Hoe val je af met Intermittent Fasting

Laatste update:

Hoe val je af met Intermittent Fasting?

Als je ongemerkt steeds dikker wordt of als je op een plateau zit – terwijl je eigenlijk wilt afvallen – dan ben je hier op de goede plaats.

Want dan kan het helpen om je lichaam even wakker te schudden met een korte vastenkuur.

Duizenden mensen geholpen met afvallen

Ik ben Inge van Haselen, Voedingscoach, Personal Trainer en Sportvastencoach. In mijn praktijk heb ik de afgelopen zeventien jaar duizenden mensen geholpen om af te vallen, gezonder te worden en meer energie te krijgen. Ik ontwikkelde de Clean Eating methode en heb hierover meerdere boeken geschreven en programma’s ontwikkeld.

De laatste tijd krijg ik meer mensen in mijn praktijk die één of andere vastenkuur hebben gedaan, vaak sapvasten. Zij merken dat ze daarna weer dikker worden en raken in paniek.

Zo’n verkeerde vastenkuur is zonde van de tijd. En je verstoort er je hele stofwisseling en hormoonhuishouding mee. Daarom heb ik besloten deze videoserie te maken over “Hoe je verantwoord vast om af te vallen”.

Hoe werkt Intermittent Fasting?

In de video hierboven ga ik dieper in op de werking van Intermittent Fasting en de verschillende vastenschema’s. Zodat je precies weet WAT je aan het doen bent tijdens het vasten en HOE je de juiste aanpak kiest. Zodat je ook echt gaat afvallen, je gezondheid verbetert en meer energie krijgt.

Want er is een reden waarom je deze video kijkt. Óf je komt ongemerkt steeds iets aan, óf je zit op een plateau en wilt verder afvallen maar het lukt niet. Dan kan Intermittent Fasting je verder helpen als je het tenminste goed aanpakt. En hoe eerder je hiermee begint hoe beter.

“Bioritmisch vasten”

De essentie van Intermittent Fasting is, dat je niet alleen kijkt naar wát je eet, maar ook naar wannéér je eet. Het heet daarom ook wel “bioritmisch vasten”. De wetenschap is nog volop bezig uit te zoeken welke vorm van bioritmisch vasten het meest effectief is.

14/10 Intermittent Vasten – het meest geschikt voor vrouwen

Als je begint zijn er twee methodes die eruit springen als de beste. De ene methode heet veertien-tien vasten. Hierbij eet je veertien uur niets en de rest van je maaltijden in tien uur.

Sommigen maken hier zelfs zestien-acht of achttien-zes van. Maar voor vrouwen is dit waarschijnlijk minder geschikt in verband met hormonale fluctuaties, daarom raad ik je aan voor veertien-tien te gaan.

Je stopt na je avondmaaltijd met eten en neemt pas veertien uur later je ontbijt. In de tussentijd zorg je dat je HE-LE-MAAL geen calorieën binnen krijgt. Dus ook niet een worteltje of een stukje chocola, of een sapje. Alleen water en kruidenthee zonder suiker.

Waarom is Intermittent Fasting zo effectief?

Wetenschappers zoeken nog naar de exacte werking van Intermittent Fasting. Waarschijnlijk ligt de sleutel in een proces dat “autofagie” heet. Het is het proces waarbij je cellen zichzelf gaan opruimen en herstellen.

Bij mensen die ouder dan honderd jaar worden blijkt het proces van autofagie aantoonbaar beter te werken, dan bij mensen die eerder overlijden. De onderzoekers concluderen dat de sleutel kan zijn tot een een gezonder gewicht, een langer leven en meer energie.

Het stimuleert het opruimen en herstel van je cellen

Het opruimen en herstellen van je cellen begint ‘s nachts vier tot zes uur nadat je niets meer hebt gegeten. Tenminste, dat is wat de wetenschappers nu denken, maar het onderzoek is nog lang niet afgerond.

Elk uur dat je je ontbijt langer uitstelt geef je je lichaam meer kans om de cellen te herstellen. Daarom is intermittent fasting ook zo goed.

Het remt mogelijk zelfs kanker en Alzheimer

Want door het opruimen van je cellen neemt je weerstand, het risico op diabetes en hartklachten neemt af. Er zijn zelfs vermoedens dat je hiermee kanker en Alzheimer kunt remmen.

