Altijd Trek In Zoet – Hoe Los Ik Dat Op?

Altijd Trek In Zoet – Hoe Los Ik Dat Op?

Vraag:

Ik heb altijd trek in iets zoets, het is ook voor mij een gevecht. Ondanks dat ik heel goed bezig ben wat betreft gezond en goed eten blijft het stemmetje in mijn hoofd vragen om iets zoets. Wat kan je daar meer aan doen dan alleen het negeren? Ik ben benieuwd naar jullie tip. Vriendelijke groeten, Lilian

Antwoord:

Velen van ons zijn opgevoed met snoepjes, koekjes en zoete toetjes. Het inzicht dat dat ongezond is begint nu wel door te dringen, maar nog steeds krijgen kinderen marsen en gevulde koeken mee naar school. Dus voorlopig zijn we nog niet van dit probleem af, want suiker is inderdaad verslavend…

Verslaafd Aan Zoet

Hoe werkt de suikerverslaving? Telkens als je ongezonde, snelle koolhydraten eet zoals in koek, snoep, witte past of witte rijst stijgt je bloedsuikerspiegel heel snel. Je lichaam neemt maatregelen om de bloedsuikerspiegel weer in balans te brengen. Hoe hoger de bloedsuikerpiek, hoe sterker de maatregelen, waardoor je bloedsuikerspiegel daalt en op een te laag niveau komt.

Je hersenen komen nu in een andere alarmfase: “Te weinig suiker!”. Dit is zo’n sterk signaal uit de oertijd dat je dat bijna niet rationeel kunt tegenhouden. De verleiding om dan opnieuw iets zoets te eten is zeer sterk. Je eet bijvoorbeeld een paar koekjes en je bloedsuikerspiegel piekt weer, waarna je lichaam weer maatregelen neemt enzovoort. Door dit mechanisme  kom je in een patroon terecht van steeds weer iets zoets nodig hebben. Dit is de suikerverslaving…

Laag Energieniveau

Ik hoef je denk ik niet uit te leggen dat suiker en andere producten met snelle koolhydraten, zoals witte pasta, witte rijst en wit brood, ongezond zijn en dat je er dik van wordt. Wat veel mensen niet weten is dat te veel suiker ook zorgt voor een laag energieniveau en een slechte concentratie.

Hoe Kom Je Van Je Suikerverslaving Af?

De vraag is nu, hoe kun je van je suikerverslaving afkomen? Zin in zoet blijft inderdaad altijd in je achterhoofd zitten en hoe gezond je ook bezig bent, de zin in iets zoets duikt ineens op en is bijna niet te weerstaan. Waarschijnlijk herken je dit wel. Maar wat is nu de oplossing?

Kunstmatig Zoet De Oplossing?

De oplossing die de industrie biedt is kunstmatige zoetstoffen. Deze vervangen dan suiker en zo zou je toch nog zoet kunnen door eten. Op verpakkingen van producten met kunstmatige zoetstof staat dan 0% suiker of iets dergelijks, maar wat er niet bij staat is dat je hele stofwisseling hierdoor van slag raakt en je indirect toch dik wordt. Deze stoffen dragen juist bij aan de suikerverslaving. Kunstmatige zoetstof is niet de oplossing en ik adviseer je hier ver vandaan te blijven.

De Enige Oplossing

De enige oplossing om echt van je suikerverslaving af te komen is radicaal af te kicken en te zorgen dat je bloedsuikerspiegel niet meer piekt, maar zo gelijkmatig mogelijk is. Het duurt 3 tot 4 weken om aan een nieuw eetpatroon te wennen en van je suikerverslaving af te komen.

Hoe doe je dat? Dit zijn een aantal stappen die we je in ons Buikvet Burner Programma uitleggen en waarbij we je begeleiden.

 1. De eerste stap is natuurlijk je mindset goed zetten, zodat je niet bij de eerste de beste verleiding zwicht en goed weet waarom je van je suikerverslaving af wil. Zonder deze cruciale stap wordt het niks….
 2. De tweede stap is je voeding optimaliseren zodat je geen pieken in je bloedsuikerspiegel meer krijgt. Om te beginnen betekent dat elke 2,5 a 3 uur iets gezonds eten en daarnaast kiezen voor koolhydraten met een laag-glycemische index. Wat dat is leggen we je uit in het programma.

Ik hoop dat ik je hier weer een stukje verder mee heb geholpen en ik ben benieuwd welke ervaringen jij hebt met suikerverslaving.

Groetjes en een fijne dag,
Inge

PS: Heb jij ervaring met suikerverslaving of een vraag hierover? Laat hieronder je reactie of vraag achter… Ik heb me voorgenomen actiever op reacties op de site te reageren omdat er altijd ontzettend goede tips en vragen in staan, dus dit is je kans 😉 en hou de site in de gaten. Dat kun je bijvoorbeeld doen door je rechtsboven op deze pagina te abonneren. Alvast bedankt!

Facebook reacties:Schrijf een reactie

(Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd)

Informeer mij via email over reacties op dit bericht

69 Reacties

 1. a

  Ik ben Verslaafd aan zout ongv het zelfde ik blijf zout eten. ben ik gek op cupasoup en eet ik geregeld een klein zakje ships zo 2 op een dag zo koop ik geregeld allemaal zouten dingen zo krijg ik veel te veel zout binnen. Daar in tegen heb ik nooit trek in iets zoet ik hou niet van zoetigheid een zak snoepjes ruil ik liever in voor een zak nooitjes
  De drang naar zout is zo groot soms en als er niks zouts in huis is ben ik ook nog gek genoeg om het zout vaatje te pakken. Het lijkt mij dat het ongv het zelfde is

  • Cynthia

   Hallo Amber, Een verslaving aan zout kun je vergelijken met een suikerverslaving. Om van je zoutverslaving af te komen gelden dezelfde tips als bij een suikerverslaving. In dit blogbericht van Inge kun je lezen hoe je ervan af komt: Hoe kom ik af van mijn suikerverslaving?

