Zeewier, een natuurlijk medicijn

De gezondheidsvoordelen van zeewier

Zeewier, een natuurlijk medicijn

Vandaag beantwoord ik een vraag van Dicky over zeewier, zij mailde mij: “Hallo Inge, waar kan ik zeewier kopen en hoe moet ik het verwerken om te eten?”

Zeewier is nog bij veel mensen onbekend, terwijl het supergoed is voor je schildklier! Ik krijg zo vaak emails van mensen die schildkliermedicijnen slikken voor een onderactieve schildklier. Vaak gaat dit samen met overgewicht en moeheid.

Als ik dan naar de voedingsdagboeken kijk zie ik veel ongezonde voeding uit pakjes staan, met allerlei chemische toevoegingen. En vrijwel nooit zeegroente. Terwijl je met voeding zoveel kunt doen. Daarom ben ik blij met de vraag van Dicky en geef ik je hier tips waar je zeewier kunt kopen en hoe je het verwerkt. Lees nog even door…

Eet zeewier voor je schildklier

Zeewier bevat veel jodium, het stimuleert je vetverbranding en het heeft een ontgiftende werking. Dat is belangrijk voor je schildklier. Vooral als je geen brood meer eet adviseer ik je minimaal 1x per week zeewier te eten. Eet jij zeewier?

Zeewier heeft een detox-werking

Zeewier werkt als ontgifter van zware metalen in je lichaam. Bijvoorbeeld lood, kwik en tin die je binnen krijgt via uitlaatgassen en via je voeding. Stoffen uit zeewier helpen je lichaam zware metalen om te zetten in zouten. Je lichaam kan de zware metalen niet uitscheiden, maar als ze zijn omgezet in zouten wel! Zo raak je giftige stoffen kwijt uit je lichaam.

Zeewier is daarnaast rijk aan vitamine A, B, C, calcium, magnesium, zink en vezels. Deze zeegroente mag eigenlijk niet ontbreken in je voeding, ik adviseer je minimaal 1 keer per week zeewier te eten.

Gezondheidsvoordelen van zeewier

Waar kun je zeewier kopen?

Zeewier kun je kopen bij natuurwinkels, grotere supermarkten en toko’s. Het assortiment varieert, meestal kun je gedroogde wakame en gedroogde nori kopen. Wakame is gedroogd Japans zeewier. Je weekt het even 5 minuten in water en kunt het dan door je salade of groente mengen. Een alternatief is Nori, dat zijn van die bladen waarin sushi wordt gerold. Tegenwoordig kun je Nori ook kopen als snippers voor door je salade.

Verder hebben bijvoorbeeld de Ekoplaza winkels in Amsterdam soms verse zeewier in het koelvak. Misschien weet jij nog meer adressen? Laat dan hieronder je tips achter, daar help je ook weer andere mensen mee.

Hoe eet je zeewier?

Zeewier heeft een specifieke smaak, je proeft een beetje de zee. De meeste mensen moeten er even aan wennen (en sommigen wennen er nooit aan ;-). Zelf doe ik zeewier door mijn salade, daar zou je mee kunnen beginnen. Verder voeg ik vaak een beetje zeewier toe aan mijn soep of ik maak speciaal een miso-soep met zeewier. Ook kun je nori gebruiken als wrap. Ik ben bezig een aantal zeewierrecepten te ontwikkelen voor mijn nieuwe receptenboek. Want je kunt zeewier ook verwerken in je avondmaaltijd. Ik hou je op de hoogte.

Hoe zit het met zeekraal en lamsoor?

Zeekraal en lamsoor zijn ook heel gezond. Het zijn geen algen zoals zeewier, maar planten die in zout water leven. Je eet ze als groente. Zeekraal kun je vaak bij de vishandel kopen of in de natuurwinkel en steeds vaker ook in de de grotere supermarkten. Van lamsoor weet ik het niet, dat zie ik niet vaak, dus heb je daarover tips, laat die dan ook hieronder achter.

