Agave-siroop Is Slechter Dan Suiker

Agave-siroop Is Slechter Dan Suiker

Agave-siroop Is Slechter Dan Suiker


Agavesiroop is slechter dan suiker

Vaak krijg ik de vraag of agavesiroop past binnen de Clean Eating methode. “Het wordt toch verkocht in natuurwinkels?” en “Het is toch natuurlijk?“.

In dit artikel ga ik hier verder op in, want agave-siroop is absoluut niet natuurlijk en ook heel ongezond. Op het etiket staat vaak zoiets als 100% natuurlijk en biologisch, maar dit is misleidend. Ik leg het je uit…

Een goed alternatief voor suiker?
Hoe wordt agave-siroop gemaakt?
Waaruit bestaat agave-siroop?
Waarom is Agave-siroop dan toch populair?
Wat is een goed alternatief voor agave-siroop?

Een goed alternatief voor suiker?

Een alternatief voor suiker?

Een alternatief voor suiker?

Veel mensen die kennis maken met Clean Eating gaan als eerste op zoek naar een alternatief voor suiker. Dat maak ik keer op keer mee. Zoet eten is zo belangrijk geworden in voeding, dat veel mensen denken dat ze niet zonder kunnen. Dat is natuurlijk onzin, maar niet iedereen kan die stap in een keer maken. Vaak komen mensen dan uit bij agavesiroop, omdat dat lekker natuurlijk en gezond klinkt. Maar dat is het niet!

Machielsen: “Agave-siroop is een wolf in schaapskleren”

Een klant attendeerde mij op een heel goed artikel over agave-siroop van Loes Machielsen “Agavesiroop, Een Wolf In Schaapskleren”. En als je even verder zoekt vind je nog veel meer informatie over agave-siroop en zul je merken dat het minder gezond is dan je misschien hoopt. Ik geef je de belangrijkste punten:

Hoe wordt agave-siroop gemaakt?

agave-siroop is slechter dan suiker - de plantAgave-siroop is afkomstig van de agave-plant, een soort cactus. Je zou denken dat agave-siroop of agave-nectar daarom een natuurlijk product is, zelf dacht ik vroeger dat het uit de plant werd geperst. Ook als je de etiketten ziet krijg je de indruk dat het natuurlijk is. Maar dat blijkt niet zo te zijn.

De agave-siroop ontstaat na een chemisch proces van filtering en bewerking, waardoor alle voedingsstoffen er uit zijn en er een vorm van fructose onstaat die slechter voor je is dan gewone suiker.

Waaruit bestaat agave-siroop?

Agave-siroop bestaat voornamelijk uit geraffineerde fructose, verkregen door chemische processen. De siroop bevat verder geen vitamines, vezels of andere voedingsstoffen meer. Ook blijkt geraffineerde fructose heel slecht voor je gezondheid te zijn, daarover zometeen meer. Dat is ook het verschil met fruit. Daar zit ook fructose in, maar dat is ongeraffineerd en het fruit bevat vitaminen, mineralen en vezels die je lichaam voeden.

Waarom is Agave-siroop dan toch populair?

De associatie met de agave-plant heeft een imago van natuurlijk en biologisch. Verder is het zo dat de geraffineerde fructose een lage glycemische index. Dat wil zeggen dat je bloedsuikerspiegel hier niet zo erg van piekt als van suiker en op zich is dat goed. Maar dat is niet het hele verhaal…

Waarom is Agave-siroop ongezond?

Agave-siroop bestaat voor 70-90% uit geraffineerde fructose, een stof die grote nadelen voor je gezondheid heeft, zoals Machielsen in haar artikel toelicht. Geraffineerde fructose kan onder meer bloedarmoede, botontkalking en beschadiging van je bloedvaten veroorzaken. Agave-siroop is dus absoluut niet natuurlijk of biologisch en als je alles op een rijtje zet is het zelfs slechter dan suiker.

Trouwens, geraffineerde fructose zit ook in heel veel fabrieksproducten, zoals frisdranken en ontbijtkoek. Nog een reden om zo min mogelijk fabrieksproducten te nemen.

Wat is een goed alternatief voor agave-siroop?

Ga clean eten en kick af van je zoete smaak

Ga clean eten en kick af van je zoete smaak

Agave-siroop zou ik echt niet meer nemen. Heb je het nog in je kast staan? Gooi het dan nu meteen weg, want agave-siroop is slecht voor je gezondheid. Wat is dan een goed alternatief? De beste oplossing blijft toch: afkicken van je zoete smaak. Dat kost even 3 tot 4 weken moeite en doorzettingsvermogen, maar daarna voel je je veel fitter.