Ook verhoogt het je vetverbranding en krijg je meer energie. Genoeg voordelen dus om Intermittent Fasting een keer te proberen! Iedereen kan het en het is niet moeilijk. Als je het tenminste goed aanpakt en combineert met het juiste voedingspatroon.

Ander schema: 5-2 Intermittent Fasting

Naast het veertien-tien schema wil ik je nog een ander systeem van Intermittent Fasting uitleggen, waar je ook heel goed mee afvalt. Dat is het zogeheten “5-2 systeem. Je eet dan vijf dagen normaal en houdt tussendoor 2 vastendagen. Deze vastendagen hoeven niet achter elkaar te zijn.

Op de vastendagen eet je enkele kleine maaltijden van in totaal 500 calorieën. Ook hier zie ik goede resultaten mee.

Belangrijk: Zorg wél voor voldoende voedingsstoffen

Bij beide systemen is het natuurlijk SUPER belangrijk dat je maaltijden rondom het vasten voldoende voedingsstoffen bevatten in de juiste verhoudingen. Dat bepaalt in feite het succes van het vasten. Dus hoeveel je afvalt, hoe je gezondheid verbetert en hoe je energie toeneemt.

Om je daarbij te helpen heb ik speciaal de Intermittent Fasting Kuur ontwikkeld.

Nu heb ik nog een vraag aan jou. Zou jij het kunnen volhouden om een dag lang alleen maar een paar kleine maaltijden te eten? De dagen ervoor en erna mag je weer normaal eten. Zou dat haalbaar zijn? Laat hieronder je reactie achter. Ik ben benieuwd!

Groetjes,
Inge

Inge van Haselen
Voedingscoach & Personal Trainer

PS: Sta je nog niet op mijn lijst? Meld je dan hier gratis aan.

56 gedachten over “Hoe val je af met Intermittent Fasting”

 1. Ik doe nu een week IF. Ik doe 20/4 omdat ik het goed aankan. Ik eet smorgens om 9u en tegen 13u heb ik mijn middagmaal binnen. Mijn inspanningen zijn echter nutteloos denk ik. Ik ben nog niks afgevallen…

  Beantwoorden
 2. 11 juni’23
  Dag Inge, ik ben al jaren fan van je en leef daar ook naar!!
  Wel smokkel ik regelmatig met je voedingsadvies en smul van mijn eigen recepten( wel zonder pakjes en zakjes)
  Maar wat ik al meer dan 2jaar doe is na 19 hr. Niets meer eten tot de volgende dag 8.30hr.
  Ik val er niet van af maar blijf prima op gewicht, nooit een probleem!!!!

  Beantwoorden
 3. Beste Inge, erg bedankt voor het uitgebreide advies.
  Een paar jaar geleden heb ik dat gedaan en het lukte wel, al is het best lastig. Intensief iets gaan doen was voor mij de oplossing. Al blijft het moeilijk wat te eten. Ik heb je boek, maar wil dan nog sneller klaar zijn en beperk het eten dan tot een avocado, wortels, komkommer, eieren of een saladetje en anders een paar handjes noten. Groeten, Ria

  Beantwoorden
  • Hoi Cock, goede vraag en super dat je intermittent fasting gaat proberen. In de 8 uur dat je wel eet is het heel belangrijk wát je eet. Daarbij gaat het eigenlijk niet zozeer over calorieen tellen, maar over welke keuzes je maakt. Dus in balans van eiwitten, vetten en koolhydraten. Dit is heel belangrijk, want als je te weinig voedingsstoffen binnen krijgt, of te eenzijdig, dan werkt Intermittent Fasting juist averechts en word je moe. Daarom heb ik ook de Intermittent Fasting Kuur ontwikkeld. Zodat je het direct goed aanpak, voor je gewicht én voor je gezondheid. https://www.ingevanhaselen.nl/intermittent-fasting-kuur/

   Beantwoorden
 4. Mag je wel een beetje verse citroensap in je water doen ‘s ochtends om 7 uur, als je pas om 12 uur weer gaat eten? Ik drink in de ochtend altijd een paar glazen water.