   Veel succes en laat het me weten als je vragen hebt.

   Groetjes,
   Cynthia
   Team Inge van Haselen

 2. Laura

  Hallo,
  Ik ben best wel verslaafd aan snoep, elke week koop ik wel wat.
  Ik kan het gewoon niet stoppen ofzo, wat moet ik hier aan doen???
  Help me alsjeblieft!!
  Laura

 3. Sybien

  Hallo,

  Ik heb jaaaren geworsteld met een suikerverslaving, ondanks dat velen zeggen dat iets als een suikerverslaving niet bestaat. Geloof mij, het constante gevoel om iets zoets te ‘moeten’ hebben, midden in de nacht nog naar de nachtwinkel rijden om snoep… Kortom, geen controle meer hebben. Tot voor een jaar rookte ik ook nog eens een pakje sigaretten per dag maar snoepte daarom niet minder, in tegendeel. Een jaar geleden ben ik van de ene dag op de andere getopt met roken EN met snoepen. En eigenlijk was het niet eens zo moeilijk! In het begin was het er mij om te doen om niet bij te komen maar na een tijdje ging het zo goed dat ik zelfs begon af te vallen! Voor mij geen verslavingen meer maar controle over rook- en snoepgedrag!

 4. L.Schagen

  In plaats van een kaakje bij de koffie of thee,wat is beter?

  • Nina (Team Inge van Haselen)

   Hallo L. Schagen,
   Als je een kaakje bij de thee neemt krijg je een piek in je bloedsuiker waardoor je later op de dag weer trek krijgt in suikers. Het beste is om dus liever geen kaakjes te nemen. Als je toch iets bij de thee wil nemen, zou je eens wat rauwe, ongezoute noten, verse groente met amandelpasta of af en toe een stuk fruit kunnen nemen. Dit is beter voor je bloedsuiker en je zult je beter voelen. Kun je hiermee vooruit?
   Groetjes,
   Nina – Team Inge van Haselen.

 5. Ada

  Ik weet heel goed hoe het is om suiker verslaaft te zijn. Het is mij 2 jaar lang gelukt om niet aan zoet toe te geven maar nu is het weer helemaal mis. Ik voel altijd het gevecht tegen mijn trek in zoet. Hoe lang moet je het gevecht vol houden om van een suikerverslaving af te komen?

 6. Eva

  Na het eten is de zin om wat zoets te eten het grootst bij mij. Maar dat heb ik opgelost door in plaats van op zoek naar koekjes te gaan etc. een peer te eten. Schijnt dat dat één van de weinige fruitsoorten is die geen gisting geeft na het eten en helpt mij excellent met de zoete voldoening. Na ongeveer een week gaat die zoete trek voorbij en heb ik de peer niet meer nodig. (Maar zoals zovelen val ik ook wel eens terug na het eten van een gebakje dus blijft de peer een goede hulp!)

  • Cynthia

   Hallo Eva, wat een goede oplossing! Het is belangrijk stap voor stap je gewoontes aan te passen. Dat doe jij heel goed. Ga zo door!

   Groetjes,
   Cynthia
   Team Inge van Haselen

 7. Melody Etdfan

  ik ben in mijn vorige tijd ook verslaaft geweest aan suiker
  toen ad ik veel van die haribo snoepjes en chips
  en dat was een week gestopt was best moelijk moet ik eerlijk zeggen
  en nu heb ik er echt nooit meer zin in en toen ben ik met zoetstof gestop
  en toen ben ik bio gaan eten en ik voelde me gelijk beter en toen ben ik lekker gaan sporten voor dat ik het wist was ik veel afgevallen want eerst was ik veel bezig met afvallen en toen ging er bijna niks af en toen ik er niet mee bezig was wel te veel (schadelijk) maar ik was wel zwak maar toch voelde ik me fit ik was niet moe
  het ging heel goed
  en nu ben ik heel bij dat ik al die snoep niet wil

  1 tip als je zin heb in die snoep en zoet en suikers
  moet je eigenlijk denken van in de fabrieken gooien ze allemaal rommel in die snoep en van alles omdat mensen daar veel van eten en dan verkopen we er veel van terwel wij er dik van worden je moet gewoon denken ik ben niet verslaafd aan die rommel en als je zo even denkt ben je er voor dat je het weet er van af en je bent fit en je kan veel beter na de wc
  tip 2 je kan ook denken heb ik liever vergif(want dat is het eigenlijk)in me lichaam of wil ik een gezonden lichaam en als je daar over na denk laat je het wel in de winkel liggenen ik hoop dat jullie hier wat aan hebben want die E nummer maken je het verslaaf en lekkerder
  allemaal voor het kopen en mensen voor de gek houden want er is de laaste jaren veel met ons eten gerommeld

  • Inge

   Hallo Melody, bedankt! Het is geweldig dat je eigen ervaring hier deelt. Je laat zien dat het echt mogelijk is van snoepverslaving af te komen en gezonde gewoontes aan te leren. Heel goed! En het helpt zeker als je je realiseert hoeveel rommel er in snoep zit en hoeveel moeite je lichaam moet doen om dit te verwerken. Je merkt het verschil direct in je energie als je gezond gaat eten, echt super!

 8. Eefje

  Dat zou dus betekenen dat je nooit meer yoghurt, (light)frisdrank en andere producten kunt nemen. Anders val je altijd terug in je verslaving? Begrijp ik dat goed?

