Wel Of Geen Brood En Pasta?

Wel Of Geen Brood En Pasta?Zoals je weet deel ik met jou de nieuwste inzichten op het gebied van de gezonde lifestyle. Hoe gezonder je leeft, hoe fitter en slanker je bent en hoe beter je je voelt.

In New York kocht ik onlangs het boek Wheat Belly van Dr. William Davis. Wheat Belly gaat over het mogelijk negatieve effect van tarwe op je gezondheid en je gewicht. Super interessant en misschien heb jij ook wat aan zijn conclusies. Lees nog even verder.

Davis: “Zelfs Triatleten Hebben Een Buikje”

Dr. Davis is cardioloog. Hij constateert dat Amerikanen steeds dikker worden, terwijl de inname van vetten is verminderd. Bij de triathlon-wedstrijden van zijn vrouw ziet hij dat 1/3e van de deelnemers een buikje heeft. Hoe kan dat? Het advies “beweeg meer en eet minder” gaat voor deze groep waarschijnlijk niet op.

Is Moderne Tarwe De Boosdoener?

Davis gelooft dat de moderne, gemodificeerde tarwe de boosdoener is. Tarwe zit echt overal in. Niet alleen in brood en pasta, maar ook in drop, snoep, sauzen, soepen en tientallen andere producten. Volgens Davis is de tarwe in Amerika de laatste eeuwen zodanig gemodificeerd dat het eten ervan nu allerlei gezondheidskwalen met zich mee brengt.

Buikvet, Rimpels En Darmpziektes…

Davis beschrijft in zijn interessante boek de effecten van tarwe op je de gezondheid. Het zorgt voor grotere pieken in je bloedsuikerspiegel dan suiker.

Volgens hem krijg je niet alleen buikvet van tarwe, het zorgt ook voor darmproblemen, suikerziekte, hartklachten, verouderingsverschijnselen en huidaandoeningen.

Zodra Davis bij zijn patiënten de tarwe uit het menu haalt, ziet hij ze opbloeien. Hij heeft op deze manier inmiddels meer dan 2000 mensen geholpen weer gezond, slank en fit te worden.

En In Europa?

Wat moeten wij hiermee in Europa? Zoals je weet ben ik een voorstander van een gezonde leefstijl op basis van clean eating. Dat wil zeggen het eten van verse, natuurlijke producten in een bepaalde verhouding. Passen tarwe-producten zoals volkorenbrood en volkorenpasta nog in deze aanpak?

Het Europese tarwe is minder gemodificeerd dan de Amerikaanse tarwe. Maar door het boek van Davis en mijn eigen ervaringen zijn mijn inzichten toch veranderd.

Eigen Ervaring

Zelf eet ik het laatste jaar nog maar nauwelijks brood. Ik kies als lunch veel vaker voor gevulde salades met bijvoorbeeld quinoa, linzen, bonen, rijst en avocado. Ik merk dat ik daardoor meer energie heb, me nog fitter voel en nog makkelijker op gewicht blijf.

Ook pasta ben ik veel minder gaan eten. Als ik ‘s avonds koolhydraten eet dan haal ik deze uit groente, quinoa en bruine rijst. Ik voel me er fantastisch bij. Deze zelfde ervaring heb ik met mijn personal training klanten. Het is daarom nu tijd ook mijn voedingsadvies aan jou hierop aan te passen.

Aangepast Voedingsadvies

Op basis van mijn eigen ervaring en de inzichten van Davis heb ik besloten mijn voedingsadvies aan te passen. Als je overgewicht hebt of je niet fit voelt adviseer ik je geen brood en andere tarweproducten meer te eten. Kies als lunch in plaats van brood een gezonde, goed gevulde salade met bijvoorbeeld quinoa, linzen, bonen, rijst en avocado. En neem in plaats van volkoren pasta één van mijn andere gerechten met bijvoorbeeld quinoa of bruine rijst. Maak de recepten uit Je Body In Balans en kijk hoe je je over een paar weken voelt…

Havermout kun je wel gewoon als ontbijt blijven eten. Havermout kan sporen van tarwe en gluten bevatten maar is minder schadelijk voor je immuunsysteem en je hersenen dan tarwe. Wees matig met muesli en Brinta valt nu definitief af…

Eet Wel Voldoende Koolhydraten

Het minderen met tarwe is geen pleidooi voor koolhydraatarm eten! Deze fout maken nog veel mensen. Door koolhydraatarm eten val je eerst af, maar je wordt er moe en futloos van en na een tijdje kom je weer aan. Je lichaam heeft natuurlijk wel koolhydraten nodig. Alleen wat mij betreft niet meer uit tarwe.