  Beantwoorden
  • Hoi Willemien, citroensap bevat een minimale hoeveelheid calorieen. Het verstoort daarmee het proces van autofagie (reinigen van je cellen). Dat proces werkt waarschijnlijk het beste als je gedurende een aantal uren echt niets eet of drinkt met calorieen. Wat dat betreft is het dus beter om te wachten met citroensap tot circa een half uur voor je maaltijd.

   Beantwoorden
 5. Kleine maaltijden eten op een dag lijkt mij moeilijk. Ik doe al enige tijd 16/8 vasten en daar ga ik heel goed op. Ben in omvang en gewicht verminderd. Tevens helpt het bij mijn migraine

  Beantwoorden
  • Hoi Joyce, goed dat intermittent fasting gaat proberen. Hoe laat moet je je medicijnen innemen? Is het mogelijk dit uit te stellen tot bijvoorbeeld 8 uur? Wat je ook kunt doen is de avond tevoren eerder je avondmaaltijd nemen. Er is altijd een oplossing. Zeker als je medicijnen gebruikt is het belangrijk om niet zomaar zelf te gaan experimenteren met vasten, want dan kom je misschien voedingsstoffen tekort. Volg daarom de Intermittent Fasting Kuur met gebalanceerde schema’s op basis van Clean Eating:
   https://www.ingevanhaselen.nl/intermittent-fasting-kuur/

   Beantwoorden
 6. Doe ik al 18 maanden. 16-8. Voor mij werkt het vooral dat het me helpt minder te eten. Gek genoeg heb ik nl meer honger om 11 uur als ik wel ontbijt dan als ik dat niet doe.

  Dus als ik wat ben aangekomen probeer ik even een tijdje rond de 1600 calorieën per dag te zitten, en me dan te richten op vooral groenten en kip/vis/ei. Doordat ik maar twee maaltijden en een tussendoortje neem is dat makkelijker passend, vullend (en lekker) te krijgen dan met drie maaltijden. Want ik gebruik graag olijfolie, noten en zaden en die zijn gezond maar nogal hoog in calorieën.

  Beantwoorden
  • Supergoed Aimee! Dit is de ervaring van heel veel deelnemers: als je niet ontbijt krijg je juist niet zo snel honger in de ochtend. Het is dan wel belangrijk dat je al een tijdje goed clean eet, anders ga je voedingsstoffen missen.

   Beantwoorden
 7. Hoi Inge, ik heb een vraagje. Waarom staat er geen koffie bij de drankjes die je wel mag in de 24 uur vasten? (Natuurlijk zonder melk en suiker).
  Twee dagen vasten vind ik moeilijker dan 14 uur vasten.

  Beantwoorden
  • Hoi Maria, goede vraag 🙂 Want koffie zonder melk en suiker mag je wel in de vastenperiode. Ik laat het vaak automatisch weg omdat ik denk dat de meeste mensen te veel koffie drinken. Maar je mag het dus zeker nemen!

   Beantwoorden
 8. Hallo Inge, ik pas vaak 14/10 toe, maar drink dan savonds als ik toch trek heb in iets lekkers een kop kruidenthee (Bengal Spice van Celestial seasonings) met een scheutje opgeklopte Amandelmelk (water met 5 % amandelen, zonder toevoegingen)
  Dat is dus alleen een minimaal beetje vet. Verstoort dat het vasten, denk je?

  Beantwoorden
  • Hoi Olga, ja deze thee met amandelmelk verstoort inderdaad het vasten. Bepaalde processen in je cellen komen alleen goed op gang als er echt geen voedingsstoffen zijn te verwerken. Dat geldt zelfs al voor citroen met water in de ochtend, wat ik zelf graag neem. De thee is prima, ik heb het even opgezocht, maar daar zit geen suiker in (dat geldt niet voor alle kruidenthee). De amandelmelk bevat eigenlijk minimaal vet (en misschien wat suiker?), maar het beste kun je de amandelmelk toch weglaten. Of accepteren dat het vasten iets minder effect heeft, dat kan natuurlijk ook.

