Wat doe je als je niet hoeft af te vallen, maar alleen buikvet kwijt wilt?

Wat doe je als je niet hoeft af te vallen, maar alleen buikvet kwijt wilt?Ik krijg nogal eens emails met de volgende vraag: “Ik hoef niet af te vallen, maar ik wil alleen wat buikvet kwijt, wat kan ik het beste doen?”

De afzenders zijn vrijwel altijd vrouwen die er redelijk slank uit zien als ze zich goed kleden, maar toch buikvet hebben.

Vroeger waren ze slank en konden ze alles eten. De laatste jaren is er buikvet bij gekomen, maar ze zijn niet dik.

Als ik in de sportschool een vetmeting doe, komt het regelmatig voor dat een op het oog slank iemand een vetpercentage boven de 30% blijkt te liggen. Dit komt vaker voor dan je denkt. Wat kun je het beste doen?

In de gevarenzone

Allereerst dit: Als je slank oogt, maar toch buikvet hebt zit je in de gevarenzone en is het belangrijk je leefstijl aan te passen. Misschien denk je dat het wel mee valt vergeleken met dikke mensen. Maar meer en meer onderzoek wijst uit dat “slank met een buikje” (skinny fat) nog gevaarlijker is dan overgewicht.

Hoe komt dat? Dat heeft te maken met je lichaamssamenstelling. Als je slank bent met een buikje heeft je lichaam in verhouding te veel vet en te weinig vetvrije massa.

Buikvet is het meest ongezonde vet

Juist buikvet is het meest ongezonde vet. Het is niet zomaar vet wat daar zit, maar een levende massa. Buikvet scheidt hormonen en ontstekingsstoffen uit die gevaarlijk kunnen zijn voor je lever, alvleesklier en bloedvaten. Dit kan leiden tot onder meer diabetes. Het is dus minder onschuldig dan je misschien zou denken.

Slanke mensen met pre-diabetes

Een onderzoek gepubliceerd in the Journal of the American Medical Association wijst uit dat bijna 1 op de 4 slanke mensen in het stadium van pre-diabetes zit. Bij kinderen met een normaal gewicht blijkt 1 op de 10 pre-diabetes te zijn met een hoge bloeddruk, hoge bloedsuikerspiegel en hoog cholesterol.

Wat kun je het beste doen als je slank oogt maar misschien wel tot de groep “skinny fat” hoort?

Als je slank bent maar toch een buikje hebt is de oorzaak vrijwel altijd een verkeerd eetpatroon en vaak ook te weinig bewegen. Je betaalt vroeg of laat de rekening van een ongezonde leefstijl en ook een klein beetje buikvet duidt dat er op dat de samenstelling van je lichaam niet goed is, ook al zie je er verder slank uit.

Sommige mensen denken dat je alleen regelmatig buikspieroefeningen moet doen om buikvet weg te werken. Maar zo werkt het niet, door buikspieroefeningen verander je niet je lichaamssamenstelling. Wat kun je dan wel doen? Mijn advies is om je hele leefstijl eens te bekijken en gezonder te maken:

Stap 1: Pas je eetpatroon aan

Ook al lijk je misschien slank, het is belangrijk dat je lichaamssamenstelling goed is en dat je ook echt op een gezonde manier slank bent. Dat bereik je alleen door jezelf te voeden met gezonde producten. Dus hou jezelf niet langer voor de gek dat je “alles kunt eten” en vervang brood, pasta en zoetigheid door gezonde voeding. Dan krijg je meer energie, verdwijnt dat buikje en zal je lichaam gezonder worden.

Stap 2: Ga sporten

Doe niet alleen buikspieroefeningen, maar train je hele lichaam. Zo ga je vet verbranden en verdwijnt ook je buikvet. Doe bij voorkeur 2 keer per week een cardio-training met hoge intensiteit en 2 keer per week een krachttraining. Train alle grote spiergroepen en niet alleen je buik. Zo verbrand je vet en krijg je meer spieren waardoor je lichaamssamenstelling verandert. Deze oefeningen kun je thuis doen, buiten of in de sportschool, het hoeft niet ingewikkeld te zijn! Wil je hier mee aan de slag, kijk dan eens bij mijn programma’s.

Ik hoop dat ik je hiermee weer een stap verder help naar de Gezonde Lifestyle.

Groetjes,
Inge

PS: Ben jij slank met een buikje of ken je iemand die alles kan eten en nooit aankomt? Hoe kijk jij hier tegen aan? Laat hieronder je reactie achter, dat is ook weer interessant voor anderen. Alvast bedankt!