Je zult merken dat je smaak verandert als je afkickt en dat je geen suiker meer nodig hebt. Dat is een heerlijke ervaring, je buikvet verdwijnt en je krijgt weer meer energie. En als je eenmaal bent afgekickt kun je juist nog af en toe een taartje of iets dergelijks eten, maar alleen als je er zelf voor kiest en niet meer dagelijks als een verslaving. Begin gewoon vanaf vandaag de suikers uit je menu te halen, vergeet de agave-siroop en kijk hoe je je over een paar weken voelt.

Ik hoop dat ik je hiermee weer een stap verder heb geholpen met de Clean Eating Lifestyle.

Groetjes,
Inge

PS1: Gebruik jij agave-siroop of een andere zoetstof? Of juist niet meer? Laat hieronder je reactie achter dat is ook weer interessant voor anderen.

PS2: Wil je meer ontdekken over de Clean Eating lifestyle en gezonder en slanker gaan leven? Misschien is het Buikvet Burner Programma dan iets voor je! Je vindt hier meer informatie: Buikvet Burner Programma

Facebook reacties:Schrijf een reactie

(Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd)

Informeer mij via email over reacties op dit bericht

91 Reacties

 1. Jacint

  Hoe zit het met Maple syrup? Is het ook slecht of valt het wel mee
  Kunt iemand mij a.u.b.vertellen of Kokosvet goed of juist heel slecht is (met bordevol slechte omega6)? Ik lees steeds tegenovergestelde berichten hierover.
  Dank alvast, en Inge hartelijk dank voor je goede tips in mijn mailbox. Ik waardeer het zeer ! gr Jacint

  • Cynthia

   Hallo Jacint,

   Maple syrop, ook wel ahornsiroop genoemd, kun je beter niet nemen. Het heeft een relatief hoge glycemische index, dus het zorgt voor pieken in je bloedsuikerspiegel. Dat is slecht voor je gezondheid en het bevordert de vetopslag. Daarnaast bevat ahornsiroop vaak chemische toevoegingen.

   Kokosolie is erg gezond. De verwarring is ontstaan omdat kokosolie een verzadigd vet is. Dit wordt normaal afgeraden, maar in het geval van kokosolie gaat het om een middellange keten die je lichaam makkelijk kan verwerken. Kokosolie werkt ontstekingsremmend en is het meest gezonde om in te bakken. Lees ook Inge’s blogbericht over kokosolie: Waarom is kokosolie gezond?

   Groetjes,
   Cynthia
   Team Inge van Haselen

 2. Giny

  Ik gebruik agavesiroop. Stevia vind ik niet lekker.

 3. Dennis

  Suiker zit al een tijdje niet meer in mijn dagelijkse routine. Chocolade heb ik daar gedeeltelijk ook bij uitgebannen maar af en toe nog een puur stukje is nog wel lekker. Ik merk dat de behoefte naar zoet drastisch is afgenomen. Ik heb ook een webwinkel in zoete lekkernijen en sinds kort ook producten vrij van geraffineerde suikers. Als zoetmaker gebruik ik ongezoete dadels, banaan en zelfgemaakte dadelstroop, deze laatste zo min mogelijk.

 4. Lenet

  ik gebruik Kokosbloesemsuiker, honing van de natuurwinkel of ahornsiroop, en zelfs dat nog weinig.

 5. Carla

  Stevia is juist een goede vervanger maar dan moet je wel de biologische nemen niet die van canderel. Canderel misleid je daarin, daar zit maar 3% stevia in. Nadeel van stevia is dat het een bittere nasmaak heeft, nu heb ik laatst vernomen dat sukrin ook goed moet zijn in mate wel te verstaan

  • Inge

   Hallo Carla, stevia is op zich niet zo ongezond, maar het grote probleem is dat je daarmee je zoete smaak in stand houdt! En DAT is het grote probleem. Je stofwisseling raakt verstoord en je gaat over de hele linie meer zoet eten, ook als er geen zoetjes in de buurt zijn. Je kunt veel beter afkicken van je zoete smaak… Dat kan in een paar weken. Groetjes, Inge

 6. Denise

  Hallo ,

  Ik wil even opmerken dat tekens de zin ´´ Wat is en goed alternatief ..´´ wordt genoemd en er alleen maar antwoord wordt gegeven om totaal te stoppen met suiker. Ik ben opzoek naar een alternatief , niet om te stoppen. Ik wil tevens ook niet afvallen etc.
  Ik vraag me af wat de gezondste variant is van honingen of siropen.
  Ik zou mijn vraag graag beantwoord willen hebben.