Neem ook eens kelp noodles voor calcium ijzer en jodium

Kelp noodles zijn populair in de wereld van raw food. Het zijn doorzichtige spaghetti-achtige slierten. Ze zijn gemaakt van bruine zeewier en bevatten veel ijzer. Zelf doe ik kelp noodles regelmatig door een roerbakgerecht, maar het kan ook in je salade. Je hoeft de noodles alleen maar af te spoelen en verder niet te koken.

Een zeekraal recept…

Zeekraal eet je als groente of als bijgerecht. Spoel de zeekraal eerst goed af. Fruit een uitje in kokosolie met een fijngesneden rood pepertje. Voeg vervolgens de zeekraal toe. Even 5 minuten roerbakken en klaar. Heerlijk! Kijk voor meer zeewier-recepten in Je Body In Balans.

Ik hoop dat ik je met deze informatie weer een stap verder help naar de Gezonde Lifestyle. Zeewier is supergezond en belangrijk voor je schildklier!

Groetjes,
Inge

PS 1: Eet jij zeewier, zeekraal en lamsoor? Hoe maak je dit klaar? Heb je tips waar anderen zeewier, zeekraal en lamsoor kunnen kopen? Laat hieronder je reactie achter daar help je ook weer anderen mee. Alvast bedankt!

PS 2: Je kunt zeewier ook online bestellen bij zeewierwinkel.nl.

Facebook reacties:



Schrijf een reactie

(Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd)

Informeer mij via email over reacties op dit bericht

72 Reacties

  1. Rosanne

    Ik vind zeekraal lekker maar erg zout dus ik meng het
    met andere groente. Bijvoorbeeld met boontjes.
    De laatste paar minuutjes mee koken en je hoeft dan
    ook geen zout in de boontjes te doen.

  2. Bella

    Hallo Inge
    Misschien is dit een tip : Bij de reformwinkels kun je Kelp kopen van zeealgen dit is wellicht een goed alternatief voor zeewier.Het is in tabletvorm dit kun je bij je maaltijd innemen.
    Met hartelijke groeten van Bella .

  3. Anne-Marie Bodifée

    Hallo Inge,

    Hoe lang kun je gedroogde zeewier bewaren ?

  4. jitske

    Hallo Inge,

    Je adviseert minimaal 1x per week zeewier te eten als je geen brood eet. Maar is 1x dan voldoende om voldoende jodium binnen te krijgen voor de hele week?

    Groeten van Jitske

  5. Inge Sikking Klinkers

    Goede Middag Inge,
    Ben woonachtig in Zuid Frankrijk waar ik momenteel veel lees over Ganoderma Lucidum een paddestoel(China)wat zeer goed voor de gezondheid schijnt te zijn, het schijnt verwerkt te worden in koffie, thee en chocolademelk. Is dit procuct bij jou bekend!En is het inderdaad zo Geweldig voor de gezondheid!
    Hartelijke groet van Inge uit Frankrijk.

  6. Berna

    Ik koop het als wakame gewoon bij de vishandelaar.
    Ik eet het rauw, wel beetje taai!
    Is dit ook gezond?

  7. Irene

    Zeerwieren, ik vind ze heerlijk en ze zijn inderdaad erg gezond.
    EN….als je een hoge bloeddruk hebt, of iets aan je schildklier ….. DAN MOET JE ER ECHT MEE OPPASSEN en eerst een bezoekje brengen aan een (natuur)arts!!!

  8. Naam (verplicht)...

    Ik eet bijna elke dag 2 ons groenten en voldoende fruit (ik ben een fruitmonster) maar had nog nooit van zeewier gehoord. Vandaag was ik bij de Jumbo maar ze hadden er niet. Morgen ga ik even naar AH en hoop het daar te vinden.

  9. j van kleven

    Ik heb bij De AH een tijdje geleden een zeewiersalade gekocht. Stond bij de vis weg gemoffeld. Even vragen en dan kom je er wel.

  10. sonja

    hoi inge ik had net reactie verstuurd maar zie het niet op deze pagina ?