 9. Tine68

  2 jaar lang heb ik zo goed als “suikervrij” gegeten, geen directe suikers welke te vinden is in koek, gebak en snoep.
  Dit ging prima, kon elke verleiding zonder problemen weerstaan.
  Eigenlijk ging het fout toen ik op een verjaardag een suikervrij gebakje kreeg. Ik vond het raar dat mijn behoefte aan zoet daarna ineens werd aangewakkerd. Later hoorde ik pas dat diegene niet zo in dat suikervrije geloofde en mij een gewoon gebakje gaf.
  Vanaf dat moment is het weer helemaal fout gegaan, het lukte me niet om weer volledig op het “suikervrije” eten over te stappen.
  Ineens was het allemaal weer veel te lekker en ik weet dat het zeker een week of drie duurt voordat je écht afgekickt bent van suiker.
  Tot op heden is het me nog niet gelukt om de draad weer op te pakken van het “suikervrije” bestaan.
  Ik baal dan ook énorm, want ben inmiddels al weer kilo’s aangekomen en zelfs met sporten zit me dat flink in de weg.
  Ik ben er van overtuigd dat ik een suikerjunk ben en het enige wat helpt is volledige onthouding, nu nog de moed………en de kracht!

  • Inge

   Hoi Tine, he verdorie, dit is zo herkenbaar! Daarom zijn kunstmatige zoetstoffen ook zo slecht, ze houden je zoete smaak in stand! Daarnaast verstoren ze je stofwisseling waardoor je indirect toch dik wordt.
   Het allerbeste kun je nu even de harde lijn aanhouden en 3 weken lang absoluut geen zoete dingen eten, maar juist superclean. Wat dat betreft zou de Summer Shape Special iets voor je zijn. Niet opgeven hoor!

 10. Marjon

  Ik heb altijd dat ik na iets hartigs te hebben gegeten dán juist zin heb aan iets zoets….ter compensatie van het hartige ofzo. Zit daar ook een reden/verband achter??

 11. Monica

  P.S. Misschien nog een goede tip (ik heb het zelf nog niet uitgeprobeerd)
  Ik heb in een Brits onderzoeksprogramma gezien, dat je behoefte aan zoet kan worden voldaan door gewoon je mond te spoelen met iets zoets en het dan uit te spugen.
  Blijkbaar zitten er receptoren op je tong die registreren dat aan je zoetbehoefte wordt voldaan zonder dat je daadwerkelijk iets binnen krijgt.
  Het proberen waard.

 12. Monica

  Mijn bloedsuikerspiegel kan enorm schommelen en mijn zoetbehoefte is enorm.In het verleden ben ik daar voor getest, maar het blijft net binnen de gestelde waarden. Bij stress of heftige emoties (zowel positief als negatief) krijg ik alleen maar meer trek in zoet, en eenmaal aan iets zoets begonnen is het hek van de dam.

  Ik ben nu 4 dagen met het Bikini Work out programma bezig. En heb al een aantal verbijsterende dingen vastgesteld.
  1) Ik ben een enorme zoetekauw, maar ik heb nu al geen enkele behoefte meer aan iets zoets. Voor mij een enorme openbaring! 😀
  Ik heb af en toe wel ‘honger’ maar daar bijt ik maar even doorheen of ik drink wat extra water.
  2) Ik heb ontdekt dat een eiwitrijk product of noten als tussendoortje daar enorm bij helpt.
  3) Fruit voor mij een boosdoener was, daardoor gaat mijn bloedsuiker toch teveel op en neer en ik at er teveel van.
  4) De ‘clean eating’ recepten in de regel niet zo ingewikkeld zijn en erg smakelijk, zodat je ook kunt genieten van eten.

  • Inge

   Hoi Monica, dat is super om te lezen! Hoe staat het er voor nu we een paar weken verder zijn? Ik hoop dat je de goede lijn weet vast te houden!

 13. Ria

  wat moet ik doen als ik geen vis liefhebber ben
  het enigste wat ik eet is een klein stukje kabeljauw of koolvis of tonijn met groente in olie.
  graag heb ik hier antwoord op.

  groetjes Ria

 14. norma

  norma says ik reageer vandaag voor het eerst. maar volg alle reacties al een hele tijd. hele goeie adviezen lees ik, maar ik kom geen stap vooruit.eerst even voorstellen.ik ben 54 jaar oud, weeg 52 kilo’s en ben 1.55 lang. ik ben 15 jaartjes diabeet.om mijn bloedspiegel goed op pijl te houden, snoep ik bijna niet meer,soms een pepermuntje. als ik trek heb in chocola,dan ruik ik naar de verpakking mij helpt het wel.een halve gebakje eet ik wel eens per maand. koffie drink ik 1kopje zwart.mijn buikomvang is 74[middel/taille]hiervan zou ik nog wel wat centimeters kwijt willen,maar dat wilt niet meer lukken. ik wandel 3 keer per week 5 kilometers en buikoefeningen. heeft iemand een iedee voor mij,wat ik nog meer kan doen om mijn doel te behalen.ik drink zeker anderhalve liter water en eet fruit, volkorenbrood ik eet alleen niet genoeg groente. gr. graag reactie

  • Anja

   Tevreden zijn met jezelf en van jezelf houden!!!
   Dit antwoord klinkt misschien heel snibbig, maar zo is het niet bedoeld.
   Met je 52 kilo en een buikomvang van 74 cm. ben je in mij ogen al (brood) mager. Ik snap dan ook niet dat je nog wilt afvallen. Alleen vrouwen die niet tevreden zijn met zichzelf en/of hun leven willen afvallen. Afvallen moet je doen om gezondheidsredenen en niet om je uiterlijk. Dat heeft geen zin, je zult nl. nooit smaller worden dan je botten. Als je bv. brede heupen of korte benen hebt dan zul je er zelfs bij maatje 32 nog niet uitzien als een topmodel. (Graat)mager is niet mooi kijk maar eens naar al die annorexia figuren, zeker niet op latere leeftijd, wordt je zo’n rimpelig oud vrouwtje.
   Kijk straks een in de spiegel en lach naar jezelf en zie wat een prachtvrouw daar staat. Een vrouw die gerust dat stukje chocola kan eten (mits dat geen problemen geeft met je medicatie) en er niet alleen aan hoeft te ruiken.
   Geschreven door een tevreden 52 jarige vrouw van 1.62, met brede heupen (103 cm) 66 kilo weegt, en een taille heeft van 88 cm, (bijna) nooit sport en zeker nooit zal lijnen (maar wel gezond eet) tenzij dit om gezondheidsredenen ooit nodig zal zijn.

