Altijd Trek In Zoet – Hoe Los Ik Dat Op?

Altijd Trek In Zoet – Hoe Los Ik Dat Op?

Vraag:

Ik heb altijd trek in iets zoets, het is ook voor mij een gevecht. Ondanks dat ik heel goed bezig ben wat betreft gezond en goed eten blijft het stemmetje in mijn hoofd vragen om iets zoets. Wat kan je daar meer aan doen dan alleen het negeren? Ik ben benieuwd naar jullie tip. Vriendelijke groeten, Lilian

Antwoord:

Velen van ons zijn opgevoed met snoepjes, koekjes en zoete toetjes. Het inzicht dat dat ongezond is begint nu wel door te dringen, maar nog steeds krijgen kinderen marsen en gevulde koeken mee naar school. Dus voorlopig zijn we nog niet van dit probleem af, want suiker is inderdaad verslavend…

Verslaafd Aan Zoet

Hoe werkt de suikerverslaving? Telkens als je ongezonde, snelle koolhydraten eet zoals in koek, snoep, witte past of witte rijst stijgt je bloedsuikerspiegel heel snel. Je lichaam neemt maatregelen om de bloedsuikerspiegel weer in balans te brengen. Hoe hoger de bloedsuikerpiek, hoe sterker de maatregelen, waardoor je bloedsuikerspiegel daalt en op een te laag niveau komt.

Je hersenen komen nu in een andere alarmfase: “Te weinig suiker!”. Dit is zo’n sterk signaal uit de oertijd dat je dat bijna niet rationeel kunt tegenhouden. De verleiding om dan opnieuw iets zoets te eten is zeer sterk. Je eet bijvoorbeeld een paar koekjes en je bloedsuikerspiegel piekt weer, waarna je lichaam weer maatregelen neemt enzovoort. Door dit mechanisme  kom je in een patroon terecht van steeds weer iets zoets nodig hebben. Dit is de suikerverslaving…

Laag Energieniveau

Ik hoef je denk ik niet uit te leggen dat suiker en andere producten met snelle koolhydraten, zoals witte pasta, witte rijst en wit brood, ongezond zijn en dat je er dik van wordt. Wat veel mensen niet weten is dat te veel suiker ook zorgt voor een laag energieniveau en een slechte concentratie.

Hoe Kom Je Van Je Suikerverslaving Af?

De vraag is nu, hoe kun je van je suikerverslaving afkomen? Zin in zoet blijft inderdaad altijd in je achterhoofd zitten en hoe gezond je ook bezig bent, de zin in iets zoets duikt ineens op en is bijna niet te weerstaan. Waarschijnlijk herken je dit wel. Maar wat is nu de oplossing?

Kunstmatig Zoet De Oplossing?

De oplossing die de industrie biedt is kunstmatige zoetstoffen. Deze vervangen dan suiker en zo zou je toch nog zoet kunnen door eten. Op verpakkingen van producten met kunstmatige zoetstof staat dan 0% suiker of iets dergelijks, maar wat er niet bij staat is dat je hele stofwisseling hierdoor van slag raakt en je indirect toch dik wordt. Deze stoffen dragen juist bij aan de suikerverslaving. Kunstmatige zoetstof is niet de oplossing en ik adviseer je hier ver vandaan te blijven.

De Enige Oplossing

De enige oplossing om echt van je suikerverslaving af te komen is radicaal af te kicken en te zorgen dat je bloedsuikerspiegel niet meer piekt, maar zo gelijkmatig mogelijk is. Het duurt 3 tot 4 weken om aan een nieuw eetpatroon te wennen en van je suikerverslaving af te komen.

Hoe doe je dat? Dit zijn een aantal stappen die we je in ons Buikvet Burner Programma uitleggen en waarbij we je begeleiden.

 1. De eerste stap is natuurlijk je mindset goed zetten, zodat je niet bij de eerste de beste verleiding zwicht en goed weet waarom je van je suikerverslaving af wil. Zonder deze cruciale stap wordt het niks….
 2. De tweede stap is je voeding optimaliseren zodat je geen pieken in je bloedsuikerspiegel meer krijgt. Om te beginnen betekent dat elke 2,5 a 3 uur iets gezonds eten en daarnaast kiezen voor koolhydraten met een laag-glycemische index. Wat dat is leggen we je uit in het programma.

Ik hoop dat ik je hier weer een stukje verder mee heb geholpen en ik ben benieuwd welke ervaringen jij hebt met suikerverslaving.

