Waardoor kom je aan? 5 Tips om je gewicht onder controle te krijgen

In mijn mailbox krijg ik vaak noodkreten van mensen die niet begrijpen waarom ze aankomen. Voor hun gevoel eten ze in grote lijnen gezond, maar toch beginnen die kleren steeds ietsje meer te knellen. Herkenbaar?

Waarschijnlijk heb je dan een paar gewoontes waardoor je ongemerkt dikker wordt. Als je dat eenmaal doorhebt, kun je veranderingen gaan doorvoeren om je gewicht te controleren. Lees hier mijn advies.

Lees ook: Wat kun je doen als je niet echt te dik bent maar wel een zwembandje hebt?

5 belangrijkste oorzaken waarom je aankomt

Als je ongemerkt steeds iets dikker wordt komt dat nooit door één moment, of door één keer te veel eten. Het is meer stapeling van momenten. Vaak ben je je daar niet eens van bewust. Daarom geef ik je hier de vijf belangrijkste oorzaken waarom je aankomt en wat je er aan kunt doen.

1. Te weinig kennis – cruesli, crackers en zoetjes

De meeste mensen weten toch niet goed hoe je gezond eet en op gewicht blijft. Ik merk dat in mijn praktijk en aan de voedingsdagboeken die ik ontvang. Het is ook niet zo gek, want door alle reclames zijn veel mensen op het verkeerde been gezet.

Ik krijg noodkreten van mensen die heel weinig eten en toch niet afvallen. Als ik dan in hun dagboeken kijk zie ik producten zoals cruesli, crackers, yoghurt en afvalshakes. Geen wonder dat je niet afvalt. Misschien in het begin even door het gebrek aan voedingsstoffen, maar op een gegeven moment kom je nog harder weer aan.

Producten zoals cruesli en crackers veroorzaken pieken in je bloedsuikerspiegel en activeren je vetopslag. Ook als je verder weinig eet.

Een andere veelgemaakte fout is kiezen voor zoetjes, light-frisdranken en light-yoghurts met kunstmatige zoetstoffen. Hier word je indirect ook dik van. Wil je daar meer over weten lees dan ook dit artikel:

Lees hier: Van zoetjes word je dik – het bewijs dat zoetjes niet helpen…

Dus als je ongemerkt aankomt, kun je het beste toch nog eens naar je dagelijkse gewoontes kijken, en nagaan of het wel echt gezond is. Wil je een voorbeeld en wil je  een keer ervaren hoe je lekker gezond eet en afvalt? Begin dan met het Blije Darmen Voedingsplan.

2. De Kop-in-het-zand methode

Aan de andere kant, van veel dingen weet je inmiddels wel dat het niet zo gezond is. Maar tegenwoordig zijn er zó veel feestjes, borrels en gelegenheden dat je ongemerkt toch meer vette hapjes eet en wijn drinkt dan je van plan was. Vooral met dit mooie weer…

De barbecues gaan aan, ik zie meer mensen met een frietje en een ijsje op straat, het wordt allemaal steeds normaler. Het mooie weer lijkt een vrijbrief om alle remmen los te gooien. Ik noem het de kop-in-het-zand-methode…

Iedereen lijkt er aan mee te doen. Er zijn steeds meer feestjes en uitjes. Ik krijg jonge mensen in mijn praktijk die er voor hun gevoel bijna niet onderuit kunnen. Die een vriendenkring hebben waar het normaal is om op een avond 20 biertjes te drinken, meerdere keren per week. Daar kan geen gezonde lifestyle tegenop :-). Of mensen die en partner hebben die elke avond wijn drinkt en geen spelbreker willen zijn.

Hoe zit dat bij jou? Waar ligt voor jou de norm? Eet je altijd alles wat je tegenkomt en wat je wordt aangeboeden? Is het misschien mogelijk soms even een pauze in te lassen en lekker gezond te gaan leven?

3. Te weinig beweging – wandelen en tuinieren

De derde grote oorzaak van overgewicht in mijn ogen is toch te weinig bewegen. Ik spreek veel mensen die aangeven dat ze veel tuinieren en wandelen. Dat is natuurlijk goed, maar in mijn ogen is het niet genoeg.

Als je wilt afvallen, op gewicht wilt blijven en fit zijn, dan adviseer ik je echt flink te gaan bewegen, het liefst elke dag.  Dat wil zeggen, duurtraining met intervallen/hoge hartslag afgewisseld met krachttraining. Da kan op elke leeftijd.

Zeker als je overgewicht hebt is het de hoogste tijd om goed te gaan bewegen, bijvoorbeeld met de fitnessvideo’s uit de 10 Dagen Detox Kuur.

De laatste tijd krijg ik ook meer mails van mensen die aangeven dat ze niet kunnen sporten, bijvoorbeeld vanwege hun leeftijd (?) of vanwege een blessure. Mijn advies is om toch nog eens met een fystiotherapeut of sportarts te gaan praten. Want op elke leeftijd en in elke situatie is het belangrijk om goed te bewegen binnen jouw mogelijkheden. En om juist je lichaam te activeren, ook als het misschien in het begin moeilijk gaat.