 15. Chantal

  Hi,
  wat ik merk, en ik denk vele vrouwen met mij, is dat het me in de periodes tussen mijn maandstonden wel lukt, maar ik zwicht elke keer in de week voordat mijn maandstonden starten. Het is gewoon sterker dan mijzelf. Ik heb gelezen dat hormonen absoluut een invloed kunnen hebben op je bloedsuikerspiegel. In het begin deed ik het af als flauw… maar zelfs met heel veel wilskracht lukt het me toch niet dan… het voelt alsof mijn lichaam dan sterker is dan mijn wilskracht en als ik me éénmaal laat gaan, tja “dan is het toch om zeep”, en alles wat ik daarvoor heb opgebouwd is in één week compleet foetsie. Ik heb het al zo vaak geprobeerd want ik weet gewoon dat suiker me moe, dik en down maakt…
  Wat kan ik hier aan doen???
  Zoete groet,
  Chantal

 16. An

  Ik heb het vermoeden dat veel mensen vroeger geleerd hebben dat zoetigheid ‘troost’ betekent. Heel veel moeders/oma’s geven/gaven kinderen een snoepje als troost omdat ze huilden of pijn hadden. Gelukkig was er bij ons gewoon geen snoep en limonade, om de eenvoudige reden dat het geld er niet voor was. We mochten altijd fruit pakken en als we dorst hadden mochten we altijd water drinken en daar waren we tevreden mee. Ik merk dat ik daarom nu als volwassene ook niet die enorme drang naar zoetigheid heb. Dat van die zoetstof wist ik trouwens niet (ik deed altijd een klein beetje in de yoghurt of kwark). Dat zal ik vanaf nu dus niet meer doen. Het is erg fijn om wat meer van voeding af te weten, zodat je beter begrijpt wat er gebeurt en daarom ‘vanzelf’ bepaalde dingen wel laat.

  Groetjes, An

 17. Marja

  Hoi Inge,
  Wanneer ik trek krijg in iets zoets, drink ik een glas gevitaliseerd water.Het geeft een voldaan gevoel en het neutraliseert de behoefte aan zoet.

  Door gevitaliseerd water te drinken worden ook de afvalstoffen beter afgevoerd ( je lichaam wordt schoner). Wanneer je lichaam beter wordt gereinigd neemt ook de behoefte aan zoetstoffen af en je krijgt er ook meer energie van. Dus werkt het om meerdere problemen tegelijk aan te pakken. En…… het smaakt heerlijk!!!
  Met vitale groet,
  Marja Dijkers

 18. Wicher

  Dag Inge,
  Bij het mechanisme van de suikerverslaving zou ik nog iets willen opmerken, namelijk dat na het eten van zoet de suikerspiegel in het bloed meestal niet naar te laag doorschiet bij gezonde mensen.

  Verder is er bij verslaving, zoals alohol en drugs een mechanisme,dat als volgt werkt:
  Het lichaam heeft receptoren voor deze stoffen, als een verslavende stof aan de bijbehorende receptor [dopmine en serotonine receptoren] gaat zitten, dan komen dopamine en serotonine vrij, wat het prettige lustgevoel geeft.

  Dit gevoel wordt na enige tijd echter te heftig voor het lichaam en het aantal receptoren wordt verminderd. Dit heeft tot gevolg, dat er meer verslavende stof gebruikt moet worden om het zelfde effect te krijgen. Doordat er meer verslavende stof om hetzelfde roeseffect te krijgen moet worden gebruikt, gaat het lichaam het aantal receptoren nog weer verminderen, om de heftigheid van de verslavende stof tegen te gaan.

  Zo gaat het steeds maar door en heeft de verslaafde steeds meer van de verslavende stof nodig om het zelfde effect te bereiken.
  Het aantal receptoren voor dopamine en serotonine is nu ernstig gedaald. Door dit mechanisme voelt de verslaafde zich allerbelabberst. Want het aantal receptoren is veel te gering om nog voldoende serotonine er dopamine te produceren [wat nodig is om je prettig te voelen]zonder een grote dosis drugs.

  Ik schrijf dit hele verhaal,omdat ik de indruk heb, dat de suikerverslaving toch niet op het zelfde mechanisme berust,maar op een doorschieten van de hoge bloedsuikerspiegel naar beneden het normale laagste niveau.
  Hele fijne dag gewenst en vriendelijke groeten, Wicher.

  PS: Mijn “wijsheid” heb ik gehaald uit het blad Psychologie van een jaar of 5 geleden.

 19. Willeke

  Hey hallo,

  Nou ik ben verslaafd aan snoep en zeker aan chocolade, ik kom hier niet vanaf! Maar nu ik minder of geen brood, pasta, rijst etc. eet blijf ik wel aardig op gewicht. Ik weet het, het zit tussen mijn oren, maar ja, das al ruim veertig jaar zo, dus dat verander je niet zomaar.
  Vooral een week voor mijn menstrueren, dan is het hek van de dam.
  En ik ben ook nog eens een slechte (water)drinker, maar ik doe mijn best.
  Wel ben ik sinds ik dit dieet volg, mijn opgeblazen gevoel kwijt, en dit is al een hele opluchting kan ik je vertellen.
  Blijf dit dieet zeker volhouden.