    • Inge

      Hallo Sonja, ik zie het. De reacties komen de laatste dagen allemaal in het spamfilter, wordt aan gewerkt!
      Groetjes, Inge

  11. sonja

    hoi inge en de rest is zeewier ook goed voor je buik vet? kan je daar echt mee afvallen?

    • Inge

      Hallo Sonja, Zeewier is supergoed! Maar als je wilt afvallen zou ik toch je hele leefstijl onder de loep nemen en niet alleen naar zeewier kijken…. Je valt af door je hele eetpatroon en je beweging aan te passen. Is je leefstijl al een beetje gezond?
      Groetjes,
      Inge

  12. Roxanne

    Zelf gebruik ik himalaya zout al een tijdje maar Keltisch zout schijnt nog beter te zijn het bevat nog alle spoor elementen de ene zou is het anDere zout niet die meeste zouten is geraffineerd ik had een vraag als ik kefir yoghurt wil kopen is dan het beste om van de meter te kopen om se niet aan homogenisatie doen waar door er transvet ontstaat en en dat moeilijker te verteren is in de darm om de vetbolletje verkleint worden ? Sinds ik glutvrije granen week heb ik weinig tot geen uitslag en dat ik nu rauwe kaas eet van plaats dat verhit is ziet me huid er weer normaal uit. Ik gebruik rauwe roomboter alleen in de smootie om ook goeie stoffen in zitten. 1 appel 2 kiwi een avocado 1eetlepel kokosolie 1 stuk roomboter 1 eetlepel tarwegraspoeder Een eetlepel rauwe honing en beetje gember en half liter water. Ik zocht wat natuurlijks voor me haar dat het hele dag goed blijf zitten kokosolie was wel goed maar niet iedereen vind prettig geur ik kwam uit op Arganolie is en de geur is niet heftig zoals bij kokosolie en het is ook goed voor acne van haargel gaat vaak me haar van afbreken kokosolie word ook vaak op de huid aangebracht dat je huid niet gaat verdrogen maar het vervangt geen dag crème om in dag crème wat extra’s in zit

  13. ans

    Hallo Inge,
    Allereerst wil ik je bedanken voor alle goede tips die ik van je kreeg SUPPPPer. Ik ben nog nooit zo goed te pas geweest, en voel me super fit, dankzij jou tips daar geef ik ‘t op.
    Maar ik heb een vraag: welk zout kan ik ‘t beste gebruiken, ik weet dat zout niet zo gezond is, maar aftoe moet dat toch wat raad jij mij aan.
    Alvast bedankt voor je antwoord.
    Dan wil ik je ‘n fijne gezonde vakantie toewensen en hopelijk kunnen we na de vakantie weer genieten en profiteren van je tips.
    Ik ben ‘n vaste bezoeker op je site.
    Gr. veel lieve Ans.

    • Marianne

      Keltisch zeezout is een heerlijk zout en supergezond.
      Zit ontzettend veel in en is niet slecht voor je gezondheid maar juist gezond. Moet je maar eens googlen, dan vind je veel informatie.
      Ik gebruik het voor alles.Voel me er erg goed bij.

      Groetjes Marianne

  14. Inci

    wij hebben laatst zowel zeekraal als ook lamsoren gekocht bij groothandel Sligro (in Maastricht), gewoon even kort bakken in een pan met olijfolie een een gefruit sjalotje, lekker bij allerlei visgerechten.

  15. Peter

    Hallo,
    Ik wil graag brood gaan maken van zeewier. Welk zeewier kan ik daarvoor het beste gaan gebruiken?
    En hoe kom ik daaraan in wat grotere hoeveelheden (bv 2 kg)?
    groet Peter

    • Inge

      Hallo Peter, zeewierbrood ken ik niet, hier kan ik je niet mee helpen, ben wel benieuwd ;-).

      Groetjes,
      Inge

    • Mounia

      Hoi Peter, mijn Nederlands is niet zo goed maar als ik het goed begrepen heb, heb jij re-hydrated wakame seaweed nodig om seaweedbread te maken.
      Ik hoop dat ik je geholpen heb.
      grt,
      Mounia

  16. Bert

    Verse zeewier op zout en ook dressing en broodbeleg van verse zeewier zijn de laatste tijd steeds meer in de winkels. Het is ook bio.