   Beantwoorden
 9. Beste,
  Ik ben nu tien weken bezig met intermittent fasting. Ik doe de 18:6 (soms 16:8) en het bevalt me heel erg goed; past prima bij mijn levensstijl! Ik merk alleen dat mijn gewicht wekelijks enorm heen en weer vliegt. Ik weeg elke week op een vast moment en zie er vier kilo af, een erbij, twee er af, drie erbij; het zijn echt enorme verschillen zonder (voor mij) aanwijsbare oorzaak. Ik let op de verhoudingen in mijn eten, het is ook niet zo dat ik de dag ervoor heel veel gegeten heb; hoeveelheid sport varieert wel maar een uur meer of minder sporten zou volgens mij niet moeten leiden tot een gewichtstoename van 3 kilo. Heb jij enig idee waar dit aan kan liggen en hoe ik het kan voorkomen?

  Beantwoorden
  • Hi Barbara,
   Bedankt voor je bericht en goed dat je het vraagt. Dit kan heel veel verschillende redenen hebben. Wat ook een groot verschil kan maken, is dat je je direct na het sporten eigenlijk niet mag wegen. Je spieren reageren namelijk op de toegenomen inspanningen, waardoor de weegschaal een hoger getal aan zal tikken. Hou je ook je taille omvang bij? Hoeveel had je willen afvallen en welke taille-omvang wil je bereiken bij welke lengte?
   Groetjes,
   Antonia
   Team Inge van Haselen

   Beantwoorden
   • Hallo Antonia,
    Ik weeg ook niet na het sporten hoor, maar ‘s ochtends bij het opstaan. Wat ik bedoelde is dat als ik een week 2 uur sport en in de week daarop 3, dat ene uur extra niet genoeg is om drie kilo extra te verklaren.
    Ik wilde graag op zijn minst een halve kilo per week kwijt raken, leek me het meest realistisch. Ik zou nu dus 4 kilo kwijt moeten zijn. Ik meet mijn taille nog niet maar daar zal ik mee beginnen!

    Beantwoorden
    • Hi Barbara,
     Nogmaals bedankt voor je bericht. Wegen na het sporten zou een van de redenen kunnen zijn, maar het zou aan allerlei factoren kunnen liggen. Of je nu per week 2 of 3 uurtjes sport, zou inderdaad niet de 3 kilo kunnen verklaren. Vandaar dat wij aanraden om je niet blind op de weegschaal te staren, maar meet je taille en heupen, daar merk je resultaat.
     Groetjes,
     Antonia
     Team Inge van Haselen

     Beantwoorden
  • Hi Bie,
   Bedankt voor je bericht. Frisdranken zijn ongezond, juist ook de light-varianten. Uit onderzoek blijkt dat mensen die light frisdrank drinken later meer overgewicht krijgen. Ook kunnen de chemische toevoegingen andere nare bijwerkingen hebben. Probeer anders water met een schijfje citroen te drinken.
   Groetjes,
   Antonia
   Team Inge van Haselen

   Beantwoorden
  • Hoi Karolien, goede vraag! Ik zou geen honing nemen, dat doorbreekt de vastenperiode. Het is trouwens altijd beter om thee en koffie te leren drinken zonder suiker (en dus ook zonder honing, want honing is ook suiker).

   Beantwoorden
 10. Hallo Inge
  Ik begin s’morgens om 9u ontbijt en het laatste eet ik om 18.30
  Gemberthee om 20u verse gember
  Het gaat prima voel me er goed bij
  Ik zal ook proberen 2dagen kleine maaltijden gr irene

  Beantwoorden
 11. Hoi Inge, Je sprak in jou video van tijdens het vasten geen gesuikerde dranken te benuttigen. Enkel thee en water. Mag men dan zoetstof toevoegen, zoals Canderel?

  Beantwoorden
 12. Hoi Inge,

  Ik had een vraagje , ik ben net begonnen met IF en ik volg het 16/8 schema en sla inderdaad ontbijt over, het gaat eigen prima maar ik zou graag wat tips willen hebben over wat ik kan eten.
  Voor mij is eten altijd een ramp geweest en vindt het ook niet lekker, ik eet in de middag nu yoghurt met wat fruit erin en in de avond maak ik vaak een bak sla met kip, komkommer, tomaat, stukje ananas, avocado, paprika, en ik train 5 dagen in de week,, toch ben ik niet tevreden.
  Wat zou ik anders kunnen doen. wil vanaf morgen overstappen naar 18/6 .
  Ik eet al bijna koolhydraat arm en dat doe ik al heel lang, eet niks meer tussendoor en drink alleen maar water en thee, soms een glaasje crytal clear maar dat is alleen bij het eten.
  Daar wil ik nu ook mee stoppen.

