werking van Intermittent Fasting en de verschillende vastenschema’s. Zodat je precies weet WAT je aan het doen bent tijdens het vasten en HOE je de juiste aanpak kiest. Zodat je ook echt gaat afvallen, je gezondheid verbetert en meer energie krijgt.

Want er is een reden waarom je deze video kijkt. Óf je komt ongemerkt steeds iets aan, óf je zit op een plateau en wilt verder afvallen maar het lukt niet. Dan kan Intermittent Fasting je verder helpen als je het tenminste goed aanpakt. En hoe eerder je hiermee begint hoe beter.

“Bioritmisch vasten”

De essentie van Intermittent Fasting is, dat je niet alleen kijkt naar wát je eet, maar ook naar wannéér je eet. Het heet daarom ook wel “bioritmisch vasten”. De wetenschap is nog volop bezig uit te zoeken welke vorm van bioritmisch vasten het meest effectief is.

14/10 Intermittent Vasten – het meest geschikt voor vrouwen

Als je begint zijn er twee methodes die eruit springen als de beste. De ene methode heet veertien-tien vasten. Hierbij eet je veertien uur niets en de rest van je maaltijden in tien uur.

Sommigen maken hier zelfs zestien-acht of achttien-zes van. Maar voor vrouwen is dit waarschijnlijk minder geschikt in verband met hormonale fluctuaties, daarom raad ik je aan voor veertien-tien te gaan.

Je stopt na je avondmaaltijd met eten en neemt pas veertien uur later je ontbijt. In de tussentijd zorg je dat je HE-LE-MAAL geen calorieën binnen krijgt. Dus ook niet een worteltje of een stukje chocola, of een sapje. Alleen water en kruidenthee zonder suiker.

Waarom is Intermittent Fasting zo effectief?

Wetenschappers zoeken nog naar de exacte werking van Intermittent Fasting. Waarschijnlijk ligt de sleutel in een proces dat “autofagie” heet. Het is het proces waarbij je cellen zichzelf gaan opruimen en herstellen.

Bij mensen die ouder dan honderd jaar worden blijkt het proces van autofagie aantoonbaar beter te werken, dan bij mensen die eerder overlijden. De onderzoekers concluderen dat de sleutel kan zijn tot een een gezonder gewicht, een langer leven en meer energie.

Het stimuleert het opruimen en herstel van je cellen

Het opruimen en herstellen van je cellen begint ‘s nachts vier tot zes uur nadat je niets meer hebt gegeten. Tenminste, dat is wat de wetenschappers nu denken, maar het onderzoek is nog lang niet afgerond.

Elk uur dat je je ontbijt langer uitstelt geef je je lichaam meer kans om de cellen te herstellen. Daarom is intermittent fasting ook zo goed.

Het remt mogelijk zelfs kanker en Alzheimer

Want door het opruimen van je cellen neemt je weerstand, het risico op diabetes en hartklachten neemt af. Er zijn zelfs vermoedens dat je hiermee kanker en Alzheimer kunt remmen.

Ook verhoogt het je vetverbranding en krijg je meer energie. Genoeg voordelen dus om Intermittent Fasting een keer te proberen! Iedereen kan het en het is niet moeilijk. Als je het tenminste goed aanpakt en combineert met het juiste voedingspatroon.

Ander schema: 5-2 Intermittent Fasting

Naast het veertien-tien schema wil ik je nog een ander systeem van Intermittent Fasting uitleggen, waar je ook heel goed mee afvalt. Dat is het zogeheten “5-2 systeem. Je eet dan vijf dagen normaal en houdt tussendoor 2 vastendagen. Deze vastendagen hoeven niet achter elkaar te zijn.

Op de vastendagen eet je enkele kleine maaltijden van in totaal 500 calorieën. Ook hier zie ik goede resultaten mee.

Belangrijk: Zorg wél voor voldoende voedingsstoffen

Bij beide systemen is het natuurlijk SUPER belangrijk dat je maaltijden rondom het vasten voldoende voedingsstoffen bevatten in de juiste verhoudingen. Dat bepaalt in feite het succes van het vasten. Dus hoeveel je afvalt, hoe je gezondheid verbetert en hoe je energie toeneemt.

Daarover vertel ik je meer in de volgende video.

Geef hieronder bij de reacties antwoord op deze vraag…

Nu heb ik nog een vraag aan jou. Zou jij het kunnen volhouden om een dag lang alleen maar een paar kleine maaltijden te eten? De dagen ervoor en erna mag je weer normaal eten. Zou dat haalbaar zijn? Laat hieronder je reactie achter. Ik ben benieuwd!

Bedankt en ik zie je in de volgende video.