Ik hoop dat ik je hiermee help weer een stap te maken naar de gezonde lifestyle!

Groetjes,
Inge

PS: Ben jij bereid de tarwe uit je menu te halen en te kijken hoe je je voelt? Laat hieronder je reactie achter en hou me op de hoogte. Alvast bedankt!

 
 
 
 
 

Facebook reacties:Schrijf een reactie

(Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd)

Informeer mij via email over reacties op dit bericht

103 Reacties

 1. Jessica

  Ik eet nu een tijdje geen pasta meer en alleen speltbrood, maar dat deed ik al langer. Ik moet zeggen dat ik wel wat verschil merk, maar ik wordt er ook chagerijnig van omdat ik dol op pasta ben. De volkorenvariant vind ik echt niet te eten. Ik voel me lichamelijk welbeter maar de levensvreugde is ook weg.

  • Nina (Team Inge van Haselen)

   Hallo Jessica,
   Als je stopt met het eten van pasta is het in het begin even wennen. Het is veel beter voor je om in plaats van pasta te kiezen voor quinoa of zoete aardappel bijvoorbeeld. Als je erg gehecht bent aan pasta zou je ook eens boekweitnoodles kunnen proberen. Hier zit geen tarwe en gluten in waardoor je geen pieken krijg in je bloedsuiker en het beter is dan pasta.
   Geef jezelf de tijd te wennen aan het niet eten van pasta en bedenk dat het veel beter voor je gezondheid is.
   Succes!
   Groetjes,
   Nina – Team Inge van Haselen.

 2. suzy

  hallo
  Ook ik heb een brood probleem!
  Na een lange zoektocht voor een lekkere broodvervanger, ben ik er eindelijk achter gekomen.
  Lijnzaadcrackers die je zelf kunt maken, zoek het even op Google op.
  Succes!

 3. Ina

  Ik probeer ook zoveel mogelijk tarwe en gluten te vermijden wegens darmproblemen. Voel me al veel beter nu, mijn darmen zijn rustiger geworden. Het enige ‘brood’ dat ik eet is 100% kiembrood of essenenbrood te verkrijgen in de natuurwinkel), bestaat uit 100% gekiemde spelt of tarwe zonder enige andere toevoeging. Door het kiemen van de granen zijn alle schadelijke stoffen (gluten, fytines, enz verdwenen).Heeft een hele lage GI waarde (25) en zou dus héél gezond zijn.
  Ik voel me er alleszins goed bij.
  Wat is jouw mening hierover?

 4. Jantine

  Welke groenten/noten bevatten dan veel koolhydraten?
  Wat ik moet geen tekorten krijgen!
  Groetjes jantine

 5. Marcel

  ik heb in miami ook dat boek gekocht. Punt is dat het voedsel daar idd dikmakend is, klef wit brood, pasta’s,ontbijt cereal vol met tarwe en suiker ed. Overal zit tarwe in. gezond eten is daar ook erg duur.

  Als experiment eet ik nu al 2 weken geen tarwe, als koolhydraten wel rijst,en wat aarappelen. Vanwege het sporten moet ik van mezelf wel degelijk koolhydraten. Meten is weten, heb zo’n usb glucose meter (ben geen diabetes)
  Dus meet ik het bloedsuiker gehalte voor en na de maaltijd, en voor en na het sporten. Ik moet zeggen dat ik nu langzaam begin af te vallen,heb ineens geen fasciculaties (die onverklaarbare spiertrillingen had ik al een jaar 24×7) in mijn bovenbenen (maar kan nog steeds toeval zijn dat het nu weg is).
  Het bloedsuiker nivo stijgt niet meer zoveel en zo snel als bij brood,
  alhoewel rijst/mais nog wel een toename geeft, maar over de linie zijn de fluctuaties lager.
  Ik moet nog 2 weken voordat ik een fatsoenlijk oordeel kan vellen, maar het ziet er niet slecht uit. Wel valt het tegen om het juiste voedsel te zoeken, overal zit tarwe in tegenwoordig!

