7 Tips om het afvallen vol te houden

Laatste update:

In mijn mailbox ontving ik deze noodkreet van Karin: “Help! Ik moet 7 kilo afvallen, begin elke keer goed, maar na twee weken haak ik af. Ik word er gek van. Hoe los ik dit op?”

Misschien zit jij ook met dit probleem. Je begint vol goede moed met “diëten” en na een paar weken ben je weer terug bij af. Hoe doorbreek je dit patroon? Zodat je het afvallen wél volhoudt? Lees hier mijn advies…

Jezelf uithongeren werkt niet

Ik wil direct één mythe ontkrachten: jezelf uithongeren om af te vallen werkt NIET. Dat is al vele malen aangetoond en toch zie ik steeds weer mensen die het  toch proberen. Bijvoorbeeld met Cambridge-poeders, Herbalife-shakes of detox-shakes van de drogist.

Het is verleidelijk om te denken dat je blijvend afvalt door op deze manier tijdelijk te hongeren. In het begin vliegen de kilo’s er af, maar daarna grijpt je lichaam in en komt de terugslag, zoals ook bij Karin.

Je gaat meer vet vasthouden

Je vetverbranding gaat op een laag pitje, je energie trouwens ook, en je lichaam wordt steeds beter in het vasthouden van vet. Tegelijkertijd ga je ongemerkt toch weer meer eten. Het resultaat is dat je binnen de korste keren weer aankomt. En dat is inderdaad om moedeloos van te worden.

Het probleem is natuurlijk dat je niet echt hebt geleerd hoe je na zo’n kuur gezond leeft, waardoor je al snel weer terug bent bij af.

Maar het hóeft niet zo te gaan. Er is een manier die wel werkt en die je ook vol kunt houden. Om dat uit te leggen ga ik eerst nog wat dieper in om de mogelijke oorzaken als je het afvallen niet kunt volhouden en steeds weer terugvalt.

Lees ook:  Hoe kom je van een opgezette buik af?

Hoe je het afvallen wél volhoudt

Bij de meeste mensen zie ik een combinatie van drie redenen waarom je het afvallen niet volhoudt. Om te beginnen is het doel veel te vaag en ongeïnspireerd. “Ik moet 7 kilo afvallen” voelt als dwang en van dag-tot-dag kan je hier weinig mee. Ik geef je zo een paar tips hoe je jezelf motiveert en praktische, haalbare stappen zet.

1. Maak je doel praktisch en motiverend

Het lijkt simpel om te zeggen: ik moet 7 kilo afvallen. En dat kan heel goed je einddoel zijn. Maar van dag-tot-dag is zo’n doel behoorlijk ontmoedigend, vaag en demotiverend, omdat het maar niet dichterbij lijkt te komen.

Behalve je uiteindelijke doel heb je dus ook een concreet stappenplan nodig met uitvoerbare doelen voor elke dag, die je kunt afvinken als je ze haalt. En dat gaat verder dan jezelf zoveel mogelijk uithongeren. Ik geef je verderop een aantal tips hoe je uitvoerbare dagelijkse doelen stelt.

Ook mis ik bij veel mensen een goede reden waarom ze willen afvallen. Het blijft vaak bij een vage wens, maar vage wensen komen zelden uit. Ik geef je een voorbeeld van een video die ik laatst op mijn mijn Facebookpagina plaatste. Van een man met overgewicht die 25 kilo wilde afvallen.

Hij had een HELE goede reden om af te vallen, want zijn vrouw kon niet zwanger worden en dat lag waarschijnlijk aan zijn overgewicht en conditie. In de video zie je hoe de man maandenlang elke dag keihard gaat trainen,  hoe hij maandenlang gezond gaat eten en hoe hij van een dikke, ongezonde man verandert in een atleet. Daarna raakt zijn vrouw zwanger… :-).

Welke diepe emotionele redenen heb jij?

Kan je het afvallen niet volhouden? Ga dan bij jezelf na welke diepe emotionele redenen jij hebt om af te vallen. Hoe meer je bij je gevoel komt hoe beter en hoe groter de kans dat je een serieuze methode kiest (in plaats van wonderpoeders van de drogist).

Misschien wil je later een sportieve, fitte moeder zijn voor je kinderen, of wil je met je kleinkinderen kunnen spelen. Misschien wil je op je werk het beste van jezelf laten zien of een leuke nieuwe partner vinden.