  Ik hoor graag van je wat ik niet goed doe nu? en ben benieuwd hoeveel ik kan afvallen.

  Met vriendelijke groeten,

  Iris

  Beantwoorden
  • Hoi Iris, goed dat je bent begonnen met Intermittent Fasting! Alleen is het wel belangrijk dat je dan in de uren dat je wel eet, de juiste keuzes maakt. Anders werkt Intermittent Fasting juist averechts. Dat zie ik bij jou. Yoghurt met fruit is echt geen goede keuze voor je ontbijt en ‘s avonds een salade met ananas ook niet. Ik zie dat je in verhouding veel te veel koolhydraten eet (verborgen suikers in yoghurt) en ik denk dat je andere voedingsstoffen tekort komt. Ook zou ik juist absoluut geen water gaan drinken bij je eten. Wat je het beste kunt doen is de Intermittent Fasting Kuur. Dan leer je hoe je op de goede manier Intermittent Fasting toepast. Dat zou ik doen!

   Beantwoorden
 13. Dag Inge
  Mag ik tijdens IF een kopje zwarte thee drinken met wat lactosevrije melk erin en zonder suiker, of ondermijn ik dan het principe achter IF. Ik kan die 14 uur vaak wel aan maar snak in de ochtend naar een kop zwarte thee met melk.
  Groet Gaya

  Beantwoorden
  • Hoi Gaya, de zwarte thee is goed, maar in de lactosevrije melk zit vaak nog wel suiker. Dat zou ik weg laten. Kan je anders eens op het pak kijken en het mij hier laten weten hoeveel suiker er in zit?

   Beantwoorden
  • Hoi Karin, dat is een goede vraag! Je kunt je ontbijt alleen uitstellen of overslaan als je heel gezond eet. Dus als je al goed clean eet kun je je ontbijt gaan uitstellen of overslaan. Je lichaam heeft dan voldoende voedingsstoffen en je geeft je lichaam rust om je vetverbranding te activeren. Dit blijkt supergoed te zijn voor extra vetverbranding en voor het reinigen en herstellen van je cellen. Je wordt er dus ook gezonder van. MAAR… als je nog ongezond eet, kun je beter eerst beginnen met gezond ontbijten. Zodat je later op de dag niet gaat snacken en snaaien. Ik hoop dat het zo duidelijk is.

   Beantwoorden
 14. Dag Inge, zoals je reeds weet heb ik de leeftijd van 80 jaar en was reeds enige jaren mee bezig met Intermittend Fasting. Ik ben nu redelijk goed afgevallen, maar niet genoeg! Kan het zijn dat het door het gebruik van elke morgen om 5:30 door de inname van de Thiracstabletten zijn en om 7:00 van een Hogebloeddruk pil? Mijn gewicht staat op dit moment nu stil op 94 kg
  Voor de inname van de medicijnen drink ik tussen 4:30 en 5:15 nog twee glazen afgekoeld water, maar niet wat je als advies ook noemde, waarvan 1 glas met Citroensap nog een glas op een veel later tijdstip met kurkurma, Dit
  advies kon ik niet opvolgen, omdat ik na mijn medicijnen inname nog om 8.00 uur mijn 600 mg Magnesium capsules moest innemen.
  Vervolgens ontbijt ik iedere ochtend tussen 10:30 u en 11:00 u.en mijn avondmaaltijd tussen 18:45 u en 19:15 u. En daar tussendoor om 13:00 u mijn
  Viscollageen drink en om 16:00 u mijn melkkefir met vit. D3 met twee caps. Omega 3 erbij te drinken. Wat ik nu ook doe Inge is dat ik s’morgens i.p.v. om
  16.00 u een smoothie maakt van spinazie alleen of met rucola of waterkers met rucola met die Melkkefir drink, inclusief de bijbehorende supplementen van daarnet. Dan vervalt het tijdstip van die Melkkefir inname om 16:00 u.
  Is die samenstelling wel goed van die smoothie, Inge? Ik had altijd Calcium caps ingenomen ca 1200 Mg, en ben nu op jouw advies overgegaan op de inname van groene groenten die ook rijk zijn aan Calcium dan melk supplementen. Is dat nog steeds zo, Inge?
  Daarom heb ik maar in de combinatie van de gefermenteerde Melkkefir van
  Arla nu vaak met spinazie en diverse groene groenten de smoothie van gemaakt. Ik hoop dat jij dat ook goed vindt. Verder drink ik ook tijdens de avondmaaltijd een glas kombucha green Thea Blossoms (rozenbottel, hibiscisbloesem en lindebloesem). met daarbij twee omega3 caps en zink, en duindoornbes twee caps voor mijn ogen erbij.volgens zeggen is het drinken van kombucha beter om op een nuchtere maag te drinken, en dat hebb ik nog niet gedaan. En als ik dat zou doen is het om gelijk dat met een glas water aan te houden. Of niet soms, Inge?