  • Inge

   Hallo Marcel, super dat je hier zo bewust mee bezig bent! En dat je de resultaten meet. Ik ben benieuwd, hou je me op de hoogte?
   Groetjes, Inge

   • Marcel

    volgens mij heb ik last van ontwenningsverschijnselen, hunkeren naar wit brood terwijl bloedsuiker normaal (100mg/dl) is, hoofdpijn. thuis heb ik geen tarwe producten meer, maar ga iedere keer toch langs de kasten om iets te zoeken terwijl ik ook weer weet dat er niets meer aan tarwe is, erg apart.
    Ga dus echt cold turkey. Om dit wat op te vangen fiets ik naar mijn werk in rustig tempo en doe een (interval) wandeling tussen de middag tijdens de pauze. Onderwijl val ik nu langzaam af. de youw8 weegschaal laat een vermindering van vet% zien , dus dat is ok.
    we gaan het zien, al met al toch een geinig experiment.

 6. Gerard

  Mijn vrouw liep tegen het boek WheatBelly aan in de usa afgelopen zomervakantie en haar zus hield zich al een beetje aan een dergelijk dieet.
  Terug van vakantie, boek min of meer uitgelezen, had ik zoiets van baat het niet, dan schaadt het niet, dus laat ik het maar een weekje proberen en met mijn vrouw meedoen.
  Glutenvrij brood gekocht als vervanger van mijn normale dagelijkse boterhammen. Dat is prima te doen (normaal 3 boterhammen als ontbijt, 2 als lunch en meestal nog een hard broodje erbij). Het gekke is dat de kleine boterhammen van Schar voldoende vullen, 2 boterhammen ontbijt en 2 voor de lunch is voldoende. Na 3-5 dagen merkte opeens dat als ik opstond, mijn nek en schouders geen pijn meer deden en de stijfheid sochtends verdwenen was. Na 2 weken was ik al ruim 2 kilo kwijt, dus voldoende inspiratie om er mee door te gaan. Nu na 3 maanden ben ik 8 kilo kwijt, meer dan een kledingmaat kwijt (helaas, nieuwe pakken kopen) en voel me er goed bij. Ik eet verder alles. En af en toe gaat er echt nog wel wat brood/deeg gebaseerd in. Pasta vindt ik heerlijk, maar de glutenvrije niet. Maar ik begreep dat de echte italiaanse harde tarwes bij lange na niet zo gemodificeerd zijn. Zoals mijn vrouw opmerkt, heb ik weer een prima figuur en ik voel me goed bij het (in hoofdzaak, maar niet altijd) verbannen van het tarwe brood.
  Wat merk ik nog meer: ik heb geen behoefte meer aan snoepen (behalve een snoeptomaatje, maar niet overdag), ik kan zonder problemen de taart en andere koekjes laten staan als er iemand jarig is, iets dar ik voorheen voor onmogelijk hield! En goed eten smaakt natuurlijk nog net zo goed en hoef je dus niet te laten.
  Wel merk ik als ik gluten gegeten heb, ik de volgende dag stijver in nek en schouders ben als ik ontwaak. Kortom, voor een gewone nuchtere nederlandse man die niet wil dieeten is dit voor mij een prima oplossing om me beter te voelen en uit te zien. Ik kan het iedereen aanbevelen: probeer het eens een weekje en kijk of het bevalt.

  • Inge

   Hallo Gerard, super! Ik hoop dat je met jouw ervaring ook weer anderen helpt, bedankt! Het is inderdaad een kwestie van een keer proberen geen tarwebrood te eten en te kijken hoe je je voelt. Zelf ben ik ook geen voorstander van dieten, omdat dat nergens toe leidt. Je kunt beter stap voor stap je gewoontes veranderen zonder te hongeren. Heel goed!

   Groetjes,
   Inge

 7. marleen

  na een maand geen brood gegeten te hebben door vakantie Thailand merkte ik dat ik me veel beter voelde (PDS heb ik) Nu fanatiek aan het zoeken naar hoe te leven zonder brood. Maar begrijp ik nou goed dat het alleen in de tarwe zit? en in Gluten? of is tarwe/gluten hetzelfde. groet marleen

  • Inge

   Hallo Marleen, als je pds hebt zou ik een tijdje geen tarwe maar ook geen andere granen eten en ook geen zuivel. In mijn artikel heb ik het over tarwe, omdat Dr. Davis zijn onderzoek daar op richt. Tarwe is het meest gemanipuleerd.

   Alle granen bevatten gluten, dus voor de zekerheid zou ik die ook niet nemen. Het beste kun je heel clean gaan eten volgens mijn methode. Ik denk dat Clean Eating Lifestyle Cursus iets voor jou is!
   Kijk maar even en ik wens je heel veel succes met deze zoektocht, het is leuker dan je nu misschien denkt en je zult je snel veel fitter en gezonder voelen! Heb je nog vragen laat het me dan weten!