Ik heb al honderden goede motivaties voorbij zien komen en ik weet dat het helpt je doel te bereiken. Ga daarom op zoek naar jouw ECHTE REDEN waarom je wilt afvallen. En lees ook nog even verder in dit artikel want er zijn nog een paar andere dingen die je goed moet aanpakken.

2. Maak een realistische tijdlijn

Veel mensen geven het afvallen na twee weken alweer op, zoals Karin. Maar hoe reëel is dat? Geef je jezelf dan wel een echte kans? Ik krijg bijna dagelijks emails van mensen die vinden dat ze niet snel genoeg afvallen. Ze staren zich blind op de weegschaal en wegen zich elke dag, liefst met twee cijfers achter de comma.

Maar hoe realistisch is dat? Zou het niet handiger zijn om een jaar de tijd te nemen en stap voor stap je gewoontes gezonder te maken? Dan hoef je niet eens op de weegschaal te gaan staan, dan wéét je dat je afvalt. Dat kan dan namelijk niet anders en je voelt het ook aan je kleren.

Als je je termijn op een jaar stelt dan ga je ook heel anders denken. Dan weet je al meteen dat hongeren met maaltijdshakes geen zin heeft en dat je iets anders moet verzinnen. Zoals de man uit de video: andere eetgewoontes aanleren, meer bewegen, minder wijntjes drinken en meer water en een heleboel andere dingen die je kunt doen. Daarover zometeen meer.

Je overgewicht is ook niet in twee weken ontstaan. Geef je zelf de tijd om weer terug te komen op je oude gewicht en stel geen onrealistische eisen aan jezelf. Stel dat je 1 a 2 kilo per maand afvalt, dan ben je over een paar maanden die 7 kilo kwijt. Zonder hongerdieet, maar met lekker eten en steeds meer energie. Geef jezelf deze kans.

3. Kies de goede aanpak en zorg dat je weet wat je doet

De allerbelangrijkste reden waarom je het afvallen niet volhoudt is een verkeerde aanpak door gebrek aan kennis. Dit kom ik zó vaak tegen en het is mijn levensdoel om de juiste kennis te verspreiden. Want afvallen met een poeders, shakes en detox-sapjes is niet de goede weg als je wilt afvallen.

Ook helpt het niet om te gaan “hongeren-op-een-blaadje-sla”. Omdat je lichaam dat niet volhoudt en je voedingsstoffen tekort gaat komen.

De enige manier die echt werkt is het aanpassen van je leefstijl en het aanleren van nieuwe gewoontes. Eigenlijk heel simpel. Maar alleen vol te houden als je een serieus doel hebt, een realistische tijdlijn en de juiste aanpak. Volg deze 7 tips en ontdek hoe je het afvallen wel volhoudt.

7 Tips om het afvallen vol te houden

Als je 7 kilo wilt afvallen zoals Karin dan is het superbelangrijk dat je de juiste aanpak kiest en jezelf niet voor de gek houdt. En dit geldt natuurlijk ook als je 2 of 5 of 10 kilo wilt afvallen. Ik geef je hier 7 tips die ervoor zorgen dat je het afvallen wél volhoudt:

Tip 1: Stop met diëten op basis van sapjes, poeders en shakes

Doe jezelf een plezier en stop met diëten op basis van sapjes, poeders en shakes. Zoals het Cambridge dieet, Herbalife of een afvalkuur van de drogist. Zet het idee uit je hoofd dat je weer slank wordt door te hongeren en je maaltijden te vervangen door kunstmatige producten vol chemicaliën. Zo werkt het niet en dit is een voorbeeld van een gebrek aan kennis.

Door op die manier te diëten val je in eerste instantie wel af, maar zoals je hebt gemerkt hou je het niet vol.

Na een tijdje word je weer dikker dan voorheen omdat je niet geleerd hebt gezond te eten en omdat je stofwisseling steeds meer verstoord raakt. Het is ook heel slecht voor je gezondheid. Weg dus met de snelle diëten, afslankpillen en maaltijdshakes.

Lees ook:   Hoe kom je van suikerverslaving af?

Tip 2: Focus op het veranderen van je gewoontes

Wat werkt dan wel? De enige methode die echt werkt op langere termijn is het aanpassen van je leefstijl. Wat bedoel ik daarmee? Ik bedoel daarmee dat je echt met jezelf aan de slag gaat en stapje voor stapje je ongezonde gewoontes ombuigt in gezonde gewoontes die bij je passen.