  Ik hoop dat mijn reactie op het Intermittend Fasting voor jou niet te veel is om het te lezen. Ik heb zoveel mogelijk van mijn dagelijkse inname jou nu laten weten, waarom ik nog steeds blijf hangen op hetzelfde gewicht, m.u.v. de kombucha en de duindoornbes, want daar ben ik nog niet lang genoeg mee begonnen of het daar aan ligt dat ik niet verder ben gaan afvallen.
  In ieder geval hartelijk dank voor de te nemen moeite om deze reactie van mij te willen lezen. Ik heb nu een verzoek aan je Inge, is het mogelijk dat jij mij jouw antwoord op mijn e-mail verstuurd, want ik heb je nu uitvoerig mijn eetpatroon en lifestyl weergegeven.
  Groetjes,
  Jeanette
  Inge ik

  Beantwoorden
  • Hallo Jeannette,

   Bedankt voor je bericht. Wat goed dat je Inge haar tips opvolgt. Drink je kefir van het merk Alpro of maak je het zelf? In de supermarkt verkopen ze namelijk erg bewerkte kefir, zo ook de kefir van Alpro. Je kunt je smoothies beter bereiden met water of ongezoete amandelmelk.

   Verder geef je aan dat je niet meer afvalt en dat je nog wel wat kwijt wilt. Inge heeft haar intermittent Fasting Kuur ontwikkeld, deze kan jou zeker helpen. Deze Kuur bevat weekmenu’s, tips en oefeningen:

   Intermittent Fasting

   Groetjes,
   Thecla

   Beantwoorden
 15. Beste Inge,
  Met mijn gewicht en mijn gezondheid gaat het prima.
  Na de vakantie begonnen met zo weinig mogelijk suiker te eten en inmiddels al 4,5 kilo afgevallen.Een taille van 73 cm. Op dit moment ben ik super tevreden over mijn gezondheid en mijn energie niveau.
  Bedankt voor alle tips en mails

  Beantwoorden
 16. Wat ik grappig vind aan de “nieuw ontdekte”intermittent Fasting is dat ik mijn leven lang niet anders kende, dan 18.00 voor de laatste keer te eten en dan was het tot 9.oo de volgende ochtend gewoon gedaan….op de boerderij had dat echter geen speciale naam…..het was het normale ritme van de dagen. Waar is dat alsmaar eten tussendoor en luxe dingen zoals koek en ijs en wijn en noem maar op gewoon op weekdagen toch vandaan gekomen? Eten is gewoon veel te goedkoop geworden en mensen hebben helemaal het respect verloren voor wat de natuur geeft.

  Beantwoorden
  • Hallo Hannelore,

   Je hebt helemaal gelijk! Vroeger was het heel normaal om 3 keer op een dag te eten. Tegenwoordig hebben we teveel luxe om ons heen en veel eten tot onze beschikking. Daardoor is het voor veel mensen lastig om niet de hele dag door te eten. Daarnaast eten mensen nu veel producten waar suikers inzitten, na 2 uur heb je dan alweer enorme trek.
   Wanneer je de juiste combinaties vetten, koolhydraten en eiwitten maakt dan ben je voor een lange tijd verzadigd en heb je ook niet de behoeften om tussendoor nog te eten.

   Leuk dat jij dit al doet.

   Groetjes,
   Thecla

   Beantwoorden
 17. ik heb 16:8 IF 1,5 week gedaan en in principe is dit redelijk goed te doen met Clean eating maaltijden, maar mijn vraag is of je dit af mag wisselen met enkele dagen gewoon eten, omdat het niet altijd goed uitkomt met mijn werk. Ben veel onderweg naar klanten en kan dit niet altijd goed combineren met IF. Dan kom tijd tekort om te eten.