   Groetjes,
   Inge

 8. Manna

  Ik eet sinds 1 november glutenvrij en val steeds meer af.
  Dit was wel nodig maar inmiddels niet meer, hoe kom ik iets meer aan?
  Heb ook continu trek, en eet naar mijn mening best vaak.
  Ik heb enorm baat bij glutenvrij, veel minder vermoeid en geen buikpijn meer. (Ik ben glutenvrij gaan eten omdat onze dochter coeliakie heeft, en ik drager ben van het gen.) Ik geloof zeker dat de structuur van tarwe in de loop der jaren is veranderd, mensen kunnen eigenlijk beter haver eten, word stukken beter opgenomen door ons lichaam en er blijft bijna geen afvalstof van over in vergelijking met tarwe.
  Ik hoop dat jullie iets weten tegen het blijven afvallen,

  Groetjes Manna

  • Inge

   Hallo Manna, goed dat je glutenvrij bent gaan eten! Ik denk zo te lezen dat je als eerste kunt beginnen je porties te vergroten! Eet je wel volgens de clean eating methode?

   Groetjes,
   Inge

 9. Hallo,

  Mag ik het brood vervangen door rijstcrackers? Mogelijk is deze vraag al gesteld. Excuus hier voor.

  Groet,

  Christel

  • Inge

   Hallo Christel, ik ben zelf niet zo’n fan van rijstcrackers. Het geeft weinig voldoening en je doet er al snel te veel beleg op. Verder komt bij het bakproces acrylamide vrij, dat is mogelijk kankerverwekkend.

   Aan de andere kant, als je het lekker vindt kan af en toe een rijstcracker geen kwaad denk ik. Kijk of je stap voor stap je gewoontes kunt veranderen en steeds meer kiezen voor gezonde gevulde salades en dergelijke in plaats van brood en crackers. Kan je hiermee vooruit?

   Groetjes,
   Inge

   • Christel

    Hallo Inge,

    Dank voor je reactie.
    Een rijstcracker als alternatief voor brood, ofwel tarwe, omdat je wel rijst mag volgens jouw eetmodel. Of heb ik dit verkeerd begrepen?
    Uiteraard zijn sallades gezond, maar ook daarmee knu je je darmen overbelasten waardoor er weer andere problemen ontstaan. Een complexe wereld, voeding&lichaam:)

    • Inge

     Hallo Christel, hoe belast je je darmen met salades? Dat hoeft op zich niet. Zorg dat je wel gevarieerde gevulde salades neemt van biologische producten. Dus niet een krop sla van de supermarkt, maar bijvoorbeeld een bieten quinoa salade of de Japanse noedelsalade.

     Groetjes,
     Inge

     • Christel

      Nou, Inge, mijn brood laten staan vind ik al heel wat. En ik ben dol op ijsbergsla en al blij met gewone verse groente hier in de tropen. Maar ik zal zeker eens rond kijken naar je aanraders. Nog even ter info: zojuist had ik blijkbaar mijn emailadres niet juist ingevuld en kreeg die melding, maar mijn hele antwoord was ook weg.

 10. Soraya

  Ik lig in een deuk hier sorry. Zie zoveel mensen met gewichts problemen en die alle dieeten zoeken om af te slanken. Denken jullie ook na dat men door dieeten en zeker steeds andere dieeten een 62% meer kans op darmkanker hebben! Ben voorzicht eet gezond en met mate en genoeg beweging maar ook dat geeft geen garantie op een slank lichaam. Hormonen zijn een belangrijke spil 1 qua eten 2 qua aanleg voor gewicht. Succes allen, maar denk heel goed na!

  • Inge

   Hallo Soraya, bedankt voor je bericht. Ik denk dat je mijn berichten niet goed leest en misschien te snel oordeelt. Mijn methode van Clean Eating is geen dieet maar een blijvende verandering van je lifestyle. Gebaseerd op het eten van verse, natuurlijke producten en geen fabrieksrommel. Want dieten zijn inderdaad ongezond, daar ben ik ook geen voorstander van.
   Wat bedoel je precies met je opmerking over hormonen? Dit is mij niet helemaal duidelijk.