  • Diana

   Hi Willeke,
   Ik ben ook een snoeperd, maar sinds ik 1 week een gezond programma, sorry Inge&Yvon, niet die vna jullie, heb gevolgd, is het minder. Dsaarnaast heb ik chocala ontdekt, dat geen vet bevat, wel vezels, en dat anti-oxidanten heeft. Je mag hiervan 3 st. per dag. Het is niet goedkoop, maar als je wilt voor meer info, mag je me mailen.

 20. san

  Hoi

  Ik heb eigenlijk twee vragen/opmerkingen.. ik hoop dat je antwoord wilt geven.
  Stevia, in de pure vorm; dus een paar blaadjes van de plant plukken, vindt ik niet bepaald slecht, het doet ook weinig met je bloedsuikerspiegel heb ik het idee. Dus schaf een stevia plantje aan om af en toe een blaadje te snoepen of voor in gebak, limonade van stevia en citroensap is ook lekker.

  Nu dan een vraagje, ik heb de afgelopen jaren van alles geprobeerd, testen van mijn schildklier, natuurartsen, dieten, dietistes, dokters..noem maar op, maar ik val niet af. Nu heb ik ook koolhydraat vrij geprobeerd maar bij mij wilde er weinig af. Ik heb jullie receptenboek, maar ik zie toch weinig koolhydraten..waarom? Want het is zo tegenstrijdig tegenwoordig.. wat is nou waar, wel of geen koolhydraten? Ik eet natuurlijk alleen de volkoren/spelt/durum soorten.

  Groetjes, sanne

  • Inge

   Hoi Sanne, bedankt voor je bericht. Stevia kan op zich misschien geen kwaad, maar je houdt je zoete smaak in stand en gaat ongemerkt ook meer andere zoetigheid eten.
   Daarom moedig ik iedereen aan af te kicken van de suikerverslaving. Het is mogelijk! Kijk ook naar de reacties op deze site. Als je er echt voor gaat en je lichaam 4 weken de kans geeft hier aan te wennen, gaat het je lukken.

   Dan de koolhydraten. De meeste mensen eten te veel koolhydraten en te weinig eiwitten. De beste verhouding om af te vallen en blijvend gezond te eten is 30% eiwitten, 40% koolhydraten, 30% vetten.

   Daarbij is het natuurlijk belangrijk waar je je eiwitten, koolhydraten en vetten uithaalt en wat je wanneer eet in welke combinaties. Met ons Receptenboek kom je al een heel eind.

   Wil je echt je voeding helemaal goed afstemmen, doe dan onze cursus FitAtHome. In 6 wekelijkse lessen via internet ontdek je hoe je je voeding samenstelt en je kunt het meteen zelf testen aan de hand van je eigen online voedingsdagboek. Deze methode werkt super omdat je zelf leert hoe je je voeding samenstelt. Je bent dus niet afhankelijk van voorgeschreven menu’s en je kunt alles zelf volgen in je online voedingsdagboek.

   Dan nog iets anders over koolhydraten. Momenteel is het in de mode om koolhydraatarm te eten en een eiwitdieet te volgen. Wees daar ontzettend voorzichtig mee!
   Je valt eerst af maar daarna word je weer dikker als je niet leert hoe je na zo’n dieet gezond eet. Dus pas hier mee op en zorg dat je eerst echt goed weet wat gezonde voeding is.

   Heel veel succes!
   Inge

 21. yvonne

  hoi Inge en Yvon,

  Ik ben niet een heel erge snoeper, ik kan een gebakje goed laten staan en eet al een hele tijd geen reguliere koek en snoep. Wel neem ik af en toe een suikervrij dropje van de natuurwinkel . Vooral bij de koffie vind ik het wel lastig niet iets erbij te nemen. Af en toe neem ik een rijstcracker met een laagje pure chocola van zonnatura, een ware tractatie. Inge neem jij wel eens in het weekend of zo iets lekkers uit de natuurwinkel? erg gezond, moet toch kunnen zo nu en dan?

  groetjes Yvonne

 22. Lourdes Gijsbertha

  Hoi Inge,

  Ja, ik heb ook van die “trek in zoetigheid aanvallen” Dan kan ik wel een heel zak snoep eten.
  Een vriendin van mij vertelde mij een keer dat zij dat probleem oplost door een grote lepel honing in te nemen.
  Volgens haar helpt dat. Ik weet het niet want ik heb het nooit geprobeerd.

  Ik weet dat honing heel erg gezond is (ik gebruik het bij mijn thee of koffie in plaats van suiker), maar is het wel een goed idee om de methode van die vriendin te gebruiken als je op dieet bent? Want honing behoort ook tot de “suikers” he!

  In hebt ondertussen het receptenboek uitgeprobeerd. Ik heb het recept van garnalen en eiermie gekozen en het is heel lekker. Ik heb wel een vraagje over garnalen. Ik ken een mevrouw die altijd zegt dat ze nooit garnalen eet omdat garnalen de : stofzuigers van de zeebodem zijn” Dus volgens haar is niet gezond om garnalen te eten. Wat is hiervan waar?

  Ik heb ook gezien dat er recepten zijn voor luch- en avondmaal: dat betekent dus dat de theorie dat je ‘s avonds alleen “ligtht” mag eten (alleen twee sneetjes brood, of een glas melk of yoghurt), ook niet klopt he?

  Je moet langzaam eten. Hoelang mag het duren? Ik eet namelijk heel langzaam. Misschien zelfs te langzaam.

  Groeten van
  Lourdes Gijsbertha

  • Inge

   Dat zijn een heleboel vragen! Over honing kan ik het volgende zeggen: het bestaat inderdaad uit suiker. Het is gezonder dan geraffineerde suiker maar het houdt je zoete smaak in stand dus ik zou de methode van je vriendin niet overnemen 😉

   Super dat je het receptenboek uitprobeert. Bij garnalen moet je inderdaad oppassen. Ik heb het dit weekend nagevraagd op de biologische markt bij een verantwoorde visser van Terschelling. Hollandse garnalen kun je wel nemen en langoustines ook. Maar inderdaad niet de grote garnalen, die zitten vol met chemicalien en antibiotica. In de volgende editie van het Receptenboek zal ik dit erbij zetten.