  Daarnaast nog een vraag: wat is de juiste verhouding koolhydraten: eiwitten : vetten?

  Beantwoorden
  • Hi Jacqueline,

   Ja natuurlijk kan dat. Het is wel belangrijk dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Dinsdag komt Inge met een video waarin ze je uitlegt wat de verhoudingen zijn en wat je het beste kunt eten. Houw het dus in de gaten :).

   Groetjes,
   Thecla

   Beantwoorden
 18. Hoi Inge, interm.fas. Gaat mij redelijk goed af ( 3x per week ) echter de tijd tussen lunch en avond eten is te lang. Wat kan ik tussen door rond 4 uur eten wat vult , zodat ik niet thuis om 5 uur graai naar wat er voor handen is? Een gekookt ei is te weinig.
  Hoor het graag.
  Groetjes Barbera

  Beantwoorden
  • Hoi Barbera, goed dat je Intermittent Fasting toepast! Ik zou ook even de rest van je eetpatroon moeten zien. Want op zich heb je geen tussendoortjes nodig, als je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Vaak duidt een hongerdip rond 16 uur op een teveel aan koolhydraten tijdens de lunch, wat eet je tijdens je lunch?

   Beantwoorden
   • Hallo Inge,
    Hoe start je zelf de dag en het verloop?
    Met al je kennis van voedsel bewegen etc.
    Het lijkt mij leuk omdat te kopiëren, dan ben ik goed bezig.

    Groet Ellie

    Beantwoorden
    • Hoi Ellie, dat leg ik inderdaad in de Intermittent Fasting Kuur uit :-). Ik neem eerst een groot glas water, daarna water met citroen en nog wat specerijen en soms een kwartier later een groentesap. Daarna ga ik meestal eerst training geven en eet ik rond 11 uur. Het is bij Intermittent Fasting wel belangrijk dat je dan ook de voorgaande dag goed hebt gegeten, zodat je lichaam voldoende voedingsstoffen heeft.

     Beantwoorden
 19. Ik doe interm.vasten al langer.Echter, mijn taille groeit, tot mijn verdriet. Mijn gewicht wordt ietsjes minder. Ik ga je goed volgen, kijken wat ik verkeerd doe.
  Ik heb 1 x een boek van je gekocht, clean eating.
  Geen budget voor Buikvet Burner.
  (ik ben 72 jaar en worstel al 40 jaar met mijn gewicht.)

  Beantwoorden
  • Hoi Elly, goed dat je blijft zoeken naar wat voor jou werkt en goed dat je Intermittent Fasting toepast. Waarschijnlijk zijn er toch nog dingen die je kunt verbeteren, om wél resultaat te gaan zien. Volg goed mijn adviezen, ook uit het boek, en probeer elke dag een stap te zetten naar de Gezonde Lifestyle. Dan kán het niet anders dan dat het lukt. Dus nooit opgeven 🙂

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Informeer mij via email over reacties op dit bericht (optioneel, je kunt je altijd weer uitschrijven).

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ja, stuur mij nu
Voedingstips
🔒 Je kunt je op elk moment weer uitschrijven
gratis
de
Gezond Afvallen
7 Gouden
voor
Ja, stuur mij
🔒 Je kunt je op elk moment weer uitschrijven
gratis
de
Gezond Afvallen
7 Gouden Voedingstips
voor
Bedankt!
Je hebt nu toegang tot de
Gezonde Lifestyle Voedingsspecial.
Klaar om te beginnen?
Bedankt!
Je hebt nu toegang tot de
Gezonde Lifestyle Voedingsspecial.
Klaar om te beginnen?
Conny
“Ben al 12 kilo afgevallen. Ik heb gemerkt dat het echt werkt.”
7 Gouden Voedingstips
Clean Eating Voedingsgids voor Gezond Afvallen. Vul je voornaam en email in:
Gratis
Je kunt je elk moment weer uitschrijven
Conny
“Ben al 12 kilo afgevallen. Ik heb gemerkt dat het echt werkt.”
Clean Eating Voedingsgids voor Gezond Afvallen. Vul je voornaam en email in:
Gratis
Je kunt je elk moment weer uitschrijven
Send this to a friend