Facebook reacties:Schrijf een reactie

(Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd)

Informeer mij via email over reacties op dit bericht

18 Reacties

 1. anjalelijveld

  Ik heb een vraag Ik heb diabetes 2 Ben aan de medicijnen en dieet,Ik ben 1.63 m en mijn gewicht is 62.5 kg,Ik ben 68 jaar Ik wil niet afvallen.Zijn er mensen die dat ook hebben.graag wil ik hun reactie.

 2. natascha

  ik ben moeder van een pracht van een kind… voor de zwangerschap was k heel dun k was 26 jr en droeg kleding mt xs na de zwangerschap ben k van xs naar m gegaan ik ben blij maar nu zit k met mn buik… k ben heel blij dat k zo ben aangekomen en mag nog wel wat bij op maar mn buik mag wel iets strakker… het lijkt net alsof k in een beginstadium van een zwangerschap zit haha… daar wil k graag wat aan doen… maar! hou ook van eten… is dit te combineren? of moet k echt een keus gaan maken? eten laten staan en sporten of gwn blijven eten en met een buikje blijven lopen? groetjes natascha

  • Cynthia

   Hallo Natascha,
   Deze combinatie is zeker mogelijk! Wij houden zelf ook van lekker eten 😉 Het gaat niet zo zeer om hoeveel je eet, maar om wát je eet. Als je de juiste keuzes maakt, dan kan je veel eten en zal toch je buikvet verdwijnen.

   Groetjes,
   Cynthia
   Team Inge van Haselen

 3. Jolien

  Ik heb precies het zelfde!
  Ik ga meteen beginnen!

 4. stien

  Ik ben ook zo’n slanke dame die te veel buikvet heb. En ik moet toegeven te ongezond te eten. Niet in de zin van patat of piza of grote hoeveelheden maar ik ben een avond eetster. Overdags gaat het prima, maar na half 9 ‘s avonds dan gaan de remmen los. Ik baal terwijl ik eet, maar heb zo’n ongelofelijke trek in zout, zoet en zuur. Ik ben nu 55 weeg 54 kilo en ben 162 mtr. Dus kwa gewicht zit ik goed, maar ik weet zeker dat ik een behoorlijk vetpercentage heb.

 5. Hanneke Andringa

  Mijn buik is bij ‘t opstaan platter dan later op de dag, dan heb ik echt een dikkere buik met name boven mijn navel. Mijn buikomvang wordt minder maar het is meer mijn maag die niet dunner wordt, ik blijf een zwembandje houden. Is daar wat aan te doen? Ik eet clean en ga 1x per week naar ‘t therapiebad en doe of aan wandelen of aan fietsen 1x per week en doe boodschappen met de fiets.

 6. Mano

  Uit onderzoek zou blijken dat brood géén dikmaker is. Toch zie ik hier weer dat brood erbij staat. Maar goed,… Brood, aardappels, pasta, rijst,… blijkt allemaal wel niet goed te zijn, en volgens mij schiet hier niet veel meer over. Ik ben 1m74, weeg 64 kilo, en volgens mij eet ik gezond. Ik mijd suiker, eet geen vet of voeding die veel vet bevat, dus ook geen junk of fast food. Ik eet geen frieten of ander gefrituurd voedsel. Gebruik geen sauzen, of dergelijke. Tel hoeveel voedingsstoffen ik per dag nodig heb, en probeer het daarbij te houden. Toch heb ik vet ter hoogte van de buik en de zijkanten. Ik drink enkel 2 koffie’s s’ochtends en de rest van de dag enkel bruisend water, en ik spreek hier over meer dan 2 a 3 liter per dag.
  Kom mij dus niet vertellen dat het aan mijn voedingspatroon ligt. Weet je, ik ben 38, en daar ligt de grootste oorzaak die begint vanaf je 30ste, maar niet bij mijn voeding hoor. Ik ben nu terug begonnen met sporten, dwz, dat wanneer ik mijn buikvet kwijt wil, ik misschien nog amper 58 kilo zal wegen. Is dat gezond dan?

 7. Facu

  Dank je voor het artikel. Ik vond het zeer isnerestant. De rest van de site ook trouwens. Ik vroeg me wel af hoe lang je erover moet doen om dat buikvet kwijt te raken. Spreken we hier over een aantal weken of zijn het eerder maanden?

 8. Tina

  Bij mij is het zo verschillend.
  ‘s ochtends ben ik altijd helemaal plat,
  ‘s avonds is het wat meer opgezwollen enzo.
  Ik krijg regelmatig dingen te horen dat ik zo slank ben, maar ik heb ook wel wat buikvet. Ik ga weer een nieuwe start maken met sporten en gezonde voeding! (:

  • Cynthia

   Hallo Tina,

   Wanneer je een opgeblazen gevoel hebt, dan duidt dit vaak op verkeerde voeding. Eet je al clean?