Groetjes en een fijne dag,
Inge

PS: Heb jij ervaring met suikerverslaving of een vraag hierover? Laat hieronder je reactie of vraag achter… Ik heb me voorgenomen actiever op reacties op de site te reageren omdat er altijd ontzettend goede tips en vragen in staan, dus dit is je kans ;-) en hou de site in de gaten. Dat kun je bijvoorbeeld doen door je rechtsboven op deze pagina te abonneren. Alvast bedankt!

Facebook reacties:Schrijf een reactie

(Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd)

Informeer mij via email over reacties op dit bericht

67 Reacties

 1. Laura

  Hallo,
  Ik ben best wel verslaafd aan snoep, elke week koop ik wel wat.
  Ik kan het gewoon niet stoppen ofzo, wat moet ik hier aan doen???
  Help me alsjeblieft!!
  Laura

 2. Sybien

  Hallo,

  Ik heb jaaaren geworsteld met een suikerverslaving, ondanks dat velen zeggen dat iets als een suikerverslaving niet bestaat. Geloof mij, het constante gevoel om iets zoets te ‘moeten’ hebben, midden in de nacht nog naar de nachtwinkel rijden om snoep… Kortom, geen controle meer hebben. Tot voor een jaar rookte ik ook nog eens een pakje sigaretten per dag maar snoepte daarom niet minder, in tegendeel. Een jaar geleden ben ik van de ene dag op de andere getopt met roken EN met snoepen. En eigenlijk was het niet eens zo moeilijk! In het begin was het er mij om te doen om niet bij te komen maar na een tijdje ging het zo goed dat ik zelfs begon af te vallen! Voor mij geen verslavingen meer maar controle over rook- en snoepgedrag!

 3. L.Schagen

  In plaats van een kaakje bij de koffie of thee,wat is beter?

  • Nina (Team Inge van Haselen)

   Hallo L. Schagen,
   Als je een kaakje bij de thee neemt krijg je een piek in je bloedsuiker waardoor je later op de dag weer trek krijgt in suikers. Het beste is om dus liever geen kaakjes te nemen. Als je toch iets bij de thee wil nemen, zou je eens wat rauwe, ongezoute noten, verse groente met amandelpasta of af en toe een stuk fruit kunnen nemen. Dit is beter voor je bloedsuiker en je zult je beter voelen. Kun je hiermee vooruit?
   Groetjes,
   Nina – Team Inge van Haselen.

 4. Ada

  Ik weet heel goed hoe het is om suiker verslaaft te zijn. Het is mij 2 jaar lang gelukt om niet aan zoet toe te geven maar nu is het weer helemaal mis. Ik voel altijd het gevecht tegen mijn trek in zoet. Hoe lang moet je het gevecht vol houden om van een suikerverslaving af te komen?

 5. Eva

  Na het eten is de zin om wat zoets te eten het grootst bij mij. Maar dat heb ik opgelost door in plaats van op zoek naar koekjes te gaan etc. een peer te eten. Schijnt dat dat één van de weinige fruitsoorten is die geen gisting geeft na het eten en helpt mij excellent met de zoete voldoening. Na ongeveer een week gaat die zoete trek voorbij en heb ik de peer niet meer nodig. (Maar zoals zovelen val ik ook wel eens terug na het eten van een gebakje dus blijft de peer een goede hulp!)

  • Cynthia

   Hallo Eva, wat een goede oplossing! Het is belangrijk stap voor stap je gewoontes aan te passen. Dat doe jij heel goed. Ga zo door!

   Groetjes,
   Cynthia
   Team Inge van Haselen

 6. Melody Etdfan

  ik ben in mijn vorige tijd ook verslaaft geweest aan suiker
  toen ad ik veel van die haribo snoepjes en chips
  en dat was een week gestopt was best moelijk moet ik eerlijk zeggen
  en nu heb ik er echt nooit meer zin in en toen ben ik met zoetstof gestop
  en toen ben ik bio gaan eten en ik voelde me gelijk beter en toen ben ik lekker gaan sporten voor dat ik het wist was ik veel afgevallen want eerst was ik veel bezig met afvallen en toen ging er bijna niks af en toen ik er niet mee bezig was wel te veel (schadelijk) maar ik was wel zwak maar toch voelde ik me fit ik was niet moe
  het ging heel goed
  en nu ben ik heel bij dat ik al die snoep niet wil