Als Personal Trainer weet ik dat vrijwel iedereen wel iets kan doen aan training. Zoek voor jezelf uit wat je mogelijkheden zijn en laat je niet te snel door de dokter of door mensen in omgeving “op de bank parkeren”.

Stil zitten en weinig bewegen is op de lange termijn niet goed voor je. Ook voor het herstel van ziektes en blessures blijkt steeds meer dat je dan juist moet bewegen. Uiteraard in overleg met je arts of fysiotherapeut.

4. Stress – Geen tijd om voor jezelf te zorgen?

Vaak zeggen mensen: ik heb geen tijd om boodschappen te doen en te sporten. Druk druk druk. Dat geeft stress en dat zie ik aan lichamen. Veel mensen krijgen er een bolle buik van (niet iedereen trouwens, sommigen worden er mager en futloos van…) en een ongezonde huid.

De dikke buik is het gevolg van het stresshormoon cortisol waardoor je vethuishouding verandert. Zit jij in een stress-situatie? Bewijs jezelf dan een dienst door juist extra goed voor jezelf te zorgen. Ga gezond eten en lekker bewegen. Het kost relatief weinig tijd en je productiviteit schiet omhoog.

5. Geloven in wonderen

De vijfde grote oorzaak van overgewicht is geloven in wonderen. Ik kom nog steeds mensen tegen die een of ander crashdieet volgen of bijvoorbeeld “afslankdruppels” kopen en na afloop verder niets aan hun gedrag en lifestyle veranderen. Dat is kansloos en eigenlijk zonde van de inspanning en het geld.

Je valt in het begin inderdaad af met zo’n crashdieet, maar daarna zul je je leefstijl moeten aanpassen, anders ben je binnen de kortste keren weer net zo dik als voorheen of zelfs dikker. Het is ook superslecht voor je gezondheid.

Ook zijn er mensen die geloven in afvallen door in een warmtecabine te gaan zitten, of juist bij extreme kou, of door een bepaald kruid te gaan eten. Deze wonderen bestaan niet. Misschien helpen dit soort middelen een klein beetje, omdat ze je vetverbranding activeren. Maar alleen als je over de hele linie al gezond leeft, anders is het water naar de zee dragen.

Dus, mijn advies als je overgewicht hebt: ga met meer respect met jezelf en je lichaam om.  Ga serieus met je gezondheid en gewicht aan de slag, op een gezonde manier. Want juist buikvet is ontzettend ongezond en kan leiden tot allerlei nare kwalen en ziektes. Wil je ervaren hoe dit werkt? Doe dan de 10 Dagen Detox Kuur.

Welke oorzaak staat bij jou op nummer 1?

Nu komt de belangrijkste vraag aan jou als je iets te zwaar bent: welke oorzaak is het meeste op jou van toepassing? En wat ga je er aan doen? Neem even de tijd en zoek het uit. Voor jezelf en voor je omgeving. Hoe eerder je start, hoe beter je over een tijdje in je vel zit. Je lichaam zal je dankbaar zijn.

Groetjes,
Inge

Inge van Haselen
Voedingscoach & Personal Trainer

3 Reacties

 1. Carla 8 augustus 2021 bij 15:32 - Reageer

  Hoi Inge,
  Ik weet sinds kort dat ik een hele luie dikke darm heb.
  Heb jij nog tips hoe ik daar het beste mee om kan gaan?

  • Antonia 10 augustus 2021 bij 14:15 - Reageer

   Hi Carla,
   Bedankt voor je bericht en goed dat je met je gezondheid bezig bent. Om je een goed advies te kunnen geven, ben ik benieuwd hoe je zoal eet op een dag. Je kunt dit het beste mailen naar [email protected]
   Groetjes,
   Antonia
   Team Inge van Haselen

 2. Zuiderwijk 5 augustus 2021 bij 15:28 - Reageer

  Ben dankzij het volgen van „het blije darmen“ boek, op gewicht gekomen en weet nu veel beter, wat te eten. En vooral wat niet.

  Ietsje zwaarder, volg ik weer een paar dagen de recepten.

  Er is geen biscuitrol meer in huis, geen drop. Koop pure chocolade af en toe, of ijs en alleen wanneer ik op 60 kg sta op de weegschaal. Ik zie het als stimulans, om op gewicht te blijven, omdat dit nu mijn beloningen zijn en niet meer mijn valkuilen.

  Beweeg ruim voldoende, maar weet dat ik meer aan krachttraining moet doen. Ook al ben ik 70 jaar.

  Voor mij is het gewoon doorzetten en op gewicht blijven mezelf af en toe trakteren

Geef hier je reactie

Informeer mij via email over reacties op dit bericht (optioneel, je kunt je altijd weer uitschrijven).

Meest Gelezen