  (Geen stevia , want het gaat mij niet om de calorieën maar of het gezond is voor je lichaam ( alhoewel bepaalde suikers niet gezond zijn) en goed op ecologisch gebied. )
  Vriendelijke groet ,

  Denise

 7. Yvo Hundscheid

  Hallo,

  Hoe komt u aan de informatie in dit artikel en is dit wetenschappelijk onderzocht?

  Mvrgr., Yvo Hundscheid

 8. Terrie

  Hi guys,
  Ik probeer al geruime tijd zo bewust mogelijk te eten en dat houdt ook in zo min mogelijk suiker(achtige) producten. Fruit neem ik wel.
  Waar ik echt mee zit; ik eet best veel kauwgom maar daar zit aspartaam in en dat wil ik niet meer! Nu gaat iedereen zeggen: stop met kauwgom eten maar dat is voor mij echt niet haalbaar heb ik gemerkt. Dus mijn vraag: waar kan ik kauwgom kopen die nog het minst slecht is voor gezondheid en bloedsuikerspiegel??
  Alle tips zijn welkom want mijn zoektocht op internet, EKO, De Tuinen etc heeft tot nu toe nog niets opgeleverd.
  Alvast bedankt!!

 9. Ann

  Geen suiker, is ook geen fruit!.
  Ik ben al maanden (of eigenlijk jaren) langzaam aan het afkicken van ‘zoet’, en ik ben er eigenlijk achter dat een totale afkick er voor mij niet in zit, en dat ik het ook niet wil.
  Het leven zal zonder elke vorm van suiker dan wel verlengd worden, het zal voor mij oneindig langer lijken.
  Witte suikers heb ik wel vervangen door gedroogd fruit, rauwe honing, yacorn siroop, en stevia.
  En trouwens, moedermelk smaakt overigens zoet, we krijgen onze zoete ‘kick’ als heel klein mensje mee, geen wonder dat het moeilijk is er af te geraken!
  Ik wens iedereen heel veel succes met een suikerloos leven. It’s just not for me ;-)

 10. willeke

  hoi Inge,

  Ik ben aan het afkicken van de suiker maar gebruik nog wel rijstmelk(alleen in de koffie) dadels en rozijnen en lucumapoeder(af en toe). Tot nu toe ben ik 4 kilo aangekomen i.p.v. afgevallen, erg frustrerend. Verder eet ik glutenvrij en lactosevrij en af en toe een stukje vlees. ‘s Morgens eet ik meestal fruit, als lunch een zelfgemaakte soep of een salade, en ‘s avonds alleen groenten, tussendoor fruit of noten. Ik sport 5x per week en de andere dagen wandel ik. Zijn de dadels dan toch de boosdoener?

 11. Modi

  Ik gebruik stevia pillen als zoetmiddel van de biologische winkel ,is dat ook slecht ?

  • Inge

   Hallo Modi, ik zou inderdaad geen steviapillen nemen. Om twee redenen:
   1. met de stevia pillen hou je je zoete smaak in stand. Hierdoor blijf je ook op andere momenten meer zoete dingen nemen en dat is vaak niet alleen stevia.
   2. het steviaplantje is goed, maar de pillen bevatten allerlei e-nummers die je stofwisseling verstoren. Indirect word je juist dik van dit soort zoetmiddelen.

   Het is veel beter om stap voor stap je smaak te veranderen. Daar kan ik je bij helpen:

   Ik hoop dat ik je zo weer een stap verder heb geholpen met de gezonde lifestyle!

   Groetjes,
   Inge

   • Suus

    Hoi Inge

    Ik heb steviazoetjes van Plant & Warmth bij de tuinen gekocht.
    Dit is vrij van suiker, gist, tarwe , gluten, soja, melk, ei, kleurstoffen,
    Aroma’s ,of kunstsmatige zoetstoffen.
    De samenstelling is:
    Steviolglycoside 95%, isomalt, bicarbonaat, tartaric, acid,
    magnesium en zout.

    Als je nauwelijks meer zoete dingen eet , lijkt mij het geen kwaad kunnen
    om af en toe eens zo’n zoetje te nemen. Soms vind ik dat mensen daar erg
    Ver in gaan. Zelf eet ik granenvrij / lactosevrij / glutenvrij / suikervrij en zonder
    aardappelen en peulvruchten. Aardig gezond lijkt mij, maar wel met af en toe
    zo’n steviazoetje.