   ‘s Avonds is het juist beter om een volwaardige maaltijd uit het Receptenboek te eten. Dus juist niet twee boterhammetjes of alleen wat sla of iets dergelijks. Dat zie ik veel mensen doen die willen afvallen. Maar je kunt veel beter een gezonde avondmaaltijd uit het Receptenboek nemen.

   Eet smakelijk!

 23. Laura

  hoi Inge ,

  het gekke van mij is, dat ik helemaal niet naar snoep verlang..
  ik denk zelf dat dit komt, omdat ik al zolang niets meer genomen hebt, het smaakt gewoon niet meer!!!
  Onderlaatst nam ik een gebakje, en daar werd ik hartstikke beroerd van.. dus ik neem niks meer.
  Heel af en toe een suikervrij dropje, maar dat kan je op een hand tellen..

  groetjes laura.

 24. Suzanne

  Ha Inge en Yvon,
  ik ben ook suikerverslaafd oftewel een zoetekouw en gek op zoete zooi vooral als ik lijn dat doe ik dus niet meer ik heb een nieuwe lifestyle ofschoon het nog niet voor honderd procent lukt geef ik het niet op. Als ik een zoete vrucht heb gegeten dat geldt ook voor een lekkere appel
  en b.v. ananas – niet meer dan 2 a 3 per dag zeggen jullie toch , dan heb ik veel minder last van vreetbuien richting snoepgoed toen ik dat niet deed was het een heel verschil ook neem ik b.v. groene thee met wat honing en daar laat ik het dan wel bij maar ik weet precies wat er in huis is aan zoete dingen ofschoon ik ook gek ben op hartige eigenlijk ben ik gewoon een lekkerbek op alle gebied jammer genoeg maar ach het leven moet toch een feest zijn dat is het gelukkig wel hartelijjke groeten en als ik meer tips heb laat ik het weten. Suzanne

 25. connie

  Hallo Inge en Yvon,
  Dank weer voor jullie mail. Mijn probleem zit ‘m niet in het trek hebben in zoetigheid/snoep, maar de trek in de hartige hap/hartigheden. Ik kan echt heel erg
  flauw, wee worden (op het onpasselijk af) door ‘gebrek’ aan zout/hartig.
  Hoe los ik dat op?
  Ik dacht overigens dat een glas uitgeperste sinasappel een goed begin van de dag was,
  maar hierover lees ik dat dat niet zo is. Van de dempende werking van de vezels wist ik niet. Dank voor die informatie.
  Groeten,
  Connie

 26. Lia

  Hallo Inge,

  De schommelingen van het bloedsuikergehalte door voedingsmiddelen is mij bekend. Ik heb het boek gelezen van GL Dieet, die de voedingsmiddelen benoemd en aangeeft wat het doet met het bloedsuikergehalte.
  Ik heb er baat bij gehad, maar na enige tijd toch weer vervallen in een soort tranche (emotionele bui) waarbij je alles eet, maar niet beseft wat je eet.

  Als het tussen de oren goed zit, dan is het okee. Zodra je weer op gewicht ben, (heb ik gemerkt) word je (in de loop van tijd) mentaal zwakker en voor je het weet ben je weer terug bij af. Ondanks o.a. de wetenschap dat je in een goed lopende motor geen kopje suiker doet. Dus ook niet in je lichaam.

  Al deze mensen die reageren hebben moeite, op één uitzondering na dan (waarom deze persoon deze site bezoekt, … maar goed), om CONSTANT gezond voedsel te eten, toch?
  Dit heb ik uit een boekje. Wie weet, helpt het …

  Als ik blijf kijken,
  Zoals ik altijd heb gekeken
  Blijf ik denken
  Zoals ik altijd dacht

  Als ik blijf denken
  Zoals ik altijd heb gedacht
  Blijf ik geloven
  Zoals ik altijd heb geloofd

  Als ik blijf geloven
  Zoals ik altijd heb geloofd
  Blijf ik altijd doen
  Zoals ik altijd heb gedaan

  Als ik blijf doen
  Zoals ik altijd heb gedaan
  Blijft mij overkomen
  wat mij altijd overkomt.

 27. ivey

  hallo, wat ook werkt is crape of citroen uitpersen dus vers en daar telkens als je trek krijgt daar een paar slokjes van te drinken val je ook nog van af en trek in zoet heb je niet meer tenminste ik niet. groet

 28. sonja

  HEY INGE

  EEN HELE GOEDE TIP
  IK BEN AL 3 MAANDEN VAN MIJN SNOEP VERSLAVING AF
  DIT HEB IK TE DANKEN AAN HET PROGRAMMA FIT IN 90 DAGEN
  VANAF HET OGENBLIK DAT IK MET HET PROGRAMMA GESTART BEN HET WAS RAAR MAAR WAAR
  NA 1 WEEK TOTAAL GEEN ZIN MEER IN SNOEP
  IK DENK DAT HET ETEN OM DE 3 UURS EEN GOEDE METHODE IS
  JE BENT HEEL DE DAG VOLDAAN IK DENK DAT DIT OOK EEN REDEN IS DAT JE GEEN ZIN MEER HEBT IN SNOEP
  GROETJES SONJA.