 11. Margreet

  Inge, wat vind je van het Paleo-dieet?
  gr, Margreet

  • Inge

   Hallo Margreet, het paleo-dieet komt zo te zien dicht in de buurt van mijn methode van clean eating. Ik ben ook voorstander van zoveel mogelijk verse, onbewerkte producten eten en zo min mogelijk fabrieksrommel.
   Ik ben iets minder strikt als het gaat om bijvoorbeeld havermout, rijst en quinoa. Dat kun je wat mij betreft in kleine porties eten. Hoe kijkt het paleodieet aan tegen bonen en zuivel?

   • Ingrid

    zit niet in paleo dieet

   • Jeannette Warbout

    Ik ben overgestapt op de Paleo-leefwijze en dat bevalt me prima. Onbewust heb ik tussen mijn schriften vol eigen recepten Paleo-verantwoorde recepten bedacht die altijd in de smaak vallen bij iedereen die mee-eet. Het is niet zo dat je helemaal geen koolhydraten meer eet, zoals veel mensen denken: 2 x per week kun je iets met koolhydraten eten, of dit nu een volkoren boterham is of een bord havermout of aardappels bij de warme maaltijd. Verder lijkt het in grote lijnen op jouw levensstijl, daarom lees ik graag je tips, doe ik veel informatie van op en brengt me op ideëen. Het scheelt mij ook etiketten lezen; moet aan de bril, maar ben te ijdel :-) Ik vind je uitgebreide berichten en je antwoorden top, dus ik blijf je volgen.

 12. Nellij

  Bedankt KARIN, voor de uitleg en het artikel over spelt. Had er nog nooit van gehoord.
  Interessant.
  Weet iemand ook hoe dat in het frans heet ? kan het niet in het woordenboek vinden. groetjes en sterkte aan iedereen.

 13. Kimberley

  Hoi Inge, ik ben één van de velen die gezond denkt te eten, maar niet afvalt. Ik probeer nu tarwe zoveel mogelijk weg te laten, want ik at dit de hele dag door. Ben namelijk gek op brood. Nu eet ik speltbrood, wat ik zelf bak met meel van de molen. Nu heb ik ontdekt dat er ook koekjes bestaan van speltmeel. Hieronder staan de ingrediënten. Alles is 100% biologisch. Kan ik dit eten? Met mate uiteraard. En is pasta van speltmeel een goed alternatief voor gewone pasta?

  ingredienten: Speltvolkorenmeel* (25 %), speltmeel* (25%), boter*, ruwe ongeraffineerde rietsuiker*, cacaopoeder*, heeleipoeder*, zeezout, natuurlijk vanillearoma.

  Bedankt alvast!

  • Inge

   Hallo Kimberley, goed bezig met deze zoektocht! Speltpasta is prima als je er niet teveel van eet, bijvoorbeeld 1x per week of 1x per twee weken.
   De speltkoekjes zijn redelijk, maar toch zou ik ze niet nemen. Het is beter je zoete smaak af te leren en het eten van koekjes af te leren.
   Groetjes, Inge

   • Kimberley

    Oké, bedankt voor je reactie! Mijn plan van aanpak is om het stap voor stap te doen; eerst overstappen op speltproducten en dan de zoetigheid ontwennen. Maar sinds ik alleen nog maar speltbrood eet en geen tarwe ben ik al een kilo kwijt in twee weken! Het werkt dus echt :)

    • Inge

     Wow, supergoed! Voel je je er ook goed bij?

     • Kimberley

      Ja, ik voel me er zeker goed bij. Stoelgang is beter en ik heb stukken minder honger als hiervoor. Met boodschappen ook ‘s op de verpakkingen gelet; wat zit er een rotzooi in bijv. boter zeg.

   • Daan

    Hi Inge, Wat is nu eigenlijk de juiste verhouding voor wat betreft je eetpatroon per dag. Ik begreep dat je eigenlijk een juiste balans moet hebben in eiwitten, koolhydraten en vetten maar hoe zit dat eigenlijk met die verhouding. Nu denk ik af en toe wel eens… moet ik nu eigenlijk vandaag nog wat extra van dit of van dat… geen idee! Groetjes, Daan

    • Inge

     Hallo Daan, ga uit van 40% koolhydraten, 30% eiwitten en 30% vetten. Het is daarbij vooral belangrijk dat je je koolhydraten uit de goede producten haalt, dus niet uit brood en tarweproducten, maar ‘s ochtends uit havermout en fruit en de rest van de dag uit groente.
     Als je gebalanceerd wilt leren eten zou je één van mijn programma’s kunnen volgen, zoals het Bikini Body Programma. Dan ontdek je al doende hoe je in de juiste verhoudingen eet.