Ik noem een paar voorbeelden, die ik vaak tegenkom in mijn praktijk. Als je gewend bent elke avond een wijntje te drinken kun je jezelf bijvoorbeeld aanwennen om nog maar 1 glas wijn per week te drinken.

Als je gewend ben om ’s avonds nog te snoepen of te snacken, kun je dat gaan afleren. En zo zijn er tientallen kleine gewoontes die je kunt verbeteren zonder te gaan hongeren.

Het gaat er om dat je voor jezelf gewoontes ontdekt die jij kunt verbeteren. Dat kan in het begin best lastig zijn. Maar als je doel sterk genoeg is, met een echte goede reden waarom je percé wilt afvallen, dan lukt het je om gewoontes te veranderen. Het lukt iedereen die er echt voor gaat. Je kunt elke gewoonte veranderen als je echt wilt.

Door er zo naar te kijken kom je vanzelf op een realistisch doel. Dus in hoeverre ben je bereid om je gewoontes te veranderen? Hoe meer en sneller je ongezonde gewoontes ombuigt, hoe meer en sneller je gaat afvallen. Kan je daar wel wat hulp bij gebruiken? Volg dan het Buikvet Burner Programma, we gaan dan stap voor stap door je gewoontes heen en je begint direct met afvallen.

Lees ook:   Weinig tijd? Volg deze tips om toch goed te eten!

Tip 3: Vergeet de weegschaal

Als je 7 kilo wilt afvallen, zonder een goede aanpak, denk je de hele dag aan wat je niet mag eten. Ook sta je waarschijnlijk elke dag op de weegschaal. Dat geeft allemaal veel stress en het zorgt ervoor dat je snel de moed verliest op het moment dat je weer iets aankomt.

Het is daarom veel beter de weegschaal op te bergen en je te richten op het ontwikkelen van een gezonde leefstijl met gezonde gewoontes. Je leert vertrouwen op je eigen lichaam, je ziet in de spiegel hoe je afvalt en je merkt dat je kleding beter past.

Lees ook:   Pak even de centimeter en meer over buikvet…

En het allerbelangrijkste: als je je gezonde gewoontes vasthoudt wéét je dat het afvallen vanzelf komt, dat kan niet anders.

Tip 4: Kies een aanpak die werkt en zorg dat je kennis krijgt over voeding

Ik merk dat veel mensen die willen afvallen geen goed idee hebben wat een gezonde lifestyle eigenlijk is. Bijna iedereen die bij komt vindt zelf dat zij of hij redelijk gezond eet. Maar als ik dan het voedingsdagboek bekijk zie ik zoveel ongezonde producten.

Activia,  Liga’s, verse sinaasappelsap, vruchtensappen, light frisdranken, Sultana’s, cup-a-soup, crackers, optimel, kellogg’s, becel. Afijn, als je mijn voedingsspecial hebt gelezen weet je wat ik bedoel. Dit zijn allemaal dikmakers, terwijl je misschien denkt dat je ervan afvalt door de reclame.

“Mag ik dan niks lekker meer eten?”

Mensen die willen afvallen zijn vaak bang dat ze niks lekkers meer mogen eten. Dat is één van de grooste misverstanden die ik tegenkom. En één van de bekendste manieren om jezelf te saboteren.

Want zo is het natuurlijk helemaal niet, integendeel. Je zorgt er alleen voor dat je smaak verandert en dat je keuzes meer in balans zijn. Vrijwel iedereen die bijvoorbeeld het Buikvet Burner Programma volgt voelt zich al na een paar weken veel beter. En dan kun je echt wel af en toe en traktatie nemen.

“Ik eet al zo weinig!”

Meestal blijkt verder dat mensen die willen afvallen te weinig eten, de verkeerde producten en op het verkeerde moment. Ik hoor vaak “Ja, maar ik eet al zo weinig!” en negen van de tien keer is dat ook zo.

Ik leer mensen weer meer te eten, maar dan wel lekkere, gezonde producten in de juiste verhoudingen en op het juiste moment.  Door zo je eten en je gedrag aan te passen ben je met liefde voor jezelf bezig en kijk je naar de toekomst.

Tip 5: Schrijf het op

Als je dieet na twee weken mislukt kan de reden zijn dat je domweg twee weken te weinig hebt gegeten en zoveel honger hebt, dat je lichaam ingrijpt en zorgt dat je wat eet. Maar het kan ook zijn dat je voor jezelf niet duidelijk genoeg hebt gemaakt waarom je echt wilt afvallen.