  1 tip als je zin heb in die snoep en zoet en suikers
  moet je eigenlijk denken van in de fabrieken gooien ze allemaal rommel in die snoep en van alles omdat mensen daar veel van eten en dan verkopen we er veel van terwel wij er dik van worden je moet gewoon denken ik ben niet verslaafd aan die rommel en als je zo even denkt ben je er voor dat je het weet er van af en je bent fit en je kan veel beter na de wc
  tip 2 je kan ook denken heb ik liever vergif(want dat is het eigenlijk)in me lichaam of wil ik een gezonden lichaam en als je daar over na denk laat je het wel in de winkel liggenen ik hoop dat jullie hier wat aan hebben want die E nummer maken je het verslaaf en lekkerder
  allemaal voor het kopen en mensen voor de gek houden want er is de laaste jaren veel met ons eten gerommeld

  • Inge

   Hallo Melody, bedankt! Het is geweldig dat je eigen ervaring hier deelt. Je laat zien dat het echt mogelijk is van snoepverslaving af te komen en gezonde gewoontes aan te leren. Heel goed! En het helpt zeker als je je realiseert hoeveel rommel er in snoep zit en hoeveel moeite je lichaam moet doen om dit te verwerken. Je merkt het verschil direct in je energie als je gezond gaat eten, echt super!

 7. Eefje

  Dat zou dus betekenen dat je nooit meer yoghurt, (light)frisdrank en andere producten kunt nemen. Anders val je altijd terug in je verslaving? Begrijp ik dat goed?

 8. Tine68

  2 jaar lang heb ik zo goed als “suikervrij” gegeten, geen directe suikers welke te vinden is in koek, gebak en snoep.
  Dit ging prima, kon elke verleiding zonder problemen weerstaan.
  Eigenlijk ging het fout toen ik op een verjaardag een suikervrij gebakje kreeg. Ik vond het raar dat mijn behoefte aan zoet daarna ineens werd aangewakkerd. Later hoorde ik pas dat diegene niet zo in dat suikervrije geloofde en mij een gewoon gebakje gaf.
  Vanaf dat moment is het weer helemaal fout gegaan, het lukte me niet om weer volledig op het “suikervrije” eten over te stappen.
  Ineens was het allemaal weer veel te lekker en ik weet dat het zeker een week of drie duurt voordat je écht afgekickt bent van suiker.
  Tot op heden is het me nog niet gelukt om de draad weer op te pakken van het “suikervrije” bestaan.
  Ik baal dan ook énorm, want ben inmiddels al weer kilo’s aangekomen en zelfs met sporten zit me dat flink in de weg.
  Ik ben er van overtuigd dat ik een suikerjunk ben en het enige wat helpt is volledige onthouding, nu nog de moed………en de kracht!

  • Inge

   Hoi Tine, he verdorie, dit is zo herkenbaar! Daarom zijn kunstmatige zoetstoffen ook zo slecht, ze houden je zoete smaak in stand! Daarnaast verstoren ze je stofwisseling waardoor je indirect toch dik wordt.
   Het allerbeste kun je nu even de harde lijn aanhouden en 3 weken lang absoluut geen zoete dingen eten, maar juist superclean. Wat dat betreft zou de Summer Shape Special iets voor je zijn. Niet opgeven hoor!

 9. Marjon

  Ik heb altijd dat ik na iets hartigs te hebben gegeten dán juist zin heb aan iets zoets….ter compensatie van het hartige ofzo. Zit daar ook een reden/verband achter??

 10. Monica

  P.S. Misschien nog een goede tip (ik heb het zelf nog niet uitgeprobeerd)
  Ik heb in een Brits onderzoeksprogramma gezien, dat je behoefte aan zoet kan worden voldaan door gewoon je mond te spoelen met iets zoets en het dan uit te spugen.
  Blijkbaar zitten er receptoren op je tong die registreren dat aan je zoetbehoefte wordt voldaan zonder dat je daadwerkelijk iets binnen krijgt.
  Het proberen waard.

 11. Monica

  Mijn bloedsuikerspiegel kan enorm schommelen en mijn zoetbehoefte is enorm.In het verleden ben ik daar voor getest, maar het blijft net binnen de gestelde waarden. Bij stress of heftige emoties (zowel positief als negatief) krijg ik alleen maar meer trek in zoet, en eenmaal aan iets zoets begonnen is het hek van de dam.

  Ik ben nu 4 dagen met het Bikini Work out programma bezig. En heb al een aantal verbijsterende dingen vastgesteld.
  1) Ik ben een enorme zoetekauw, maar ik heb nu al geen enkele behoefte meer aan iets zoets. Voor mij een enorme openbaring! :D
  Ik heb af en toe wel ‘honger’ maar daar bijt ik maar even doorheen of ik drink wat extra water.
  2) Ik heb ontdekt dat een eiwitrijk product of noten als tussendoortje daar enorm bij helpt.
  3) Fruit voor mij een boosdoener was, daardoor gaat mijn bloedsuiker toch teveel op en neer en ik at er teveel van.
  4) De ‘clean eating’ recepten in de regel niet zo ingewikkeld zijn en erg smakelijk, zodat je ook kunt genieten van eten.