   Groetjes,
   Cynthia
   Team Inge van Haselen

 9. Jenneke

  Wat te doen als je boven de 80 bent en niet meer kunt sporten behalve korte wandelingen maken? Eetpatroon is verstandig, doch raak mijn buikvet helaas niet kwijt!

  • Cynthia

   Hallo Jenneke,

   Bedankt voor je bericht. Het is nooit te laat om aan een gezonde lifestyle te werken. Als je buikvet hebt, dan duidt dat vrijwel altijd op verkeerd eten. Veel mensen denken dat ze gezond eten, maar wanneer Inge hun voedingsdagboek bekijkt blijkt dit helemaal niet het geval te zijn. Eet je volgens de Clean Eating Methode?

   Wat het sporten betreft is het belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren en de dingen te doen die je wel kunt. Korte wandelingen zijn dan prima.

   Kan je hiermee vooruit?

   Groetjes,
   Cynthia
   Team Inge van Haselen

 10. FDvdBerghe

  Hoy,het laatste jaar ben ik enorm aangekomen en ik denk doordat ik niet meer werk,ik was nachtchauffeur (vrachtwagen)maar ben na m’n laatste knie-operatie (tumor)afgedankt,maar mijn eetpatroon heb ik nooit veranderd zit ook nog steeds in een nachtritme,dus ik eet om een uur of 2 ‘s middags 3 afbakbroodjes 2ouwekaas 1ham 2gekookte eitjes en een bakje vruchtenyogurt en dan nam ik 4sneetjes brood mee met hartig voor ‘s nachts,als ik thuis kwam 04.30 of later nam ik een biertje of 3 net als een ander na z’n werk.Sportschool is geen optie heupen en knieen versleten (pijn) dus ik wandel alleen nog met de hond.Dus als jij een oplossing weet om mijn overgewicht terug te dringen dan hoor ik dat graag.Fred
  Ps.ik ben 62jaar 1.75 groot en weeg 100 kg.

  • Inge

   Hallo Fred, het is nooit te laat om gezonder te gaan leven! Zo te lezen kun je nog heel veel bereiken door stap voor stap je voeding te gaan aanpassen. Qua beweging zou je in ieder geval je bovenlichaam stevig kunnen trainen, zodat je meer spieren krijgt en een hogere vetverbranding. Ik zou als eerste het brood vervangen door gezondere dingen. Sta je daar voor open? Dan zou ik je kunnen helpen, laat het me weten!
   Groetjes,
   Inge

   • Lisette

    Hoi Inge!
    Ik ben inmiddels helemaal gestopt met de zuivel en wat meer boekweit gaan eten, gekookt in water. Echter nog wel 15 kilo te zwaar. Sta je nog open voor een afspraak in A’dam? Zoja wat zijn de kosten?

 11. marlies

  En ik sport al 3 keer per week en eet gezond en toch blijft die buik!!!!!

  • Cynthia

   Hallo Marlies,

   Goed dat je regelmatig sport! Buikvet duidt vrijwel altijd op verkeerd eten. Inge ziet veel voedingsdagboeken voorbij komen van mensen die denken dat ze gezond eten. Echter blijkt het allemaal niet zo gezond te zijn. Volgens nieuwe inzichten zouden brood en andere tarweproducten zoals pasta wel eens de grootste veroorzaker van overgewicht en ziektes kunnen zijn. Eet jij nog brood?

   Laat het me weten!

   Groetjes,
   Cynthia
   Team Inge van Haselen

 12. Gerrie

  Hallo Inge,

  Tja,zo nu en dan is het wel een beetje frustrerend, als je zelf goed met een gezonde leefstijl bent, en dan nog héél goed op moet letten met wat je eet; anders zitten de kilo’tjes er zo aan.
  Van de andere kant ken ik mensen die nergens naar kijken en echt alles eten en drinken wat in mijn ogen ongezond is en toch zuper slank blijven.
  Maar ja, hoe zien hun organen er op den duur uit?; maar na te gaan dat ik ook mensen ken die een hoge leeftijd scoorde ondanks hun snacks eet stijl, en totaal niet aan beweging deden in hun leven.
  Zou geluk in je leven een grote rol spelen denk ik wel eens of als je er vatbaar voor bent om aan te komen en je zou hier geen rekening mee gaan houden ga je misschien niet zo goed scoren met je
  leeftijd?
  Misschien dat jij het wel weet te beantwoorden?

  Groetjes: Gerrie.