     Groetjes,
     Inge

 14. heidi

  hoi inge,

  ik maak nu regelmatig pannekoek van boekweitmeel een paar ei-eiwitten erdoor en vult heel lang is goed voor ontbijt of als lunch is boekweitmeel goed???????

 15. Barbara

  Hoi Inge
  Mijn naam is Barbara en ik weeg 113kg mn zwaarste gewicht ooit. ik werk ma t/m vrijdag van 7.00-14.00u en 3x per week in de middag volg ik college. Brood wordt dagelijks genuttigd in huis. Er zijn soms 3 brooddagen per week. warme maaltijd is rijst. ik eet 5 tot 9 sneetjes volkoren brood per keer. is er geen rijst dan eet ik brood. en ik eet tot ik mij bekomst heb ik wil graag afvallen help me. lengte is 1.64 cm

 16. Cato

  Het is idd wennen en ik moet zeggen dat ik toch nog geregeld brood eet. Maar ik heb nu ook crackers ontdekt die raw zijn, hier zitten geen tarwe in en het is rawfood. Erg lekker, enorm smaakvol, vooral omdat het vooral uit kruiden bestaat. Chia zaden vind ik ook erg lekker ik maak er niet een papje van maar voeg er wel water toe en eet ze dan vrij snel daarna, dan zijn ze nog enigszins krokant. Wat ik ook ontdekt heb is rauwe chocolade, erg lekker en in allerlei varianten. Als je googled kom je allerlei winkels online tegen. Wat ik lastig vind is als ik niet thuis ben, uit eten, bij vrienden of op het werk. De gewoonte om anders eten zit er nog niet volledig in, maar het komt stap voor stap erin. Erg goed gevoel.

 17. ruth

  Hoi,

  Zelf probeer ik ook altijd tarweproducten te beperken tot de weekenden. Maar ik denk dat veel mensen er tegenop zien om minder tarwe te eten omdat brood vaak als lunch op het werk wordt gegeten. Wat ik tegenwoordig regelmatig doe, is de avond ervoor meer groenten stomen (denk aan de stevige groenten als worteltjes, pompoen, spruitjes, broccoli etc etc) alles wat je zeg maar zonder saus eet (ik dan). Ik zet gelijk een deel apart in een vacuüm bakje en voeg er de volgende ochtend wat noten en rozijnen aan toe en hoppla snelle gezonde lunch. En eigenlijk is het toch hartstikke lekker wanneer je ochtends geen bammetjes meer hoeft te smeren:)

  Mijn lunch bestaat dus vaak uit bijvoorbeeld: pompoen met zeekraal, of worteltjes en walnoten, spruitjes, amandelen en rozijnen. Stiekem zijn er een hoop mensen jaloers op mijn gezonde lunches. En gewoon lekker variëren.
  gr
  ruth

  • Inge

   Hallo Ruth, goed bezig!! brood is inderdaad een basisingredient voor veel mensen. De eerste stap is kiezen voor speltbrood. En verder inderdaad experimenteren met salades en andere gezonde lunches zoals jij doet, super!

 18. Monica

  Ik ben blij met dit advies. Ik ben begin dit jaar na een lange periode van ‘onverklaarbare’
  opeenstapeling van gezondheidsklachten – door een bioresonantie huisarts – gediagnosticeerd met een tarwe- en suikerintolerantie.
   
  Inderdaad na het stoppen met eten van tarwe (o.a. brood) en suiker verdwenen mijn gezondheidsproblemen als sneeuw voor de zon. Ik viel vervolgens ook nog eens de nodige kilos”s af, dus ik kan het alleen maar beamen.
   
  Jouw aangepaste clean eating methode sluit daar goed bij aan, want tarwe zit niet alleen in brood! Veel mensen zijn zich er niet van bewust in welke ‘voedingsmiddelen’ tarwe wordt gebruikt. Gebruik je jouw methode dan zul je daar geen last van hebben.
   
  Jouw methode is nog steeds een blijvertje! Mijn complimenten!

 19. Floor

  Dag Inge,

  Ik zou ook graag willen weten of je zou afraden om roggebrood te eten.

  Dank en groeten,
  Floor

 20. monique

  hoi inge,komt er een nederlandse versie van wheat belly? en heeft ie t in zn boek ook over gluten?moet je dus tarwe en gluten vrij??

 21. monique

  hallo inge,ik zou graag het boek willen lezen,weet je of er een nederlandse vertaling van komt,merk trouwens ook heel sterk na t eten van brood dat ik alleen maar meer honger krijg en fut loos ben,jullie hebben t over tarwe maar heeft hij t in zn boek ook over gluten?