  • Inge

   Hoi Monica, dat is super om te lezen! Hoe staat het er voor nu we een paar weken verder zijn? Ik hoop dat je de goede lijn weet vast te houden!

 12. Ria

  wat moet ik doen als ik geen vis liefhebber ben
  het enigste wat ik eet is een klein stukje kabeljauw of koolvis of tonijn met groente in olie.
  graag heb ik hier antwoord op.

  groetjes Ria

 13. norma

  norma says ik reageer vandaag voor het eerst. maar volg alle reacties al een hele tijd. hele goeie adviezen lees ik, maar ik kom geen stap vooruit.eerst even voorstellen.ik ben 54 jaar oud, weeg 52 kilo’s en ben 1.55 lang. ik ben 15 jaartjes diabeet.om mijn bloedspiegel goed op pijl te houden, snoep ik bijna niet meer,soms een pepermuntje. als ik trek heb in chocola,dan ruik ik naar de verpakking mij helpt het wel.een halve gebakje eet ik wel eens per maand. koffie drink ik 1kopje zwart.mijn buikomvang is 74[middel/taille]hiervan zou ik nog wel wat centimeters kwijt willen,maar dat wilt niet meer lukken. ik wandel 3 keer per week 5 kilometers en buikoefeningen. heeft iemand een iedee voor mij,wat ik nog meer kan doen om mijn doel te behalen.ik drink zeker anderhalve liter water en eet fruit, volkorenbrood ik eet alleen niet genoeg groente. gr. graag reactie

  • Anja

   Tevreden zijn met jezelf en van jezelf houden!!!
   Dit antwoord klinkt misschien heel snibbig, maar zo is het niet bedoeld.
   Met je 52 kilo en een buikomvang van 74 cm. ben je in mij ogen al (brood) mager. Ik snap dan ook niet dat je nog wilt afvallen. Alleen vrouwen die niet tevreden zijn met zichzelf en/of hun leven willen afvallen. Afvallen moet je doen om gezondheidsredenen en niet om je uiterlijk. Dat heeft geen zin, je zult nl. nooit smaller worden dan je botten. Als je bv. brede heupen of korte benen hebt dan zul je er zelfs bij maatje 32 nog niet uitzien als een topmodel. (Graat)mager is niet mooi kijk maar eens naar al die annorexia figuren, zeker niet op latere leeftijd, wordt je zo’n rimpelig oud vrouwtje.
   Kijk straks een in de spiegel en lach naar jezelf en zie wat een prachtvrouw daar staat. Een vrouw die gerust dat stukje chocola kan eten (mits dat geen problemen geeft met je medicatie) en er niet alleen aan hoeft te ruiken.
   Geschreven door een tevreden 52 jarige vrouw van 1.62, met brede heupen (103 cm) 66 kilo weegt, en een taille heeft van 88 cm, (bijna) nooit sport en zeker nooit zal lijnen (maar wel gezond eet) tenzij dit om gezondheidsredenen ooit nodig zal zijn.

 14. Chantal

  Hi,
  wat ik merk, en ik denk vele vrouwen met mij, is dat het me in de periodes tussen mijn maandstonden wel lukt, maar ik zwicht elke keer in de week voordat mijn maandstonden starten. Het is gewoon sterker dan mijzelf. Ik heb gelezen dat hormonen absoluut een invloed kunnen hebben op je bloedsuikerspiegel. In het begin deed ik het af als flauw… maar zelfs met heel veel wilskracht lukt het me toch niet dan… het voelt alsof mijn lichaam dan sterker is dan mijn wilskracht en als ik me éénmaal laat gaan, tja “dan is het toch om zeep”, en alles wat ik daarvoor heb opgebouwd is in één week compleet foetsie. Ik heb het al zo vaak geprobeerd want ik weet gewoon dat suiker me moe, dik en down maakt…
  Wat kan ik hier aan doen???
  Zoete groet,
  Chantal