Groetjes,
Inge

Inge van Haselen
Voedingscoach & Personal Trainer

PS: Over enkele dagen ontvang je de volgende video in deze gratis serie: “Hoe bereik je een doorbraak in je gewicht met Intermittent Fasting”. Houd je mailbox in de gaten! Sta je nog niet op mijn lijst? Meld je dan hier gratis aan.

 

50 Reacties

 1. Bie De Baets 27 juli 2021 bij 09:54 - Reageer

  Light versies van frisdranken: mogen die gedronken worden ipv water en kruidenthee?

  • Antonia 27 juli 2021 bij 14:12 - Reageer

   Hi Bie,
   Bedankt voor je bericht. Frisdranken zijn ongezond, juist ook de light-varianten. Uit onderzoek blijkt dat mensen die light frisdrank drinken later meer overgewicht krijgen. Ook kunnen de chemische toevoegingen andere nare bijwerkingen hebben. Probeer anders water met een schijfje citroen te drinken.
   Groetjes,
   Antonia
   Team Inge van Haselen

 2. Karolien 2 mei 2021 bij 22:54 - Reageer

  Hallo, mag je (een beetje) honing gebruiken als zoetstof in je thee als het vasten begint of toch liever niet?

  • Inge 3 mei 2021 bij 09:58 - Reageer

   Hoi Karolien, goede vraag! Ik zou geen honing nemen, dat doorbreekt de vastenperiode. Het is trouwens altijd beter om thee en koffie te leren drinken zonder suiker (en dus ook zonder honing, want honing is ook suiker).

 3. Irene Beemster de Lobel 11 april 2021 bij 16:15 - Reageer

  Hallo Inge
  Ik begin s’morgens om 9u ontbijt en het laatste eet ik om 18.30
  Gemberthee om 20u verse gember
  Het gaat prima voel me er goed bij
  Ik zal ook proberen 2dagen kleine maaltijden gr irene

 4. Luc 17 maart 2021 bij 16:26 - Reageer

  Hoi Inge, Je sprak in jou video van tijdens het vasten geen gesuikerde dranken te benuttigen. Enkel thee en water. Mag men dan zoetstof toevoegen, zoals Canderel?

  • Antonia 18 maart 2021 bij 13:51 - Reageer

   Hi Luc,

   Zoetstof zou ik niet nemen, ze houden je zoete smaak in stand en ze verstoren mogelijk je stofwisseling. Inge heeft er een uitgebreide blogpost over geschreven: Wat is beter zoetjes of suiker in mijn koffie?

   Groetjes,
   Antonia
   Team Inge van Haselen

 5. Iris 3 januari 2021 bij 20:02 - Reageer

  Hoi Inge,

  Ik had een vraagje , ik ben net begonnen met IF en ik volg het 16/8 schema en sla inderdaad ontbijt over, het gaat eigen prima maar ik zou graag wat tips willen hebben over wat ik kan eten.
  Voor mij is eten altijd een ramp geweest en vindt het ook niet lekker, ik eet in de middag nu yoghurt met wat fruit erin en in de avond maak ik vaak een bak sla met kip, komkommer, tomaat, stukje ananas, avocado, paprika, en ik train 5 dagen in de week,, toch ben ik niet tevreden.
  Wat zou ik anders kunnen doen. wil vanaf morgen overstappen naar 18/6 .
  Ik eet al bijna koolhydraat arm en dat doe ik al heel lang, eet niks meer tussendoor en drink alleen maar water en thee, soms een glaasje crytal clear maar dat is alleen bij het eten.
  Daar wil ik nu ook mee stoppen.

  Ik hoor graag van je wat ik niet goed doe nu? en ben benieuwd hoeveel ik kan afvallen.

  Met vriendelijke groeten,

  Iris

  • Inge 4 januari 2021 bij 15:19 - Reageer

   Hoi Iris, goed dat je bent begonnen met Intermittent Fasting! Alleen is het wel belangrijk dat je dan in de uren dat je wel eet, de juiste keuzes maakt. Anders werkt Intermittent Fasting juist averechts. Dat zie ik bij jou. Yoghurt met fruit is echt geen goede keuze voor je ontbijt en ‘s avonds een salade met ananas ook niet. Ik zie dat je in verhouding veel te veel koolhydraten eet (verborgen suikers in yoghurt) en ik denk dat je andere voedingsstoffen tekort komt. Ook zou ik juist absoluut geen water gaan drinken bij je eten. Wat je het beste kunt doen is de Intermittent Fasting Kuur. Dan leer je hoe je op de goede manier Intermittent Fasting toepast. Dat zou ik doen!

Geef hier je reactie

Informeer mij via email over reacties op dit bericht (optioneel, je kunt je altijd weer uitschrijven).

Meest Gelezen