Ik ben geen psycholoog, maar ik kan je wel een methode geven  om deze barrière te nemen. Deze methode is zeer praktisch, niet zweverig. Koop een notitiboek en draag dat de komende vier weken altijd bij je. In dat schrift schrijf je om te beginnen op waarom je graag wilt afvallen.

Daarna schrijf je elke dag je gedachten van je af en leer je inzien waar het is gaat en waar je je gewoontes wilt veranderen. Zo herinner je jezelf elke dag aan je eigen motivatie om af te vallen en dat kan je op moeilijke momenten helpen.

In het Buikvet Burner Programma geven we meer richtlijnen hoe je je motivatie hoog houdt.

Tip 6: Neem de tijd

Wees lief voor jezelf en vraag niet om 7 kilo af te vallen in een paar weken. Dat gaat je gewoon niet lukken en alleen al door zo’n onrealistisch doel te stellen creëer je bij voorbaat de mislukking. Die kilo’s zijn er ook niet in een paar weken aan gekomen.

Accepteer in plaats daarvan dat je een langere tijd nodig hebt om je lichaam weer mooi in vorm te krijgen. Zie het meer als een marathon dan als een korte sprint. Concentreer je op elke stap en zorg dat je je gewoontes aanpast.

Dan komt het afvallen vanzelf. Stel je doelen klein en haalbaar en nooit in het aantal kilo’s dat je wilt afvallen, maar altijd in een actie die je zelf kunt beïnvloeden.

Tip 7: Stel 21-dagen-actie-doelen

Een verkeerd geformuleerd doel is bijvoorbeeld “Ik wil voor het eind van de maand 5 kilo afvallen”. Dat lijkt een super duidelijk doel, maar het probleem is dat je dit niet 100% in eigen hand hebt en er geen concreet meetbare actie aan kunt koppelen. Daarom kunnen je hersenen hier niet veel mee en raakt je doel snel op de achtergrond.

Een betere aanpak is om je doel van 5 kilo afvallen te vertalen naar meetbare acties. Een veel betere formulering is: “Ik wil 5 kilo afvallen, daarom zorg dat ik de komende 21 dagen elke dag gezond ontbijt”.

Zie je het verschil? Hoeveel je precies afvalt kun je niet van tevoren inschatten, maar elke dag gezond ontbijten heb je helemaal zelf in de hand. Ga op deze manier je doelen stellen.

En maak het daarna meteen concreet, door vast voor de komende week op te schrijven hoe je ontbijt er uit ziet. Maak gezonde keuze en eet niet elke ochtend hetzelfde, breng variatie aan. Weet je niet precies hoe? Kijk dan eens naar het Buikvet Burner Programma.

Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat je op deze manier succesvol je gewoontes kunt veranderen. Gemiddeld heb je 21 dagen nodig om een gewoonte te veranderen. Dat is eigenlijk helemaal niet veel, dus probeer het. Dan ga je merken dat je het afvallen wel volhoudt en dat het juist heel leuk en motiverend is om te doen :-). Je lichaam zal je dankbaar zijn.

Heel veel succes!

Inge van Haselen
Voedingscoach & Personal Trainer

PS: Heb jij net als Karin de ervaring dat je begint met afvallen en daarna weer terugvalt? Laat hieronder je reactie achter, daar is ook weer interessant voor anderen. Alvast bedankt!

24 gedachten over “7 Tips om het afvallen vol te houden”

  1. Ik heb een shake dieet gedaan Shake that weight daarbij groenten gegeten inmiddels 32v kilo afgevallen wil het nu op gaan bouwen .Dacht aan Sonja Bakker zou dit werken /kunnen

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Informeer mij via email over reacties op dit bericht (optioneel, je kunt je altijd weer uitschrijven).

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ja, stuur mij
Voedingstips
🔒 Je kunt je op elk moment weer uitschrijven
gratis
de
Gezond Afvallen
7 Gouden
voor
Ja, stuur mij
🔒 Je kunt je op elk moment weer uitschrijven
gratis
de
Gezond Afvallen
7 Gouden Voedingstips
voor
Bedankt!
Je hebt nu toegang tot de
Gezonde Lifestyle Voedingsspecial.
Klaar om te beginnen?
Bedankt!
Je hebt nu toegang tot de
Gezonde Lifestyle Voedingsspecial.
Klaar om te beginnen?
Send this to a friend