 29. Jan

  Hallo Inge en Yvon
  Ik heb praktisch geen zin in zoetigheid maar meer hartige dingen en daar stop ik nu ook mee. Ik neem ook minder zout en dat bevalt mij het beste. Ik ben nu 21,5 kg kwijt in 11,5 weken.
  Groeten Jan Bosvelt

 30. Caroline

  Hoi Inge,
  Ik had voor mijn gevoel ook een snoepverslaving. Het boek “honger naar meer”, heeft mij hier erg bij geholpen (een vrij psychologisch boek). Ik heb weinig behoefte aan snoep en ongezonde dingen meer. En denk ook niet meer zo vaak aan eten. Daarnaast maak ik gebruik van jullie recepten, echt een aanrader. Ik snoep af en toe nog weleens, en vind dat dit moet kunnen. Als je jezelf van alles verbiedt, dan wordt het erg moeilijk om er af te blijven.
  Bedankt weer voor jullie mail.
  Groeten,
  Caroline
  PS. Nog even een vraag: Wat smeren jullie op je brood voor boter?

  • Inge

   Hoi Caroline, bedankt voor de goede tip van het boek, ik ga het opzoeken! Op brood doe ik geen boter of halvarine, boter bevat te veel onverzadigd vet en halvarine bevat ongezonde toevoegingen (e-nummers). In plaats daarvan neem ik bijvoorbeeld kaas of tahin (sesampasta) met alfalfa, dat is superlekker!

 31. Wil

  Mijn probleem is juist dat ik altijd trek heb in iets hartigs, ben al te dik
  dus moeilijk, stuk worst, stukje kaas, chips, nootjes af en toe patat met
  wat lekkers erbij en natuurlijk mayonaise.
  Ik lust graag pasta’s, maar eet ook regelmatig rijst.
  Ook heb ik mijn gezonde dagen, lekker sla, tomaatjes en eitje erin.

  Hoe los ik dit probleem op?

  Ik hoop dat ik antwoord krijg. Groetjes, Wil

  • Inge

   Hoi Wil, bedankt voor je bericht. Ja, dat is herkenbaar. Zo te zien eet je inderdaad te veel vet. Vetverslaving werkt volgens een ander mechanisme dan suikerverslaving. Uit recent onderzoek met ratten blijkt dat deze echt verslaafd raken aan vet junkfood. De onderzoekers denken dat het bij mensen ook zo werkt en ze vergelijken het met verslaving aan drugs…

   Dit is een ernstige situatie en de beste oplossing is zo snel mogelijk afkicken! Dit zijn de stappen:

   Zorg dat je jezelf een doel stelt. Waarom wil je gezond gaan eten? Hoe zie je er dan uit? Wat heb je er voor over? Hoe voel je je dan? Pak pen en papier en schrijf alles op. .
   Schrijf je in voor FitAtHome en ontdek in 6 weken hoe je de aanvallen om vet te gaan eten onder controle krijgt. Clean Eating werkt echt!

   Laat het er niet bij zitten en neem zo snel mogelijk actie. Doe het nu en doe het voor jezelf.

 32. Arnold

  Ik pak dan meestal wel iets zoetigs maar waarvan ik denk dat het minder ongezond is dan het zoet waar je op dat moment aan denkt. Een dadeltje of een vijg of i.d. Waarom je ‘s-avonds meer trek in suiker hebt is mij ook een raadsel en zou ik wel willen weten. Inge of Yvon, kom er maar in…. 😉

 33. Gretha

  Ook ik ben een echte zoetekauw maar sinds ik moerbei slik, is de knop om. Natuurlijk heb ik af en toe wel zin in iets, maar probeer dat een augurk met kipfilet te nemen of een klein stukje kaas, 30% natuurlijk!
  Probeer maar, het werkt echt!

 34. Michel

  Hoi Inge & Yvon
  Vroeger was ik ook verslaafd aan zoet maar ik heb de knop om kunnen draaien. Nu heb ik er niet echt meer behoefte aan al dat zoete.
  Maar turkse appeltaatje met walnoten wil er nog wel in gaan.
  Fijne dag!Groetjes Michel

 35. Diny

  Dag Inge,
  Ook ik kan het snoepen(chocola) heel moeilijk weerstaan. De rest gaat aardig goed. Ik let op wat ik koop en houd me aan de vele tips. Bedank hiervoor.

  Groetjes, Diny

 36. Esther

  Altij trek in iets hartigs, hoe los ik dat op ??

 37. Alexandra

  Hallo allemaal,
  Ik ben hier terechtgekomen via een andere site en krijg deze mailtjes van Inge en Yvon sinds ik het kookboek heb aangeschaft.
  Zelf was ik een fanatieke koekjes (vr)eetster. Echt, je wilt niet weten hoeveel pakken er in een week doorheen gingen!
  Hoe ik er vanaf gekomen ben?
  Een dieet waarbij je de eerste week alleen maar eiwitten mag eten, en daarna langzaamaan bepaalde groentes toevoegen, steeds een stapje verder. Het is dus inderdaad RADICAAL AFKICKEN geworden.
  Maar weet je wat nou zo gek is? JE HEBT ER TOTAAL GEEN BEHOEFTE AAN WANNEER JE 5-6X PER DAG KLEINE MAALTIJDEN EET!!!
  Uiteraard moet je letten op wát je eet, maar DIT WERKT ECHT! En geloof me, als je na een aantal maanden toch weer eens iets zoets eet, dan geniet je dubbel, omdat je weet dat je het niet meer nodig hebt!
  Groetjes,
  Alexandra

 38. ingrid

  als ik zin heb in zoet dan eet ik een stuk fruit.., dit helpt me om van snoep af te blijven. en wat ook een goede tip is om geen snoep en koeken meer te kopen wat je niet in huis hebt dat eet je ook niet.

 39. Lucilei

  Hallo Allemaal,

  Ik heb ook vaak zin in iets zoet na avond eten.
  Zeken na de Pasen het is heel moeilijk om af te blijven van de chocolade eitjes van mijn kinderen.
  Maar als moeder, kan je dat niet stiekem van snoepen. Nee, dat doe ik niet. :-)
  Als ik in de PMS ben, dan is de trek in chocolade onverstaanbaar.

