Als je niet weet waardoor je aankomt

Laatste update:

In mijn mailbox ontving ik een bericht van Eline. Ze weet niet waardoor ze aankomt. Voor haar gevoel eet ze in grote lijnen gezond. Toch beginnen haar kleren steeds meer te knellen. Hoe kan dat?

Deze vraag krijg ik vaker. En bijna altijd vind ik de oorzaak en is het probleem op te lossen.

Want het is een heel vervelend gevoel als je steeds iets aankomt, terwijl je op je gewicht probeert te letten.

Ik geef je hier de 5 belangrijkste oorzaken die ik in mijn dagelijkse praktijk als Voedingscoach tegenkom. En wat je kunt doen.

1. “Gezonde” producten nemen, die veel suiker bevatten

De voedingsindustrie is er een meester in om ongezonde producten als “gezond” te verkopen. Op het etiket staat dan “geen toegevoegde suiker”, terwijl een product dan nog steeds veel te veel suiker bevat.

Deze misleiding is de meestvoorkomende oorzaak van overgewicht bij mensen die gezond proberen te eten.

Zo kom ik in de voedingsdagboeken nog vaak Griekse yoghurt met cruesli tegen. Of een smoothie met fruit, of een dadelreep van de biowinkel.

Kijk de volgende keer maar eens op de verpakking naar de hoeveelheid suiker. Ga er vanuit dat 1 klontje suiker ongeveer 3,5 gram weegt. En dat een klein schaaltje yoghurt 200 ml bevat (meestal eet je er 300 ml van of soms 500 ml).

Door een gezonder ontbijt te nemen, ga je ongemerkt afvallen.

Hetzelfde geldt trouwens voor voor zoetjes, light-frisdranken en light-yoghurts met kunstmatige zoetstoffen. Hier word je indirect ook dik van. Wil je daar meer over weten lees dan ook dit artikel:

2. De kop-in-het-zand methode

Aan de andere kant, van veel dingen weet je inmiddels wel dat het niet zo gezond is. Maar tegenwoordig zijn er zó veel feestjes, borrels en gelegenheden dat je ongemerkt toch meer vette hapjes eet en wijn drinkt dan je van plan was. Vooral met dit mooie weer…

De barbecues gaan aan, ik zie meer mensen met een frietje en een ijsje op straat, het wordt allemaal steeds normaler. Het mooie weer lijkt een vrijbrief om alle remmen los te gooien. Ik noem het de kop-in-het-zand-methode…

Iedereen lijkt er aan mee te doen. Er zijn steeds meer feestjes en uitjes. Ik krijg jonge mensen in mijn praktijk die er voor hun gevoel bijna niet onderuit kunnen.

Die een vriendenkring hebben waar het normaal is om op een avond 20 biertjes te drinken, meerdere keren per week. Daar kan geen gezonde lifestyle tegenop. Of mensen die en partner hebben die elke avond wijn drinkt en geen spelbreker willen zijn.

Hoe zit dat bij jou? Waar ligt voor jou de norm? Eet je altijd alles wat je tegenkomt en wat je wordt aangeboeden? Is het misschien mogelijk soms even een pauze in te lassen en lekker gezond te gaan leven?

3. Te weinig beweging – wandelen en tuinieren

De derde grote oorzaak van overgewicht in mijn ogen is toch te weinig bewegen. Ik spreek veel mensen die aangeven dat ze veel tuinieren en wandelen. Dat is natuurlijk goed, maar in mijn ogen is het niet genoeg.

Als je wilt afvallen, op gewicht wilt blijven en fit zijn, dan adviseer ik je echt flink te gaan bewegen, het liefst elke dag. En daar is ook een vorm van krachttraining voor nodig, juist als je ouder wordt.

Ik heb mensen in mijn praktijk gehad die besloten om elke avond een uur stevig te gaan wandelen. Dat werkte als een motiverende start.

Daarna is het makkelijker om ook krachttraining te gaan toevoegen. Begin gewoon met een manier van bewegen die je leuk vindt. En onderschat het belang van veel bewegen niet. Sta elk half uur even op en zorg dat je elke dag veel beweegt.

Buikvet Burner Programma

De laatste tijd krijg ik ook meer mails van mensen die aangeven dat ze niet kunnen sporten, bijvoorbeeld vanwege hun leeftijd of vanwege een blessure.

Mijn advies is om toch nog eens met een fystiotherapeut of sportarts te gaan praten. Want op elke leeftijd en in elke situatie is het belangrijk om goed te bewegen binnen jouw mogelijkheden. En om juist je lichaam te activeren, ook als het misschien in het begin moeilijk gaat.