    Groetjes Suus

 12. Amy

  Hoi
  Ik gebruik een eetlepel gedoogde berries door de havermout… kom je toch af en toe wat zoets tegen en het zorgt voor een beetje bite.

 13. Furel2003@yahoo.com

  Dag al te saam, ik gebruik af en toe stevia. Dit schijnt ook natuurlijk te zijn en zoet! Ik gebruik t weinig maar t kan volgens mij geen kwaad? Ben nu 5 weken geen bewuste suikers aan t eten en t went inderdaad. Geen leeg gevoeldipjes meer!
  Groetjes fleur

  • Inge

   Hallo Fleur, heel goed! Stevia af en toe kan inderdaad geen kwaad. Niet dagelijks of wekelijks, maar bij speciale gelegenheden. Dus verder wel afkicken van je zoete smaak zoals je nu aan het doen bent, super!

   Groetjes,
   Inge

 14. Sigrid

  Verontrustend dat bedrijven op deze manier met hun klanten omgaan. Ontzettend bedankt voor deze informatie Inge.
  Sinds ik in Maleisië woon gebruik ik Arenga (palm) suiker. In NL bij Jumbo gezien. Alle voedingstoffen + mineralen zitten er blijkbaar nog in. Ben geen zoet addict maar bak graag en dat doe ik dan met palm suiker. Bovendien vervang ik de helft (of 1/3) van de benodigde suiker door desiccated coconut (onbewerkte, gedroogde kokospulp). Hiervan weet ik helaas niet of het in NL verkrijgbaar is. Misschien een idee voor iemand die ook graag bakt. Zou je de palm suiker nader willen bekijken Inge?
  Het tijdverschil maakt deelname aan online dingen onmogelijk – dat is mijn enige frustratie verder niets dan lof over de vele nuttige tips. Lieve groet uit de tropen Sigrid

  • Inge

   Hallo Sigrid, bedankt voor je bericht uit Maleisie! Palmsuiker is niet zo goed. Het zorgt voor pieken in je bloedsuikerspiegel. Ik zou het niet of niet te vaak nemen! Het beste is toch: afkicken van je zoete smaak, is dat een optie?

   Groetjes,
   Inge

 15. Jacob

  Havermout met alleen water:
  Inderdaad, de eerste 3 keer is het wat aan de flauwe kant; daarna weet je niet beter. Gewoon 2 minuten inkoken en dan met een vorkje wegprikken.
  ( niet in de magnetron, want dat schijnt ook weer niet goed te zijn voor de moleculaire structuur)

  • Inge

   Hallo Jacob, precies, je went er aan! Super dat je dat hier laat weten, misschien haalt het nog een paar mensen over de streep ;-)
   Magnetron ben ik zelf ook geen voorstander meer van.

   Groetjes,
   Inge

 16. Sandra

  Hoi,
  Ik gebruik als alternatief voor suiker Ahornsiroop,hoe zit het daar dan mee?
  En in mijn koffie en thee doe ik een theelepeltje kokosolie, geeft ook een wat zoetere smaak.

  • Inge

   Hallo Sandra, ahornsiroop zou ik ook niet gebruiken. Het heeft een relatief hoge glycemische index, dus het zorgt voor pieken in je bloedsuikerspiegel. Dat is slecht voor je gezondheid en het bevordert de vetopslag. Verder geldt voor ahornsiroop hetzelfde als voor agave-siroop: het klinkt gezond maar de vraag is of dat zo is. Lees goed het etiket, de meeste ahornsiropen bevatten chemische toevoegingen.

   Het is nog steeds een beter alternatief af te kicken van je zoete smaak…

 17. René Hogenes

  Beste Inge,

  Hoe zit dat met kokosbloesemsuiker? Dat smaakt lichtzoet en heeft een weinig invloed op je bloedsuikerspiegel. En er zitten weel mineralen in. Maar dat staat op het etiket… Is dat waar? En is het gezond?

 18. Beukie

  Hoi
  Heb gegoogled om het boekje te vinden Gelukt! het heet Voeding volgens de 5 elementen en is van Barbera Temelle het is een inleiding in de traditionele chinese voedings leer. Wat ik in mijn vorige mailtje nog was vergeten te zeggen was dat als je kookt de volgorde van de ingredienten ook een bepaald patroon heeft . Er zit een handige voedingsmiddelen poster bij die je wat op weg helpt. Inge, misschien is het voor jou ook wel iets om nog wat gerichter advies te kunnen geven waar de balans misschien verstoord is.Groet Liesbeth