  Mijn tip is direct na de avond eten mijn tanden poetsen.
  De tandpasta is toch zoet (niet doorslikken hoor!) en het lijkt dat de hersenen krijg een signaal dat je iets zoet gegeten heb en het zin in iets zoet is weg.

  Succes allemaal.
  Groetjes,
  Lucilei

 40. Corrina

  S avonds na het eten wil ik alleen maar zoet zoet zoet.gek word ik ervan,terwijl ik overdag nergens geen last van heb.

 41. Rieky

  Het snoepen gaat nu wel. Geen moeite meer om dat te laten staan.
  Maar nu komt de tijd van ijsjes!! Kan suikervrij ijs wel? Ben benieuwd of dat dan ook wel lekker is.
  Rieky

 42. maria

  Behoefte aan suiker,,,,,kan ook zijn dat je last hebt van hypoglykemie…. dan werken koolhydraten net als suiker,,,,,, en MOET je telkens eten als je bloedsuikerspiegel weer te laag wordt. Doe je dat niet, dan is het transpireren, hyperen, denken dat je van je stokje gaat, echt moeten gaan liggen anders red je het niet, je bent er echt ziek van.
  Mijn moeder noemde dat vroeger de “vreetziekte”, je MOEST eten omdat weer weg te krijgen. Nu eet ik weinig koolhydraten, veel groenten en eiwitten en heb me mijn levenlang(65 jaar) niet zo goed gevoeld.
  Weet je zeker dat je hypoglykemie hebt,,,,dan is het boekje “Grip Op Koolhydraten”van Yvonne Lemmers iets voor je.

 43. Sonja

  hoi Inge, ik heb nooit trek in wat zoets. Alleen als ik ongesteld moet worden, maar dan eet ik nog geen snoep. En heb ik al vanaf jongs af al zo. Ik eet bijna altijd gezond.
  groetjes sonja

 44. Lilianne

  Hallo thanks voor je tip ik ga het zeker proberen ….of het lukt zie ik dan wel ..allereerst maar eens die zoetje weg zetten…..en geen zoet meer kopen ook niet voor de kleinkids …..ik hou je op de hoogte….groetjes Lilianne

 45. Marianne

  Stuks fruit zijn inderdaad een prima vervanging! Geen zoet verder in huis hebben, prima. Chocolade kun je zo puur eten, dat je er nauwelijks suiker in hebt (85-90%), terwijl je die smaak steeds meer kunt gaan genieten. Nog gezond ook. Verder loont het om op te letten, welke voedsel soorten of dranken je aanzetten tot suikerconsummptie: als ik te veel koolhydraten gegeten heb, wil ik ook nog graag iets zoets, terwijl veel koffie ook vaak hetzelfde verlangen oproept…. het is maar een weet! Eten met mate en water drinken, helpt dus ook hiertegen!

 46. Waarom moet je fruit eten bij voorkeur in de ochtend? Wat is daar het idee achter? Ik neem vaak ‘s middags bij een kopje thee een stuk fruit en ‘s avonds rond een uur of 20.00. Of ik maak er een smoothie van met yoghurt of melk.

 47. j.timmerman

  L.s.,

  Waarom raakt je metabolisme van slag door zoetstoffen? Ik gebruik het met mate (in thee en af en toe in yoghurt) is dat slecht?

  vriendelijke groet,

  • Inge

   Kunstmatige zoetstoffen zijn tot 400 maal zoeter dan gewone suikers. Ze dragen bij aan de verslavende drang naar suiker ook al zitten er geen calorieen in.
   Een uitzondering is misschien Stevia. De claim is dat deze geen invloed heeft op de bloedsuikerspiegel, maar dan nog zou ik je adviseren ook dit product links te laten liggen en helemaal af te kicken van je suikerverslaving.
   Zoetstoffen kunnen ervoor zorgen dat je indirect en ongemerkt meer gaat eten omdat je lichaam de signalen niet meer goed interpreteert.

 48. Sotje

  Sinds kort ben ik erachter gekomen dat ik intolerant ben voor bepaalde voedingsmiddelen. Daardoor heb ik o.a. inmiddels al 10 weken geen chocolade, chips en koekjes mogen eten. Eerlijk gezegd ging het me supermakkelijk af, zeker toen ik me al na 3 dagen zoveel lekkerder en fitter voelde en vanzelf iets ben afgevallen! Het is even door die barrière heen, maar inmiddels heb ik bijna geen meer behoefte aan chocolade of koek etc!

  Je lichaam is zo’n dankbaar apparaat :)

  • Inge

   Hoi Sotje, prachtig voorbeeld en al na 3 dagen door de barriere heen, dat is ongelooflijk goed. Normaal gesproken heeft je lichaam 3 tot 4 weken nodig om aan een verandering te wennen dus jij bent er nu na 10 weken echt goed doorheen. Super!

 49. ylonda

  behoefte aan iets zoets is zeer herkenbaar. Maanden is het me gelukt om er vanaf te blijven. Ik zorg ervoor dat er geen zoetigheden in huis zijn. Maar na een partijtje was er zoet over en ja hoor, vooral ‘s avonds is het moeilijk. Gisteren alles weggemikt en wat aarbeien gegeten.

  • Inge

   Hoi Ylonda, goed zo, gewoon weggooien en een alternatief bedenken! Dat is trouwens een hele goede toevoeging: neem fruit in plaats van snoep. Neem dan maximaal 2 stuks per dag en bij voorkeur in de ochtend. Fruit bevat ook suiker, maar daarnaast gezonde voedingsstoffen en vezels zodat je bloedsuikerspiegel er niet zo van piekt. Neem wel hele stuks fruit en geen geperst sap, want dan krijg je weer vooral de suikers en mis je de dempende werking van de vezels.