 22. Marjolijn

  Hi all,

  Goed artikel Inge! Ik ben sinds deze week helemaal granen-vrij omdat granen uberhaupt niet goed verteren en ik last heb van allergieen. In overleg met mijn natuurgeneeskundige/voedingsspecialist hebben we de granen even in z’n volledigheid verbannen om te kijken hoe dit gaat. Ik moet zeggen dat ik het eigenlijk nieteens zo mis en ik een veel rustigere stoelgang hebt, minder ben opgeblazen en in een paar dagen al een kilo kwijt ben, ondanks dat ik me de afgelopen dagen heb gecompenseerd met chocolade ;-) En er zijn enorm veel variaties in voedsel te bedenken zonder granen.

  Er zijn verschillende artikelen dat granen (is dus ook rijst en mais) niet gemaakt zijn voor het menselijke verteringssysteem en dat het belangrijk is te kijken naar voeding die past bij ons voordat de moderne technieken kwamen. Lees dit bijvoorbeeld:

  De volgende stap zou zuivel denk ik zijn, maar dat wordt voor mij best lastig. Ik maak namelijk elke dag een smoothie met vers fruit, noten en magere yoghurt en dat is echt de lekkerste start van de dag voor mij en m’n vriend. Af en toe vind ik een stukje chocolade lekker en ook 2 x per week drink ik een glas melk en kan ik genieten van kaas. Maar goed, babysteps ;-)

  Ben erg blij dat je dit artikel gepost hebt Inge! En vooral dat er zoveel mensen zo goed al mee bezig zijn :) Keep up the good work!

  Groeten,

  • aagje

   Ik weet niet waarom je geen granen en zuivel mag: vanwege de eiwitten of vanwege de koolhydraten? Als het om de lactose gaat, kun je nog wel yoghurt eten, die minimaal 24 uur gefermenteerd is en ook kaas gemaakt van gefermenteerde melk (boeren kaas). Die zijn namelijk lactose vrij. Succes en beterschap.

 23. Charlot

  Ik eet nu een jaar geen brood meer en ik mis dat helemaal niet.
  Maar of dat nou met tarwe te maken heeft? Ik eet als alternatief bruine rijst en op mijn werkdagen volkoren crackers (ook tarwe dus).
  Ik ben met het brood gestopt vanwege mijn sport omdat brood erg veel zout bevat en er veel rotzooi in gemikt wordt. Ik heb inderdaad geen “buikje” maar train intensief dus of het daaraan ligt?
  Volkoren pasta eet ik wel, ongeveer eens per week hooguit en dan ook regelmatig de spelt variant (als ik die kan vinden).
  Maar nogmaals, daar heb ik mijn eigen redenen voor.
  Ik word gewoon weleens moe van “dit mag niet en dat mag niet”.
  Er blijft voor de “gemiddelde mens” erg weinig over zo, he?

  • Al doende leert men, het is wel innseesratt kopen zo, maar geldt dat ook voor de dagelijkse maaltijd, de groenten, vlees e.d..Als de kinderen groter zijn kan je hier ook een fulltime baan van maken.

 24. roxanne

  je hoort de laaste tijd veel goeie dingen over spelt producten daarom eet ik al lange tijd spelt producten en je heb ook minder last van je buik.

  Een nadelig aspect van “normale bloem of meel” is, dat het in het lichaam de aanwezigheid van insuline simuleert, wat een onterecht effect heeft op de bloedsuikerspiegel en de navenante hormoonprocessen. Als men bedenkt dat, zolang er zich insuline in het bloed bevindt, het lichaam eenvoudigweg geen vet kán verbranden, dan kunt u zich voorstellen waarom tarwe in verband gebracht wordt met onder andere overgewicht en suikerziekte, en de navenante ziekten, gevolgen en symptomen. spelt niet de schadelijke lectine eigen aan tarwe. Deze tarwelectine simuleert als het
  ware de werking van insuline, en overbelast daarmee de alvleesklier, de algehele gezondheid ondermijnend. het bevat wel gluten maar dan van een andere samenstelling dat beter verteerbaar is. ik eet spelt kiembrood volkorenspeltpasta zwarte wilde rijst en quinoa en mungbonen.