Als Personal Trainer weet ik dat vrijwel iedereen wel iets kan doen aan training. Zoek voor jezelf uit wat je mogelijkheden zijn en laat je niet te snel door de dokter of door mensen in omgeving “op de bank parkeren”.

Stil zitten en weinig bewegen is op de lange termijn niet goed voor je. Ook voor het herstel van ziektes en blessures blijkt steeds meer dat je dan juist moet bewegen. Uiteraard in overleg met je arts of fysiotherapeut.

4. Stress – Geen tijd om voor jezelf te zorgen?

Vaak zeggen mensen: ik heb geen tijd om boodschappen te doen en te sporten. Druk druk druk. Dat geeft stress en dat zie ik aan lichamen. Veel mensen krijgen er een bolle buik van (niet iedereen trouwens, sommigen worden er mager en futloos van…) en een ongezonde huid.

De dikke buik is het gevolg van het stresshormoon cortisol waardoor je vethuishouding verandert. Zit jij in een stress-situatie? Bewijs jezelf dan een dienst door juist extra goed voor jezelf te zorgen. Ga gezond eten en lekker bewegen. Het kost relatief weinig tijd en je productiviteit schiet omhoog.

5. Geloven in wonderen

De vijfde grote oorzaak van overgewicht is geloven in wonderen. Ik kom nog steeds mensen tegen die een of ander crashdieet volgen of bijvoorbeeld “afslankdruppels” kopen en na afloop verder niets aan hun gedrag en lifestyle veranderen. Dat is kansloos en eigenlijk zonde van de inspanning en het geld.

Je valt in het begin inderdaad af met zo’n crashdieet, maar daarna zul je je leefstijl moeten aanpassen, anders ben je binnen de kortste keren weer net zo dik als voorheen of zelfs dikker. Het is ook superslecht voor je gezondheid.

Ook zijn er mensen die geloven in afvallen door in een warmtecabine te gaan zitten, of juist bij extreme kou, of door een bepaald kruid te gaan eten. Deze wonderen bestaan niet. Misschien helpen dit soort middelen een klein beetje, omdat ze je vetverbranding activeren. Maar alleen als je over de hele linie al gezond leeft, anders is het water naar de zee dragen.

Dus, mijn advies als je overgewicht hebt: ga met meer respect met jezelf en je lichaam om.  Ga serieus met je gezondheid en gewicht aan de slag, op een gezonde manier. Want juist buikvet is ontzettend ongezond en kan leiden tot allerlei nare kwalen en ziektes. Wil je ervaren hoe dit werkt?

Dit kun je bereiken met het Buikvet Burner Programma.

Het belangrijkste is: actie nemen

Als je niet weet waardoor je aankomt, is het belangrijk om actie te nemen. Ga dingen uitproberen, zoals op een andere manier ontbijten. En meer bewegen. En alle andere tips uitproberen die ik je hierboven geef.

Of volg één van mijn programma’s als je van een gestructureerde aanpak houdt. Je gaat afvallen en voelt je fit. Je lichaam zal je dankbaar zijn.

Groetjes,
Inge

Inge van Haselen
Voedingscoach & Personal Trainer

Buikvet Burner Programma

Plaats een reactie

Informeer mij via email over reacties op dit bericht (optioneel, je kunt je altijd weer uitschrijven).

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ja, stuur mij nu
Voedingstips
🔒 Je kunt je op elk moment weer uitschrijven
gratis
de
Gezond Afvallen
7 Gouden
voor
Ja, stuur mij
🔒 Je kunt je op elk moment weer uitschrijven
gratis
de
Gezond Afvallen
7 Gouden Voedingstips
voor
Bedankt!
Je hebt nu toegang tot de
Gezonde Lifestyle Voedingsspecial.
Klaar om te beginnen?
Bedankt!
Je hebt nu toegang tot de
Gezonde Lifestyle Voedingsspecial.
Klaar om te beginnen?
Conny
“Ben al 12 kilo afgevallen. Ik heb gemerkt dat het echt werkt.”
7 Gouden Voedingstips
Clean Eating Voedingsgids voor Gezond Afvallen. Vul je voornaam en email in:
Gratis
Je kunt je elk moment weer uitschrijven
Conny
“Ben al 12 kilo afgevallen. Ik heb gemerkt dat het echt werkt.”
Clean Eating Voedingsgids voor Gezond Afvallen. Vul je voornaam en email in:
Gratis
Je kunt je elk moment weer uitschrijven
Send this to a friend