    Sinds een paar maanden bij alle HANOS vestigingen. Ik zie het bij Marqt in A’dam. Bij De Kweker.
    Ook in Drente op de vrijdagse bio-markt in Emmen.

    Er is ook een blog over zeewierbereidingen.
    Recepten Met Verse Zeewier…

    Vriendelijke groeten,
    Bert

  17. S Heijmann

    Weet er iemand toevallig waar je dulse/kelp in bulk verpakkingen kan kopen?

    Vind bij dagelijks gebruik zo’n verpakking van 20-40 gr. toch wel prijzig +- 4 eur.
    Zou het erg op prijs stellen als iemand een leuk adressje weet want mijn oude leverancier is ermee gestopt wat erg jammer is.

  18. Lien

    hallo Inge, ik ben op zoek gegaan naar zeewier.
    In 1e instantie naar Norivlokken., maar heb verse zeewier gevonden bij Xummum in Ermelo.
    Ik geef het even door, zodat ook anderen in mijn omgeving er van kunnen profiteren
    Hartelijke groeten, Lien

  19. Lenie

    hoi inge
    nee zeewier eet ik nooit wel kelp
    gr lenie

    • Inge

      Hallo Lenie, bedankt voor je bericht. Kelp is voor zover ik weet ook een zeewier. Bevat veel jodium. In welke vorm eet je kelp?

      Groetjes,
      Inge

    • S Heijmann

      Weet er iemand toevallig waar je kelp en/of dulse in bulk verpakkingen kunt kopen?

      Bij dagelijks gebruik vind ik zo’n kleine verpakkingen(+- 20-40 gr.) wel erg prijzig.
      Had eerst een mooie leverancier maar deze is ermee opgehouden wat erg jammer is. Hier kocht ik voor een 6-12 eur. per 500 gr.

      Groetjes…

  20. Coby

    Hallo Inge,

    vandaag kocht ik zeekraal gewoon bij AH bij de vis afdeling. Nomaal kocht ik het bij de reformzaak in Zwolle.
    Zeekraal eet ik nog wel eens op een cracker met pindakaas of een andere nootpasta. Dus rauw, smaakt goed. Kan ook gewoon in de sla.

    Groeten van Coby

  21. Riky

    Hallo Inge,

    zeewier eet ik regelmatig. Vaak op salades en anders bij boongerechten. Soms neem ik tussendoor ook gewoon een stukje kombu-zeewier en eet dit gewoon op als “snack”. Ik vind het lekker en ik neem het om mijn meneralen goed te maken.
    Ben dit meer gaan gebruiken sinds ik helemaal geen zuivelprodukten meer gebruik.

    Het is gemakkelijk te koop in een natuurwinkel, dus dat is geen probleem.

    Groetjes,
    Riky

  22. Esther

    Hallo Inge,

    Hoe weten we zeker dat de zeewier goed is? Want als het ergens uit de zee komt heb je ook kans dat er zware metalen in het zeewier zijn opgenomen.
    Dus is er ergens te controleren dat deze op een schone plaats gekweekt zijn? Heb namelijk geen zin in vergiftiging door zware metalen.

    Groetjes,
    Esther

    • Inge

      Hallo Esther, dat is een goeie, daar heb ik geen informatie over. Ik weet niet of zware metalen worden opgenomen door zeewier. Iemand anders die hier meer over weet?

      Groetjes,
      Inge

  23. Pauline

    Ik ben zelf helemaal fan van het boek Non*Fish*a*Li*Cious van Lisette Kreischer. Hier staan allemaal recepten in die naar vis smaken zonder dat er vis in zit, volledig plantaardig zelfs. Niet alleen superlekker en enorm gezond, maar ook goed voor de lijn! In heel veel recepten wordt zeewier gebruikt om de ziltige smaak te krijgen, dus veel inspiratie om deze gezonde ‘zeegroente’ vaak op het menu te kunnen zetten! Echt een aanrader.