 25. Inge

  Hallo allemaal, bedankt voor jullie tips, bijdragen en vragen! Dat waardeer ik echt ontzettend en het helpt anderen ook weer verder. Ook de mensen die al langer tarwevrij eten en hun ervaringen hebben gedeeld, bedankt! Zo komen we met z’n allen naar een betere gezondheid.

  Normaal gesproken krijgt iedereen individueel antwoord, maar in dit geval stromen dan jullie mailboxen over. Dus ik vat hier de antwoorden samen. Here we go:

  Allereerst wil ik nog een keer benadrukken dat ik vanuit mijn passie steeds de nieuwste inzichten deel. Ik krijg dagelijkse honderden emails van mensen die kampen met overgewicht of kwalen. Vaak heeft dit te maken met een verkeerde leefstijl. Naar de inzichten van Dr. Davis zou dit dus wel eens te maken kunnen hebben met het eten van tarweproducten, inclusief volkoren brood en volkoren pasta.

  Dus als je overgewicht hebt of niet fit bent en last hebt van kwalen overweeg dan de tarwe uit je menu te halen, dat is mijn boodschap.

  Maar wat kun je dan wel eten? Deze vraag komt in allerlei varianten terug. Ik geef je hier mijn beste inzichten:

  We beginnen met het ontbijt. Havermout is volgens dr Davis een stuk beter dan tarwe. Wat mij betreft kun je dus gerust mijn gezonde havermoutontbijt eten. Neem ter afwisseling eens quinoavlokken of amaranth of roerei. In mijn vernieuwde receptenboek vind je 15 ontbijtsuggesties.

  Speltbrood en speltpasta zijn een goed alternatief, maar let wel goed op en lees zorgvuldig de verpakking. Want veel speltproducten bevatten nog steeds veel tarwe. Kies 100%-speltproducten of boekweit of rijstnoedels.

  Brinta is pure tarwe, dat zou ik niet meer nemen en ook muesli bevat tarwe. Kiembrood ken ik niet, roggebrood kun je met mate eten, neem wel biologisch roggebrood. Ook tarwemeel van de molenaar is tarwe, misschien minder schadelijk dan Amerikaanse tarwe. Zuurdesembrood is ook tarwebrood. Kamut is een oude tarwesoort, zou ik voorzichtig mee zijn en net zo zien als tarwebrood.

  Wat doe je nu met je voorraden? Als je goed op gewicht bent, clean eet, goed sport en je fit voelt, kun je rustig af en toe een tarweproduct eten. Je lichaam kan dan de pieken in je bloedsuikerspiegel wel verwerken. Heb je overgewicht of voel je je niet fit, laat dan een tijdje de tarwe weg uit je menu en kijk wat er gebeurt.

  Ik hoop dat het antwoord op jou vraag hier bij staat. Zo niet, laat dan hier nogmaals je reactie achter!

 26. mariet

  mag het eten van zuurdesembrood wel gemakt van speltmeel

 27. Elianne

  @ Beatrice en Mercedes (ik hoop dat jullie dit lezen, want ik zit niet op facebook): gluten is géén graan. Gluten is een eiwit wat in granen voorkomt. Tarwe is de bekendste, maar het zit bijv. ook in rogge, haver en gerst en spelt. Alleen Teff bevat geen gluten en is een soort volkorengraan. In mijn familie heb ik iemand met een glutenallergie, dus ik kook met enige regelmaat glutenvrij. Voor ideeen om tarwe te vermijden kun je ook eens op glutenvrij eten zoeken, je zult zeker ideeen opdoen.

 28. mieke

  hallo allemaal
  ikzelf kan ook niet goed tegen tarwe en mijn kinderen ook niet, wij eten dus al jaren speltbrood, moet ik wel een dorp verderop halen.
  Maar dan haal ik in 1 keer 6 broden en leg die in de diepvries,
  ja je moet er wel wat voor over hebben als je gezond wil eten en leven.
  ik heb ooit gehoord dat tarwe op allegrondsoorten groeit en spelt alleen op hele zuivere grond, misschien heeft het daar iets mee te maken

 29. Jos

  Klopt helemaal,

  Als alternatief kun je speltbrood of speltpasta eten.
  De tarwe voor brood wordt in Amerika ingekocht en Nederlandse tarwe wordt voor koekjes gebruikt.
  Ik heb jarenlang iedere morgen brinta gegeten en kreeg daarvan slijm en allergie. Nu eet ik iedere morgen havermout, maar nog beter afwisselen met andere biologische granen, zoals boekweit, gerst, gierst of yoghurt met haverzemelen

 30. lucie

  Mag zuurdesembrood wel