 15. An

  Ik heb het vermoeden dat veel mensen vroeger geleerd hebben dat zoetigheid ‘troost’ betekent. Heel veel moeders/oma’s geven/gaven kinderen een snoepje als troost omdat ze huilden of pijn hadden. Gelukkig was er bij ons gewoon geen snoep en limonade, om de eenvoudige reden dat het geld er niet voor was. We mochten altijd fruit pakken en als we dorst hadden mochten we altijd water drinken en daar waren we tevreden mee. Ik merk dat ik daarom nu als volwassene ook niet die enorme drang naar zoetigheid heb. Dat van die zoetstof wist ik trouwens niet (ik deed altijd een klein beetje in de yoghurt of kwark). Dat zal ik vanaf nu dus niet meer doen. Het is erg fijn om wat meer van voeding af te weten, zodat je beter begrijpt wat er gebeurt en daarom ‘vanzelf’ bepaalde dingen wel laat.

  Groetjes, An

 16. Marja

  Hoi Inge,
  Wanneer ik trek krijg in iets zoets, drink ik een glas gevitaliseerd water.Het geeft een voldaan gevoel en het neutraliseert de behoefte aan zoet.

  Door gevitaliseerd water te drinken worden ook de afvalstoffen beter afgevoerd ( je lichaam wordt schoner). Wanneer je lichaam beter wordt gereinigd neemt ook de behoefte aan zoetstoffen af en je krijgt er ook meer energie van. Dus werkt het om meerdere problemen tegelijk aan te pakken. En…… het smaakt heerlijk!!!
  Met vitale groet,
  Marja Dijkers

 17. Wicher

  Dag Inge,
  Bij het mechanisme van de suikerverslaving zou ik nog iets willen opmerken, namelijk dat na het eten van zoet de suikerspiegel in het bloed meestal niet naar te laag doorschiet bij gezonde mensen.

  Verder is er bij verslaving, zoals alohol en drugs een mechanisme,dat als volgt werkt:
  Het lichaam heeft receptoren voor deze stoffen, als een verslavende stof aan de bijbehorende receptor [dopmine en serotonine receptoren] gaat zitten, dan komen dopamine en serotonine vrij, wat het prettige lustgevoel geeft.

  Dit gevoel wordt na enige tijd echter te heftig voor het lichaam en het aantal receptoren wordt verminderd. Dit heeft tot gevolg, dat er meer verslavende stof gebruikt moet worden om het zelfde effect te krijgen. Doordat er meer verslavende stof om hetzelfde roeseffect te krijgen moet worden gebruikt, gaat het lichaam het aantal receptoren nog weer verminderen, om de heftigheid van de verslavende stof tegen te gaan.

  Zo gaat het steeds maar door en heeft de verslaafde steeds meer van de verslavende stof nodig om het zelfde effect te bereiken.
  Het aantal receptoren voor dopamine en serotonine is nu ernstig gedaald. Door dit mechanisme voelt de verslaafde zich allerbelabberst. Want het aantal receptoren is veel te gering om nog voldoende serotonine er dopamine te produceren [wat nodig is om je prettig te voelen]zonder een grote dosis drugs.

  Ik schrijf dit hele verhaal,omdat ik de indruk heb, dat de suikerverslaving toch niet op het zelfde mechanisme berust,maar op een doorschieten van de hoge bloedsuikerspiegel naar beneden het normale laagste niveau.
  Hele fijne dag gewenst en vriendelijke groeten, Wicher.

  PS: Mijn “wijsheid” heb ik gehaald uit het blad Psychologie van een jaar of 5 geleden.

 18. Willeke

  Hey hallo,

  Nou ik ben verslaafd aan snoep en zeker aan chocolade, ik kom hier niet vanaf! Maar nu ik minder of geen brood, pasta, rijst etc. eet blijf ik wel aardig op gewicht. Ik weet het, het zit tussen mijn oren, maar ja, das al ruim veertig jaar zo, dus dat verander je niet zomaar.
  Vooral een week voor mijn menstrueren, dan is het hek van de dam.
  En ik ben ook nog eens een slechte (water)drinker, maar ik doe mijn best.
  Wel ben ik sinds ik dit dieet volg, mijn opgeblazen gevoel kwijt, en dit is al een hele opluchting kan ik je vertellen.
  Blijf dit dieet zeker volhouden.

  • Diana

   Hi Willeke,
   Ik ben ook een snoeperd, maar sinds ik 1 week een gezond programma, sorry Inge&Yvon, niet die vna jullie, heb gevolgd, is het minder. Dsaarnaast heb ik chocala ontdekt, dat geen vet bevat, wel vezels, en dat anti-oxidanten heeft. Je mag hiervan 3 st. per dag. Het is niet goedkoop, maar als je wilt voor meer info, mag je me mailen.